Viem, že je tu už niekoľko diskusií na túto tému, ale nenašla som odpoveď na moju otázku. Chcem si kúpiť nejaké keramické riady, a v obchodoch majú niekoľko druhov. Len neviem, aký je medzi nimi rozdiel. Napríklad, niektoré keramické povrchy sú biele a lesklé, niektoré majú maslovú farbu a sú matné. Vie niekto, aký je medzi nimi rozdiel?
@zareaguj
Ak myslíš hlinené hrnce, ja mám jeden celkom bez glazúry a druhý má spodnú misu glazovanú, ale pred vložením do studenej rúry obe namáčam aspoň na 10 minút do studenej vody. A potom mám tzv. zapekacie misky, tie sú glazované zvonku aj zvnútra, tie netreba namáčať vôbec, len ich tiež treba vkladať do studenej rúry.
Panvica detto.
Ale začínam uvažovať o titanových s keramickým povrchom, a aj tie majú bledý keramický povrch.
puntodadino - liatinový mám pekáč a skutočne je veľmi dobrý.
vimpel,
Prepacte ale co tu pisete su podla mna sprostosti na N tu. Keramicka panvica ako samotna keramika ma vysoku tepelnu vodivost a vysoku tvrdost. Preto vlastne nemusite dlho cakat pokial sa panvica nahreje, Je to urcite zdravsie ako Teflon mozno uplne zdrave nakolko samotny teflon je karcinogenny a to poriadne. Takze keramicka panvica pripaluje teflon menej. KEramika je pomerne dost tvrda takze sa z nej nic neodlupuje ani sa nejako vyrazne neposkodzuje oproti zase teflonu...
a s olejom treba pocitat vzdy viac pri keramickej a menej pri teflonovej na teflone dokazete piect do akej miery samozrejme aj bez oleja ale tam je zase teflon takze sa o zdravom vareni da tazko kedze ak nahrejete teflon nad teplou viac ako 300 stupnov teflon sa zacne rozkladat a uvolnovat skodlive latky samozrejme kam inak ako do jedla
. (aj ked pri beznom peceni takuto teplotu nedosiahnete ).
Teflon sa samozrejme casom opotrebuvava a ked uz vidite viditelne posuchanie alebo poskodenie je potrebne to vyhodit v tychto miestach uz ta prilinavost nefunguje a o tom ze vlastne sa to zacina dostavat do jedla nehovoriac!
takze este raz zhrniem Keramika zdrava/ urcite sa pripali sa . Teflon skodlivy ale nepripali sa! urcite vam mozem ukazat moje panvice od tescomi pouzivane 1 rok ! :) ale keramika je urcite lepsia lebo je zdravsia a trvacnejsia. Jedine co by som povedal ze sa oplati na varenie a pecenie bez oleja alebo s malym mnozstvo oleja su tie nove Dry cookre . palacinky v tom neupecies ale ked bez oleja tak jedien toto by mohlo fungovat ostatne su marketingove tahy a masirovanie mozgov :D skratka jedine teflon je lepsi oproti pripaleniu, ale aj na tom dokazes pripalit... ideal neexistuje treba skusat skusat a skusat a hlavne vediet varit :D