Rôzne

Jedálny lístok

monikk - bez fotkymonikk, 26. júna 2012

Vždy,samozrejme po dohode ,nachystám na 1 týždeň jedálny
lístok.Našu rodinu tvorím ja,manžel a dcéra.Hádajte,kde je problém?
Ja sa, sama so sebou ľahko dohodnem.Najviac mi "lezú na nervy
",tí zvyšní dvaja.U môjho manžela je to takto:pri zostavovaní sa ho
opýtam na čo by mal chuť.On povie,ja napíšem.Keď je tu ten
deň,tak sa opýta,čo to len bude?Ja poviem,on :už zasa,prívar bol
nedávno,čo sme v škôlke,sladké nechcem... .Dcéry sa tiež pýtam.A
nakoniec:mama,ale ja držím diétu,zajtra doma neobedujem,nemôže
to byť v sobotu?To zas frfle ten môj,že on to vtedy nechce.Ja
viem,síce sme len traja,ale mám to ťažké.Ale aj tak sú to moji jediní,
mojou láskou ľúbení,na večnosť a ešte kúsok dlhšie..Takže
môj,náš,jedálny lístok je jedna veľká premenná.Budem ich sem
pridávať,ak stihnem a budú nijaké zmeny,tak aj s nimi.Zatiaľ dobrú
chuť.Ak môžete a máte chuť pridajte sa aj Vy.

@zareaguj


Diskusia k téme

rybarkuchar
Chceš radu? Vykašli sa na jedálny lístok. Tiež rád varím ale najväčšiu radosť mám, keď "vyčarujem" obed alebo večeru "z ničoho". Proste čo nájdem v komnore. Tak máš záruku, že sa žiadne jedlo nebude opakovať na 100%.
monikk
Včera,pondelok:Bravčový guláš so zemiakmi.Polievka z nedele.Utorok-dcéra v škole:Pečené zemiaky s karé a kyslou kapustou,posypané syrom.Streda:Kurací perkelt a halušky.Štvrtok:Karfiolová polievka.Dusené pliecko na pive,ryža,ohárkový šalát.Piatok:Granadír marš.Určite viem,že to nebude,lebo okrem mňa to nikto nechce.Milujem:granadír,halászlé a huspeninu.Mávam to max.raz za rok,niekedy ani vtedy.Sobota:zapečené cestoviny,cvikla.Nedeľa:Polievka zo špikových kostí.Vyprážaný rezeň,cestovinový šalát a keď ma budú poslúchať a bude sa mi chcieť aj ovocný koláč.
monikk
rybarkuchar-keď ja to rada robím,špekulujem.Ale máš pravdu,najlepšiie je ,čo dom dá a prekvapko.Zdravím.
medulienka122
Monikk, len teraz som si prečítala tvoj profil, ani netušíš, koľko toho máme spol., k tomu jedálnemu lístku z mojej 35 ročnej praxe ženy v domácnosti: nepýtať sa čo chcú, lebo každý chce niečo iné, a to furt! mňa to už prestalo baviť, varím to, na čo mám chuť ja- a hotovo:-))
helca103
ja som tento problém nikdy nemala kým boli deti malé,zjedlo sa vždy všetko čo som navarila. Vždy najviac frflal môj muž ale zjedol všetko.
Na moju otázku čo teda mám uvariť odpovedal ,,mne je to jedno uvar čo chceš ja zjem všetko " no a potom nasledovalo ,,škoda,že si neuvarila halušky, na rizoto dnes nemám chuť" alebo ,,zase kapustová mala si navariť fazuľovú" tak som sa prestala pýtať a robila som presne ako @ryb árkuchár prestala som sa pýtať na čo majú chuť a varila čo ma práve napadlo. Do teraz nebola žiadna ,,reklamácia" No a od kedy chodím na varechu mám inšpirácie až až ani to všetko nestihnem vyskúšať. Rokmi som sa naučila dôležitú vec - základ je poznať chute stravníkov a nepýtať sa čo mám uvariť :-)
kucharka100
@monikk ja si vždy ráno premietnem v hlave, čo navarím. Občas sa aj syna opýtam, čo by si dal k obedu. No pravidlom je, že obyčajne uvarím podľa seba. Kto je hladný naje sa...kto vymýšľa poviem len jedno : tam je masť a cibuľa. Hneď je po probléme....smejem sa....samozrejme aj naši to zoberú ako žart a naobedujú sa. Veď čo by nie, keď majú už hotové. Rada im urobím radosť, keď spravím palacinky, či obyčajný puding mimo obeda....čo by človek neurobil pre blízkych, poznáte to sami.
