Rôzne

Konečne jar

an3da - fotkaan3da, 21. marca 2012

Teším sa na jar, teplo a to že môžem sadiť do záhrady.
Niečo sme zasadili v sobotu a dnes ideme tiež, a potom iba
čakať kedy vyrastie nová mrkvička, šalát, tekvičky a všetko
ostatné. Snád budú aj nové recepty s novou, mladou zeleninou.
Zatiaľ vás všetkých zdravím :-)))

@zareaguj


Diskusia k téme

pacik
Veru na záhrade je už príjemne a teplo, ale ešte nesadíme, zatiaľ rozhadzujeme kopy snehu, aby sa časom aj dalo sadiť :-)))
margaretka28
Aj sa som rada, že je už jar konečne tu,rada pracujem v záhradke,už som zasadila hrášok a bôb,na ostatne je myslím ešte skoro,ale ten hrášok taký čerstvý,joj už aby bol a potom aj podusený na cibuľke s mladou mrkvičkou a ryžou....no už si radšej nebudem robiť chute. Na skalke mi už kvitnú krokusky,hyacinty už majú puky a dnes som objavila rozkvitnutý červený skalkový tulipán,tak sa vytešujem,chodím von čerpať energiu,skrátka jar a slnko to je moje a po varení a pečení je záhradka môj dalsí koníček.Nerobím to pretože musím ale preto ,lebo chcem a baví ma to,skrátka je to relax.Tak do záhradkarčenia a potom do varenia priatelia!
sovka62
@an3da , už som chcela karhať, že tekvice si ešte siať nemala, lebo všetky tekvice, cukety uhorky a pod. sa sejú až v prvej dekáde mája, keď je pôda teplá aspoň 10 st.C. Ale veď ty žiješ oveľa nižšie, tak u vás sa asi dá, vy už na zrejme podmienky máte.
marianne69
Aj ja sa tesim,zasadila som si uz odrezky muskatov a cakam na spravny moment na vysev byliniek.Hlinu uz mam a bazalka,tymian a zerucha su uz pripravene,nielen tie...
an3da
Ale, tekvičky ani uhorky som ešte nesadila, iba sa teším že mi raz aj oni
vyrastú. Dnes sme vysadili časť zemiakov a pôjdeme aj zajtra.
My už sneh nemame, tieto dni sú teplé a to sadenie je ozaj relax.
margaretka28
A u nás opačne,ked´seješ na Marka, nečakaj uharka, alebo po Marku,uharky do jarku, A pod.kedˇnezaseješ hrach v marci nebudeš ho variť v hrnci.Osobne si ale myslím, že mnohé pranostiky dnes už neplatia,čo asi súvisí s globálnym oteplovaním.Voľakedy naše babky dorobili uhorky hockde v kukurici,nič nestriekali a rodili im až do prvých mrazov a dnes bez chémie nieje takmer nič.Ja by som tiež mala rada všetko bio, ale dá sa to vôbec?No ale to by už asi bolo na inú diskusiu!
sovka62
@baculata , áno, aj tu sa tak ešte stále hovorí, len netreba zabúdať, že keď toto príslovie vzniklo sialo sa semeno uhoriek, ktoré si ľudia dopestovali doma, boli to obyčajné nenáročné odrody ako napr. Znojmia. Dnes sa sejú vysokovýkonné hybridy, ktoré boli šľachtené jednak kvôli aspoň čiastočnej rezistencii voči perenospóra cubensis (ľudovo pleseň uhorková), jednak kvôli zvýšeniu úrody, (partenokarpické a čiastočne partenokarpicé odrody - tzn. že rodia aj bez opelenia). A takéto šľachtence si, samozrejme, vyžadujú iné podmienky, ako staré odrody.
Práve to príslovie, ktoré spomínaš, bolo dôvodom, že sme naliehali na množiteľov, aby na obale osiva uviedli, že sa uhorky sejú až v prvej dekáde mája, čo aj urobili. Napriek tomu sa stáva, že zákazník príde napr. 5. mája reklamovať, že mu uhorky nevzišli, hoci až vtedy by ich mal siať.
hubata
Sa máte .........keď máte záhrady.
Aj kuriatka (aspoň 5 ks) by ste mali dať kvočke vysedieť, vajcia sú drahé a máte zadarmo aj kosačku aj hnojivo. A ešte aké sú milé tie žlté guľôčky.
kuchticka
