Rôzne

Kuchyňa a horúčavy !!!

stefanm - fotkastefanm, 8. júla 2012

Aj takto uvažuje moja manželka : ..."a aspoň nemusíš dnes v tých horúčavách variť (sme pozvaní na obed ku kamarátke ) , veď to sa nedá pri tom peci vydržať . Tak by si mohol upiecť nejaký fajný koláčik " !!!
Podľa toho sa pri pečení dá vydržať a pri varení nie ! To je tá povestná "ženská" logika ? :)

Ako sa "schladzujete" pri práci v kuchyni ???
Prosím neradiť (!) studenú dvanástku na dva hlty lebo som momentálne , na určitý čas , vyradený z jej požívania !

@zareaguj


Diskusia k téme

celeblith
pri praci v kuchyni sa jednoducho schladzujem potenim :) ale je fakt, ze upiect nieco je menej narocne, ako uvarit, lebo kolac mozes pripravit mimo zdroja tepla a potom to len supnut do pece a uplne sa vzdialit z kuchyne :)
evusik
varím v parnom hrnci, všetko to tam naskladám, zapnem časovač a idem na severo-východnú stranu nášho bytu kde sa jedine cez deň dá existovať... dnes varím - parím tresku na špenáte so zemiakmi... teda ešte nevarím začnem až tak o 11:30 to bude taká rýchlovka...
hubata
Ako prežiť horúčavy?
Samozrejme s fľašou ....... vody(minerálky)! Do detailu som to vysvetlila v mojom diskusnom príspevku: "Ako prežiť horúčavy" a samozrejme som pritom myslela aj na teba @stefanm a ostatných mužov. Keď musím dlhšie stáť napr. pri čistení zeleniny tak si tú moju zmrznutú fľašu dám pod nohu, keď sedím a prckujem na notbuku ako napríklad teraz, tak ju takisto mám pod nohami a chladím raz jednu raz druhú labku. Ďalšia fľaša sa mi mrazí a keď už táto nebude chladiť tak ju vymením a chladenú minerálku vypijem. Teda moje heslo v horúčavách znie: bez fľaše ani na krok!
mariaklara
@evusik , my sme sa , čo dohodli, to isté varím dnes aj ja, vlastne moje hrnce a tiež som začala približne o 11h. No a polievka sa robila v " tlakáči ".
sovka62
Aspoň na chvíľu sa schladím v bazéne, ktorý máme na terase, leziem tam niekoľko razy denne. Ale nepredstavujte si bazén na plávanie, je to detský nafukovací bazénik, do ktorého sa dá akurát tak ľahnúť, ale v tejto horúčave nesmierne pomáha.
evas13
S uterákom okolo krku(od prievanu nemôžem otáčať krkom), pozaťahované žaluzie, mokré plachty na balkone, aby slnko pražilo na ne a poobede šup, šup na Draždiak pod stromečky a tráviť @2010 Grécku zeleninu Briam, bola fantatická.
janikbj
varím len v tlakáči, to je bleskovka alebo urobím nejaký šalát - cestovinový so zeleninou a pod., mne v tom teple ani moc nechutí jesť :-)
irenaw
minimalizujem varenie, pečiem iba v pekárni, chlieb a občas nejaký múčnik, talianske rizoto, tých 20 minút vydržím pri sporáku, alebo cestoviny. ak musí byť mäso, tak minútky. a mám pri sebe veľkú misu červeného melóna pokrájaného na kocky. aj tak mám problém zjesť, čo som navarila, nežiada sa mi teplé, tak vždy chladím aj nejaký šalát. polievku našťastie teraz nemusím, nikomu z nás sa nežiada. dezerty studené, ovocné, nepečené sú top :-)
babidka
V lete varievam casto take rychle jedla vo woku / nemusi to byt prave "cina" /ale masko nakrajane na malicke kusky , vela -prevela zeleniny , ryzu v ryzovom hrnci ci cerstve zemiaky uvarene v supke . krajanie sice trva asi 1/2 hodiny , ale opekanie je rychle a tak staci zacat o 11,30 a obed podavam o 12,00:-))))A ked tam dam niekolko hrsti byliniek , tak ani korenit a hlavne solit netreba vela . V sobotu vsak pekavam chlieb a pecivo - a ked uz mam zapnutu ruru , tak uz aj nejaky kysnuty kolacik a vtedy si to vsetci "uzijeme". Chladit sa mozem tak na nasej studenej dlazbe v kuchyni ...staci mi chodit bosa ....:-))) alebo sa ne nej vystriet v sporom obleceni ako to robia kajucnici !:-) ....alebo pit horuci caj ako to robia v severnej Afrike...
ainy
ja som vybabrala so systémom, mám namontované klímy v celom byte tak si vychutnávam sladkých 24 stupňov :-)) tak aj v pohode varím, pečiem....
an3da
Aj ja som tej mienky že vlastný pot je najlepší, @ainy tebe dobre ked nemusíš von z bytu ako ja na dvor aby som zvieratam naliala vody aby sa aj oni trochu osviežili...ak by som pár krát z 24 vyšla von na 38 neviem ako by som fungovala...a tak sa potím, potom sa preoblečiem do suchého a znovu...musím si ešte zohnať ten bazén, podľa sovky.
sovka62
@an3da , vrelo odporúčam, bazén nás schladí a také dve hodiny sme v pohode. Vlezieme do neho aj tesne pred spaním a hoci máme spálňu orientovanú na západ, zaspávame v pohode.
2010
Nase babky mali letnu kuchynu , nasi susedia z malajzie maju letnu kuchynu u nas sa vari vela vonku v atriu a od buduceho roku sa preraba na poriadnu letnu kuchynu. ( vo vnutri klima bez diskusie , nie do kazdej roboty sa da ist nevyspati ).


