tak ako všetko, aj názvy pokrmov podliehajú móde, či vývinu. mám veľmi rád originálne
regionálne, či národné jedlá, aj ich názvy. veľmi sa mi páčia aj vtipné názvy jedál.
nikdy som si však neobjednal "tajomstvo šéfkuchára".
v jedálnych lístkoch to kedysi priam hýrilo básnickými názvami, najmä v tých horších, kde
sa za ne pokúšali skryť lakomosť, či nešikovnosť kuchára.
v súčasnosti sa v názvoch odrážajú skôr použité suroviny, korenia, či technológie. na
prilákanie stravníka slúžia výrazy ako - chrumkavý, šťavnatý, korenistý - ponúka sa hlavný,
charakteristický pôžitok z jedla.
na vareche ľudia dodávajú veľa skvelých jedál pod rozličnými názvami. Mrzí ma, že
niektoré sa už kvôli názvu ani nenájdu, alebo len po dlhšom hľadaní.a keď chceme naozaj
variť, na to nemáme čas.
bolo by fajn, ak by už zadávajúci, alebo aspoň @admina do názvu vždy uviedla aspoň
hlavný charakter jedla , napr. "slaný syrový koláč Banica". pri vyhľadávaní tak hneď
vypadne všetko podstatné. Zdá sa mi škoda, že toľko námahy, pri varení, fotení, aj
zadávaní na varechu má potom taký krátky život a nepoteší toľkých, ako by mohlo.Občas
sa to udeje -údená polievočka sa premenovala na údenú krúpkovú, ale čo s kurčaťom
namol? a pritom kurča - to je aspoň názov hlavnej suroviny.....
snáď aj ja raz na Varechu niečo zo svojich špecialít zavesím /viem uvariť čaj -
majoránkový, so struhaným ďumbierom, medom a limetkovou šťavou/ no a dovtedy
želám varecháčom šťastnú ruku pri výbere názvov.
niekedy si jedlo zapamatam prave kvoli nazvu , napr . "opecena polievka " ," nebesky dobry kolac" a pod .@michsamant a @2010 su "lahko citatelni" podla originalnych nazvov /Miska , len si kludne svoje nazvy nechaj take ake su:-) / a mnohe recepty si vyhladavam tak , ze autora si dam medzi "oblubenych" a tak ich recepty si najdem raz-dva . ale niekedy aj ja tapam , stravim kopu casu prehladavanim a velakrat sa mi nepodari ani podla surovin a uz vobec nie podla nazvu najst recept ktory chcem . vtedy alebo rezignujem alebo poziadam o pomoc .este dobre , ze mnohi si pamataju recepty ...a hlavne @sandratamer :-))))) je vzdy pohotova :-)
Ak niekomu vadí, aké názvy jedlám dávam, tak ma to síce mrzí, ale nezmením to.
Marlen, stačilo by zo desať položiek, ktoré by si mohol každý nazvať ako by chcel, (polievky, kuracie mäso, konzervovanie a pod.) veď je to jeho kuchárska kniha, nikto do nej nechodí. Navyše každý zbiera iný druh receptov.
Čo sa týka receptov ja neviem nikdy ako ich mám zaradiť lebo väčšinou robím recepty zmiešané podľa toho čo mám doma a podľa mojej chuti.Keď viem zaradím,keď neviem nechám to na adminovi ináč by som nemohla dať asi žiadny recept.
Pekný večer.
Jarco ma upozornil, davat si pozor pri pisani surovin a pouzivat dane lenze ked nemam diakritiku makcene- tak mi casto nevyjde nic a dam sama nazov (teraz sa znazim odkopirovat makcen a najde mi to lahko suroviny dane) nevedela som to predtym...
Ale v texte je povolene suroviny rozpisat- co vy na to?
lebo pre mna niekedy slovenske nazvy receptov davaju presne prevzate recepety z webu co vobec nevadi, ale su potom pod roznymi nazvami- vlastne tie iste veci.
ja budem dávať názvy receptom, aké chcem ja a nájsť sa dajú veľmi jednoducho, cez chladničku, vypísaním pár surovín.
dobrý deň
mozno poznas