Varenie

Korpus je po upečení lepkavý

annasmidova - fotkaannasmidova, 17. augusta 2020

Prosím o cennú radu, kde
robím chybu, tortový korpus
je
po upečení lepkavý na
povrchu. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Jediné, čo ma napadlo je, že nie je dobre prepečený, asi by bolo treba skúsiť špajlou, a poprípade zapnúť vrchný ohrev na pár minút.....neupečené cesto je lepkavé, ale to by ste aj sama asi zistili, tak neviem.....
sovka62
Môže to byť aj surovinami. Korpusy, v ktorých sa ako kypridlo používa sóda bicarbona ajogurt, či kyslé mlieko, sú na povrchu lepkavé. Lepkavé sú aj korpusy s medom a perníky.
nephilim
@annasmidova Aký korpus si piekla? Suroviny? Inak tvoja otázka nemá zmysel. Pre niekoho je korpus zmes pomrvených keksov+prídavok.

1x haji
haji
Také je otázka, zda korpus lepí uvnitř, nebo vně. Může to být, mimo jiné věci, inedodržený postup, případně něco není v pořádku s teplotou při pečení. Minule tu byl problém, který se po odhalení vyjevil - vadná rúra /odyšla spodná špirála/.
Takto je to i pro věštěckou kouli málo informací.
Ideální by byl odkaz recept, podle kterého jsi korpus pekla.
annasmidova
korpus som piekla:
9 vajec
9 polievkových lyžíc kryštálového cukru
9 polievkových lyžíc hladkej múky
nephilim
@annasmidova Uff. Nie som fanúšik pečenia, ale čosi odpečené mám. Vyhoď recept. Korpus zmraz. Použi do guliek. 9 vajec na 9 PL cukru+9PL múky=betón.

1x haji
haji
@annasmidova (22.8.2020 22:04)
Ok. Chtěla jsem mít jistotu, zda je a nebo není i uvnitř lepkavý.
Vidím to buď na sníženou kvalitu surovin a nebo, to hlavně, na nedodržení technologie výroby těsta /málo vyšlehaná vejce s cukrem - nerozpustil se všechen/. No a jak píše @nephilim - zkusit jiný, osvědčený recept. Pokud už jsi byla s tímto receptem úspěšná, nelepkalo, tak surovina nebo postup /případně oboje/ byly "jinak". Piškot je sice jednoduchá věc, ale má plno úskalí, kterými kuchárka, pekárka prochází. Držím pěsti, ať se příště podaří!
haji
Když je nejhůř, dá se povrch, šupka odstranit seškrabáním. Pak povrch natřít - krémem, džemom, pak poleva. Do odkrytého korpusu bez natření by se mohla samostatná poleva vsáknout, radši bych povrch natřela.
haji
Ještě jsem našla další možnost - pozdě vyndané z formy - srazila se na povrchu vlhkost při chládnutí. Zde u piškotového těsta /bod 4./ je to vzpomenuto:  cookoncept.cz/cookzine/blog-4-1/testo-druhy-tipy-pro-...

V horkých letních teplotách se "dějí věci" netradiční, a to jak při zpracovávání těsta, tak při pečení a dohotovení. Je plno věcí, které mohou ovlivnit výsledek a někdy na to člověk ani nepřijde.
annasmidova
@nephilim (23.8.2020 06:18)

Nie žiadny beton,prave naopak korpus je super len ten povrch sa lepí,ale tak bude to tou dobou pecenia musím dlhšie piecť.
mamec
Ale veď čo riešiš?
Keď je korpus dobrý len vrch je lepkavý, tak to predsa nie je problém. Navrch torty aj tak niečo napatleš. Či to zvrchu zoškrabeš, alebo nie, nikto si nič nevšimne. Recept rozhodne nevyhadzuj, nie je na ňom nič strašné. Je to úplne normálny recept na jednoduchú piškótu.