Milé varecháčky, asi potrebujem jednoduchú a spoľahlivú radu. Hruškový kompót sa mi vždy ale fakt vždy pokazil do dvoch týždňov a netuším prečo. Už som to vzdala a asi štyri roky nezavárala hrušky, ale zas ich je toooľko krásnych na strome, no čo s nimi? Poraďte prosím ako zavárate hrušky Vy čo ich zavárate úspešne :) vopred ďakujem
@zareaguj
zalievam cukrovým nálevom s pridaním klinčekov a sterilizujem klasicky. Ja mám skôr problém s viečkovaním. Nesedia mi
všetky viečka na poháre , aj nové. Aké viečka používate, myslím od
ktorého výrobcu, a tiež akú hlavicu používate ?
Ked ich čistíš,tak ich daj do octovej vody.Oni trochu aj tak zhnednú,ale to nič.Potom si "asi" podľa množstva hrušiek priprav sirup trocha do väčšieho hrnca.
Ja na 1 l vody dávam 25-30 dkg cukru a trocha rumu.Nechám sirup zovrieť a v tom sirupe varím hrušky.Doba varenia je taká dlha ,ako ju potrebujú hrušky aby sa uvarili.Medzi tým ich ochutnam tak aby boli akurát.Ked sú uvarené ,stiahnem z ohňa a tak ich povyberám do pripravených fliaš,bez sirupu.Ono to pár minút trvá a tak zasa dám sirup zovrieť a s vriacim sirupom ich pozalievam,ihned ich pozatváram a obratené hore dnom ich pozakrývam.
Ja to robím tak,že na spodok dám nejaký starý koberec,aby aj zo spodu boli v teple a zakryjem to potom dekou a nakoniec ešte niečo prehodím ,aby teplota držala.Takto zakryté nechám do druhého dňa,aj dlhšie,kým nevychladnú.---Takto zaváram hrušky,ktoré sú tvrdé ,ale sú už zrelé.My takéto máme.
Sú rôzne typy hrušiek.Ked sú mäkšie,tak kľudne ich môžeš sterilizovať vo fľaši,ale tiež dlžka sterilizácie závisi od tvrdosti hrušiek.
Ja vždy fľaše otáčam horé dnom do vychladenia a tak mám istotu,že vičko mi chytí .
Takýmto spôsobom varenia sa dá zavarať veľa ovocia a taktiež aj zeleniny.Ja takto zaváram hrášok,mrkvu a aj niektoré kompoty.
varecha.pravda.sk/recepty/mrkva-sterilizovana-na-slano-fo...
varecha.pravda.sk/recepty/vareny-cuketovy-kompot-s-jablka...
Samozrejme ,že do každého kompotu si môže každý pridať podľa chuti ,či už citron,klinčeky či škoricu,alebo nejakú esenciciu.To už je na každom z nás čo komu chutí.Ja nechcem nikomu vnúcovať to ,alebo ono,ved každý má iné rád.
Hrušky, alebo iné ovocie očistím Dám variť do hrnca s vodou, do poháru dám cukor a potom, keď je ovocie uvarené, naplním, starký zavrie, a prevrátené nechám vychladnúť pod perinou. Raz mi to poradila kolegyňa, je to oveľa menej prácne ako sterilizovanie a naozaj sa mi nikdy nič nepokazilo. Okrem toho nehrozí, že sa mi ovocie rozvarí, lebo to mám priamo pod dohľadom.
Pravda na kyslo som takto neskúšala:)