Rôzne

Jablčný ocot.

lorak40 - bez fotkylorak40, 11. novembra 2015

Prajem pekný deň,robil som jablčný ocot podľa recept na Vareche a asi sa nevydaril.Vôbec nie je kyslý.Ako by mal chutiť?Aspoň tak ako citrón? Ten môj ma ku kyslosti veľmi ďaleko.

@zareaguj


Diskusia k téme

silvi
jablcny z trhu je tak isto kysly ako balsamico, trosku menej ako liehovy. tak asi sa ti ten tvoj nepodaril, daj to kuram
dvorka
Ja som toho roku tiež robila zas po dlhej dobe jablčný ocot podľa receptu:
Jablčný ocot domáci (fotorecept) - od varecháčky Marianna76. Nakoľko som nebola doma v deň keď sa mal ocot zliať, predĺžila som dobu prvého kysnutia na 13 dní. Potom som preliatu šťavu odložila do pivnice a zas namiesto 20 dní tam pekne kysol asi o týždeň dlhšie. Vyšiel mi skvelý kyslý ocot príjemnej chuti že sa dá piť aj bez vody. Nie ako tie kupované, ktorým som nejak neprišla na chuť a môj organizmus ich odmieta.
jozka2
Lorak40,aj ja som robila jablkovy ocot.Velmi je dobry,kysly a hlavne ta vona po jablkach sa s kupovanym raw neda porovnat.
V prvom rade by si mal napisat ako si postupoval.Je tazko napisat,kde si urobil chubu.On po vykysnuti by sa mal precedit cez plienku a k stave pridat cukor,ktory podpori dalsie kvasenie a takto ho kontrolovat zo zaviatku denne ci neprekysa z flase,ale tam uz nie je taka silna tendencia kvasenia a ma sa nechat dozriet.Ja som robila nejako zaciatkom septembra a az v novembri som ho preliala do flias.Dobrou znamkou toho,ze je dobry ma sa ti na nom urobit povlak tzv.kombuchova huba,ktora dalej ocot dotahuje do poriadnej kyslosti.Ja som si zase urobila nalev zo zeleneho caju a tato huba mi dalej robi kombuchovy napoj,ale ak sa necha napoj zo zeleneho caju zriet dlhsie s hubou urobi sa vynikajuci zdravy ocot,ktory nemusi byt ani z jablk.
oldomachac
aj ja som ho toho roku robil, 1kg jablka jonagold a spolu 3litre vody, ma prijemnu vonu po jablkach koncentracia 4% maximalne, a je ho priblizne 2,5litra, cireho a vonaveho, kto chce vyssiu koncetraciu, nech urobi: koncetraciu 1kg jablk a 2litre vody, (mam to overene, lebo som ho skusal po desiatiich dnoch, kde bol pomer 1:1 a bol silny az moc, ale 2litre vody urobia svoje), a ten povlak je tiez pravda, cisty zrely ocot ma ten povlak
jozka2
Oldomachac,presne som robila ako ty na 1 kg pomletych jablk 3 l vody.Namlela som ich do dvoch 3-oj L a jednej 2 l flase.No to je pozitok,ta vona pocas zrenia sa neda opisat,uplne som ju nasavala.