O Varecha.sk

Korpus splasol, prosim rychlo radu!!

janea - fotkajanea, 26. februára 2013

ahoj, neviete mi povedat, preco mi splasol po vychladnuti korpus na tortu? a to som robila podla receptu honestky "piskot, ktory vzdy vyjde":) mne teda nevysiel a nie som nejaky antitalent. asi musim robit novy. kde som urobila chybu? bol krasny vysoky a ked vychladol, taka placka!! ta ostuda! dakujem za kazdu radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Tiež som zvedavá na rady.....a rúrú si počas prvých 20 minút neotvárala?
janea
nie, neotvarala. a vymiesala som vsetko ako malo byt. podobne sa stalo aj mojej kamoske.
janea
takto: malo sa to piect 25 min. po 20 min. som skusala cesto, (vybrala som ho z rury) ci je uz prepecene, lebo tak vyzeralo. ze by tam bola chyba?
janea
lenze to cesto bolo krasne, vysoke, ked som ho vytiahla a dala vychladnut. splaslo az ked bolo vychladnute.
babidka
Obycajne splasne ked je vo vnutri vlhke a nedopecene .Mozno nebolo dost dopecene .Skusala si ho spajlou alebo sparadlom ci je uz vo vnutri suche ?
janea
dopecene bolo. uz ho aj jem! :Dje vynikajuce, lebo je tam aj trochu orechov, naplnila som ho dzemom. ale na vzhlad a na tortu....v ziadnom pripade. zajtra musim robit nove, pride navsteva, takze mam co robit, aj plnku a vyzdobu.
janea
ked som ho po 20-tich min. skusala spajdlou, zdalo sa mi dopecene ale bolo trochu blede, tak som dala este na 5 min. a to som asi nemala robit. zatial je to jedine vysvetlenie, neviem. len aby sa mi nestalo to iste zajtra. ale dakujem vam.
janea
@elantra , dakujem za link. neotvaras ruru pocas pecenia? mozno sa mi to preto stalo?
janea
uz som si ten link pozrela. vyzera to to iste, co som ja robila. zistujem, ze som tie indiegrencie davala asi dost rychlo. napr. zltka som pridala vsetky naraz a pod. lebo podla toho, co tam je, ona tiez vytiahla z rury a pichla do toho na kontrolu. takze zajtra odznova!:) az na to, ze nedam kakao, potrebujem zlty. este raz diky!
janea
teraz som z nudze urobila cnost, ten, co sa mi nepodaril som teda naplnila marmeladou a poliala cokoladou. na vareche som prave objavila cokoladu, ktoru som urobila z masla, cukru, kakaa a rumu. chuti mi lepsie ako z cokolady! cokoladu mam v sufliku ale toto je pokusna torta.:D a teraz si trenujem na tomto korpuse ruzicky z marcipanu na zajtra. vsetko zle je na nieco dobre.:)
janea
@elantra , este raz som pozornejsie citala ten recept z toho tvojho linku. bolo by to take iste ako co som ja robila ale ten pomer indiegrencii je iny. zajtra budem robit ten :) a ......dakujem aj za drzanie palcov!
violeta
kedze vidim, ze si nemohla koli tomu korpusu zaspat, mohla si upiect druhy, alebo aj treti a teraz by si uz len plnila:-D dufam, ze to navsteva patricne oceni, tu bezsennu noc:-D a este rada: mnozstvo kakaa nahrad mukou, ked ides robit biele, alebo orechami, ked orechove, lebo vies co?!
irenaw
suroviny dávam rýchlo, asi 10 minút a korpus je v rúre, pečiem na 170°C. ale rúru neotváram vôbec, až ku koncu pečenia kontrolujem. aký to bol veľký korpus, keď sa piekol tak krátko? idem pozrieť. napísala som ti aj do tej staršej témy. drž sa.
gubics
Cukrári to robia nasledovne, pokiaľ je korpus v prostriedku vydutý, alebo spľasne ako Tebe, tak ho v polovici rozkroja, a ten rozkrojeny prostriedok ide na vonkajšie strany (t.j. hore a na spodok) a ten pečením znetvorený sa dostane do vnútra, lebo plnka,alebo krém to aj tak zakryje, t.j. vyrovná tú nerovnosť. Hlavu hore, pokiaľ ten korpus je chuťovo dobrý, a je aj upečený tak sa týmto spôsobom dá zachrániť. Dúfam,že som Ti pomohla.
janea
ahoj, dakujem vam za rady, ste zlati.:)
tiez sa mi videla doba pecenia kratka. v recepte bolo : 25 min./160°c. po 20 min. som ho skontrolovala spajdlou a znovu dala na 5 min. aj ked cesto prepecene bolo, dnes budem piect rozhodne dlhsie pri 150° a uvidime. orechy dnes nedam. aj ked tam nebolo moc, asi za hrst). uz som myslela, ci to nie je trubou ale neverim. je to AEG, teda dobra a o.i. ostatne cesta, kysnute su vzdy perfektne. aj chleba mi upecie vyborne.
