Rôzne

Jedlo a ostatné umenie.

stefanm - fotkastefanm, 4. augusta 2014

Názov príspevku trochu zavádza. Nebudem sa vás pýtať akú hudbu by ste chceli počuť pri konzumácii bifteku alebo naopak bryndzových pirohov alebo na aký obraz by ste sa chceli pozerať pri jedení lososa alebo zemiakov s kyslým mliekom.

Tu chcem predložiť otázku či sa dá porovnať hudobný hit, obraz alebo dramatické dielo s hitom gastronomickým. Hudobný hit, okrem drobných výnimiek, potrebuje kvalitného hudobného skladateľa, bezchybného textára a excelentného interpreta. Ich spojením vzniká hit. Je pravdou, že vo výsledku je to len hit speváka a na autora hudby a textu sa zabúda, ale hit je na svete. Maliar sa pod svoj obraz aspoň podpíše, autor divadelnej hry zverí svoju prácu režisérovi a ten ju dotvorí spolu s hercami a potom, pred jej premiérou visia po celej republike na bilbordoch reklamy na ich uvedenie aj s veľkým menom autora, režiséra a hlavnej predstaviteľky.

Naproti tomu gastronomicky hit potrebuje autora nápadu, realizátora jedla a aranžéra na tanieri len v jednej osobe. A predsa je vo väčšine prípadov anonymný a hoci jeho dielo prevezmú milióny ďalších, či už profesionálnych alebo amatérskych interpretov do svojho repertoáru, predsa prevažnej väčšine laikov ostáva neznámy! Prešiel som veľa reštauračných zariadení, prečítal veľa jedálnych lístkov ale verte, že väčšina z umelcov, ktorí jedla pripravovali, bola dlho anonymná, bez poznámky : jedlo pripravil šéfkuchár XY! Takisto v takzvaných závodných a školských jedálňach sa to neuvádzalo.
Navrhujem aby pri vstupe do každého zariadenie kde sa podáva jedlo bol viditeľný oznam : Dnes varí : Ten Aten !!!

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
A podla moznosti aj s fotografiou , adresou a telefonnym cislo:-)
Preco?
1. ti sikovnejsi a poctivejsi kuchari by mali aspon slovko uznania
2.ti babraci , co by skor mali varit vo vaznici / ako sucast trestu pre vaznov!/ by sa mozno ani neodvazili vojst do kuchyne a my by sme boli uchraneni pred sklamanim z jedla:-)
To by sa potom jedlo !
1x jerica
sovka62
Tak ti neviem, všeličo sa zmenilo, ale kedysi v dobrých reštauráciách uvádzali meno kuchára na jedálnom lístku, na jeho konci bolo napísané: Dnes pre Vás varí ten a ten. Hádam to zmizlo, keď "podnikatelia" začali svojich kuchárov platiť tak, že riadny zdrhne po prvom mesiaci a na tých nedoukoch, ktorí sa im tam podchvíľou striedajú, asi nie sú takí hrdí, aby ich meno vycapili na jedálny lístok. A možno ich tým chránia, aby ich nespokojný hosť nevymákol a nevybavil si to s nimi ručne-stručne. Hoci niektorí by si zaslúžili.......
smejkad
velka pravda, suhlasim :-)
inak v kazdej oblasti zivota, keby bolo kazdemu na ociach, kto co urobil a za co je zodpovedny, vyzeralo by to u nas inak :-)
stefanm
Samozrejme, že vás nechám bez môjho klipu. Tu je : Svaťa Kuřátko - pamätáte si?



