@tinca , presne ako moja mama, jeden mala vyhradený na torty, lebo piekla aj ľuďom na zákazky a na svadby a každý chcel veľkú tortu. Pečiaci papier nebol, tak sa vymazal kastról Ivou a vysypal hrubou múkou. Korpus bol perfektný.
Veľkosť závisí aj od priemeru kastróla. Materiál bol bežný, bol to obyčajný smaltovaný kastról s rovnými stenami, skôr pevnejší (ale to dnes je samozrejmé), aby sa nekrútil a mal rovné dno. Vtedy neboli plastové súčasti (držadlá).
Mam hlavu smutku. Upiekla som piskotovy korpus na tortu zo 7 vajec. V trube krasna, po upeceni okraje sa oddelovali od kastrola, na palicku sa nic nelepilo, pekne prepecena. Vytiahla som von z rury a pokrcila sa a dost splasla. Z boku je ako harmonika. Kde robim chybu? Co sa mohlo stat? :((
Vrátila som sa na tvoju diskusiu a vidím, že sa nepodarilo. Škoda, ale nevzdávaj to. Ako som aj predtým písala, moja mama (a donedávna aj ja) boky torty vymastila a vysýpala a naozaj, torta bola o niečo užšia na vrchu ako na spodu, odskočila od formy. Ja to už istý čas robím trochu ináč. Boky nevymastím, nevysýpam, po upečení oddelím od formy tenkým a úzkym nožom. Popisujem to v mojom recepte na Swarzwaldskú tortu (piekla som vo forme, ale dá sa to aplikovať aj na kastról) varecha.pravda.sk/recepty/schwarzwaldska-torta-fotorecept... To, že sa ti pokrčila, môže mať rôzne príčiny. www.facebook.com/note.php?note_id=171952709527503... A môže byť aj chyba v recepte na korpus.
to vazne????? tak to musim aj ja vyskusat :)
To, že sa ti pokrčila, môže mať rôzne príčiny. www.facebook.com/note.php?note_id=171952709527503...
A môže byť aj chyba v recepte na korpus.