Kuchyňa a vybavenie

Kombinovaný sporák s ventilátorom, alebo bez?

tanaivan - bez fotkytanaivan, 4. marca 2016

Včera som zistila, že môj 19 ročný kombinovaný sporák, dožíva, potrebujem nový. Nakoľko veľa pečiem potrebujem poradiť aké skúsenosti máte milí varecháči, či z ventilátorom, alebo bez. Aké prednosti mám vyhľadávať a hlavne z ohľadom na rozumnú cenu. Ďakujem za rady priatelia.
Tatiana

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
ja používam vetrák len na začiatku keď chcem rýchlo vyhriať rúru, zdá sa mi,že pri pečení potom sú horné časti skôr spálené ako je koláč upečený, ale možno to len neviem používať,
a ešte rada od opravára, mi kázal dať tú mriežku(sito) čo zakrýva ventilátor preč, vraj odoberá 30%výkonu vetráka
klukodvody
Já mohu jen tolik. Asi to nebude dobrá rada ale moje žena používá troubu jen s větrákem a to na pečení " sladké" a já zase jen bez větráku na normální kuchařinu " slanou ". Pomůže Ti to ? Ale myslím že neprohloupíš když si koupíš kombinaci a sama uvidíš co Ti bude vyhovovat a ten cenový rozdíl asi není až tak moc.
buchtabuchta
Jednoznačne s ventilátorom. Pri nižšej spotrebe upečieš rýchlejšie. Na rýchle vyhriatie rúry, na sušenie ovocia, na pečenie veľkých vecí - hydina, kus mäsa, veľké koláče, pizza......rovnomerne ti distribuuje teplotu po celej rúre. Na jemné sa vraj neodporúča, tam stačí len ohrev zhora-zdola. Na zapekanie - gril plus ventilátor je super vec.
sovka62
Nedám dopustiť na teplovzdušnú rúru. Teraz (jedenásť rokov) mám vstavanú, značka Fagro, ale jednu som mala už predtým, zostala v byte pri sťahovaní. Na akékoľvek pečenie stačí telota približne o 20°C nižšia ako pri elektrických rúrach a čas pečenie je kratší cca o tretinu. Okrem toho v nej bez problémov pečiem dv plechy naraz, aj keď je pravda, že vtedy musím približne v polovici pečenie vymeniť horný so spodných a oba otočiť spredu do zadu.Tak sa mi upečú krásne rovnomerne. Kysnuté koláče a nakoniec aj všetky iné sú ako páperko, nadýchané, v inej rúre som ich také nemávala.
Pečiem veľa, takže mi rúra šetrí naozaj významné množstvo energie. Ak by som potrebovala novú, určite to bude opäť teplovzdušná.
veronikkka
mám kombinovaný sporák ako @sovka62 , len inej značky.
potvrdzujem jej slová, pečie rovnako ako ona. ak by som si mala vybrať, tak zásadne teplovzdušnú rúru, teda s ventilátorom.
veronikkka
mám kombinovaný sporák ako @sovka62 , len inej značky.
potvrdzujem jej slová, pečiem rovnako ako ona. ak by som si mala vybrať, tak zásadne teplovzdušnú rúru, teda s ventilátorom.
lorelai81
ja mám vstavanú kombinovanú rúru gorenje, na pečenie koláčov používam horúci vzduch,teda ventilátor a ako písala hore Rulik vtedy treba dať vždy dole filter z ventilátora je to aj v návode.Koláč mám vždy krásne upečený a stačí nižšia teplota.
haji
.@Taniavan a připrav se na to, že budeš řešit plechy... původní co máš doma už nebudou pasovat do nové... K novému sporáku je jeden plech a další je potřeba si dokoupit. Radost nad radost, bo jsou celkem drahé /alespoň u nás v prodejnách/. Je dobré být nachystaná a držet si palce, že budou v Lidlu mít akci a tam snad uspěješ i za rozumnou cenu. Já mám starý sporák, byl nemocný asi před 7 lety, ale já trvala na opravě. Bylo to sice na 3x, z toho ta poslední oprava byla adrenalinková, chtělo to opravdického elektrikáře a ne klasického opraváře elektrických spotřebičů. Díkybohu vše dopadlo dobře. Jsem spokojená s tím co mám, horkovzduch nemám, se obejdu. Hlavně, že můj sporák nemá "kurvítko"!! Držím si palce, aby jsme spolu ještě dlouho pekli v pohodě. Je zachovalý, moc si ho vážím. Nový mě čeká, věřím, že v nedohlednu.
Kup si jistě s horkovzduchem - je to o volbě, zda knoflík zapneš a nebo ne. Jak to tady čtu, je to jistě výhoda. Moje maminka má s horkovzduchem, ale sveřepě peče bez něj. Je to o zvyku. Přeji šťastnou volbu!!
kukulienka71
tiež sa mi veľmi osvedčila teplovzdušná rúra, bez ventilátora by som už nechcela. Všetky prednosti boli už predomnou spomenuté, tak len potvrdzujem.
jeka
Aj ja sa pripajám ,že s ventilátorom,je to paráda.A plechy si prispôsobiš,ja používam plechy s plyn.MORA a Amica. Rúru mám Elektrolux a je to pomalšie pečenienapr.linecké sa pečie na 160 stupň. asi 24 min,už som si na to zvykla,že ked sa mi to zda dlho tak si pustím teplý vzduch(ventilátor) a je to rýchlejšie.
evanaaa
Vidím, ako všetci chválite ventilátoryy na horúci vzduch. Ja mám obyčajný sporák, ktorý nemá horný a dolný ohrev zvlášť, len spolu, čo som zistila až po kúpe, keď som potrebovala použiť rúru a dodnes ma to hnevá, že je to tak, lebo som predpokladala, že to je základná funkcia každého sporáka. Jeto ináč MORA, ale má gril a ventilítor. Lenže - používam ho málo, väčšinou len tam, kde je dosť tuku, lebo ak pečiem napriklad mäso, mám dojem, že je vrch vysušený a tvrdý, ešte tak zemiaky, aby boli opečené. Koláče som ani neskúšala, tiež by som sa bála, že bude vrch vysušený. Takže neviem......