Rôzne

Kôpor -ako naň?

aroooo - fotkaaroooo, 22. mája 2011

Keďže na záhradke sa mi utešene krížom-krážom rozrastá kôpor,chcela by som si z neho
kým je mladý odložiť aj na zimu.Dávnejšie som skúšala zaliať octom,/stmavol/,nasekať a
zmraziť,popresýpať soľou. Má niekto nejaký fígeľ,aby zostal ako čerstvý farbou aj chuťou?

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
ospravedlňujem sa za nechcené vymazanie prvého komentára,kde mi odporučili ho zavariť: nálev l lit.vody,l lyž. soľ,a asi pol.lyž.kyselina citrónová.Nie je tam málo tej soli?
bejaja
ja si mrazím kôpor takto, umyjem ho, nechám preschnúť na utierke, nesekám!, vetvičky kôpru aj s hrubšími bylkami naukladám do plastovej krabice a dám zamraziť. Keď potrebujem kôpor do jedál, vyberiem si primerané množstvo, nasekám si ho, alebo dám celé vetvičky. Vôbec nestráca chuť,farbu a vôňu. Takto si mrazím aj iné bylinky petrželovú, zelerovú vňať, líbiček, bazalku a pod.
1x anyk
lubjak
takisto mam najlepsie skusenosti s mrazanim vsetkych byliniek,velmi sa mi paci rada ,ze niekto mrazi bylinky v nadobkach na lad,bylinky zaleje vodou,potom si ich ulozi do mikrotenoveho sacku v kockach a tak skladuje.mne stacia aj v nadobkach len tak nasekane.
alena45
tiež ho umyjem, nechám trochu vysušiť, nasekám a natlačím do pohára napríklad od horčice, zaviečkujem a dám do mrazničky. Keď potrebujem, tak len vidličkou naškriabem koľko treba. Tak robím aj petržlenovú vňať aj medvedí cesnak. Zmestí sa tam veľa, nezaberá toľko miesta ako kocky na ľad.
1x marioo
sylvinka
Kôpor si robím podobne ako @alena45 ,alebo tiež dám do pohára vrstvu,posypem soľou,zase kopôr,soľ,vrchnú vrstvu tvorí soľ.Samozrejme,potom jedlo netreba soliť!
frezia68
Robím ako @bejaja ,aj nasekám na drobno,aj celé vetvičky a podľa potreby použijem a len mrazím.
hubata
zaváraný v octe kôpor nemá takú chuť, ani farbu a myslím že aj vitamíny v octe sa strácajú viac. Tak isto aj ostatné bylinky a vňate. Lepšie je mraziť. Ja nedávam do pohárov ale do kockatých alebo obdĺžnikových misiek od zmrzliny, pomazénok a pod. Usporí sa tak viac miesta v mrazáku keď nie sú guľaté nádoby.
hubata
zaváraný v octe kôpor nemá takú chuť, ani farbu a myslím že aj vitamíny v octe sa strácajú viac. Tak isto aj ostatné bylinky a vňate. Lepšie je mraziť. Ja nedávam do pohárov ale do kockatých alebo obdĺžnikových misiek od zmrzliny, pomazénok a pod. Usporí sa tak viac miesta v mrazáku keď nie sú guľaté nádoby.
elekra
Robím ako @hubata , umyjem, osuším, nakrájam a dám do kelímkov od zmrzliny. Aj kôpor aj petržlenovú a zelerovú vňať.
hubarka35
tak isto ako ostatné-ja tiež už len mrazim kopor....aj som solila no nebolo to ono stratil farbu i chut......umyjem necham odkapkat na sitku,nakrajam-teda nastrihám a do umelohmotných nádob dám,šup do mrazáka......
betka11
kôpor umyjem nechám osušiť nasekám na jemno a nasypem do mikrotenového sáčku ,strasiem do valca a uložím do mrazničky,takto si robím všetky vňate,stačí už len nožíkom/vidličkou odmrviť-to je výraz- kolko potrebujem
aroooo
Vážení, veľmi pekne vám ďakujem za rady,/2x @ hubatej...stáva sa,mne sa tiež podarilo pri čítaní prvého komentára zostať kurzorom v blízkosti krížika a už tam nebol,ešte že som ho stihla prečítať,tak som ho doplnila,no neviem od koho bol sory/.Vidím, že prevláda mrazenie,ale namiesto mikroténového sáčku /časom sa roztrhol, budem to musieť dávať do tých obdlĺžnikových umelohmot.škatuliek.Pri ukladaní do soli alebo octu strácal farbu aj arómu.
daewootn
....pekne pozdravenie na plac, taktiež, keď ho oberám / striham /,
vyberám si len ten ktorý je zdravý, stríham len koncovky. Doma ho oberám od hrubej časti, kostrnky, dávam si ho do väčších zväzkov, a stríham si ho na také kúsky aké potrebujem. Samozrejme, že pred stríhanim ho umyjem. Skladujem ho v mrazáku v krabičke od VETA. Žiadne úpravy nevykonávam.
kuchticka
Robim tak isto ako vatsina - zamrazim a vyberam podla potreby.
Len vam vsetkym ten domaci kopor zavidim. Mam ho zasiaty len 3.den, este nemal cas ani vyklicit. Mame stale zimu a mokro.
aroooo
@kuchti čka,on sa seje sám,keď ho je veľa,vytrhám,niečo nechám na uhorky a znovu na vysemenenie.Čo je však horšie,v tomto suchu som už 2 x sadila petržlen a nevidím ani rastlinku-nebude vniatka,ani cvikla a ani siate kvety,takže pošli nejaký normálny dážď:::)))))
evanaaa
Tiež si mrazím vňaťky, kôpor som dávala do soli, aleje lepšie zamraziť ho. Sylvinka, ak sa zmrazí, netreba soľ.
kuchticka
@aroooo , mne sa zieden rok neurodilo ani dostatok na zamrazenie pre zimne pouzitie, takze sa nema co samo vysievat. Byvame na upati Kaskadovych hor a vela sa nam tu neurodi. Ved este na 1.maja sa tu lyzovalo. Byvame len 30 km od zimneho strediska. Tento rok je tu obzvlast ZLE pocasie. Po ine roky mavam v tento cas uz namrazene vela petrzlenky, libecku, susim salviu, tymian, majoranku, bazalku, saturejku, matu, mavdovku ai. Teraz vsetko len zacina rast.
ariela36
Mladému kôpru odstrihnem hrubšie stonky, umyjem mierne osuším a stlačím do tvaru hranola, zabalím do mikroténového sáčku a zamrazím. V prípade potreby vyberiem a takýto zamrazený hranol sa ľahko krája na úplne drobné kúsky.
honestka
Tiez rada mrazimKopor z dovodu, ze nestraca vonu ani farbu tak uz drobno nasekane jemne casti a bez solenia prelejem s troskou vody, premiesam natlacim do malych nadobiek (alebo ladovych kociek) a tieto potom iba vysypem do ziplock sacku. pred pouzitim Nikdy nerozmrazujem.

= Naviac robim tak, ze zohrejem (nie varit!) kvalitny olej (OO) a ponornym mixerom zmixujem spolu s koprom, odlozim do pohara v chladnicke a pouzivam na vsetko, ci salaty, omacky alebo pasta.
julica
Ja ho dávam do octu, je to dva v jednom pri dochucovaní prívarkov a polievok. Kôpor trošku zhnedne, to však v polievke či prívarku vôbec nevadí. Veľmi praktické. Uprednostňujem to najmä preto, že môj nos zachytí mäsovo-mrazničkovú arómu veľmi ľahko, nie vždy sa jej dá brániť.
marianne
Dievcata tieto rady som hladala, uz som myslela,ze zalozim diskusiu.
Dakujem, mam kopru, ze neviem co s nim.
marianne
ale predsa sa len opytam, uskladnujete aj kvitnuce hlavky? alebo iba vnatku? a co zo stonkou? skoda vyhodit.
aroooo
@marianne , pred pár dňami tu v diskusii bola reč o ich zachovaní v čerstvom stave. Ako som tam písala, tento rok som si odložila do sáčku trochu tých stoniek s ružicami kvetov do zavár. uhoriek /zvykol mi uschnúť skôr ako som zavárala/ a len pokrájané lístky jemné v druhom sáčku do prívarkov....
marianne
@arooo ja som mala tento rok na zahradke kopru velmi vela, nejako sa mu zadarilo. A rozhodla som sa ho zbierat az kym bude mat semienka. Tie som vytriasla, budu na buduci rok. Ako som ho nazbierala, som ho aj ususila, bola ho obrovska kytica. Potom ususeny aj s kvetami nastrihala na kusky.. Do papieroveho vrecka a teraz ho davam taky suseny do zavaranych uhoriek a cukiet.. A vo flasi s uhorkami a cuketami pekne ozil a je ako cerstvy. Takze ja uz budem len susit, popripade trosku zamrazim do koprovky.
1x aroooo