2x babav a zolik
babav
Pekne,vystizne ,pravdive citaty v tvojom klipe:-).Skoda len ze kazda laska ,
aj ta k jedlu , dokaze obcas cloveka v konecnom dosledku sklamat ...
elixir
@babav presne tak a najviac to platí o koláčikoch... také chutné a také potvory :)
evusik
nuž myslím, že to nie je také jednoduché... keď idem do opery na Verdiho viem čo ma čaká, jediné čo ma môže sklamať je výkon spevákov... aj do kina keď idem na film viem čo ma približne čaká lebo ho natočil známy režisér a hrajú v ňom známi herci... ale ak idem do neznámej reštaurácie tak tam môže byť napísané, že dnes varí Janko Mrkvička aj tak neviem čo ma čaká, pretože som tam prvý krát a Janka Mrkvičku nepoznám... my keď sme ešte kedysi chodili do jednej reštiky tak sme sa vždy opýtali čašníka, že kto dnes varí a pretože sa tam striedali dvaja šéfkuchári, objednávali sme si vždy podľa toho ktorý z nich varil... obaja boli dobrí ale každý na niečo iné...
sovka62
Nuž, @evusik , veď o tom to práve je. Mrkvičku nepoznáš, ale ochutnáš jeho jedlo a zapamätáš si. Buď budeš vyhľadávať reštauráciu, v ktorej varí, prípadne ju obídeš veľkým oblúkom. A nakoniec aj v tej opere uvádzajú obsadenie, takže sa môžeš rozhodnúť, či si kúpiš vstupenku, v prípade alternácie sa možno podarí vybrať obľúbeného, alebo dúfať, že obaja sú dobrí.
evusik
@sovka62 máš pravdu, len problém je v tom, že ak som z nejakého dôvodu v cudzom meste meno šéfkuchára, až na malé výnimky, mi nič nepovie... a ak ľudia chodia obedovať pravidelne do reštaurácie, za gastráče a tak, tak si tú svoju reštiku určite nájdu... možno je to skôr v ľuďoch, že sa neopýtajú čašníka, že kto varí a nepochvália...
ale som samozrejme zato aby ľudia nepracovali v anonymite, ale nato si ešte budeme musieť asi počkať, alebo tlačiť na majiteľov reštaurácií aby tak robili...
megdesign
@sovka @evusik ak mozem... toto fungovalo dakedy, ze na menicku bol dole vypisany prevadzkar, majitel a sefkuchar. /ostal len prevadzkar a p.o.box adresa..../
V dnesnej dobe ma velmi malo restauracii /neratajme teraz tie, kde vari Ramsay a podobni/ sefkuchara. Aj tu, co sa prezentuju sefkuchari z roznych hotelov, nemyslim, ze je prezentacia sefkuchtikov, ale hotelov... /a to neratam suroviny v zozname navyse - nepouzite v recepte/

Druhe, co by som podotkol, ze je velmi malo ludi, ktory dokazu odovzdat poklonu sefkucharovi v restauracii, ak v restauracii neaky je... To je dobou, vybrat jedlo, zjest, zaplatit a odist. Do restauracie sa uz nechodi relaxovat. Je to dobou...
kukulienka71
My práveže chodíme do reštaurácie za zážitkom - gastronomickým. Je jedno, či je to veľkomesto, kaštielik, či neďaleká dedina, prekvapiť sa môžete hocikde. Ak nám chutilo, nielen pozdravujeme kuchára, ak je čas, dáme si ho zavolať a osobne mu poďakujeme a vyslovíme uznanie. To je normálne podľa mňa:-) Možno si nezapamätáme jeho meno, ale aj náš aj jeho deň je takto oveľa krajší a motivujúcejší;-)
megdesign
"Ak nám chutilo, nielen pozdravujeme kuchára, ak je čas, dáme si ho zavolať a osobne mu poďakujeme a vyslovíme uznanie."

Toto si neviem v reale, kde sa striedaju ludia a kuchar sa musi v kuchyni obracat, ak vari z cerstveho, predstavit....

Jedine, ak by vybral z mrazaku polotovar, ohrial v microvawe, k tomu fries v spalenom oleji osmahne medzitym za 10 min a treskne to secko spolu na tanier....

V tom pripade ale o gastronomickom zazitku nemoze byt reci....
kukulienka71
@meg , mne je úplne jedno, čo si ty vieš, či nevieš predstaviť:-P Ja som svoj koment nepísala o stravovacích zariadeniach s konzumáciou jedál "nastojáka", kde sa to teda fakt melie. Možno ty poznáš len také:-P Aj v lepších reštauráciách sú návaly, preto som písala: ak je čas... ale väčšinou sa nám darí vyjadriť uznanie po skvelom gurmánskom zážitku. A už prestaň sliediť a reagovať na moje komenty, si trápny!!!
1x havino
megdesign
Ja vseobecne do stravovacich zariadeni /okrem firemenej jedalne/ nechodim. :P A nesliedim neboj. Na teba urcite nie ;)