Schwarzwaldská torta fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 26. júna 2011
Schwarzwaldská torta (fotorecept)
Foto: pivonka

Jesto viacero receptov na Schwarzwaldskú tortu. Ja som zvolila recept bez alkoholu, lebo som ju piekla z príležitosti narodenín môjho vnúčika Jurka.

12
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
100 g
100 - 150 g
100 g
5 PL
100 g
štipka
1 ČL
150 g
Plnka:
500 g
1 ks
1 ks
1 pohár 7 dc odkôstkované bez nálevul
1/8 l
 , alebo postrúhaná čokoláda




Postup

  1. 1

    Čokoládu polámeme a nad parou ju v kastróliku rozpustíme. Necháme vychladnúť.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Oddelíme žĺtky od bielkov a vyšľaháme s cukrom.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme 5 PL višňovej šťavy, čokoládu

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a rozpustené a vychladnuté maslo.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmiešame múku, soľ, PDP a pomleté orechy.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dotuha vyšľaháme sneh z bielkov. Do žĺtkovej zmesi striedavo pridávame sypkú múkovú zmes a zľahka vmiešavame vyšľahané bielky.

  7. 7

    Na dno tortovej formy si pricvakneme papier na pečenie. Boky som nevymastila a nevysypala, čo sa mi osvedčilo, lebo piškót mi neodskočil od formy. Po upečení som ho tenkým nožom oddelila od steny formy.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Korpus necháme vychladnúť. Vychladnutý prevrátime hore dnom a priečne rozrežeme na tri časti.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Šľahačku vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom a ztužovačom.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Spodný diel natrieme časťou šľahačky. Z ocedených višní si 12 odložíme. Polovicu zvyšku poukladáme na šľahačku a povtláčame do nej. Ak sa nám to celkom nedá, môžeme višne aj rozpoliť.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Priložíme stredný diel , mierne pritlačíme a pokvapkáme polovicou višňovej šťavy určenej na plnku. Opäť natrieme časťou šľahačky a naukladáme zbytok višní. Priložíme vrchný diel korpusu.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Poskladaný korpus pokvapkáme zvyškom šťavy a natrieme šľahačkou. Ozdobíme šľahačkovými ružičkami, višňami a čokoládovými hoblinkami.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Výsledkom je svieža, šťavnatá, nepresladená torta.

