Rôzne

Keramické riady

jatea - bez fotkyjatea, 23. apríla 2012

Viem, že je tu už niekoľko diskusií na túto tému, ale nenašla som odpoveď na moju otázku. Chcem si kúpiť nejaké keramické riady, a v obchodoch majú niekoľko druhov. Len neviem, aký je medzi nimi rozdiel. Napríklad, niektoré keramické povrchy sú biele a lesklé, niektoré majú maslovú farbu a sú matné. Vie niekto, aký je medzi nimi rozdiel?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Hlavný rozdiel je v tom, že jedny sú glazované - to sú tie lesklé, potreté glazúrou a druhé, tie matné, to je vypálená neglazovaná hlina. Ak by si kúpila napr. Rímsky hrniec bez glazúry, musela by si ho pred každým použitím namočiť do vlažnej vody, aj iné podobné riady, ten glazovaný netreba namáčať. A nedávajú sa do vyhriatej rúry, ken neviem, či oba druhy, ale ešte ti niekto lepšie poradí.
marikafil
No, len či Ty nemyslíš tie panvice, o ktorých píšu, že majú keramický povrch, ktorý sa nelepí... ak áno, daj pozor na značku a radšej kúp drahší - ja som mala takú panvicu, vnútri bola pekná biela, ale len čo som ju začala používať, farba stmavla a po veľmi krátkom čase sa aj "keramický" povrch začal odporúčať:-( A to mi ver, že nepoužívam žiadne kovové predmety, len drevené a dokonca mám špeciálne obracačky a naberačky silikónové. Takže ja som mala s touto keramickou panvicou asi smolu, a pritom nebola vôbec lacná, lebo za nejakých 35 EUR by som už očakávala aspoň 2-3 roky bezporuchového chodu.
Ak myslíš hlinené hrnce, ja mám jeden celkom bez glazúry a druhý má spodnú misu glazovanú, ale pred vložením do studenej rúry obe namáčam aspoň na 10 minút do studenej vody. A potom mám tzv. zapekacie misky, tie sú glazované zvonku aj zvnútra, tie netreba namáčať vôbec, len ich tiež treba vkladať do studenej rúry.
jatea
Áno, marikafil, myslela som tie panvice s keramickým povrchom. Asi som to nenapísala jasne. Aj tie majú niektoré úplne lesklý povrch a niektoré sú matnejšie. Tak medzi tými sa neviem rozhodnúť. Určite je viac výrobcov, a neviem ako a podľa čoho vybrať. Kvality nepoznám a vyberať len podľa ceny tiež nie je asi výhra.
ubka
@Jatea pozerala som test panvíc v ČTV a tam odporúčali tie, ktoré majú tmavý povrch, kúpila som si na základe tejto informácie dve panvice a som s nimi veľmi spokojná, neboli veľmi drahé a používam ich už rok bez akejkoľvek závady. S tými s bielym povrchom nemám osobnú skúsenosť s používaním, ale bola som svedkom v TESCOMA, keď ju priniesla na reklamáciu pani a bola úplne spalená.
malusa
Ja mam z Tesca grilovacu panvicu znacky : Banquet: s tmavym povrchom a som velmi spokojna,napecenem po odmoceni samo odpadne panvica je stale cista,mam ju pol roka a dost casto ju pouzivam s minimalnym mnozstvom oleja.
puntodadino
Ked riad,tak iba liatinovy.Je sice trosku drahsi/5l hrniec asi 130€/,ale je do smrti.Neprihara,cisti sa iba vrelou vodou....
Panvica detto.
jatea
Ďakujem Vám všetkým za rady. Keramické s tmavým povrchom u nás nemajú, len biely alebo maslový, alebo bledosivý. Väčšinou sú značky Bergner.
Ale začínam uvažovať o titanových s keramickým povrchom, a aj tie majú bledý keramický povrch.
puntodadino - liatinový mám pekáč a skutočne je veľmi dobrý.
vimpel
nechcem sa opakovat tak len kopirujem co smo uz niekde pisal
vimpel,
Prepacte ale co tu pisete su podla mna sprostosti na N tu. Keramicka panvica ako samotna keramika ma vysoku tepelnu vodivost a vysoku tvrdost. Preto vlastne nemusite dlho cakat pokial sa panvica nahreje, Je to urcite zdravsie ako Teflon mozno uplne zdrave nakolko samotny teflon je karcinogenny a to poriadne. Takze keramicka panvica pripaluje teflon menej. KEramika je pomerne dost tvrda takze sa z nej nic neodlupuje ani sa nejako vyrazne neposkodzuje oproti zase teflonu...

a s olejom treba pocitat vzdy viac pri keramickej a menej pri teflonovej na teflone dokazete piect do akej miery samozrejme aj bez oleja ale tam je zase teflon takze sa o zdravom vareni da tazko kedze ak nahrejete teflon nad teplou viac ako 300 stupnov teflon sa zacne rozkladat a uvolnovat skodlive latky samozrejme kam inak ako do jedla
. (aj ked pri beznom peceni takuto teplotu nedosiahnete ).
Teflon sa samozrejme casom opotrebuvava a ked uz vidite viditelne posuchanie alebo poskodenie je potrebne to vyhodit v tychto miestach uz ta prilinavost nefunguje a o tom ze vlastne sa to zacina dostavat do jedla nehovoriac!

takze este raz zhrniem Keramika zdrava/ urcite sa pripali sa . Teflon skodlivy ale nepripali sa! urcite vam mozem ukazat moje panvice od tescomi pouzivane 1 rok ! :) ale keramika je urcite lepsia lebo je zdravsia a trvacnejsia. Jedine co by som povedal ze sa oplati na varenie a pecenie bez oleja alebo s malym mnozstvo oleja su tie nove Dry cookre . palacinky v tom neupecies ale ked bez oleja tak jedien toto by mohlo fungovat ostatne su marketingove tahy a masirovanie mozgov :D skratka jedine teflon je lepsi oproti pripaleniu, ale aj na tom dokazes pripalit... ideal neexistuje treba skusat skusat a skusat a hlavne vediet varit :D