Mrkva sterilizovaná na slano fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 30. septembra 2011
Mrkva sterilizovaná na slano (fotorecept)
Foto: ancicka

Tak ako sterilizujem mrkvu,tak zaváram aj hrášok a zelenú fazuľku.Pri tomto spôsobe zavárania sa mi nestalo,aby sa mi pokazila.Takto zaváram mrkvu,ktorá je malá a Zobraziť celý popisTak ako sterilizujem mrkvu,tak zaváram aj hrášok a zelenú fazuľku.Pri tomto spôsobe zavárania sa mi nestalo,aby sa mi pokazila.Takto zaváram mrkvu,ktorá je malá a nieje vhodná na uskladnenie.Túto mrkvu využívam do šalátov, k mäsku,alebo do polievok.

Suroviny

 malá
od oka
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Mrkvu si očistím.

    Mrkva sterilizovaná na slano (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájam na kocky-kolieska,

    Mrkva sterilizovaná na slano (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a zalejem vodou,asi 2 cm nad mrkvu.Pridám soľ.Soli by malo byť toľko,aby voda bola slaná a nie presolená..Dám variť.Ked sa mrkva varí tak ochutnám vodu,ked je málo soli ,tak prisolím.Mrkva by sa mala variť do polomäkká.

    Mrkva sterilizovaná na slano (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked je už uvarená,tak jú scedím,ale vodu nevylievam!!!Túto vodu nechám ešte raz prevariť a odstavím ju.Ked sú vo vode nejaké malé kúsky z mrkvy,tak sa usadia na dne.

    Mrkva sterilizovaná na slano (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ mrkvu ponakládam do pripravených pohárov,

    Mrkva sterilizovaná na slano (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a pozalievam prevarenou vodou.Ako vidite je pekná číra.Fľaše pozatváram a dám sterilizovať na 10 minút.

    Mrkva sterilizovaná na slano (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

kata50
Tvoj recept sa mi veľmi hodí. Mrkvička sa urodila veru všelijaká :-))
marianna76
krásna, a len raz zavárať? aj tie lúsky? len raz? a na 85 stupnov stačí?
ancicka
@marianna76 ,sterilizujem iba raz,lebo je to už uvarené.Zasterilizujem 10 minút,vrie pomalý a potom to nechám v tej vode vychladiť.Ked mám viacej,tak vyberiem a pozakrývam a tak nechám vychladiť.
viedra
ukladam do KK bude k roku už som si s mrkvu urobila poriadok
marianna76
Ďakujem, už som si recept uložila, aj tá fazuľka sa mi takto páči viac ako v octovom náleve. Aj mrkvička by sa zišla... len, no uvidíme čo vykopeme.
akeber
aj ja uložím.....aj keď mrkvička je u nás skladovaná v pivnici....možno sa niekedy hodí...... :-)
motamita3
to je nápad.Má sa schladiť tak sa budem hriať pri mrkvičke Dík
udaska
a mohol by sa takto zasterilizovať aj perašín?
cchikung
Perašín je petržlen...mám dojem.Tak sme tomu hovorili na Liptove.
ancicka
@udaska ,Myslela som si,že je to petržlen.Ja som petržlen nezávarala,ale si myslím,že áno.Tak isto to treba povariť a postupovať ako je uvedené.Mne sa veľa petržlenu neurodí,máme ťažkú hlinitú pôdu ,tak čo sa urodí tak dám do mrazáku.
verka1
Moja kolegyňa robila takto v slanom náleve všetku koreňovú zeleninu do maskovej polievky. Jeden pohár: mrkva, petržlen, kaleráb trochu zeleru.Ja som zatial nemala odvahu, ale skúsim, vari sa podarí.
haston
za pokus to stojí. len ja ju po dvoch dňoch ešte raz budem sterilizovať, keď tam nie je kyselina.
ancicka
@haston ,neboj sa ,vôbec netreba dva razy sterilizovať.Ked po sterilizovaní odstaviš,tak nechaj vo vode vychladnúť a to stačí.Ja takto závaram už roky.Môžeš si všimnúť,že ja nemám jadnu-dve fľaše "na skušku",urobila som18 fľiaš,a to mi ver,žeby som toľku robotu neriskovala.
vladkaku
ja dávam do malého pohára 1 ML soli, štipku prášku na sterilizovanie(majú ho v každom TESCU) a sterilizujem dlhšie - 30 min? (polievke to nevadí, je potom skôr hotová), do fazuľky dávam aj celé korenie, bobkový list a ocot(všetko som vyčítala na Vareche), teraz mám už problém - absolútna absencia pohárov(aj susedy som obehla), ešte ma čaká zbytok mrkvy a výživa, leto je super dlhé, od piatka už tvrdá jeseň.-(
marienka44
@Ancicka a pri akej teplote sterilizovat 10 min.? Ja mam sterilizacny hrniec s teplomerom a vacsinou sterilizujem 20 min. pri 80 stupnov.V minulosti sa doporucovalo zeleninu sterilizovat 2X po sebe s odstupom 24 hod. Po prvom vare sa vytvoria nove bakterie a to moze sposobovat kazenie zeleniny. Dalsi sposob uchovania zeleniny je zamrazovanie po blanzirovani. To sa mi vidi zdravsie. Ale ja nemam velku mraznicku.:-(
marianna76
vybrali sme mrkvu, tá je niektorá tenká, ale paštrnák a aj petržal, sú tenké, tak takto spravím všetko spolu.... ide sa na to!!!
Marienka44 - na začiatku mi Ančička odpovedala, že to má pomaly vrieť... a tých 10 min.
turistka
@Ancicka , vlani som to prehnala so soľou a tak pred použitím som prepláchla, dnes znova zaváram mrkvu+hrášok a dala som na 7 dl -1kl soli, tak uvidím, čo to spraví. Túto zmes používam do zemiakového šalátu.
ancicka
Ja to robievám tak,že osolím,primerane a ked sa varí,tak ochutnám a podľa chutí.Skôr menej ,ako viac.
1947
Dnes som robila podľa tohoto receptu. Doteraz som robila tak, že som nakrajala položila surovú do pohárikov, zaliala studenou vodou, dala lyžičku soli, zavíčkovala, sterilizovala 2 hodiny pri teplote 90 C.
radost
@ancicka
naozaj tento postup platí aj pri strúčkoch fazuľových?bo mne sa to vždy zamútilo a pokazilo..preto dávam aj ocot...ale rada by som aj len takto v slanom náleve...
ancicka



toto je fazuľka s pred min.r.Ja takto sterilizujem všetku zeleninu.Pokazilo sa mi iba to,/náhodou/,čo bolo zlé zavičkované,ked som dala staré vičko.
bambulka
Tento recept sa mi velmi paci pre jeho jednoduche a zdravsie zlozenie ako mam ja.Ten môj mam uz ani neviem kolko rokov 15-20?uz ani neviem ale ze je osvedceny a zelenina sa nekazi ani viac rokov to je iste! Tento recept mam vystrihnuty z casopisu SLOVENKA a nalepeny v zosite autorkou tohto receptu je p.Repakova zo Ziliny ."4 l.vody dame varit s 1 vrecuskom Deka,nechame vriet 5min.potom odstavime.Vychladnuty nalev precedime a cistym zalievame vsetku zeleninu.Sterilizujeme 20min.pri 100 C. aj tekvicu nakrajanu aj fazulkove struky ,pohare otocime hore dnom ci netecu a nechame vychladnut,netreba opakovane sterilizovat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia