Kuchyňa a vybavenie

Koláč sa nechce upiecť

endlessrayne - bez fotkyendlessrayne, 7. septembra 2013

Ahojte gazdinky,
máme tu jednu menšiu záhadu a možno nám niekto bude vedieť vysvetliť alebo poradiť, čo s tým...
Problém je taký, že si urobíme cesto na koláč, dáme ho do trúby, tak ako vždy. Ale cesto najskôr nafučí, stúpne hore, potom padne dole... Opečené sú kraje na plechu a stred koláča je riedky a nechce sa upiecť.
Sme v novom byte, takže je tu nová trúba, možno funguje nejak inak.
Ale ide o to, že možno podľa tejto indície už budete vedieť, čo robíme zle.

Píšte prosím iba k danej téme.
Ďakujeme!

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
aká je rúru? nemáš vyhorenú špirálu?
brambora
to sa stava aj u mojej mamy. bud sa kolac neupecie alebo zhori. nic medzi tym. :) jednoducho to nefunguje. kraje su uz upecene a stred mazlavy a ani tocenie nepomaha, ani nic. :( aspon ma dovod, ze nemusi piect. :)
evanaaa
Asi vymeniť rúru (sporák)......alebo ešte sa pokúsiť prísť na chybu. Toto mala moja mama, ale problém bol v starom sporáku na plyn. Buď jej vrch zhorel ( alebo spodok) a stred bol nedopečený, vždy som ju aj ľutovala.
rulik
navrhujem teplomer vhodný do rúry a skontrolovať priebeh ohrevu, či nejaký termostat nevypína ohrev úplne a už potom nezapne, možno termostat, a čo mäso ako pečie?

bubaya
Možno je vyhoretá špirála a nehreje všade rovnako, alebo, ak je to plyn, tak zapchaté horáky a potom nehorí rovnomerne. Špirála sa dá vymeniť, horáky vyčistiť. Pomôcť by mohli aj šamotové tehly položené na dno rúry, tie sa zohrejú na požadovanú teplotu a potom bude možno piecť dobre. Možno netesnia dobre dvierka - vlastná skúsenosť, potom pečie z bokov a spredu je nedopečené.
klotilda
@ledabolka ja mám tiež teplovzdušnú. S upečením mäsa som spokojná, ale kysnuté a piškótové cestá – hrôza. Tak ako píše @endlessrayne , kraje spálené, stred nedopečený.
irenaw
keď nám odišla špirála, chlieb bol v rúre dve hodiny a stále vnútri surový, vymenili sme a zas pečie ako treba.
endlessrayne
ďakujem veľmi pekne za vaše postrehy a skúsenosti... skúsime to poriešiť a potom napíšem. okrem koláčov sme skúšali iba ryžový nákyp, ale to je iba ryža, nie cesto, takže to upieklo bez problémov. mäso neviem...