Rôzne

Knedla

rein - fotkarein, 30. novembra 2011

Ja prosím o radu,ako urobiť dobrú knedľu,keď na svete je 300 receptov a iba pár je dobrých.Nič viac nepotrebujem,len aby mala diery,alebo aby bola taká nadýchaná a hlavne aby sa nerozmočila rovno v omáčke.S tohoto som úplne mimo. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

jerica
@rein keď poznáš niekoho kto dobre varí a aj piecť, neľutuj osloviť aby Ti spravil knedlu , takú vysnívanú akú máš rada , ale aj v obchode sa nájde dobrá , tá je najlepšia keď nemáš čas stáť pri sporáku a polovička rýchlo chce mať prestreté , ešte aj s úsmevom .
hubata
skús si vyhľadať "viedenská knedľa", t.j. knedľa do ktorej idú aj kocky pečiva tá sa menej rozmočí v omáčke, je tvrdšia, cesto je hustejšie. Inak sú dobré aj "parené knedle" - no musíš si sám nájsť svoju obľúbenú a keď ju spravíš po 3-4 krát, tak si vychytáš chyby ktoré si pri nej urobil a zostaneš len pri jednej.
Je to podľa mňa o praxi a ešte sa mi stane že niekedy sa knedľa nepodarí a dáme si cestoviny ....
pachola
robím z polohrubej múky ,vajce trochu cukru lyžička soli , droždie ,mlieko alebo len voda vypracujem si cesto,dám na tablicu vytvarujem knedle,prikryjem obrúskom,kým vykysnú, do kastróla dám vodu , na vrch utierku stiahnem gumou a knedle, prikryjem vandlíkom a za 10 -12 minút je knedľa najlepšia na svete ,žiadna kúpna sa jej nevyrovná... hotovú potriem masťou aby neobschla
julica
Mne sa zdá, že každá knedľa doma uvarená je dobrá:) Súdim tak po minulotýždňovom zážitku, keď som po neskorom zistení, že v chladničke nemáme ani vajcia, ani mlieko, bola nútená urobiť knedľu len z vody, múky, droždia, cukru a soli. A podarila sa - chutila super. Takže hor sa do knedle :)
jeka
@ julica ,máš pravdu,najlepšia je domáca,tak ako si to napísala už robím dávno a ešte ked sa prehnetie so šľaháčom tak je taká dierkovaná a nadýchaná až až...@ rein neviem či máš čas na varenie ,ale skús ju urobiť tak ako písala @ julica a so šľaháčom,je to raz-dva a budeš spokojná.nech sa ti to podarí.
hubata
eeee .... @jeka ako si tak nahrubo zvýraznila julicu? Poraď prosím..... vďaka.
polygon
Na knedľu, resp. na všetky varené cestá používame zásadne hrubú múku. Na pol kila múky si pripravíme kvások z pol kocky droždia, 1 dl vlažného mlieka a lyžice cukru. Keď kvások nakysne pridáme pol kila múky, lyžičku soli, jedno vajce, lyžicu octa a dve lyžice olivového oleja. Zamiesime s pridávaním vlažného mlieka vláčne cesto. Vypracujeme do hladka. Necháme na teplom mieste prikryté obrúskom nakysnúť asi 45 minút. Vyklopíme na dosku, premiesime, rozdelíme na polovice a sformujeme dve šišky. Poprášime múkou, prikryté obrúskom necháme ešte cca 15 - 20 minút podkysnúť. Do vyššieho hrnca s pokrievkou dáma sitko na parenie, necháme zovrieť vodu a keď voda vrie vložíme knedle. Prikryté paríme na miernom ohni 25 minút. Po vybratí ihneď popichať špajdlou a potrieť olejom. No a už len nakrájať ostrým nožom a dobrú chuť.
gitka2
moja mamka krajala - rezala este horucu knedlu nitou - pod knedlu a hore prekrizila a zatiahla -
samanka
robím knedľu z polohrubej múky, miesim s mliekom +1 vajce. Po vykysnutí poriadne premiesim, aby unikol oxid, tak ako keď sa miesi chlieb. Nechám 15 kysnúť pod utierkou (podľa mňa je to najdôležitejší moment), potom dám do parného hrnca a zapnem na 20 min., keď je menšia aj na 15 min. Rozhodne by som nepridávala olej, cesto je potom ťažké. Keď som nemala parný hrniec, tak som parila knedľu na parnom sitku v kastróle. Tam je dôležitá pokrievka a voda musí tých 15 minút vrieť rovnako. Robievam od oka, nikdy som nič nevážila, ani keď som robila knedľu po prvýkrát.
mariaklara
@rein , vieš to je veľmi ťažko, ako sa hovorí, " Sto ľudí, sto chutí " a ja pridávam, že aj sto názorov. Každý si zastáva ten svoj spôsob robenia. Musíš len vyskúšať. Ja som s mojím postupom tiež spokojná, ale priznám sa ti, že zo začiatku sa mi knedľa aj nepodarila a putovala sliepkam. Teraz to už asi mám v oku a knedľu mám vždy vydarenú. Mám tu dva spôsoby, pozri si ich. Želám ti nech sa ti vydaria.
mesiar50
Ak dovolis ja som mynule tiez robil nejake pokusy okolo
knedli je tam aj odfotene,nech sa ti podaria