Rôzne

Hranolky.

stefanm - fotkastefanm, 29. mája 2010

Dnes mám inú sobotu ako inokedy.Manželka je na dovolenke a ja idem na oslavu rodinnéj 60-ky.Takže som uvaril len (?) karfiolovu polievku (lebo ju mám rád) a vypražil som si "hranolky".No a rád by som vedel váš názor ...sú hranolky fakt tak "nezdravé"? , keď si ich už robíte - tak mrazené z obchodu alebo?... , vyprážate ich na 2x? , prikryté alebo nie? , solíte do vyprážania alebo a ž po? , po vypražení sušíte na papierovej utierke alebo nie? , a čo s olejom?tiež ho vylievate (ako ja) do výlevky alebo do záchodu, alebo do fľaše a potom odnášate na benzínovu pumpu ku "maditu" alebo "castrolu"?Alebo len si kúpite v Mc Donl...... a chválite aké sú dobré.???Možno je tu medzi nami aj odborník ktorý nám poradi či hranolky áno alebo nie !!!



@zareaguj


Diskusia k téme

evas13
@stefanm hranolky už roky nerobievam, radšej mám pečené zemiaky s tymianom, ale davno pradávno som ich robievala do horúceho oleja, neprikryté a premiešala som ich až keď na spodu začali ružovieť. Upražené vybrala na papierový obrúsok, osolila až na taniery, aby nezmekli a tým by stratili chrumkavosť. Keď sa začalo hovoriť ako sú nezdravo upravované, tako hranolky a chipsy, prestala som to kupovať a robievala som ich z čerstvých zemiakov, čo sice trvalo dlhšie, ale boli výborné. Nakoľko teraz nevyprážam olej neodnášam na benzinku.
2010
Ja som este mrazene nikdy nekupil , naco? Ked cerstve su ovela lepsie a za tretinovu cenu.Plus necham aj supku a nakrajam na hrubsie. Len je trik ako sa robia aby neboli masne lebo na slovensku su vsetky utopene v oleji.V anglictine je na to slovo "soggy".
A jediny kto robia takto super su New York Fries ziadny Macker "s
.