    Schwarzwaldská torta (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

babkamt
Skvostné.Ja musím ísť preč od pc,to je veru mučenie,dívať sa na tie dobroty nemať do čoho zahryznúť.
hviezdickaz
krasne spracovany recept,aj pre laika na torty,ako som ja :) ,urcite bola vynikajuca ...
vavan
náááááááááádherna tortička
pivonka
Ďakujem za pekné komentáre, naozaj bola výborná, patrí k špičke mojich receptov.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Aj táto tortička je úžasná! Ukladám do KK.
evanaaa
Idem si dať cibuľový chleba (aj keď je viac hodín), nech mám aspoň niečo v puse, tá krásna torta so šľahačkou tu nie je.
elisticka
krasna torticka:-)) aj ja uz tak zacvakujem papier je to lepsie ako ked som strihala a nikdy to nebolo rovne:-))
marienka44
@Pivonka , najblizsie vyskusam. Este k tym bokom tortovej formy: ja ich mastim a vysypavam mukou, lebo si myslim, ze inac by sa masa cesta smykala dolu. Urobim podla teba, teda nenamastim. Ukladam do KK. Ked ako plnka je slahacka, musi sa hned zjest. Bude pre viac hosti na buduce.
cica2
wau, to je nádherná tortička a musí byť výborná...kk!:))
pivonka
Veľmi ma teší, že sa vám moja torta páči. @marienka44 , torta je zo štyroch vajíčok, teda nie je dajaká veľká. Okrem toho je to ľahká torta, bude sa míňať rýchlo. Boky torty som aj ja mastila a vysýpala, ale už som od toho upustila. Totižto piškót od stien formy odskočil a navrchu bol korpus užší, ako naspodu. Marienka, pod bodom č. 8 vidíš výsledok, myslím, že je dobrý. Dúfam, že všetkým, ktorí tortu vyskúšajú, bude chutiť.
pivonka
Ďakujem redakcii za výhru , veľmi sa jej teším. Vám, dievčatá, ďakujem za gratulácie, naozaj mám radosť.
cica2
môj tajný tip na výhru vyšiel, gratulujem:))
pivonka
Ďakujem, dievčatá, teším sa, že môj recept sa medzi toľkými receptami prepracoval medzi prvých päť a som medzi výhercami. Tak isto sa teším, že sa vám moja tortička páči a dúfam, že si ju niektoré upečiete a že vám bude chutiť.
Ešte chcem dodať - je to zvláštne, ale až pri tejto torte som prvý raz robila čokoládové hobliny. Po druhý raz rozotriem roztopenú čokoládu tenšie a hoblinky budú krajšie. Človek sa stále učí.
klaura
ešte som takúto nerobila, pri najbližšej príležitosti vyskúšam ...
ludka10
...ach to je nadhera, je skutocne vydarena a urcite aj chutna. Tiez som ju uz davnejsie chcela skusit upiect, ale.....
O mesiac bude mat moja najmladsia vnucka narodeniny (6), tak
ju urcite upeciem.
Dakujem za napad..:))))))
pivonka
Skúste upiecť, dievčatá, určite bude chutiť a pritom nie je náročná na vyhotovenie. Teší ma, že vás moja tortička zaujala.
strelka
Pani "pivonka", chcem vas poprosit o informaciu, kolko cm mala forma, v ktorej ste piekli schwarzwaldsku tortu? A muky je 100g dokopy? 50g polohrubej a 50g hladkej? Hrozne rada by som ju upiekla na oslavu druhych narodenin mojho syna, ale uvazujem o 28cm forme, ktoru mam. Dakujem za odpoved a zelam pekny den!
pivonka
Milá @strelka , pozrela som si tvoj profil a vidím, že si tu nová, tak teda vitaj na Vareche, nech sa ti tu páči a všetky recepty, ktoré vyskúšaš, nech sa ti vydaria. Dúfam, že aj dajaké zaujímavé pridáš.
My si tu na Vareche všetci tykáme, je to taký zvyk, preto, prosím, tykaj aj ty mne.
Ja som piekla túto tortu vo forme o priemere 24 cm. Vo finále torta nie je veľká, pri rodinnom posedení sa aj zje. Jedna možnosť je, že si primerane k veľkosti torty zvýšiš dávku všetkých surovín a mám na mysli aj višne, aby ich nebolo málo. Druhá možnosť je, že si od susedy požičiaš 24 cm formu. Áno, múky je 50 g polohrubej a 50 g hladkej špeciálky.
Ak sa ju rozhodneš upiecť, určite budeš spokojná, lebo torta nie je náročná a, ako som spomenula pri recepte, je ľahká a šťavnatá. Daj vedieť, ako sa vydarila.
pivonka
PS.: Gratulujem tvojmu synčekovi k narodeninám, nech sa mu darí.
celeblith
pivonka, prosim ta, ak by som chcela robit verziu s alkoholom, kam ho dat? namiesto tej visnovej stavy?
celeblith
Dakujem, popozeram :) ak by sa mi podarilo, tak ja kludne mozem s alkoholom, deti nemame a dokonca ani vodicak, takze sa kludne mozeme stelit :)))
pivonka
Ak máš rešpekt, nemusíš, pôjde to! Pomôž si napr. tak, že si dáš korpus na rovnú podložku a na stôl a sadneš si k nemu, aby si ho mala čo najbližšie k rovine očí. Nožom zarež v prvej tretine korpusu a tortu pomaly otáčaj a dokrajuj ku stredu korpusu, až kým nedokončíš okruh. Odrezaný plát neodkladaj, zarež v druhej tretine a zopakuj úkon. Môžeš aj tak spraviť, že si po obvode korpusu iba zarežeš líniu, potom do nej vložíš pevnú niť, prekrížiš a postupne stiahneš. Torta sa ti prekrojí, ako keď niťou krájaš knedle. Toto ale doporučujem skôr pri korpusoch, kde je čistý piškót. Tam, kde sú pomleté či posekané orechy alebo mandle, by sa mohol piškót trúsiť. Smelo choď to toho a nech sa ti darí.
domci4
:) ďakujem Ti...aj ked sa veľmi bojím :) dnes mi to už nevide...asi budúci víkend
marijanka712
@pivonka prekrásna torta a hlavne lahká a rýchlo konzumitelná iste ju vyskúšam patrí medzi medzi tie ktoré s oblubou pečiem nemám rada prekrémované torty.... ukladám do kk a ešte aj ja sa pripájam k všetkým gratulantom iste si si cenu zaslúžila.
angiek
ja na prekrojenie pouzivam krajac na tortu, je to taky drziak co ma medzi 2 ihlicami natiahnutu ocelovu nit, odkedy to mam tak je torta v reze vzdy rovna, stoji to par euro...
pivonka
@domci4 , veď sa už toľko neboj! Pozerala som si tvoj profil, v kuchyni máš už prax, to zvládneš. Ak chceš robiť tortu pre blízkych, tak sa isto môžeš oprieť o porozumenie v prípade menšieho zádrhelu, ale ten určite nehrozí.
@marijanka712 , ďakujem za za gratuláciu, potešila. Dávam ti úplne za pravdu, torta je ľahká ako na prípravu, tak aj na trávenie a na chuť, pri všetkej skromnosti, je fakt výborná.
@angiek , keď je to oceľová niť, tak je to isto na princípe kuchynskej nite, ako som opísala v predchádzajúcom komentári. Môže to byť dobrá vec.
domci4
poprosila by som ešte v akej forme si to piekla prosím?
pivonka
V tortovej forme priemer 24 cm. Nech sa ti darí.
ursula4
akurát som ju dorobila-už sa chladí.To orechové cesto je výborné.Keď okoštujeme dám vedieť ako chutila.
pivonka
Už viacero varecháčiek avizovalo, že ju skúsia, som rada, že ty si ju naozaj upiekla. Dúfam, že budeš spokojná. Daj vedieť.
ursula4
už je po koštovke-famózna.A to čo píšeš o avízach varechačiek som si aj ja už dávno všimla-ukladám,skúsim a pod. a pod máloktorým receptom sa nájde hodnotenie ako chutilo.Ešte raz ďakujem
ursula4
@pivonka ,prosím ťa popíš mi ako robíš tie hoblinky.Ja som navrch nastrúhala čokoládu ale tie tvoje ozdoby sa mi veľmi páčia.Ďakujem P.S.ešte ti posielam odkaz od môjho syna a susedky:je špičková-pýtali si recept.A vieš že som im ho s radosťou dala?
pivonka
Vyvolala si mi na tvári radostný úsmev. Zverejnením receptu sa chcem o niečo dobré podeliť a som rada, keď sa to podarí.
Hoblinky som robila prvý raz (aj sa to okúňam priznať pri mojom veku) a tak nie celkom sú podľa mojich predstáv. Treba si to natrénovať. Robila som ich takto: Čokoládu som si rozpustila vo vodnom kúpeli. Nemusí jej byť veľa. V tenkej vrstve som ju rozotrela na hladkej ploche (napr. na obrátenom plechu na pečenie). Treba ju rozotrieť ozaj na tenko. Keď stuhne, špachtľou (to mám špeciálnu kuchynskú pomôcku :-)) potom zoškrabujem čokoládu do ruličiek - hobliniek. Nech sa ti darí, držím ti palce.
korbacik
To je kráááásna tortička!!! Rozmýšľam, čo upiecť s višňami a tento recept sa mi páčil najviac. Teším sa, že som ho našla - ozaj krásna. Vďaka:-)
pivonka
@korb áčik, neváhaj! Môžem ti to takto smelo odporučiť, lebo okrem toho, že ju vysoko hodnotím ja, som povzbudená aj komentárom @ursula4 , ktorá ju už vyskúšala a pozri si, aká bola spokoná. Ak ešte váhaš, čo upiecť, skús aj moje parížske rezy. Tie sú tiež špička. (Aká som skromná :-)))
korbacik
... Tvoja "skromnosť", @pivonka , je na mieste - kto umí, ten umí. Ozaj, a nemohla by som tortu urobiť ako zákusok? Nemám formu a zháňať a požičiavať pred Veľkou nocou nie je bohviečo:) Idem mrk na Tvoje parížske rezy.
Ja by som toľko receptov chcela a vedela sem pridať, ale neviem, či budem vedieť pridať foto ( bez neho to nie je ono ) a okrem toho, doma sa PC veľmi nevenujem. Keď mám trochu čas, radšej si vezmem do ruky knihu.
pivonka
@korb áčik, ty máš moje sympatie. Ja som odjakživa rada čítala a ostalo mi to, dobrej knihe dám vždy prednosť. Teraz, ovšem, trávim veľa času aj na počítači. Som na dôchodku, mám čas - okrem dní, keď sa navštevujeme s mojou rodinou. Teraz tiež čakám, kedy príde po mňa zať, tak si tu krátim mchvíľu.
S tým fotením máš pravdu. Pekná fotka viac namotá, ako neviem aký kvalitný recept bez fotky.
Určite môžeš spraviť ako rezy. Tortová forma sa nepožíva každý deň a ani každý mesiac, ale je dobre ju mať poruke. Nepoznám tvoje rodinné pomery, ale sem-tam je oslava a torta tomu dá slávnostnú pečať. A veľmi vďačné sú najmä deti, im sa to ináč ráta, ako zákusok. Nech už upečieš čokoľvek, nech sa ti vydarí!
korbacik
Vďaka, máš pravdu s tou tortou - je to slávnostnejšie, ale moja dcéra nie vždy chcela tortu, tak som formu nekupovala, len požičiavala od rodičov. My všeobecne sme všetci zákuskoví:) A dcéra je šuhajdová a mrežovníková. Len krútim hlavou, keď jej ponúknem zákusok a ona horko - ťažko zje tri. Ale keby na tanieriku boli rezníky, to by si dala aj za mňa:)) A to má mušiu váhu!! Príjemnú návštevu u zaťa.
danielas
jejéj,aká krásna tortička a ušla mojej pozornosti,ale už ju ukladám :-)
helaxa
v sobotu som vyskúšala, vynikajúca, ale hneď sa zjedla, nuž čo
pivonka
@helaxa , z chuti som sa zasmiala. No, veru nie je veľká, ale ja to považujem za prednosť. Človek na chvíľu uspokojí chuťové poháriky, ale nestihne pribrať :-))
skorpi32
Ja som tortu upiekla, zožala obrovský úspech, nebude chýbať ani na štedrovečernom stole :) vykôstkované višne som zohnala v lídli a velká vdaka za úžasný a jednoduchý recept :)))
pivonka
@skorpi32 , som veľmi rada, že táto tortička bude na vašom vianočnom stole. Vždy sa poteším, keď niekto siahne po mojom recepte, keď je s výsledkom spokojný a dá aj spätnú väzbu. A višne kupujem aj ja v Lídli, sú výborné.
Prajem tebe a celej tvojej rodine krásne Vianoce.
ursula4
@pivonka ,dnes som znova na želanie môjho syna piekla tvoju výbornú tortu,pretože zajtra príde jeho nastavajúca k nám na návštevu.No čo neurobíš pre nastavajúcu nevestu.A ešte Ti chcem poradiť ako dobre vyšľahať šľahačku-poradila mi to moja suseda-cukrárka:namiesto stužovača použiť Želírfix 2:1 /20g.Ja som to skúsila teraz a funguje to výborne.Nikdy predtým som nemala takú tuhú šľahačku
pivonka
@ursula4 , vidím, že sa ti torta naozaj páči, keď sa k nej vraciaš, mám radosť. Ďakujem ti za radu ohľadne šľahačky. Celý sáčok Želírfix 2:1 si pridala do 500 g šľahačky? Nie je to poznať na chuti? Lebo napr. prášková šľahačka tiež sa dá tuho vyšľahať, ale na chuti to poznať. Vopred ti ďakujem za odpoveď.
ursula4
@pivonka suseda mi povedala že na 1 dcl smotany dať 1 PL,ale ja som dala jeden celý sáčok-20g na 500ml smotany.Na chuti to vôbec nemení,je to trochu sladkasté ale fajn.
qaroh
Táto torta je vynikajúca, je ľahká a bez klasického krému, preto je aj obľúbená. Stačí vám aj klasický piškótový korpus zafarbený kakaom, dve šľahačky, zlatý klas, višňový likér, višňový kompót a trošku mandlí a džemu a je to hotovo. Korpus si upečiete, prekrojíte na trojmo, polejete troškou likéru a natriete kyselkavým džemom. Šťavu z višní povaríte zo zlatým klasom, ak by jej bolo málo, dá sa nadstaviť troškou vody a cukru a potriete prvý plát, poukladáte višne, na druhý zopakujete alebo môžete dať len šľahačku zo stužovačom, resp. želírovacím cukrom ako sa píše vyššie, potom celé obtriete zvyšnou šlahačkou, ozdobíte višňami, strúhanou čokoládou a plátkami jemne popražených mandlí a hotovo...
pivonka
Áno, @qaroh , je vynikajúca a ako píšem vyššie, je na ňu viac receptov. Klasicky sa robí s višňovou pálenkou a pudingom uvareným z višňovej šťavy z kompótu, ale ja som si vyhľadala nealkoholický variant, lebo to bolo pre dieťa. V každom prípade je výborná, či už tak alebo onak.
violeta
Som velmi rada, ze ste tuto tortu pripomenuli, vyzera chutne, spravim na narodeniny :-D
pivonka
@violeta , urob, určite budeš spokojná. Pozri si predchádzajúce komentáre, niektoré varecháčky ju už urobili a boli veľmi spokojné.
pietruskaa
konecne som nasla recept na svoju narodeninovu tortu, lahucka svieza nie moc sladka presne ako lubime vsetci :) potom dam vediet ako to dopadlo
pivonka
Áno, je presne taká, ale od originálu sa trochu líši. Volila som recept bez alkoholu, aby bola aj pre deti. V originálnom recepte sa používa čerešňovica. Som rada, že sa ti recept páči, daj vedieť, či aj produkt. :-))
pietruskaa
akurat ju peciem pre maminu, ktora ma dneska narodeniny, dufam ze bude taka uzasna ako vyzera ta tvoja :)
betyna8
receptik sa mi pozdava, prave uvažujem akú tortu upiecť detičkam k narodeninám a myslim,že tento recept je favorit. Prosím ťa,myslíš,že do formy priemer 26 cm mi bude stacit toto cesto zo 4 vajíčok? A piekla si ju tých 45 min. pri 180C ? Lebo na iných diskusiach písali pekarky ,že im to cesto prihara a nedobre sa pecie.Dakujem
marienka44
@Angiek (8.1.2012 12:50)

