Varenie

Hruškový kompót

luckaprima - fotkaluckaprima, 20. augusta 2012

Milé varecháčky, asi potrebujem jednoduchú a spoľahlivú radu. Hruškový kompót sa mi vždy ale fakt vždy pokazil do dvoch týždňov a netuším prečo. Už som to vzdala a asi štyri roky nezavárala hrušky, ale zas ich je toooľko krásnych na strome, no čo s nimi? Poraďte prosím ako zavárate hrušky Vy čo ich zavárate úspešne :) vopred ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
divné, moje hruškové kompóty majú niekoľko rokov, zvrchu trochu zhnednú, ale chuť a vôňa zostáva. Možno dávaš málo cukru alebo málo sterilizuješ. A iné kompóty zaváraš a sú v poriadku ?
hviezdickaz
@luckaprima ,mne osobne i par znamym v okoli sa to tiez dlhsiu dobu stavalo,a tiez neviem preco... Doma sme nakoniec k nalevu pridali pomocku na konzervovanie od dr.oetkera,a odvtedy sa nepokazil ani jeden kompot... ale uz je to hadam aj zo tri roky,co som hrusky nezavarala,pretoze neboli...
sovka62
Hruškový kompót je môj druhý najobľúbenejší (prvý je broskyňový). Večná škoda, že sa horšie zavára. Je to spôsobené tým, že hrušky majú málo kyselín, ktoré v zaváraninách pôsobia ako konzervant. Takže sú dve možnosti: pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú (zvykla som dávať aj kolieska citróna), alebo sterilizovať dva razy, tak ako ostatné suroviny, ktoré majú málo kyselín (hrach, fazuľa, huby, mäso....).
mantuska
Hruškový kompot sa mi ešte nikdy nepokazil. Keď čistím hrušky, tak olúpané ich dávam hneď do vody do ktorej pridám kyselinu citronovú a až potom ich prekladám do pohára a hneď
zalievam cukrovým nálevom s pridaním klinčekov a sterilizujem klasicky. Ja mám skôr problém s viečkovaním. Nesedia mi
všetky viečka na poháre , aj nové. Aké viečka používate, myslím od
ktorého výrobcu, a tiež akú hlavicu používate ?
hahaias
mávam podobný problém s hruškami, ďakujem za rady, určite využijem. A zabudla som poďakovať aj za nastolený problém - vyriešili sa aj moje problémy.....
aromina
@mantuska viečka a fľaše nie sú typizované - je to tým, že každý výrobca si robí po svojom, preto je veľký problém s fľašami a viečkami. Ale ja to robím s každou fľašou tak, že na viečko dám staršiu utierku a pritlačím hlavicu, preventívne niekedy aj tak, že hlavicu opäť pootočím a pritlačím znova. Nikdy sa mi nestalo, že by viečko nechytilo. Čo sa týka hruškového kompótu, po ošúpaní hrušky túto okamžite vložiť do vody s citrónom resp. kyselinou citrónovou, aby nezhnedli. Zaváram najviac 8 - 10 minút, veď vidím, že idú vnútri fľaše malinké bubliky. Nikdy sa mi nepokazili. Už teraz sa teším na túto sezónu. Minulý rok som robila aj hruškový džem, nakoľko som kúpila sladučké a šťavnaté hrušky, bol úžasný.
rea1
u nas sa hrusky zavaraju takto: najprv ich po castiach olupem a nahadzem do hrnca s citronkou. Uvarim sirup, do ktoreho dam skoricove palicky, klinceky, citronovu stavu a citrony nakrajane na kolieska. Ked vrie, po troche don davam olupane hrusky nakrajane na mesiaciky, trosku ich obvarim, hned davam do poharov a zalievam tym sirupom, v ktorom som ich obvarila. zadeklujem a sterilizujem len kym sa neprichyti viecko. do poharov davam aj tie klinceky, kusky skoricovych paliciek a kolieska citronu. casom kompot trochu zruzovie ale este sa mi nikdy nepokazil.
ancicka
Ak chceš môžeš hrušky zavariť takto:Takto sa zavaralo ešte pred rokmi a to som sa naučila od mojej mamky.Ja hrušky stále takto zaváram a ešte sa mi ani raz neskazili.
Ked ich čistíš,tak ich daj do octovej vody.Oni trochu aj tak zhnednú,ale to nič.Potom si "asi" podľa množstva hrušiek priprav sirup trocha do väčšieho hrnca.
Ja na 1 l vody dávam 25-30 dkg cukru a trocha rumu.Nechám sirup zovrieť a v tom sirupe varím hrušky.Doba varenia je taká dlha ,ako ju potrebujú hrušky aby sa uvarili.Medzi tým ich ochutnam tak aby boli akurát.Ked sú uvarené ,stiahnem z ohňa a tak ich povyberám do pripravených fliaš,bez sirupu.Ono to pár minút trvá a tak zasa dám sirup zovrieť a s vriacim sirupom ich pozalievam,ihned ich pozatváram a obratené hore dnom ich pozakrývam.
Ja to robím tak,že na spodok dám nejaký starý koberec,aby aj zo spodu boli v teple a zakryjem to potom dekou a nakoniec ešte niečo prehodím ,aby teplota držala.Takto zakryté nechám do druhého dňa,aj dlhšie,kým nevychladnú.---Takto zaváram hrušky,ktoré sú tvrdé ,ale sú už zrelé.My takéto máme.
Sú rôzne typy hrušiek.Ked sú mäkšie,tak kľudne ich môžeš sterilizovať vo fľaši,ale tiež dlžka sterilizácie závisi od tvrdosti hrušiek.
Ja vždy fľaše otáčam horé dnom do vychladenia a tak mám istotu,že vičko mi chytí .
Takýmto spôsobom varenia sa dá zavarať veľa ovocia a taktiež aj zeleniny.Ja takto zaváram hrášok,mrkvu a aj niektoré kompoty.
 varecha.pravda.sk/recepty/mrkva-sterilizovana-na-slano-fo...