ches
Skuste vyprazat na arasidovom oleji.Su super a maju lepsiu chut.
Hranolky ktore su neni na oleji vysmazane-fritiren su neni hranolky-/pom-frit./
tinca
Ja teda už dosť dlho kupujem mrazené predsmažené, len musí človek natrafiť na dobrú zn., ja radšej kvalitu, keď i drahšiu. Dám na plech alobal, mierne pomažem olejom a za 9 minút sú hotové. Solím až na tenieri, nevyprážam zo zdravotných dôvodov také nemôžem. Feri, ale tie tvoje musia byť brutálne dobré.
evusik
nedávno som videla v TV taký test kde porovnávali hranolky smažené v oleji a hranolky fritované a porovnávali obsah tuku - čiže ktoré sú mastnejšie a div sa svete namerané hodnoty boli rovnaké a potom robili aj rezne a dopadlo to úplne rovnako. Takže to že keď človek frituje tak je to aj zdravšie je asi len reklama výrobcu. Ja fritujem, dávam na papierový obrúsok a solím až na tanieri a spálený olej z fritézy poctivo lejem do pet fliaš a nosím na benzínku máme je hneď oproti cez cestu, ale hranolky tak raz do roka, radšej mám zemiaky pečené v šupke na plechu v trúbe
michsamant
Mrazene hranolky kupim tak raz za pol roka a normalne vyprazim v oleji do hneda. Ten olej potom vylievam prec, nepouzijem dalej. Mat taketo hranolky raz za 6 mesiacov podla mna nemoze az tak skodit. Vacsina zeleniny v obchodoch je tiez vypestovana do krasy vdaka chemii, takze....je otazne, co je skodllive. Dnes uz asi vsetko.
frezia68
Ak bývaš v bloku,olej nikdy nelej do výlevky,či WC a tak isto zbytky kávy-upchávaš aj spoločný odpad.....,v dome sa toho vieš zbaviť.Hranolky nerobím,radšej a rada pečiem v rúre na rôzny spôsob.Posledná večera bola na krúžky nakrájené nové zemiaky a na každý krúžok kúsok bryndze + kyslé mlieko z automatu :-))
hkbarbie
ja hranolky musim jest zo zdravotnych dovodov, ked ich nemam aspon raz do tyzdna, mam depresiu :-) vyprazanie ci uz vo friteze alebo len tak v panvici je nezdrave, ale o to chutnejsie :-) ale aby som len neprovokovala, ja ich kupujem zmrazene, su tenucke a stoja u nas menej ako ked si kupim kvalitne dovazane zemiaky z Francuzska, lebo cinske su velmi vodnate a americke tiez nestoja za nic. U nas musia byt hranolky chrumkave, inac to nema cenu. Takze raz za cas si ich vsetci doprajeme, ale kedze nejeme nic ine vyprazane, vsetko sa pecie v rure, aj rezne, tak nemam vycitky svedomia :-)
jezibabka1
moje hranolky su podľa nálady: chce sa mi? - narežem zemiaky, opečiem nezdravo v oleji, osuším, osolím. , nechce sa mi? - kúpim mrazené, šmarím ich na suchý pekáč a upečiem v rúre, osolím. A olej ide do výlevky, bohužiaľ separujem iba sklo, plast a papier, lebo je to u nás dostupné. A vôbec mi toto nezdravé jedlo nevadí, lebo ho máme asi tak raz krat za 2 týždne:)
alexdidi
nemôžem si pomôcť, ale podľa mňa tu neplatí - domáce lepšie ako kupené - kupené mrazené sú chrumkavé a tie domáce mäkké...a ja si tiež myslím, že hranolky majú byť chrumkavé...tie mrazené sú rôznej kvality, ako píše @tinca...najrad šej mám tie kvalitné/i drahšie/, ktoré sa robia v rúre, takže nemám problém s olejom...hranolky však robím tak 2x v roku, aj to hlavne pre vnuka, ja ich moc neobľubujem...a odrádza ma iste aj to, že sú tak nezdravé.
frezia68
O tom oleji a usadenín z kávy som písala len preto,že bývam vo vežiaku a a často platíme "fekál" na prečistenie potrubia a práve tým sa zapcháva,doplácajú bývajúci na prízemí,lebo tam voda"vybuchuje" a nie je to radosť.....kto býva hore,nemá problém,len trocha dopláca...:-)))
aja1
Fritézu som doma použila iba raz,radšej si vysmažím hranolky na čerstvom oleji .A hranolky si robím z čerstvo očistených zemiakov.Ale kamarátka kupuje mrazené hranolky a pečie ich na plechu v rúre na pečiacom papieri samé bez oleja,veď sú predsmažené a nejaký ten olej už na nich je.
Olej zo smaženia dávam do plastovej fľaše a použijem na rozkúrenie ohniska napr.na chate
evanaaa
Ak hranolky, tak len tie, čo sa pečú v trúbe - netreba olej,načo, keď u sú prepečené.Soliť vždy treba až hotové. A keď sa robia čerstvé, priamo zo zemiakov, vyprážajú sa na dva krát.Presný postup som čítala a le už si ho tak nepamätám, keďže ho nepotrebujem.Možno nieko z vás si ho pamätá.
bozulka
Hranolky určite ano,my ich máme radi.Roky som používala fritézu nielen na zemiaky,ale aj na smažené jedlá-rezne,ryby,karfiol,šišky-vždy to bolo nádherne voňavé a chrumkavé.Potom som začala "smažiť" v rúre a bolo to zase dobré hoci nie až tak dobré.Dosť sa to predražilo lebo som často menila olej/2,5l/Teraz hranolky menšie,väčšie,osminky aj so šupkou,mäso,ryby zase všetko robím vo fritéze Tefal bez oleja alebo skoro bez oleja.Na zemiaky asi 1kg použijem kávovú lyžičku oleja,pokvapkám,ochutím korením,mletou rascou a zapnem asi na 20 min.Keď sú málo červené pridám nejakú minutu.Po upečení osolím,nechám premiešať a hotovo.Netreba sušiť od oleja a pritom nie sú suché.Som veľmi spokojná.Keď robím 4 rezne tak sa mi nechce rúra na šporáku zapínať.
ela77
Ja dávam hranolky iba zapiecť do vyhriatej rúry. Len sa potom musia hneď zjesť pokiaľ sú chrumkavé. Ale k tomu receptu na oslavu by som asi radšej urobila tie zemiakové hrebienky. Niekto ten recept tu dal. Vyzerá to zaujímavo a aj je to dobré. Skúšala som, len som zabudla tie polky zemiakov nakrájať šikmo, ja som ich nakrajovala kolmo a na koniec ma napadlo, že nabudúce, nebudem robiť polky zemiakov, ale z každého odrežiem tak tretinu a ten vysoký zvyšok narežiem tak ako to autor receptu radil.
vegetarianka
K príprave sa nevyjadrím, lebo ich nepripravujem, ale poradím, čo s olejom. Stačí nejaké plastové vedierko, v akých sa v Tescu predávajú šaláty. To treba naplniť nejakým savým materiálom (napríklad hobliny), a olej tam vyliať. Vedierko sa nenaplní hneď, vystačí na niekoľko vyprážaní. No a keď bude plné, stačí ho zavrieť, vrchnák zaistiť lepiacou páskou a hodiť do komunálneho odpadu. Skládka síce nie je ideálna možnosť, ale keďže sa u nás použitý kuchynský olej inak nelikviduje, je to určite lepšia možnosť, ako vylievať ho do vody.
ela77
-stefanm- prepáč pomýlila som sa čítala som asi medzi riadkami, myslela som, že ty robíš oslavu, len mi stále vŕtalo v hlave, že to bude oslava bez manželky, tak som si to šla znovu prečítať a zistila som, že ty si chceš svoj jedálniček na sobotu zjednodušiť, lebo ideš aj tak na oslavu. Dnes mám blbý deň, lepšie povedané celý týždeň.
viera1
Postup na domáce hranolky:Nakrájané,príp.pretlačené cez hranolkovač zemiaky prepláchneme a nalejeme studenú vodu,v ktorej ich ponecháme 30-60min,príp. ešte vodu vymeníme,aby sa vyplavil škrob.Potom ich precedíme a dôkladne osušíme na utierke.Nesolíme.Vkladáme do vyhriateho oleja na cca 180°c - 5min.,vyberieme a vložíme ďalšiu dávku.Potom ich pražíme postupne ešte raz,ale dlhšie,podľa druhu zemiakov 7min. dozlatova.Zdravší spôsob je predvarenie hranolkov a vychladnuté na 2-3min osmažiť dochrumkava.Solíme až pred podávaním.inak pustia vodu a sú mazľavé.
2010
viera 1,
presne tak , domace su vzdy lepsie ked sa dodrziava technologia pripravy.
alexdii preco z obchodu robis dvakrat? sprav to iste s tymi doma MUSIA sa robit 2x ako pise viera1, len tak ich budes mat este chrumkavejsie ako z obchodu .U nas sa robia len cerstve a len v trube pecene ( pozrite dole prispevok "58" ten presne rozpisal technologiu pripravy domacich vyprazanych az po teplotu zemiakov a namocenie cez noc v izbovej teplote:
 zestycook.com/healthy-homemade-french-fries/...

