Varenie

Krupicové cosi

moravanka - bez fotkymoravanka, 9. mája 2016

ahoj, kdysi dávno jsem u spolužačky jídávala něco dobrého a sladkého z krupice. Píšu cosi, protože pod pojmy trhanec, svítek, nákyp ... mně vyjelo spousta receptů a ani jeden není úplně on.
Peklo se to v troubě, v takovém tom hlubším pekáčku, pak "roztrhalo" a ještě zalilo mlékem a nechalo dojít. Výsledek byl úžasný, něco jako mokrá krupicová buchta. Do plavek ještě daleko, klidně si na to troufnu. Díky moc za radu a pěkné jaro.

@zareaguj


Diskusia k téme

helica
Podľa môjho názoru asi píšeš o krupicovom nákype. Je tu viacero chutných receptov, iste si vyberieš.
moravanka
Díky, je to všechno hodně podobné a určitě dobré. Ale to, co znám, se po upečení natrhalo a přelilo horkým mlékem, které bylo ještě i vylepšené máslem a pak dalo ještě dojít zpět do trouby
sovka62
Krupicová piškóta
3 vajcia
90 g práškového cukru
180 g krupice
citrónová kôra
soľ
3 pl vody
1/2 l mlieka na zaliatie
ovocná šťava podľa chuti
Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vodou. Pridáme sneh ušľahaný z bielkov a cukru, krupicu, postrúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Zľahka premiešame, urovnáme do vymastenej tortovej formy a upečieme. Ešte horúcu zalejeme mliekom a necháme napučať. Podávame s ovocnou šťavou.
Myslím, že toto si hľadala. Nie je síce potrhaná, ale to už je detail. A my ju jedávame bez tej ovocnej šťavy, lebo je dostatočne šťavnatá aj tak a veľmi chutná.
Doteraz som ju piekla v tortovej forme a krájala na trojuholníky. Lenže forma dokonale netesní a časť mlieka z nej vždy vytiekla na podložený plech. Pekáčik je skvelý nápad, nabudúce skúsim v ňom.
radost
@Sovka62 (14.5.2016 07:10)

ty si tu k nezaplateniu..želám ti varecháčsky život večný..niekto tu len do sveta reční../taká @radost.. /,ale ty vždy múdro k veci..ďakujeme ti všetci..
pokoj a radosť všetkým nám..:-)
sovka62
@radost moja milá, ja som sa tu na Vareche naučila toľko nového, užitočného, v neposlednom rade dokonca v práci s počítačom, ale hlavne o varení a pečení, že cítim priam povinnosť prispieť radou ak môžem. Aj včera som vďaka Vareche bola za hviezdu na pomaturitnom stretnutí po 50 rokoch. Napiekla som dobošové rezy podľa receptu @Uschi a mali obrovský úspech, už som recept rozoslala na pár adries. Takže len oplácam dobré dobrým. Pozdravujem a i ja prajem pokoj a radosť.
2x haji a sracz
haji
@Sovka62 (14.5.2016 17:49)
Jsi moudrá žena, klobouk dolů!
Recept na krupicový piškot je zajímavý a docela bych si ho uložila, jenže takto z diskusie to nepůjde. Sovičko milá, moc hezky prosím, až budeš péct, můžeš vložit recept?! Mně by nevadil i bez fotek, nejsem detailista. Přeji krásné dny, plné radosti a pohody! Moc děkuji za vše!
nadia56
@ haji, ak si chces ulozit recept od sovky, ktory pridala v tejto diskusii, pouzi Pinterest a recept sa ti tam ulozi ☺
1x seanka
haji
Tomu rozumím, Pinterest jsem zatím nepoužila. Děkuji za navigaci, Nadi!
moravanka
@Sovka62 (14.5.2016 07:10)
díky, díky, to bude ono. To "trhání" tam bylo asi proto, aby se mlíčko rychleji vsáklo, nebo že se to fakt jmenovalo trhanec, nebo od toho museli otesánky násilím odtrhávat.
jerica
@Moravanka (22.5.2016 20:09)

Ja ti môžem poradiť, pozri, je to v obrázku, dúfam, že sa potešíš, nech je trochu zábavy pri tom našom varení. Páči sa mi, že si spokojná s receptom čo si hľadala, našej @sovke môžeš na 100% zveriť svoju otázku :-)