sairaam
Ja som mala šťastie, môj muž bol pre deti vzorom čo sa jedenia týkalo. Povedal že na jedlo sa nefrfle a hotovo. A takto to zostalo dodnes. Keď prídu ku mne deti, tak radi zjedia čo je nachystané. A vychváliaaaaaa a poďakujú. A mne sa potom chce pre nich vyvárať a vypekať. Vždy varím to, na čo mám ja chuť.
bozulka
Bola som vydatá vyše 50 rokov.Jedálnym lístkom som sa zaoberala asi 2x,viac nie,alebo som nedostala kúpiť čo som potrebovala alebo som nemala chuť uvariť čo bolo naplánované.Moji traja chlapi boli naučení že sa zjedlo to čo sa dalo na stôl,jediná podmienka bola chuť a estetika.
Stávalo sa aj to že o desiatej som ešte nevedela čo bude na obed na stole,ale vždy to dopadlo dobre.Bolo to určité napätie,ale podmienkou je mať dostatočné zásoby v chladničke a v komore.
sirmephisto
hehe vzdy ked dojdem pozriet nasich domov je to jednoduche :) cela rodina zboznujeme halusky, pirohy, slivkove knedlicky, ine cestoviny (rezance ci fliacky) s tvarohom. Mne osobne je luto, ze opekance s tvarohom na slano robime len v obdobi vianoc, ked sme vsetci doma (vychod), a pocas roka si polotovar v BA kupit neviem a nebudem samozrejme mamcu otravovat s kuchtenim domacich :) Ale urcite aj tvoji maju spolocne oblubene jedla na ktore nezafrflu nikdy.
irenaw
jedálny lístok, či skôr vhodné menu, si pripravujem na mimoriadne príležitosti, bežne nie. môj občasný problém je neodhadnuteľná spotreba. niekedy navarím normálne a sama si to jem 4 dni. jeden dlho v práci, ďalší niekde letom-svetom. potom si poviem: "navarím menej" a prídu vyhladovaní vlci a na druhý deň varím zas :-)
mojack
Jedalny listok mam ale iba vtedy ked idem na dovolenku.
arasidka
Jedálny lístok je u nás zrušený! Život ma naučil, že keď si naplánujem niekedy na stredu špenát, už v utorok večer na to nemáme chuť. A tak sa varí podľa toho, čo ráno "MŇA NAPADNE". A môj dzedko to vždy okmentuje: "Babko, čo budeme neskaj variť? Jááááj, ty nečo vymyslíš!" A je to, keď sa niekomu nepáči, nech si spraví sám na čo m á chuť. Ale vždy sa zje to, čo sa navarí, moji chlapi sú všežravci.
sovka62
Nuž, veru často ráno vstávam z postele s tým, že netuším, čo budem variť, ale obed musí byť, lebo cez týždeň treba nachovať vnučky a ešte to musím stihnúť popri práci v zamestnaní. Vyhýbam sa len veciam, o ktorých viem, že ich naozaj nezjedia, inak je obed výsledkom obsahu chladničky, komory a náhlej inšpirácie. Ešte sa nestalo, že by nejedli a ani nefrflú, na to sa príliš milujeme. A manžel na šťastie zje úplne všetko, nevadí mu ani prihrievané z predchádzajúceho dňa, v tom mám šťastie.
ajuschka
u nas je to s tym varenim teraz uz trosku lepsie, odkedy robim na poobednej smene. to sa na obed navari, a vecer si kazdy sam dojeda
jedalny listok ako taky nefunguje, presne preto ze nie vzdy mame na to nieco chut, ale funguje urcity zoznam jedal, ktore bezne varievame, a z nich si vyberame na co by sme mali chut ked nevieme co uvarit. podla tohto zoznamu sa aj nakupuje, aby vzdy doma boli potraviny ktore potrebujeme na jedla zo zoznamu. to cele sa potom ozvlastnuje nakupnymi vypadmi pri nahlej inspiracii :)
hubata
Ja tak ako @bozulka : nemáme také jedlo ktoré by sme výslovne neľúbili, u nás sa zje všetko.
