O Varecha.sk

Je to správne? Komu slúži tento portál?

ivkamatko - bez fotkyivkamatko, 20. novembra 2017

Asi aj ja poprosím redakciu o rozšírenie slovníka, ktorý sa smie používať. Okrem výrazov (krásne, prekrásne, úžasné, voňajúce až k nám, idem k tebe, toto by som si dala, nádhera, zbiehajú sa mi slinky, vonia to až k nám, nič lepšie som nevidela ani nejedla, je to rozprávka na tanieri, aká nádherná dekorácia, si šikovná gazdinká, klobúk dolu pred tebou, je to famózne, si veľmi šikovná, obdivujem ťa, beriem od teba inšpiráciu, tvoj RPmusí vyhrať.....)
Mesmú byť absolútne žiadne pochybností, aj keby bol do RP pridaný kyanid draselný, musíš iba pritakávať a chváliť. Aj keď autor receptu napíše brindza, ty musíš vedieť, že ide o slovenské jedlo s bryndzou, nesmieš reagovať, lebo to nie je stránka o pravopise, ale o receptoch.
Chváľ, ďakuj, obdivuj a zverejnia ti komentár.

@zareaguj


Diskusia k téme

tomas
Varecha.sk slúži primárne ľuďom, ktorí hľadajú recepty. Včera (nedeľa 19. november) si stránku Varecha.sk pozrelo 75048 ľudí, za minulý mesiac (október 2017) si stránku Varecha.sk pozrelo 834599 ľudí (z toho cca 120 tisíc ľudí zo zahraničia - napr. z Českej republiky alebo zahraniční Slováci z celého sveta).

Všetky recepty pred uverejnením sú schvaľované administrátorkami. Čiže nejaký ten kyanid draselný by sa tam objaviť nemal.

Pre vecné chyby, prípadne pravopisné chyby či preklepy máme tlačítko Nahlás chybu. Ktoré sa logicky hodí na nahlasovanie chýb, aby sa chyba opravila. Každé nahlásenie chyby administrátorky overia a skontrolujú, prípadne opravia.
zlomok
Návštevnosť Varechy je jedna vec a zverejňovanie komentárov druhá. Sme povinní pridávať len komentáre typu "krásne, nádherne si napiekla, aká si šikovná, nádhernééé a pod. ? Ak si dovolíme trocha sa od nich odkloniť už nám i nezverejnia?
Alebo sama redakcia v diskusiách odpovedá len na príjemné otázky svojich obľúbených užívateľov a zvyšok diskusií ignoruje a to napriek tomu, že sú určené pre redakciu?
Ak na položené otázky odpovieme kladne, potom je tento portál len pre vyvolených, ktorých redakcia zbožňuje.
tomas
@Zlomok (20.11.2017 14:51)

Dokonca by som povedal, že 95-96% návštevníkov ani nekomentuje recepty. Čo je mimochodom bežné na väčšine stránok. Určite aj vy čítate rôzne weby, správy, magazíny a málokedy niečo okomentujete.
tomas
@Zlomok (20.11.2017 14:51)

Ešte jedna poznámka, ak by bola pravda, čo píšete, že redakcia odpisuje iba na príjemné otázky od svojich obľúbených používateľov, tak by sme na túto diskusiu asi nereagovali a bola by zmazaná.

Naopak redakcia sa snaží vyhovieť a zodpovedať aj pozitívne aj negatívne otázky.

Osobne si myslím, hoci nikto so mnou súhlasiť nemusí, že Varecha.sk (v porovnaní s inými webmi), celkom dosť komunikuje s používateľmi.