@hubata , ako raa bych mala tie sliepocky! I 3 by mi stacily, ale mat doma "gazdu" ktory je proti, ani kurnik mi nehce spravit, tak uz sa vdavam.
Ja na nasej zahrade este nemozem pracovat na nicom, ved nam vcera, na prvy jarny den napadlo asi 5 cm snehu. Uz tu byvame dost dlho, ale toto sme este nemali. Ani nepredpovedaju zatial oteplovanie. mame podpriemernu teplotu uz vyse mesiaca. A nemozem sa dockat na zahradnicenie a svije bylinky.
hahaias
Ahojte varecháči, keď už sme pri záhradkách, tak sa chcem spýtať na Váš názor - potrebujem zmeniť sadbu zemiakov - aký druh by ste mi poradili do horskej oblasti? Také normálne na všeobecné použitie v domácej kuchyni, aby vydržali skladovanie, nezožrala ich pásavka zemiaková a nechytila plieseň. Máte nejaký nápad.......
aroooo
tak ja by som odporúčala pre @hahaias instantnú zem.kašu v prášku,síce tá pleseň sa môže aj tu vyskytnúť ::::)))))
marcy
@hahaias ,máte tam v okolí odborníkov šľachtiteľov,nie ?Mne sa daria ružové,zvnútra žltučké,nerozvarujú sa,majú chuť nie ako tie bledé,kŕmne...pestujem pod netkanou textíliou,ale nie veľké množstvo,zásoby na zimu kupujem od gazdu,ktorý nesklamal ani cenou ani kvalitou :o)
marcy
vo Veľkej Lomnici si kúpiš sadbu podľa predstáv:)
an3da
hahaias, rád by som poslala tieto "naše" zemiaky zo srbskej horskej
oblasti...my sadíme aj tie s ružovou a aj so žltou kožkou. Mladé sú
všetky dobré a na skladovanie tiež. Na zem. kašu sú lepšie žlté.
julica
Na našej záhrade (aj všade naokolo) ešte tróni metrová vrstva hrubého utlačeného ľadového snehu... Počkáme si ešte do mája :(
an3da
Tak, to čo sme plánovali je zasadené, ešte zostali uhorky, tekvičky,
tekvice, kukurička na varenie aj tá na pukance, zelená fazuľka...
Teším sa na všetko ked začne rásť, len sa neteším burine ktorej sa
vždy darí, tej nevadí či prší alebo nie...
babkamt
Posadili sme zemiaky, hrášok , cibuľku,reďkovku,mangold,mrkvu a petržlen.V petržlene sa mi usadil krtko. Viete si predstaviť tú paseku , čo mi narobil v hriadke.Ešte sa chystám zasadiť bôb.Na záhone mi už kvitnú hyacinty,krokusy,narcisy a začínajú kvitnúť aj tulipány.
an3da
Kvety nemám, je mi to ľúto, dávno som mala ale teraz mám iba v
kvetináčoch. Záhradu nemám pri dome ale na okraji dediny, nie je
to veľmi vzdialené od nás. Asi ked budem v dôchodku zas si vypestujem
kvetinovú záhradku :-)
jozefj
Poraďte mi kedy mám siať cesnak (semienka).
an3da
My nesadievame semienka ale kladieme strúčiky do zeme aby sme v jeseň
mohli mať hlávky cesnaku. Neviem aká je u vás teplota vzduchu a zeme,
ak si sial už niečo tak môž aj semienka cesnaku.
jozefj
an3da. Ano mám vlastné semienka od vlaňajšieho roku.Neviem kedy a ako hlboko sa vysievajú.Bývam na Liptove.
an3da
Ja bývam vo Vojvodine, v Srbsku. My sme posiali mrkvu, petržlen,
paštrnák, hrášok, cibuľu, cesnak, cviklu, špenát, zemiaky. Teraz čakáme
aby pršalo, lebo je sucho. Sľubujú v sobotu a nedeľu že bude pršať.
dobryhrncekvar
@jozefj cesnak na Liptove sadím koncom septembra, zimnú odrodu. Už mi vyklíčil zo zeme a koncom augusta budem ho vyberať. Zo semiačka bude veľmi drobný, to nie je dobrý nápad.
dobryhrncekvar
@jozefj zimné odrody cesnaku si môžeš kúpiť aj cez internet alebo popros iného záhradkára, či by ti nedal pár hlávok cesnaku a na budúci rok budeš mať už zo svojej úrody aj na sadenie
an3da
My tiež koncom júla alebo počiatkom augusta vyberáme aj cibuľu aj cesnak a skladujeme. Cibuľu sadíme sadzačku a cesnak strúčky, nikdy
som nesiala semienka.