Kto si naučí rodinu vyberať hrozí že budú jesť len jednostranne a napr. deti budú odmietať šaláty alebo mlieko. Čo sa dalo na stôl to sa jedlo, akurát toho muselo byť "moc" hlavne keď syn dorastal. Snažila som sa však raz vyhovieť jednému, raz druhému a nikto nenamietal. Okrem toho jedlo zásadne nevyhadzujem: ak niečo zvýši napr. ryža, zemiaky, tak to kľudne niekomu zohrejem a druhí majú inú prílohu.
bobarka
Tak ja Vám poviem milé dámy, že jedálny lístok si robíme spolu smanželom v pondelok po raňajkách na celý týždeň. Po dohode so všetkými stravníkmi _ čo sme my dvaja_ sa rozhodneme. Tak nám to vyhovuje. Vychádzame z toho, čo mám doma alebo si urobím nákup na celý týždeň. Nič sa nedeje ak niečo zmeníme podľa chuti. Horšie je, že niekedy máme viac chutí ako je dní. U nás sa tiež potraviny nevyhadzujú ale dojedajú aj keď na preskáčku. Je úžasné, keď má človek takých stravníkov ako sme my s manželom.
marianne69
@monikk moc sa pýtaš:-DD to ja sa nepýtam vôbec,navarím a šmitec a komu sa nepačí ,chleba je v kredenci vždy...a to preto,lebo keby som sa pýtala,ja by som sa vôbec nenajedla,už to vidim: samé palacinky,šnicle,rezance s makom,vypražane syry,parené buchty,žemlovky,ryžové nakypy,koláče...snažim sa to skombinovať tak,aby bolo aj to čo majú radi,ale prihliadam,aby to aj trochu zdravé bolo,a tí moji dvaja si na zdravú výživu moc nepotrpia,muž ešte ako tak,ale dcéra ak to napíšem jemne miluje vysokokalorickú stravu....
evanaaa
Mám muža, ktorý nefrfle ak má jedno jedlo jesť aj tri dni, takže to vychádza, že varím priemerne trikrát do týždňa. Ja totiž neviem navariť len dve porcie na jeden deň, ale varím, ako by nás bolo najmenej šesť členov, pritom sme len dvaja. Občas sa spýtam muža, čo navariť, niekedy povie- to je jedno, navar, čo chceš, inokedy príde sám z návrhom: vieš, čo by si mohla zajtra uvariť - a povie čo, vtedy mi uľahčí rozmýšľanie. Ale sa stáva aj, že vytiahnem mäso z mrazničky a ešte keď idem variť, neviem, čo z neho spravím, vtedy improvizujem. A horší prípad , ráno vstanem a nemám nič nachystané na varenie, tak to mi už myseľ pracuje na plné obrátky, ale vždy sa nejak vynájdem. Lebo jesť sa musí.
turistka
Vždy som sa opýtala, čo mám navariť, či doma, alebo žien od vedľa. Tie ešte dali pomoc, povedali ja dnes varím toto ... a tak občas vďaka ním som varila "toto" no doma, ale veď Ty vieš čo a tak som varila -veď ty vieš čo. Dnes si žmurknem do Varechy , do špajze a chladničky a je po probléme. Varecha je až neskutočne dobrá. Už mnoho receptov som podľa Vás robila. No jedálny lístok nikdy, ten čítam jedine, keď si ideme občas posedieť a vtedy nevarím.
kuchticka
Ja zasadne jedalny listok nerobim. Vatsinou mam nieco pripravene v mraznicke. Nakup potravin robim iba raz za tyzden - v piatok. Ked vecer rozmyslam pred spanim co budeme zajtra jest skonrolujem (myslienkami) chladnicku a trochu zapremyslam co asi. Ked uz tam nie su cerstve potraviny vytiahnem z mraznicky nieco a prilohu ci privarok vymyslim k tomu az pred varenim. Casto vsak vymyslam veceru zo zbytkov od vcera, lebo den pred tym. Zamestnam moju fantaziu a pokazde sa to da dobre zjest, casto zozne uspech ako novy recept.
