Rôzne

Kuskus

ela77 - bez fotkyela77, 12. decembra 2015

Dnes som čítala článok, kde ma zarazila jedna veta:"""Kuskus znie stále našim ušiam akosi cudzo, napriek tomu by sme sa ho nemali báť. """ Keďže kuskus je jedlo ktoré pochádza z tradičnej marockej kuchyne. Vyrába sa z tvrdej pšenice, ktorá je spracovaná na drobné guľôčky."""Zo začiatku som si myslela že je to niečo ako jačmenné a pšeničné krúpy len to nie je guľaté? Lenže kuskus je celozrnná cestovina z tvrdej pšenice. ...Takže aké bátie sa kuskusu........ Priznám sa ešte som na ten kuskus akosi v obchode nenarazila, alebo som si ho nevšimla. Tak aký je rozdiel medzi našou guľatou tarhoňou,(bývajú menšie aj väčšie guličky) ktorá je aj z celozrnnej múky. Tak nie sme až tak zaostalí a nevedomí. Alebo sa mýlim? Možno mi niečo uniklo.

@zareaguj


Diskusia k téme

ela77
prečo by nebola tarhoňa slovenská. Používam ju už takmer 40 rokov a aj sa na Slovensku vyrábala, žiaľ dnes už môžme napísať iba vyrábala :-(
ela77
@altyn , predbehol/a si ma s komentárom. Chcela som zareagovať presne tak isto, pretože mi ten komentár pripadá skôr tak ako by nami pohŕdala,(práve tak som pochopila aj ten článok, ktorý ma prinútil sem dať otázku.) ja som chcela vysvetlenie a nie takú reakciu. Veď nakoniec aj táto varecha vznikla vďaka receptom, ktoré boli na samom začiatku iba slovenské, ale sme radi že sa k nám pridali aj ľudia zo sveta, ktorí si pri nej aspoň pospomínajú a oživia niektoré recepty ich predkov a najdu tu aj priateľov a nám zase obohatia ich skúsenosťami a receptami tie naše.
radost
@svedka
v našej slovenskej rodine ozaj tarhoňu nepoznali..moja babka -ročník 1906-to volala =strúhanka...alebo strúhané cesto..slovo tarhoňa som ju nikdy nepočula použiť..
si spokojná..??..:-)
rulik
tarhoňa sú malé guličky, na Slovensku sa vyrába niečo podobné a volá sa to Sloveská ryža, nie je to ryža ale cestovina , spracovanie je rovnaké ako tarhoňa, kuskus je bežne k dostanu a nie je žiaden strašiak
1x paces
evanaaa
No, @radost , my sme zasa poznali len tarhoňu od mojich mladých liet, aj moja stará mama ju používala, mám na mysli tie cestovinové guličky kupované, tie podlhovasté, to je "slovenská ryža", nepamätám sa ale, či aj to mama robievala ( a či ju vtedy predávali), a strúhanka bola aj u nás, teda strúhané cesto, to si mama robila sama, ale to už nebola tarhoňa. Takže, u nás tak.....kuskus som spoznala len tu, na Vareche.....
evanaaa
@rulik , ale aj tarhoňa sa vyrába, rovnako ako slov. ryža, teda, tá podlhovastá cestovina, na Slovensku.
2010
Kuskus co je supermarketoch nema nic spolocne s tradicnycm africkych kuskusom ktory sa pracne pripravuje, je to len instatna verzia



svedka
Ale neblaznite ludia :) nikym neopovrhujem a ani som nezabudla a som hrda na to, ze som slovenka :) odvodene s kontextu v uvodnom prispevku-nasa tarhona-tak som to tak slovne vyvratila-akoze vasa tarhona :D
svedka
Vraj ma tarhona korene v madarsku, to som myslela...ale zas znami ma presviedcaju, ze pochadza z Balkanu..
svedka
A pod nazvom tarhana najdete mnoho odkazov.v Turecku uz jedli v 13.storoci tarhonu v pokrmoch.Takisto kamaratka z Bosny ju dava vzdy ako zavarku do polievok, vraj to tak robi podla svojej babicky :) zaujimalo by ma teda, kde je pravda
svedka
Co sa tyka slovenskej ryze, neviem, preco sa to tak vola...ved to je orzo pasta, alebo risoni...preco slovenska ryza...
lianka
@svedka , nuž asi preto, že je to cestovina tvaru ryže a vyrábala sa na Slovensku,čo si pamätám a to mám dosť rokov. V minulosti nebol dovoz zahraničných cestovín nutný, mali sme tu všetko a čo sme nemali tak sme si urobili. Dovážali sme iba ryžu, ktorá sa u nás nedala dopestovať. A ľudia boli zdravší z tých našich potravín, teraz mnohokrát nevieme čo jeme.
1x ela77
evanaaa
@radost , nepíšem, že mama robila z cesta guličky alebo "ryžu", ale že ju kupovala, a z cesta robila tú spomínanú "strúhanku" a tej sme nehovorili - tarhoňa.
paces
@ela77 (12.12.2015 12:50)

Preco minuly cas? Stale sa vyraba. A stale ju kupujeme.