Aj ja mam taký krajac a neviem s tym pracovat. Ako prestavit ten drôtik, ked sa kraja dalsie poschodie?
marienka44
@Ursula4 (30.12.2012 14:38)

Vygúglila som, ze Želírfix 2:1 existuje len 25 g balenie, jedine dia je 20 g. Aký si pouzila do slahacky?
marienka44
@Ursula4 (30.12.2012 14:38)

Dokonca som teraz nasla aj doma v špajzi 2 sácky od Dr. Oetkera Gelfix Super 3:1 a Gelfix Extra 2:1 od Dr. Oetkera, oba sú 25 g balenie. 20 g balenie, ako píšeš, neexistuje. Želírfix 2:1 25 g balenie je od firmy Labeta.
Takže je treeba dávkovať radsej na lyžice, ako radí cukrárka?
Ďakujem za odpoveď, pekný deň všetkým.
pivonka
Náhodou som nahliadla na stránku a tak síce neskoro, ale odpovedám.
@Betyna8 , myslíš konkrétne tento recept, že sa zle pečie a prihára? Mám ho prevzatý z internetu, takže môže byť aj na iných stránkach. Ja môžem hovoriť len zo svojej skúsenosti. Keď sa pozrieš na postup práce bod 8 tak isto uznáš, že je pekne upečený. Keby sa mi piekol zle, tak by som ho tu nepridala. Je ale pravda, že každá rúra je iná a niektorá vie pekne potrápiť. To si už každá gazdiná svoju rúru pozná a treba aj priebežne postup pečenia sledovať, kontrolovať. Preto tých 48 min. pečenia je orientačná doba. Čo sa týka priemeru formy 24 cm, nuž, je to malá torta, dvakrát sa prekrajuje, zasa by si ju mala o trošku nižšiu. Ako som už písala v komentári, mohla by si zvýšiť dávku ostatných prísad a to vrátane višní.
@Marienka44 , Ursula Ti neodpovedala a ja nemám skúsenosti s krájačom ani so želfixom. Chcela som želfix vyskúšať, ale som si nes




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia