ahoj, neviete mi povedat, preco mi splasol po vychladnuti korpus na tortu? a to som robila podla receptu honestky "piskot, ktory vzdy vyjde":) mne teda nevysiel a nie som nejaky antitalent. asi musim robit novy. kde som urobila chybu? bol krasny vysoky a ked vychladol, taka placka!! ta ostuda! dakujem za kazdu radu.
@zareaguj
drzim palce nech sa zajtra torta podari ;-)
tiez sa mi videla doba pecenia kratka. v recepte bolo : 25 min./160°c. po 20 min. som ho skontrolovala spajdlou a znovu dala na 5 min. aj ked cesto prepecene bolo, dnes budem piect rozhodne dlhsie pri 150° a uvidime. orechy dnes nedam. aj ked tam nebolo moc, asi za hrst). uz som myslela, ci to nie je trubou ale neverim. je to AEG, teda dobra a o.i. ostatne cesta, kysnute su vzdy perfektne. aj chleba mi upecie vyborne.
ale to ma este caka dalsie prekvapenie, lebo s jogurtom davam ovocie. kupila som sice jogurt od dr.oetker kremovej konzistencie ale nakolko som si tam primysela mrazene lesne plody, bojim sa, aby mi to nestieklo s tym jogurtom. dnes som si prikupila tiez od dr.o. früchte-mix, vraj to stuzuje ako stuzovac zelatinovy a bez varenia. ja zelatinu nepouzivam, tak som zvedava, aku kowbojku zas vyrobim, lebo ani predavacka nemala s tym skusenost.
inac, videla som dnes hotovy, rozvalkany marcipanovy potah!!! bol myslim na 30cm tortu a stal nejako 3,50. no co uz, 1kg marcipanu mam uz kupene, takze sa bude pekne vsetko rucne.:) skoda, ze neviem dat fotky, moje vcerajsie skusobne ruzicky su celkom pekne.
pripadne skus s google prekladacom. Hned prvy odstavec je o tom ak ti korpus "spadne".
www.akosatorobi.sk/video/2115/piskotove-cesto-recept-na-pi...
Inak, keď korpus vkladáš do rúry, musí byť vyhriata cca na 180 st., keď sa zdvihne, čo trvá asi 5-10 min., potom teplotu zníž tak na 160 st.C a pomaly dopekaj. Možno aj tam bola chybička.
@violeta , navsteva pride az zajtra!
@gordonko , v tom prvom recepte bolo pisane 150° a nakolko bol korpus uplne prepeceny, pri druhom som pridala teplotu len trochu. no a pri tretom som piekla na 180° .:D no a dlhsie ako 45 min. som ho nemohla nechat, bol by ozaj zhorel cize, tu nie je problem, ze by cesto nebolo prepecene. problem je, ze po vychladnuti splasne.!
@michsamant , anglicky neviem a to video nefunguje v nemecku.:(
@helica , viem, ze rura musi byt rozohriata, to su zakladne veci, ktore v podstate ovladam. a mam dve svetla na rure, ked jedno zhasne, viem ze je rozohriata na nastavenu teplotu.
vsetkym este raz vdaka. ide sa plnit a zdobit.:D
www.mnamkyrecepty.sk/co-urobit-aby-nam-piskota-po-upeceni-ne...
predstavte si, ze som tak sokla moje kamosky, ze som im tu tortu musela mailom poposielat, lebo ju chceli doma ukazat. tak to ma podrz, tesim sa, ze nakoniec to predsa vyslo. ja mam tortu aj v pc, mailom ju viem poslat, iba sem ju neviem vlozit. dokelu, ked ja tomu navodu nerozumiem. mozno si to este raz prestudujem v klude, ked bude cas.
najlepsie na tom bolo, ze ja som tortu dokoncila vnoci o 2.00, ked sestra spala. vedela, ze nieco idem piect ale netusila, co. marcipan a farby som mala schovane. skoro rano som ju sledovala, ako cita pri balicku listok blahozelania a pripisane: zbytok je v ladnicke. viete si predstavit, co to pre nu bolo? ja piekavam casto ale tortu som este nikdy nerobila a ona miluje marcipan, toho som tam dala bohate, na hrubsie. to bolo radosti!
@maminka , uz som viacmenej presvedcena, ze je to rurou! musim to vymaknut. niekedy pojdem kamoske a korpus upeciem u nej. neda mi to pokoj.
@sonulienka , kde najdem tu tvoju tortu, co si sem dala naposledy?
takze, este raz diky vsetkym za podporu, to bol porod!:D
vies, to ma najviac stvalo, ze mne sa v podstate vzdy vsetko vydarilo, buchty, kolace, chleba, knedle a taketo "jednoduche" cesto mi nevyjde, islo ma porazit.:D
ani by som nepovedala, že prvotina :-). zásobujem tortami celú rodinu, tiež by ma veru potešilo, keby som takúto dostala. nech sa ti darí a nech ťa to baví.
na prvy raz.......no, mam sama radost. a to som vyrezavala listky s nozikom, lebo take formicky nemam. este k tomu som zistila, ze ja vlastne nemam klasicky valok, len taky na jednu rucku v strede, teda ledva som ten potah prelozila.
vsak to cloveka musi bavit, na vareche sa da rychlo nainfikovat:) a este k tomu, su tu zlati ludia, ktori radi pomozu, tak ako ty.:)
nech sa aj tebe nadalej dari!
ale skusam poctivo, ako sa vkladaju tie fotky.
po dlhom case som zase tu. Preco zmizla moja torta odtialto? To sa po case likviduje, ci ako? alebo nebola dost pekna? :(