Názov príspevku trochu zavádza. Nebudem sa vás pýtať akú hudbu by ste chceli počuť pri konzumácii bifteku alebo naopak bryndzových pirohov alebo na aký obraz by ste sa chceli pozerať pri jedení lososa alebo zemiakov s kyslým mliekom.
Tu chcem predložiť otázku či sa dá porovnať hudobný hit, obraz alebo dramatické dielo s hitom gastronomickým. Hudobný hit, okrem drobných výnimiek, potrebuje kvalitného hudobného skladateľa, bezchybného textára a excelentného interpreta. Ich spojením vzniká hit. Je pravdou, že vo výsledku je to len hit speváka a na autora hudby a textu sa zabúda, ale hit je na svete. Maliar sa pod svoj obraz aspoň podpíše, autor divadelnej hry zverí svoju prácu režisérovi a ten ju dotvorí spolu s hercami a potom, pred jej premiérou visia po celej republike na bilbordoch reklamy na ich uvedenie aj s veľkým menom autora, režiséra a hlavnej predstaviteľky.
Naproti tomu gastronomicky hit potrebuje autora nápadu, realizátora jedla a aranžéra na tanieri len v jednej osobe. A predsa je vo väčšine prípadov anonymný a hoci jeho dielo prevezmú milióny ďalších, či už profesionálnych alebo amatérskych interpretov do svojho repertoáru, predsa prevažnej väčšine laikov ostáva neznámy! Prešiel som veľa reštauračných zariadení, prečítal veľa jedálnych lístkov ale verte, že väčšina z umelcov, ktorí jedla pripravovali, bola dlho anonymná, bez poznámky : jedlo pripravil šéfkuchár XY! Takisto v takzvaných závodných a školských jedálňach sa to neuvádzalo.
Navrhujem aby pri vstupe do každého zariadenie kde sa podáva jedlo bol viditeľný oznam : Dnes varí : Ten Aten !!!
Preco?
1. ti sikovnejsi a poctivejsi kuchari by mali aspon slovko uznania
2.ti babraci , co by skor mali varit vo vaznici / ako sucast trestu pre vaznov!/ by sa mozno ani neodvazili vojst do kuchyne a my by sme boli uchraneni pred sklamanim z jedla:-)
To by sa potom jedlo !
inak v kazdej oblasti zivota, keby bolo kazdemu na ociach, kto co urobil a za co je zodpovedny, vyzeralo by to u nas inak :-)
aj ta k jedlu , dokaze obcas cloveka v konecnom dosledku sklamat ...
ale som samozrejme zato aby ľudia nepracovali v anonymite, ale nato si ešte budeme musieť asi počkať, alebo tlačiť na majiteľov reštaurácií aby tak robili...
V dnesnej dobe ma velmi malo restauracii /neratajme teraz tie, kde vari Ramsay a podobni/ sefkuchara. Aj tu, co sa prezentuju sefkuchari z roznych hotelov, nemyslim, ze je prezentacia sefkuchtikov, ale hotelov... /a to neratam suroviny v zozname navyse - nepouzite v recepte/
Druhe, co by som podotkol, ze je velmi malo ludi, ktory dokazu odovzdat poklonu sefkucharovi v restauracii, ak v restauracii neaky je... To je dobou, vybrat jedlo, zjest, zaplatit a odist. Do restauracie sa uz nechodi relaxovat. Je to dobou...
Toto si neviem v reale, kde sa striedaju ludia a kuchar sa musi v kuchyni obracat, ak vari z cerstveho, predstavit....
Jedine, ak by vybral z mrazaku polotovar, ohrial v microvawe, k tomu fries v spalenom oleji osmahne medzitym za 10 min a treskne to secko spolu na tanier....
V tom pripade ale o gastronomickom zazitku nemoze byt reci....