Samozrejme, niekedy tie odpovede chvíľu trvajú, keďže zatiaľ vo Vareche nepracuje žiaden automatický robot na odpovedanie. Preto vopred ďakujeme za strpenie.
zlomok
@Tomas (20.11.2017 14:55)

Tento recept  varecha.pravda.sk/recepty/skoricove-rozteky/69332-recept....
autorka pôvodne zverejnila pod názvom " škoricové buchty". Dovolil som si poukázať, že buchty to určite nie sú, týmto komentárom: "Buchty to určite nie sú."
Redakcia názov po mojom komentári zmenila na rožteky, ale môj komentár opäť nezverejnila. Opäť to bol urážlivý komentár?
zlomok
@Tomas (20.11.2017 14:58)

Ale @Tomas ja čakám na priamu odpoveď z akého dôvodu neboli moje komentáre v uvedenom znení publikované.
tomas
@Zlomok (20.11.2017 14:57)

prepáčte, ale nebudem sa vyjadrovať ku každému komentáru osobne. Netuším prečo administrátorky neschválili ten komentár. Možno to bolo v kontexte s inými. Neviem.

v každom prípade, ak je nejaký recept na koláč, tak asi diskusia nie je vhodná na diskutovanie "o zdravších maškrtách", keďže koláč a vo všeobecnosti cukor je nezdravý. Nemyslím si, že by teraz pod každým koláčom mala byť diskusia o nezdravosti cukru.

V každom prípade @zlomok cca 87% vašich komentárov je od vašej registrácií pred 3 týždňami je schválených a publikovaných, čiže redakcia určite nie je urazená, alebo niečo také. Redakcia samozrejme neschvaľuje úplne všetko všetkým, tak to je po celú viac než 8 ročnú históriu Varecha.sk.

V každom prípade teší náš vás záujem a verím, že na Varecha.sk nájdete veľa zaujímavých inšpirácií aj do budúcna.
tomas
@zlomok

Určite by sa ľuďom nepáčilo, ak by sa pod každým koláčom diskutovalo o zdravších maškrtách, prípadne o nezdravosti cukru.

Ak chcete diskutovať o zdravých maškrtách, pridajte nejaké ovocné recepty bez cukru, prípadne rôzne šaláty.

Komentáre by sa mali venovať téme o ktorých je diskusia resp. článok.

Napríklad táto diskusia je o tom, komu je Varecha určená. Tak som odpísal, že je primárne určená ľuďom, ktorí hľadajú recepty a dodal som, že ich včera bolo 75 tisíc (a 99% z nich nediskutuje, len číta a hľadá inšpirácie).

Vy ste napríklad začali offtopic riešiť konkrétne komentáre z jednotlivých receptov, o čom táto diskusia nie je...

V každom prípade myslím si, že som odpovedal ako som vedel. Čo je dôkaz, že redakcia neodpisuje iba na príjemné otázky od obľúbených používateľov. Verím, že už tento pocit vo svojom vnútri nebudete mať. Lebo my sa snažíme odpovedať aj na nepríjemné otázky (ak je čas).
ivkamatko
@Rela (20.11.2017 15:14)

Nikto nikoho nenúti zapojiť sa do diskusie, prečo sa teda zapájate? Keďže som tútu diskusiu otvorila ja, uráža ma, keď ma označujete za notorickú vyrývačku.
tomas
@Ivkamatko (20.11.2017 15:44)
neviem či @rela myslela vás, ale asi by sme rovnakú metódu, akú sme zaviedli pri receptoch, mali zaviesť aj v diskusiách, aby sme predchádzali zbytočným urážkam. Snáď to pomôže, a tento web bude o varení, a nie o hádkach....

Na moju odpoveď ste nereagovali, tak som asi zodpovedal dostatočne vaše otázky.
rela
@ivkamatko , diskusia na tému, ktorú ste otvorili trvá niekoľko týždňov a evidentne zbytočne zaťažuje redakciu. Tak nechápem načo bolo dobré otvárať túto tému znovu?! Tiež neznesiete kritiku a uráža Vás názor, ktorý Vám nepochlebuje. Moja poznámka patrila "vyrývačom". Pokiaľ sa za vyrývača nepovažujete tak prečo sa urážate...To je z mojej strany všetko.
bubaya
Ale halóóóóó, toto predsa nie je problém redakcie, ale problém varecháčov. Ak sa niekomu recept nepáči, môže sa k nemu vyjadriť, ak príspevok neprekročí hranice slušnosti, nikto ho nevymaže. Druhá vec je, že tu sa negatívne príspevky príliš nenosia a skôr zaň poglbú ostatní diskutéri, ako redakcia. A tretia, väčšinou sa vecné argumenty zvhrnú po dvoch príspevkoch na osobné osočovanie. Ja už nič negatívne nekomentujem, pochválim, čo sa mi zdá hodné pochvaly, a nech si ľudia jedia čo im chutí. Odkedy som videla jesť vyprážaný bravčový rezeň so studenými kolienkami, zaliatymi kečupom, tak už ma nič neprekvapí, ani ten kyanid.
zolik
@Bubaya , presne tak, suhlasim s tym co si napisala. Vyjadrit svoj negativny , alebo kriticky nazor aj ked v ramci a v hraniciach slusnosti sa tu nenosi. Konkretne, nie redakcia zrusila alebo ma upozornila na moj komentar, ale ini uzivatelia Varechy sa hned ochranarsky vyjadrili k receptu alebo k prispievatelovi. Naozaj by som chcela v reale vidiet, kto by bol ochotny a v niektorych pripadoch aj schopny niektore z tychto "uzasnych, fantastickych" vytvorov aj zjest, nieto navarit. A argument: Ked sam Ti nepaci, nekomentuj a chod dalej, nepovazujem, ja za seba, ako navod na udrzanie urovne "nasej Varechy".
ivkamatko
@Tomas (20.11.2017 17:24)