 varecha.pravda.sk/recepty/vareny-cuketovy-kompot-s-jablka...
milad
Dávam do každého pohára citrón- jedno koliesko a malý úlomok badiánu a škorice. Deti taký milujú a volajú ho kokakolový, vraj im tú chuť trochu pripomína. Vodu nepreváram do žiadneho kompótu, ani do tohto. Dám rovno na hrušky do veľkej fľaše 3PL cukru a hotovo. A hrušky zásadne vždy lúpem a dávam do okyslenej vody, aby nehnedli. Je jedno čím, aj octom, ak nie je iné. Najlepšie je ale dať trochu kyseliny citrónovej. Nikdy sa mi nepokazil ani jeden akurát, že po dlhom čase- 2-3 roky - začnú trochu hnednúť. Aj to klen tie, kde trčia hrušky nad tekutinou. Sterilizujem podľa toho, aké sú tvrdé.
sovka62
@ancicka , presne si popísala spôsob, akým zavárala naša mama. Až na jeden detail, poháre sa zaväzovali dvomi vrstvami navlhčeného celofánu a samozrejme sa neprevracali, do suchého dunstu teda šli hore hlavou. Keď sme ich na druhý deň vybalili z tých prikrývok , celofán bol vtiahnutý do pohára, vytvorila sa akási mištička. Nikdy sa jej nič nekazilo a to nemala také vymoženosti ako viečka (teda mala patentné poháre s gumičkami, ale do tých sa zaváralo mäso).
ancicka
@sovka ,tak na tento spôsob zavarania sa veľmi dobré pamätám.Tak sa zavárali aj uhorky s celofanom ,no ten celofan bol ako guma,ten sa len tak ľahko nepretrhol.Ja preto prevraciam horé dnom,aby som mala istotu,že sa vičko pri tejto teplote prilepí.
Samozrejme ,že do každého kompotu si môže každý pridať podľa chuti ,či už citron,klinčeky či škoricu,alebo nejakú esenciciu.To už je na každom z nás čo komu chutí.Ja nechcem nikomu vnúcovať to ,alebo ono,ved každý má iné rád.
elian44
Ja ich nedávam do ničoho a dávam len cukor, dokonca ani nesterilizujem,.
Hrušky, alebo iné ovocie očistím Dám variť do hrnca s vodou, do poháru dám cukor a potom, keď je ovocie uvarené, naplním, starký zavrie, a prevrátené nechám vychladnúť pod perinou. Raz mi to poradila kolegyňa, je to oveľa menej prácne ako sterilizovanie a naozaj sa mi nikdy nič nepokazilo. Okrem toho nehrozí, že sa mi ovocie rozvarí, lebo to mám priamo pod dohľadom.
Pravda na kyslo som takto neskúšala:)
luckaprima
no varecháči, skúsení ste veru viac ako ja :) tak veľmi pekne ďakujem za rady, pustím sa tento rok do tých hrušiek sama a nebudem otravovať svokričku, jej sa nikdy nepokazia, ale recept som sa od nej stále nedozvedela, keď sa spátam koľko dáva cukru, vždy mi povie že "od oka" :-D a mne sa zas a zas pokazili. Tak vyskúšam Vaše rady a potom sa sem vrátim oznámiť ako som tento rok zas dopadla. Ešte raz ďakujem za tooooľko rád.
evanaaa
Ešte k tomu prevracaniu pohárov - to som sa dočítala prvý raz len tu, lebo ani moja mama, ani ja sme to nikdy nepraktizovali, a ani v túto sezónu, čo som zavárala, som to nerobila a problém nebol. No, možno sa stane inokedy, nechcem tvrdiť, že nie.