ale to ma este caka dalsie prekvapenie, lebo s jogurtom davam ovocie. kupila som sice jogurt od dr.oetker kremovej konzistencie ale nakolko som si tam primysela mrazene lesne plody, bojim sa, aby mi to nestieklo s tym jogurtom. dnes som si prikupila tiez od dr.o. früchte-mix, vraj to stuzuje ako stuzovac zelatinovy a bez varenia. ja zelatinu nepouzivam, tak som zvedava, aku kowbojku zas vyrobim, lebo ani predavacka nemala s tym skusenost.
inac, videla som dnes hotovy, rozvalkany marcipanovy potah!!! bol myslim na 30cm tortu a stal nejako 3,50. no co uz, 1kg marcipanu mam uz kupene, takze sa bude pekne vsetko rucne.:) skoda, ze neviem dat fotky, moje vcerajsie skusobne ruzicky su celkom pekne.
janea
ludia, ja uz som zufala, idem piect treti korpus!!! to nie je mozne....@elantra , teraz som robila podla toho linku, co si mi dala. namiesto kakaa som dala muku. pikla som ho na 150° a 40 min. je este splasnutejsi ako ten prvy!
gordonko
prečo iba 150 °C ????? Ty si už ako ja ..... tiež si nedáš povedať
violeta
no uz je asi neskoro, navsteva uz asi pride kazdu chvilu, urob z toho somloy halusky, vtedy nevadi, ze je cesto splasnute:-D inak sa mi to nejako nezda, ved piskotove cesto je lahke spravit?!
helica
Najlepšie urobíš, ak požiadaš nejakú priateľku, susedku, ktorá je dobrá kuchárka (pekárka) a urobíte ho spolu. Lepšie raz vidieť, ako 100 krát počuť. Ja som začínala rovnako! Držím palce.
Inak, keď korpus vkladáš do rúry, musí byť vyhriata cca na 180 st., keď sa zdvihne, čo trvá asi 5-10 min., potom teplotu zníž tak na 160 st.C a pomaly dopekaj. Možno aj tam bola chybička.
janea
takze korpus je len o nieco lepsi ako ten prvy! inac je dobry, len nie moc vysoky. :) skusila som tradicne, ako som robievala na mojej starej rure a to tak, ze som sneh primiesala zlahka az nakoniec. vzdy bola pekna....ale tentoraz mam zle tusenie, ze neviem s mojou novou rurou robit. az na kysnute cesta, co funguje bez problemov. uz som z toho jelen.
@violeta , navsteva pride az zajtra!
@gordonko , v tom prvom recepte bolo pisane 150° a nakolko bol korpus uplne prepeceny, pri druhom som pridala teplotu len trochu. no a pri tretom som piekla na 180° .:D no a dlhsie ako 45 min. som ho nemohla nechat, bol by ozaj zhorel cize, tu nie je problem, ze by cesto nebolo prepecene. problem je, ze po vychladnuti splasne.!
@michsamant , anglicky neviem a to video nefunguje v nemecku.:(
@helica , viem, ze rura musi byt rozohriata, to su zakladne veci, ktore v podstate ovladam. a mam dve svetla na rure, ked jedno zhasne, viem ze je rozohriata na nastavenu teplotu.
vsetkym este raz vdaka. ide sa plnit a zdobit.:D
viera1
Osobne si myslím,že si vajcia šľahala na vysokých otáčkach od začiatku.Rýchlosť pridávaj postupne.Urobili sa ti v ceste veľké bubliny vzduchu,ktoré potom vyfučali a cesto spľaslo.Daj vedieť,ako sa nakoniec podarilo.
evanaaa
A ak skúšaš, korpus z rúry nevyťahuj von úplne, aby neochladol. Niekde mám také tabuľky, ktoré cesto ako a na koľko stupňov piecť, musím sa podívať. A mám aj kuchárku, kde je podrobne rozpísané, ako piecť ktoré cesto ( biskvit, linecké, kysnuté, atď.), tak aj tam sa podívam, lebo som sama zvedavá, kde je chyba. Ale ako sa hovorí- na chybách sa najlepšie učí. Len treba trpezlivosť.
evanaaa
ešte ma napadlo, ale nemusí to byť preto, no, napíšem - ak dávaš do cesta PDP, tak s ním treba rýchlo pracovať a - šup do rúry, lebo dlhým čakaním stráca účinok.