hannah22
presne tak ako píšete,@sovka62 ,kuchticka,evanaa a ostatné, nepýtam sa a varím čo dom, teta chladnička dá a peňaženka dovolí... a mám veľkú pomocnicu .... VARECHA.sk....:)).. kedysi som začala kupovať nástenný kalendár Gazdinka a ten občas tiež dobre poradí, takže jedálny lístok nie a nie... ja mám varešku v ruke a manžel je dobrý jedák, pravda, varím tiež to čo má rád..... :))
hannah22
pre nás staršie ešte dôležitý dodatok : ...varím to čo zdravie a žalúdok dovolí ..... :))
arasidka
Hannah, mimochodom - máš krásný avatar, normálne ma inšpiruje k maľovaniu kraslíc,lebo tento motív mám veľmi rada . A u nás je to presne tak, ako aj ty píšeš. Kukni - keľo časov? Desať! A ja ešte premýšľam, či sa nám dnes vôbec oplatí niečo na obed jesť :)))))Keď sme si spravili oneskorené raňajky . Ale iste, premýšľam nad palacinkami, lebo mám dobrý tvaroh, potom prichádzajú do úvahy bryndzové halušky - rozmrazila som bryndzu, alebo len urestujem zmes zeleninovú, pridám do nej trochu vegety a k tomu si spravíme len volské oko, alebo.... alebo..... a možno môj syn povie, mama kašli dnes na varenie, objednajme si pizzu, už sme ju dlho nemali.... alebo príde dedko Al Rašid od lekára / lebo išiel srdciarovi na kontrolu/ a ten mi povie, "neskaj nežerem, dochtor mi vypucoval žalúdek, že mosím schudnút". No proste , máme na výber z niekoľkých "chodov".
babidka
je pravda , ze sa netreba nikoho nic pytat a uvarit to , na co mas chut a hlavne cas a suroviny :-) Ja jedalny listok robievam - niekedy v pisomnej podobe , niekedy si to "iba tak v hlave " naplanujem a som takto spokojna . Byvame na dedine a na velky nakup chodievam iba raz za tyzden .Takze si musim naplanovat co budem varit .No a tiez rada skusam nove recepty a v KK ich mam tolko , ze si musim dopredu vybrat co z toho uvarim - a aby som mala vsetko , co k vareniu potrebujem . Samozrejme , aj ja varievam jedla na ktore mam momentalne chut -ved jedalny listok nie je dogma co sa nesmie porusit :-) Ale varenie typu " pozberam co vidim " nie je prave idealne ...Nuz , a velmi tomu neverim , ze vsetci co o tom tak s lahkostou hovori - si varenie naozaj nenaplanuju :-) Ved to by kazdy z nich musel mat supermarket rovno vedla vlastnych dveri alebo obrovske spajze a chladnicky plne potravin :-)
margaretka28
Ja si tiež plánujem jedálny lístok,lebo u nás ani obchod nemáme(také zapadákovo),tak je jasné že nákup musím robiť raz za týždeň a to si vždy rozplánujem čo budem variť a čo treba kúpiť a potom s papierom sadnúť do auta a hurá do mesta na nákup.A hoc mám aj veľkú špajzu a mrazničku a zeleninu a vajíčka z vlastného dvora,vždy sa niečo nájde čo mi chýba a preto vždy radšej plánujem.A ked dostaneme na niečo chuť aj mimo plánu a mám potrebné prísady doma,nie je problém zmeniť, ale väčšinou sa pýtam kto má na čo chuť a postupne im varím každému v iný deň podľa chuti.Našťastie nie sme nikto prieberčivý a ta to u nás funguje.Chlieb dosť pečiem domáci,alebo muž kúpi cestou z práce,mlieko máme od miestneho farmára,z toho robím aj tvaroh,ale vždy mám v zásobe aj trvanlivé.Myslím že na dedine je to celkom iné ako v meste,kde máte všetko priamo pod nosom.:-)))