havino
my máme tiež klímu, zavčasu ráno navarím, rýchle, ľahké jedlá, zeleninové, cestoviny, lebo zas my sme jedáci, obed musí byť aj s polievkou, okolo 11tej púšťam klímu, zavolám dnu psa, ovčiaka (ľúto mi ho je vonku, ked sa trápi a bojuje s horúčavou) a ležkáme si, čítame si varechu až do 4tej, 5tej popoludní a verte,aj ten psík pochopil,že dnu mu je výborne,ani sa nehne, podriemkáva celý deň, v podvečerných hodinách vyliezame postupne z domu a robíme nejaké práce okolo záhrady, kvetov máme veľa, na dvore už sa dá existovať
honestka
presne ako @2010. Ked tu mame "leto" tych par mesiacov /ako dnes + 30 a uz je 6 hodin vecer/ a horucavy hend od rana tak sa pouziva iba BBQ v kazdej rodine a robi sa na nom vsetko, dokonca sa pecu aj vynikajuce pizze a sikovnejsi zvaladnu aj tunajsie kolaciky/cookies/...
kuchticka
Presne tak @honestka u nas. Vcera sme oslavovali doma narodeniny cela rodina. Vonku na grile sa pieklo kura, vedla zemiaky v supke a priloha iba zeleninove salaty pripravene skoro rano a vychladene. Doma bolo prijemne, ziadna horucava.
sovka62
Taká letná kuchyňa veru nemá chybu a ako nás, Slovákov, za ňu kedysi vyvádzali na posmech! A viete, že som včera rozmýšľala, že by som minirúru vyniesla na terasu, kde je aj krb a varila tam? Ale včera sme mali pekinské placky naložené v predchádzajúci deň a varené zemiaky, celá príprava trvala 25 minút, tak som sa neunúvala. Ale bude takto teplo dlhšie, veru sa zariadim inak......
afataga
ja som tu asi jedina komu teplo nevadi, nenavidim zimu, tak sa vytesujem, ze je teplo, aj ked pravda, ze nestojim hodiny pri sporaku, varim take rychlovky ako cina a pod., grilujeme vonku k tomu saltik a tak, aj kolac som piekla hrncekovy, za 10 min. v rure a tam uz stat nemusim, ja sa chladim na strkovisku kazdy den aspon dve hodinky
marianne69
@afataga dcera sa vratila minuly tyzden zo Sturova a vravi,ze v KNM-Zilina je jej zima,dole mali vraj okolo 40-41 stupnov,tak neviem ci si srandu robi....
stefanm
...tak ak to zosumarizujem . Tak na prvom mieste sú minútky a šalátiky , potom varenie vonku , nasleduje varenie v parnom alebo tlakovom hrnci ale máme tu už aj klimatizácie a ako perličky vyberám , varenie s uterákom okolo krku , chladenie chodidiel fľašou minerálky z mrazničky a potom jej vypitie a vyvaľanie sa v detskom bazéne (to by som chcel vidieť @sovka , aspoň foto!!) .
sovka62
Neblázni, @stefanm , k nám na terasu od susedov nie je vidieť, tak sa neunúvame s obliekaním plaviek. Kto by aj na seba naťahoval päť-šesť krát denne? Takže foto bude až keď sa príde schladiť niekto z rodiny, napr. deti s vnúčatami, to sa chováme civilizovane.
arasidka
my máme krásny vzorový lavór z umelej hmoty - šup s nohami do neho, rolety na balkóne stiahneme , to pomáha dosť a ventilátor v kúte kuchyni pracuje na plný výkon a celé leto - vlastne tieto horúčavy nedbám o účes, dala som sa ostrihať na krátko a tak celý deň mám hlavu mokrú a je to fajn. A odporúčam, aby ste si našli dosť času na rozmrazenie chladničky s mrazničkou, úžasné - pomaličky odoberám rozmrznutý ľad, pošúcham si ním žily na rukách - ako keď sa ide krv brať. Ale ak máš v chladničke ľad, je to výborné, alebo tie kocky modré, čo sa dávajú do dovolenkových mrazničiek, tie si obaliť uterkou a prejsť telom, ochladí to krv a je to výborné. No ale - najlepšia je klimatizácia, lenže - kto zaváha - nežere!