Rôzne

Je ťažšia avokádová kôstka, alebo dužina?

shishila - bez fotkyshishila, 16. novembra 2014

Rozmýšľam, či je kôstka avokáda ľahšia alebo ťažšia ako jeho dužina. Keď totiž odvážim v obchode dve rovnako veľké avokáda, zaujímalo by ma, či má viac dužiny to ľahšie, alebo to ťažšie. Ja by som možno odhadla, že dužina by mala byť ľahšia, lebo obsahuje tuk, ale nie som si istá, zaujímal by ma váš názor. Ďakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

hubanevymachana
Okamžite bežím do Tesca, kúpim avokádo, rozoberiem, odvážim a dám vedieť:-))) Mať tak takéto starosti, to by bolo sveta žiť! Alebo si robíš srandu?
1x stefik
shishila
Tušila som, že nejaký takýto komentár sa tu objaví... Proste mi to napadlo. Nemôže ma niečo také zaujímať? Mala by som sa za takú otázku hanbiť? Ja viem, že je to blbosť, ale proste ľudia niekedy rozmýšľajú aj nad blbosťami...
jeka
Podľa. mňa by to malo byť 1:1,aspoň čo som ja používala avokadá
jozka2
shishila.preco si hned nekupila a doma to odvazila a mala by si po problem.Jedno Avokado vazi okolo 150 a viac gramov a kostka z neho moze tak 25 -35 g ?!
rulik
nie som si istý, či dokážeš správne posúdiť "2 rovnako veľké avokáda" to by si ich musela ponoriť do nejakej odmernej nádoby a ak by vytlačili rovnaký objem vody potom by sa dalo hovoriť o 2 rovnako veľkých avokádach, takto je to len odhad a váha potom nehovorí o ničom, naviac môžu mať rôzny obsah vody(jedno je zvädnutejšie...)to potom ťažko porovnávať, a načo Ti to vôbec je dobré?
huck
U nas kupujem avokado na ks a nie na vahu. Takze ja tieto starosti nemam :
kuchticka
Ja tiez kupujem na kusy a prave dnes 2 plody toho AVOkDA. Mam vazit???
katka75
Podla vlastnych skusenosti /hoci som kostku nikdy nevazila/ to vse zavisi aj od druhu avokada, niekedy pri tych vacsich je aj menej -stalo sa, ze necely 1cm hrubky duzina a obrovska kostka, niekedy kostka velka, ale lahka, niekedy -pri tych tmavych,"zvraskavenych" druhov je zas o nieco tazsia supka. Tak isto ako aj chutovo a konzistenciou su ine /pri rovnakej zrelosti/
shishila
Asi som trochu zle položila otázku. Ide mi skôr o hustotu, nie o váhu samotnú, že či má väčšiu hustotu kôstka alebo dužina. Keď kupujem avokádo a vidím že sú cca rovnakej veľkosti, ale majú o dosť odlišnejšiu hmotnosť, napadlo mi, že jedno asi bude mať iný pomer medzi množstvom dužiny a kôstkou. Kuchynskú váhu nemám, tak zistiť neviem. Otázku som nadhodila, lebo mi to pripadalo ako zaujímavá úvaha, že by človek vedel podľa váhy v obchode približne zistiť, či platí za niečo, čo vyhodí, alebo zje... Nejaké strašné rozdiely to asi nebudú, ale jednako som bola zvedavá, či to niekto z vás nevie :)
shishila
inac, tie linky vyzeraju super, dakujem moc, idem studovat :)
marikahr
prave som spracovala jedno avokado, a povedala by som ze kostka ma vyssiu mernu hmotnost, ale teda ziadne pokusy a la archimedov zakon som nerobila ;-)
duzina je takej maslovej konzistencie a tipovala by som, ze vo vode by plavala a kostka by sa asi ponorila, no skoda ze som ju uz vyhodila skusim nabuduce ;-)
mariamka
nahodou, ta otazka ma nieco do seba,, nedavno ma zaskocil kolega, ked som doniesla velky Idared do prace, vraj je nejaky lahky,, mate aj na toto vysvetlenie? ci velke jablko ma byt tazke,, ked to vezmeme ekonomicky, aspon sa ich viac zmesti do kila
2010
@katka75 , ja sa skor cudujem preco je popularne to male avokado s velkou kostkou ked je v tropoch bezne velke s malou kostkou a jemnou maslovou chutou.


marikahr
@2010 ja by som povedala, ze to nie je o popularite ale v pripade SVK o dostupnosti; to pekne gulate "reed" som ja este nevidela :-/
kukulienka71
u nás vidím len tmavozelené a potom také vráskavé fialovo-hnedo-zelené, tvarom sú rovnaké. To tmavé mi pritom nechutí tak dobre ako zelené. Myslím si, že čím je nezrelejšie, tým je ťažšie, keďže môže mať viac tekutiny v sebe. zrením sa asi aj vysuší a je ľahšie, odvážim nezrelé aj zrelé a uvidím rozdiel. Kôstky sú podľa mňa viac-menej rovnako veľké aj do hmotnosti. To by si potrebovala nejaký rontgen, aby si videla do plodu, akú má veľkú kôstku:-))
lea24
V Bille som kúpila veľké guľaté avokádo Cambita (Dominikánske) za 1,49 €. Tiež som uvažovala akú veľkú bude mať kôstku. A tu som našla diskusiu o avokádových kôstkach. Celé avokádo vážilo 446 g. Z toho kôstka 20%. V prípade klasického avokáda, podľa údajov od katka78 vážila kôstka 31%. 
Mojim príspevkom síce neodpovedám na položenú otázku, ale myslím si, že prispievam niečím novým. Avokádo Cambita malo trochu inú chuť, bolo také vodnatejšie.