Nereagovať znamená súhlasiť? Vaša práca spočíva v inom, ako moja. Nie som stále pri PC, teda nereagujem ihneď, ale keď mám na to čas, možnosť a chuť.
mitzy
Tu išlo hlavne o to zamedziť vulgarizmy. Nijaký admin nie je povinný 24 hodín striehnuť, hlavne v noci, či tu niekto niekoho vulgárne neosočuje. Padali tu už tak odporné nádavky, že to prekračovalo medze. Ľudia sa tu chcú niečo naučiť, nie čítať vulgárnosti najhrubšieho zrna. Komenty prevládajú pozitívne. To je pravda, pretože aj majú prečo. Až raz pridáš recept, sama uvidíš, že teplý koment ťa poteší viac ako niečo negatívne. A ubezpečujem Ťa, že ak by sa koment pod receptom týkal nie len jedla, ale Teba ako osoby, mrzelo by Ťa to. Preto sa šíria pozitívne komenty, lebo ľudí baví tešiť iných. Si prejdi iné weby, klikni si schválne na komenty. Však to je šialené, ako sa urážajú úplne neznámi ľudia.
arnilka
@Mitzy (21.11.2017 06:05)

absolútny súhlas a nepríjemné sú aj osočujúce komentáre, ked ťa označujú za niekoho, kým určite nie si, a to len preto, že si párkrát pozitívne komentovala recept niekoho, koho majú v nemilosti alebo ťa niekto označil, že ty si ten a ten, čo vôbec nie je pravda. prehlasujem, že osobne nikoho na vareche nepoznám a ani ma to nezaujíma, nikoho neosočujem, nevyrývam,nezisťujem, že kto je kto, od konšpirácií sa prísne dištancujem!!! hodnotím len recepty, podľa toho, či sa mi páčia :-)
evanaaa
@Arnilka , mne sa to stávalo poslednú dobu, nech som napísala hocičo, tak sa ozval vždy jeden zo skupinky asi 4-5 takých, o akých sa píše tu ako o vyrývačoch, a hneď komentovali môj koment, nie priamo k receptu, ironicky, urážlivo, ponižujúco, čo ma prekvapilo, lebo sa nepamätám, že by som im ja nejako ublížila. Dokonca ma podozrievali, že sa skrývam za iný nick, pritom za dobu, čo som tu na Vareche ( asi 7 rokov?) som iný nemala. Niekdy sa tomu hovorilo - že si na mňa zasadli, či tak nejako. Ale ako sa teraz zmenili podmienky, trochu sa to zlepšilo, takžeto splňa svoj účel. A čo sa týka hodnotenia receptov, tiež je to tak, že tie, ktoré sa mi nepáčia, radšej nekomentujem, myslím si svoje, už aj preto, že sa nechcem dotknúť ani uraziť toho, kto sem ten recept dal, ale niekedy napíšem, ako to robím ja,alebo, čo by s aešte asi hodilo, čo tiež neznamená kritiku daného receptu. A niebola som tu jediná, ktorej sa toto stávalo, tak som teraz rada, že tie nové pravidlá to trochu vyselektovali.