maminka1
teda aj ja som zvedava, aj mne sa stava ze klasicka piskota mi splasne...ked ju urobim zo 6tich vajec vyzera ako by bola z troch...ked som byvala u maminy tak tam som problem nemala s pecenim vobec akonahle peciem na novej rure koniec...aj kysnute su o nicom...suseda piekla ten isty kolac ako ja ona ho mala ukazkovy a ja hanba neskutocna :-) takze moze to byt aj rurou podla mna...len prist na to kde sa robi chyba....
sonulienka
Ja som piekla tortu v piatok dala som ju sem v nedeľu skús podľa toho receptu vyskúšala som veľa ale tento sa mi najlepšie osvedčil a mám to s prvej ruky mamka pekávala na svadby.
janea
uff, uz som tu! nebudete verit ale torta mala neskutocny uspech!!! a vlastne obidve, lebo z toho prveho korpusu som urobila iba marmeladovu plnku, orechy boli v korpuse a navrch tu domavyrobenu cokoladu. no a na tu druhu tortu som pouzila iba tenky platok z toho druheho korpusu, proste som to nejako zmajstrovala, pretoze korpusy neboli dostatocne vysoke. hlavne, ze cesto nebolo nejake ubite, celkom fajn to vyslo. a plnka mi vysla tiez super. urobila som jej za gybel:), lebo som chcela dat 2x plnku, ojej, este mi aj ostala.
predstavte si, ze som tak sokla moje kamosky, ze som im tu tortu musela mailom poposielat, lebo ju chceli doma ukazat. tak to ma podrz, tesim sa, ze nakoniec to predsa vyslo. ja mam tortu aj v pc, mailom ju viem poslat, iba sem ju neviem vlozit. dokelu, ked ja tomu navodu nerozumiem. mozno si to este raz prestudujem v klude, ked bude cas.
najlepsie na tom bolo, ze ja som tortu dokoncila vnoci o 2.00, ked sestra spala. vedela, ze nieco idem piect ale netusila, co. marcipan a farby som mala schovane. skoro rano som ju sledovala, ako cita pri balicku listok blahozelania a pripisane: zbytok je v ladnicke. viete si predstavit, co to pre nu bolo? ja piekavam casto ale tortu som este nikdy nerobila a ona miluje marcipan, toho som tam dala bohate, na hrubsie. to bolo radosti!
@maminka , uz som viacmenej presvedcena, ze je to rurou! musim to vymaknut. niekedy pojdem kamoske a korpus upeciem u nej. neda mi to pokoj.
@sonulienka , kde najdem tu tvoju tortu, co si sem dala naposledy?
takze, este raz diky vsetkym za podporu, to bol porod!:D
janea
uz som sa potrapila ale tu fotku sem neviem vlozit!:( mailom by som ju vedela poslat.
irenaw
pošli mi ju na irena249@gmail.com a ja ju sem vložím, keď príde dcéra domov s notebookom. hlavne, že sa podarila, teším sa, lebo si si na prvýkrát naložila toho dosť :-) máš odvahu, toľko vecí skúšať naraz, si dobrá
janea
@irenaw , si zlata, dakujem, posielam! :)
vies, to ma najviac stvalo, ze mne sa v podstate vzdy vsetko vydarilo, buchty, kolace, chleba, knedle a taketo "jednoduche" cesto mi nevyjde, islo ma porazit.:D
irenaw
ahoj, fotku už mám uloženú v albumoch, len čakám na dcéru, tá príde domov dnes. do večera je fotka tu, neboj :-))) no a k tomu tichu, veľa víkendových aktivít, vonku slniečko...
janea
@irenaw , dobre, vsak v poho, ja neviem, ako to tu chodi, myslela som, ze na tuto temu uz nikto nekukne, lebo je tu kopu novych tem. prajem este pekny zvysok nedele!:)
irenaw
marcipánová torta od @janea



ani by som nepovedala, že prvotina :-). zásobujem tortami celú rodinu, tiež by ma veru potešilo, keby som takúto dostala. nech sa ti darí a nech ťa to baví.
janea
@irenaw , dakujeeeeeem! :)
na prvy raz.......no, mam sama radost. a to som vyrezavala listky s nozikom, lebo take formicky nemam. este k tomu som zistila, ze ja vlastne nemam klasicky valok, len taky na jednu rucku v strede, teda ledva som ten potah prelozila.
vsak to cloveka musi bavit, na vareche sa da rychlo nainfikovat:) a este k tomu, su tu zlati ludia, ktori radi pomozu, tak ako ty.:)
nech sa aj tebe nadalej dari!
ale skusam poctivo, ako sa vkladaju tie fotky.
janea
Ahojte,
po dlhom case som zase tu. Preco zmizla moja torta odtialto? To sa po case likviduje, ci ako? alebo nebola dost pekna? :(