Niektoré koláčikové recepty na našom webe mi robia také strašné chúťky, že po práci nabehnem do supermarketu a doma potom podľa nich vypekám :-). Mám však jeden problém - žiaden z receptov nie je vhodný pre môjho takmer dvojročného syna. A ten už pokukáva po nás čo jeme, no a keď vidí, že on má naservírované niečo iné ako my, protestuje. Chcela by som nájsť nejaké recepty na "koláče", ktoré budú chutiť celej rodine, a zároveň ich bude môcť papkať aj môj drobček. No googli som žiaľ nič vhodné nenašla. Budem vďačná za každý tip...
Budeme potrebovať 200 g sušienok, hodia sa napríklad Marína keksy, 100 g rozpusteného masla, balíček vanilkového cukru (tu mi vravia, že vanilka je dostať ako prášok, podobne ako škorica, azda stačí pomiešať ju s tým hroznovým cukrom) a trošku škorice. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s cukrom a škoricou. Radšej neochutnávajte, nemuselo by už ostať na koláč. Hmotu vtlačte do nevymazanej tortovej formy. Na cesto príde náplň zložená z dvoch vajec, 250 g tvarohu, vanilkového cukru (viď hore) a kryštáľového cukru(hroznového) podľa chuti. Do vymiešanej náplne pridáme trochu citrónovej alebo limetkovej šťavy, všetko podľa chuti. Pečieme 50-60 minút pri teplote 140-150 ºC. Koláč musí mať pevné okraje, ale mal by sa trochu lepiť, inak bude príliš suchý. Na náplň dáme polevu. Polevu spravíme z kyslej smotany, ktorú zmiešame s vanilkovým cukrom(už sme si ho hore zrobili) a citrónovou šťavou. Koláč poliaty polevou pečieme ešte približne 10 minút. Dôležité je dbať na to, aby príliš nevyschol.
rožky, marhule (kompotové), vajcia, tvaroh, cukor = praškový + vanilkový ( vieš už aký...) a olej.
Vymiešame alebo namixujeme tvaroh, 2 žĺtky a cukor. Rožky rozkrojíme a čiastočne vydlabané vrchné polovice rožky naplníme pripravenou tvarohovou pomazankou, na ktorú ešte položime 3 polovice marhúľ. Prikryjeme spodnou polovicou pečiva a a vložíme do nádoby s rozšľahaným vajíčkom, v ktorom ich celé obalíme a necháme asi 2 minúty nasiaknúť. Rozohrejeme olej a vajčkom obalené rohlíky v ňom vysmažíme. Vysmažené rohlíky môžeme pocukrovať prípadne ešte poliať šľahačkou. Ak ju malý môže....
CESTO:
4 hrnceky nastruhanej mrkvy, 2 hrnceky polohrubej muky, 1,5 hrnceka curkru, ¾ hrnceka nasekanych orechov, 4 vajicka, ¾ hrnceka oleja, 2 cajove lyz. sody bikarbony, 2 cajove lyzicky prasku do peciva, stipka soli, 1 cajova lyzicka skorice (nemusi byt),
Vymiesame vajicka s cukrom, pridame olej, muku, sodu, prasok do peciva, sol, skoricu. Nakoniec primiesame mrkvu a orechy. Vylejeme na pomasteny a pomuceny plech. Pecieme do zlatohneda, urobime skusku sparatkom. Vyberieme z truby a nechame vychladnut.
Kym sa kolac pecie, urobime POLEVU: 110 g masla, 225 g Luciny, 1 ¾ hrnceka praskoveho cukru, 1 vanilkovy cukor. Vymiesamie, dame do chladnicky, aby trochu stuhla. Rozotrieme az na vychladnuty kolac.
Zajačie taštičky. Tak som ich nazval, lebo tam ide mrkva.Treba - 0,5kg polohr.múky,25dkg palmarín, 25dkg nastruhanej mrkvy, 1 prášok do pečiva- všetko zmiesit ,robit taštičky a plnit marhulovým džemom.
A ešte jeden: Ananasové rezy. Podľa receptu je to väčšia piplačka, ale keď nejde o život, ale o sladkosť pre malého, nejde o nič. Potrebuješ: na cesto: 4 vajcia, 160 gr práškový cukor, 4 pl teplej vody,160 gr polohrubá múka, 1 Čl kypriaci prášok. Z toho robíš piškótový korpus a do neho príde jedna z plniek:
1 veľký ananásový kompót - 580 ml, 2 ks zlatý klas, 400 gr maslo /helia/, 400 gr práškový cukor a na ozdobenie pôvodne čokoládová poleva, ale keby si tam dala nejakú glazúru z cukru toho nášho a citrónu, nič sa podľa mňa nestane. Ešte si priprav nejaké farebné lekváry alebo marmalády - niečo červéne, aby to mladý hltal aj očami, nielen pusinou. A teraz ako si pripravíš cesto na rezy:
Žĺtky s cukrom vymiešame dopenista, postupne pridávame vodu. Striedavo pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Pečieme na plechu na papieri na pečenie.
Ideme na plnenie:
Ananásový kompót pokrájame na drobné kúsky. 1 - spodnú piškótový korpus pokvapkáme ananásovou šťavou, ktorá sa nám uvoľnila pri krájaní kompótu. Natrieme džemom - výraznej farby - napr. jahodovým a zase plnkou plnkou. Priložíme druhý plát - natrieme plnkou - poukladáme na ňu nakrájaný kompót, jemne ho povtláčame do plnky. Tretiu piškótu natrieme natenko plnkou a potretou stranou priložíme na druhú piškótu . Povrch potrieme trocha hrubšie plnkou a natrieť polevou, ktorú sme spomínali. Necháme stuhnúť v chladničke, dozdobíme čokoládou a pokrájame na rezy.
P.S. Pri vareche priam mladnem,že decká:::))) Pozdrav môjho rovesníka, čo nemôže čokodku, ani ju ju moc nemusím ham ham...
www.oslavuj.sk/kasickove-recepty/428...