Rôzne

K názvom jedál - aj na vareche

marlen - bez fotkymarlen, 2. mája 2010

tak ako všetko, aj názvy pokrmov podliehajú móde, či vývinu. mám veľmi rád originálne
regionálne, či národné jedlá, aj ich názvy. veľmi sa mi páčia aj vtipné názvy jedál.
nikdy som si však neobjednal "tajomstvo šéfkuchára".
v jedálnych lístkoch to kedysi priam hýrilo básnickými názvami, najmä v tých horších, kde
sa za ne pokúšali skryť lakomosť, či nešikovnosť kuchára.
v súčasnosti sa v názvoch odrážajú skôr použité suroviny, korenia, či technológie. na
prilákanie stravníka slúžia výrazy ako - chrumkavý, šťavnatý, korenistý - ponúka sa hlavný,
charakteristický pôžitok z jedla.
na vareche ľudia dodávajú veľa skvelých jedál pod rozličnými názvami. Mrzí ma, že
niektoré sa už kvôli názvu ani nenájdu, alebo len po dlhšom hľadaní.a keď chceme naozaj
variť, na to nemáme čas.
bolo by fajn, ak by už zadávajúci, alebo aspoň @admina do názvu vždy uviedla aspoň
hlavný charakter jedla , napr. "slaný syrový koláč Banica". pri vyhľadávaní tak hneď
vypadne všetko podstatné. Zdá sa mi škoda, že toľko námahy, pri varení, fotení, aj
zadávaní na varechu má potom taký krátky život a nepoteší toľkých, ako by mohlo.Občas
sa to udeje -údená polievočka sa premenovala na údenú krúpkovú, ale čo s kurčaťom
namol? a pritom kurča - to je aspoň názov hlavnej suroviny.....
snáď aj ja raz na Varechu niečo zo svojich špecialít zavesím /viem uvariť čaj -
majoránkový, so struhaným ďumbierom, medom a limetkovou šťavou/ no a dovtedy
želám varecháčom šťastnú ruku pri výbere názvov.

