Rôzne

Jednoducho a rýchlo očistiť cesnak.

ancicka - fotkaancicka, 22. novembra 2013

Diskusia k téme

45678
@an čička mne to nešlo a skúšala som, to musí byť špeciálny cesnak, náš domáci veru neviem takto očistiť :-(
mariamka
tiez si myslim ako @45678 ze asi daky lajt cesnak, nas aj ten cinsky drzi ako fras, mne sa osvedcila tato silikonova rulicka, mam to aj vo svojich receptoch, odskusane, overene, pogulat, posulat a cesnak vylupany sam vypadne

radox1
kto nechce investovat do roznych pomocok,staci buchnut alebo stlacit plochou stranou po struciku na lezato a hotovo.
mariamka
@radox1 .. ak dovolis, doplnim ta "plochou stranou noza",, ano robila som to, len vecsina stavy ostavala na doske a na nozi, ked chcem zachovat cely cesnak do jedla, tak tento system je efektivnejsi, je to len doporucenie :)
radox1
beriem,po dlhsej praxi sa da odhadnut ako silno po nom stlacit,samozrejme uz nebude uplne cely,a treba to spravit velmi rychlo aby cast stavy nezostala na doske.
ewitka
súhlasím s mariamkou, ja mám tiež to čudo na lúpanie cesnaku a funguje to perfektne, len treba silnejšie pogúľať. Je zo silikónu a šupky sa pekne prichytia z vnútra na stenu valčeka. Potom stačí len opláchnuť valček pod vodou. Dostať to v domácich potrebách. Stojí to asi 6O centov.
tiginko
@mariamka neuveríš, ale vďaka tebe som si aj ja kúpila túto "rúrku" Ide to celkom fajn a hlavne sa mi osvedčilo najprv odrezať na strúčiku pevný konček pri korienku
radost
ja som to podľa videa teraz skúsila-nepodarilo sa...:-(
máme svoj-dopestovaný-cesnak...
@mariamka
to je prázdna rúrka..či..??nepoznám to..
želám dobrý deň..
mariamka
@radost aj tebe pekny den,, ano uplne obycajna blbuvzdorna silikonova rurka, kto by to povedal? ale funguje, netrufnem si nieco doporucit co nemam vyskusane, a toto funguje, mozes mi verit :)
rulik
@mariamka teraz si nás naštartovala, hľadať po obchodoch užitočnú pomôcku hlavne pre toho, kto nečistí 1 cesnak za mesiac
hubata
A čo sa chystáte na zabíjačku? Na zabíjačku som cesnak vysypala do vlažnej vody, nechala postáť a už len žmolila a vyťahovala "holé strúčiky....... A to isté s cibuľou.
marikafil
podobné video s trasením cesnaku sme tu už raz mali, veru som to aj vyskúšala, keď som potrebovala dávku cesnaku skoro ako na zabíjačku. fungovalo to, ale nie na 100 % - alebo som netriasla dosť dlho, zato rachot to robilo neskutočný. ale už mám aj ja tú silikónovú vec, moja je krásne jabĺčkovo zelená a je z e-shopu dedra.cz. toto funguje bez námahy a bez hluku a zaručene na 100 %.
ancicka
@mariamka ,dakujem za tvoj príspevok,To keby som aj niekde videla,tak by ma nenapadlo,že je to na lučtenie cesnaku.
S tým cesnakom to funguje ako na videu,ale musí byť tem obrovsky a ten ide ľahko aj bez hrkania.Chxtiš strúčik medzi prstx ,troška zatočiš a je olúpaný,ale je potom cesnak drobný a ten sa ťažko čistí.
@hubata ,veru čaká ma zabíjačka a to čistenie cesnaku a cubuľe ,tak to ostáva vždy na mne,lebo to nikto nechce robiť.
ja som sa práve chcela spýtať na čistenie cibule,či niekto nevie nejakú fintu,no ty si ponúkla jednú.Zaručene to funguje?Lebo ja sa toľko uplačem pri čistení a potom ma aj bolia oči.
Ak by niekto ešte vedel,ako na cibuľu,tak budem vdačná.
Prajem všetkým peknú nedeľu.
hubata
@mariamka : cibuľu aj cesnak očistiť pod vodou a potom postrúhať to kvantum cibule na mixéri (dierky ako na tekvicu). Len musíš mať dobré ostré brity a tlačiť aby sa ti cibuľa nešmýkala, lebo by si ju musela ešte pokrájať. Cesnak by možno tiež išiel na tých najmenších dierkach, ale neviem či by si mixér potom vyvetrala. To som nikdy neriskla a tak som cesnak pučila tým malým pučidlom rukami 1-2 dni pred zabíjačkou a ukladala do zavareninových pohárov a dala do chladu. Najhoršie je to s umývaním tých obrovských mastných hrncov, pekáčov, mís ....... Tak sa drž!

No ale potom sa na toto všetko zabudne, a už sa len hoduje ..... hehe.
pacik
silikónovú rúrku som kúpila v predajni Tescomy v Žiline a naozaj funguje :-)
kltko
tiež mi tie dve misky nesedia, ale najbližšie vyskúšam. Povaľkanie v rúrke je praktickejšie, to beriem. Aj keď zas ak potrebujem väčšie množstvo, tak to robím ako už bolo spomenuté. Väčší nôž, naplocho na drevenej doske pritlačiť (asi na polovicu pôvodnej výšky strúčiku), šupy ľahko oddelím. Samozrejme, platí to ak používam cesnak ďalej mačkaný. Na hrianky, pre plátky na mastný chlieb, alebo drobné kúsky do paštéty pracne čistím. Tam sa možno po uvedenej rúrke pozriem.
Ku cibuli len dva tipy. Čistiť na mokrej doske, tam ju nakrájať na štvrťky. Ak je jej treba veľa, štvrťky po pár kusoch hádžem do sekacieho nástavca (dvojnožový rotujúci "kuter" dodávaný ako vymeniteľné príslušenstvo k tyčovým mixérom). Asi tak do polovice až dvoch tretín naplnenia nádoby. Zabzučím 3-5 sekúnd a cibuľa je nasekaná najemno. Do veľkého kotla gulášu trvalo posekanie asi 5 kg cibule možno 5 minút. S čistením cibule žiaľ nepomôžem, robím ho ručne.
rea1
z videí, ktoré sú uvedené pod návodom na čistenie cesnaku odporúčam pozrieť si "9-year-old opera talent". a prečítať si text pod videom. určite vám padne sánka tak, ako mne. :-)) jana
lianka
@ ancicka, ja by som ti poradila, že založiť si okuliare, aby ti to nešlo tak do očí.
zuzinqa007
@ancicka mne sa okuliare veľmi neosvedčili. Stále ma riadne štípali oči. Vyskúšala som žúvať nejakú silnejšiu/mentolovejšiu žuvačku pri krájaní cibule a na počudovanie ani slza nevyšla :D