@zareaguj


Diskusia k téme

tinca
Veru, ja som sa už tiež oklamala, ale len raz na tajomstve šéfkuchára v jedálnom lístku a odvtedy nikdy viac. Nechcem žiadne tajomstvá, len konkrétne jedlo, kde mi už jeho názov navodí naň chuť. No a k tým názvom, každý má jedlo, koláč pod svojim názvom, ale maslím,že nie je až taký problém s hľadaním, ak zadám surovinu. A taktiež varecháči radi a ochotne poradia.
michsamant
No zrovna som chcela dat jeden recept s nie zrovna beznym nazvom, tak najprv musim vymysliet novy nazov :))
evas13
Stačí si uložiť do svojej kuchárskej knihy, bude ich tam veľa, ale aspoň budeš mať pokope tie svoje top recepty.
evusik
časy keď sa uvádzali na jedálnych lístkoch tajomstvá šéfkuchára sú snáď už nenávratne preč. Dnes sa preferuje opisný názov jedla, teda taký z ktorého sa zákazník dozvie čo najviac o použitých surovinách. Niekedy to byvajú siahodlhé názvy. Ale čo je najdôležitejšie každý správny jedálny lístok by mal obsahovať pod názvom aj podrobný popis ingrediencíí. Čo sa týka hľadania na Vareche tak to je pravda že keď si človek nezapamätá názov - je nahratý, ale je viac spôsobov vyhľadávania nie len podľa názvu ale aj podľa kategórii, podľa použitého mäsa ..... @michsamat tvoje jedlá sú pre nás také exotické, že si neviem ani predstaviť že by mali mať nejaké obyčajné meno, takže dávaj ďalej tie svoje dobroty pod názvami aké im prináležia :-) veď nikto nechce aby sa napr. sushi volalo rolka zo surovej ryby z ryžou a .....
babidka
myslim , ze niekedy sa autor nazvu trafi mierne vedla :-)
niekedy si jedlo zapamatam prave kvoli nazvu , napr . "opecena polievka " ," nebesky dobry kolac" a pod .@michsamant a @2010 su "lahko citatelni" podla originalnych nazvov /Miska , len si kludne svoje nazvy nechaj take ake su:-) / a mnohe recepty si vyhladavam tak , ze autora si dam medzi "oblubenych" a tak ich recepty si najdem raz-dva . ale niekedy aj ja tapam , stravim kopu casu prehladavanim a velakrat sa mi nepodari ani podla surovin a uz vobec nie podla nazvu najst recept ktory chcem . vtedy alebo rezignujem alebo poziadam o pomoc .este dobre , ze mnohi si pamataju recepty ...a hlavne @sandratamer :-))))) je vzdy pohotova :-)
michsamant
Ja uz som inak tiez rozmyslala, dat im "ludovejsie" nazvy aby sa lahsie hladali, ale niekedy to nejde prelozit.
marlen
tvoje jedlá, milá @mi.. , sa dajú nájsť ľahko v národných kuchyniach:))), kde sa uvádzajú ako indická kuchyňa už automaticky nuž ale tí, čo nemáme pamäť na názvy, alebo nie vždy rozoznáme čínsku od thajskej a indickej, máme trochu časový problém. je to ale ľahšie, než s inými receptami.
jody
A ja mám rada nezvyklé názvy. Je rozdiel dať si tajomstvo šéfkuchára bez toho, aby som tušila, či mi majú doniesť a prečítať si recept s takýmto názvom tu na vareche.
Ak niekomu vadí, aké názvy jedlám dávam, tak ma to síce mrzí, ale nezmením to.
marlen
@jody , nechápem tvoju prudkú reakciu, veď ty dávaš jasné názvy a ak chce niekto dať aj svoj rodinný názov , veď to je úžasné. nuž, ale keď dá len taký, môže recept zapadnúť do zabudnutia, nie?
alena45
no ja som už viackrát niečo nenašla, a tak si všetko zaujímavé odkladám do kuchárskej knihy. No už tých receptov je tak veľmi veľa (tu na Vareche sú naozaj dobré recepty), že nájsť niečo vo svojej kuchárskej knihe je dosť zložité. Veľmi by sa zišlo nejaké triedenie v KK.
babav
Ja si recept ,ktory ma zaujme hned vytlacim a odlozim,potom je hladanie jednoduchsie ;-)
marlen
veru, veru, milá @jody , nemyslíš.ukážem to na tvojich receptoch. naposledy si uviedla 2 recepty, ktoré patrili spolu a tvorili kompletný obed, zdravý, chutný hospodárny...spoločné mali zeleninu a údené kuracie stehno. už ich nikto spolu nenájde a pritom mnohí niečo podobné hľadajú. ak by si to podstatné uviedla v názve, potešila by si mnohých a zostalo by to tam vedľa seba naveky:))))) a samozrejme by to iných inšpirovalo k podobným receptom. Možno si niekedy zadávateľ sám ani neuvedomí cenu nápadu, či potrebu priliehavejšieho pomenovania a možno budú v komentároch k receptom v budúcnosti aj návrhy na názvy, ktoré bude môcť autor akceptovať, alebo nie, uvidíme...
marlen
p.s. ešte som chcel k vlastnej k.k. ukladáme, čo nás v danej chvíli zaujme, ale aj naše chute sa menia.....akýkoľvek register, aj ten v tej "našej k. k." potrebuje prehľadné meno:))))))))
alena45
Babav, tlačila som recepty niekoľko rokov z mnohých iných stránok, a mám to znovu tak neprehľadné, ako túto kuchársku knihu. Dúfala som, že redakcia niečo vymyslí. Ukladanie v počítači už uplatňujem aj na iných stránkach.
Marlen, stačilo by zo desať položiek, ktoré by si mohol každý nazvať ako by chcel, (polievky, kuracie mäso, konzervovanie a pod.) veď je to jeho kuchárska kniha, nikto do nej nechodí. Navyše každý zbiera iný druh receptov.
bozulka
Alenka,ja si sťahujem všetko čo ma zaujíma do svojej KK v PC v mojich dokumentoch a tam mám Recepty-varecha: podľa druhu mäsa ,koláče,zákusky,cestoviny atď.potom mám recepty Miška 2010.Martinka atď.Mám to prehľadné a keď niečo potrebujem rýchlo nájdem a tak isto mám aj recepty iné.
Čo sa týka receptov ja neviem nikdy ako ich mám zaradiť lebo väčšinou robím recepty zmiešané podľa toho čo mám doma a podľa mojej chuti.Keď viem zaradím,keď neviem nechám to na adminovi ináč by som nemohla dať asi žiadny recept.
alena45
Božka, mám Ťa rada, ale v tomto ma nemôžeš presvedčiť. Každá kuchárska kniha má svoj register a keďže tu pod tým názvom ponúkajú možnosť uložiť vybrané recepty na jedno miesto, zdá sa mi kontraproduktívne viesť si ju ešte aj vo svojich dokumentoch.
Pekný večer.
honestka
Ja by som bola za to, ze pokial sa tento recept prebral, aby sa uviedol v originalnom nazve pokial je pod nim znamy.
Jarco ma upozornil, davat si pozor pri pisani surovin a pouzivat dane lenze ked nemam diakritiku makcene- tak mi casto nevyjde nic a dam sama nazov (teraz sa znazim odkopirovat makcen a najde mi to lahko suroviny dane) nevedela som to predtym...
Ale v texte je povolene suroviny rozpisat- co vy na to?

lebo pre mna niekedy slovenske nazvy receptov davaju presne prevzate recepety z webu co vobec nevadi, ale su potom pod roznymi nazvami- vlastne tie iste veci.
jody
@marlen , budem sa naozaj cítiť lepšie, ak sa mnou prestaneš zaoberať. možno reagujem prudko a možno nie, nemáme každý deň všetci úžasnú náladu, takže si vyprosím slovné hračky tipu, že nemyslím...
ja budem dávať názvy receptom, aké chcem ja a nájsť sa dajú veľmi jednoducho, cez chladničku, vypísaním pár surovín.
dobrý deň
michsamant
@marlen , smiem sa ta spytat..ty si odbornik v gastronomii (alebo ako to nazvat)? mas celkom dobre komentare a rady, preto sa pytam. zo zaciatku som si myslela,ze len nejaky spekulant,ale ked ta dlhsie citam pri roznych receptoch, spekulovanie to nie je,ale konkretne dobre rady
marlen
milá@michsamant mojimi učiteľkami boli babička a mama - som jedináčik a ako chorľavé dieťa som s nimi prežil veľa "kuchynských predpoludní", zábavných, lebo ony milovali varenie. cez varenie som k nim bližšie aj teraz, keď tu už nie sú. moja manželka má náročné povolanie, tak varievam ja a ona sa rada učí, takže je to zábava... a viac o stravovaní a zásadách zdravého životného štýlu som sa musel naučiť kvôli boju s nadváhou...som rád, že moje poznámky sa ti zdajú kompetentné a rád sa o svoje poznatky podelím, lebo mnohí tu majú problémy so stravovaním a niektorí aj hľadajú riešenia...no a samozrejme, rád tu nachádzam nové inšpirácie, aby som sa nenudil ani nad tanierom....
marlen
zabudol som spomenúť náhradnú vojenčinu - pol roka v nemocničnej kuchyni, kde ma učili robiť diéty, tak "ako sa má aj ako sa varí naozaj"....
2010
Pred par dnami som si objednaval klobasu - sausage a myslel som ze dostanem Cumberland sausage. Daako som zle precital listok a dostal Glamorgan sausage, co som neskor zistil je welsky recept z 15 storocia, kde v trojobale je vyprazany por a syr :-)