alexdidi
@ , nerobím tie z obchodu 2x/ale tak 2x V ROKU robím hranolky/,robievala som aj tak ako @ vierka...nuž vyskúšam tvoj recept
jerica
Hranolky už vôbec nerobievam, mám radšej uvarené v šupke v slanej vode , keď sú uvarené , prekrojím na polovice , trochu pokorením, korenie na zeleninu , dám na panvicu máslo (množstvom nešetrím) pridám rukou roztlačený cesnak.Opečiem , mám chutné super zemiačky,podávam so zeleninou poliatou sladkým balsamikom, nemusím mať mäso. Uvarím si vždy trochu viac zemiačkov, upečiem len toľko koľko potrebujeme , ostatné si odložím do chladničky.
zdezda
Ahojte, hranolky robievam iba na požiadanie dcéry, my s mužom už také nemusíme, aj dnes robím dcére hranolky s kečupom a my si dáme zemiakovú kašu s rezňom :-), dcéra rezne nejedáva, tak môže smažené zemiaky, robievam aj z obchodu, aj domáce, oboje sú chutné :-), no a olej dávam do prázdnych krabíc od mlieka a do komunál. odpadu . Peknú nedeľu, všetkým prajem :-)
ajula
Ja hranolky milujem a pečiem a robievam ich na veľmi malom množstve oleja, čo znam. že neplávajú. Sú výborné a sem tam ich aj tie ktoré sa nerobia v rúre, tak ja ich v rúre smažím.
Takže keďže málo oleja dávam do panvice, treba ich trošku viac otáčať. A nie sú ani moc mastné. Solím až po upečení. Peknú nedeľu prajem všetkým :))
yoginka
ja hranolky vúbec nerobím,protože moc nepoužívam olej a to zo zdravotnych dôvodov,vetšinou všetko na vode.

babidka
Ja som zasa "hranolkova" a jedla by som hranolky ku vsetkemu :-)).... samozrejme , skutocnost je trochu ina , aj ja mam rada pestru a zdravu stravu . Mrazene hranolky som robila iba 2-3x aby som to vyskusala .ale niet nad doma urobene hranolky:-) robim ich vsetkymi sposobmi co sa tu v diskusii objavili . aj ja som si nedavno kupila TefalActifry / @Bozulka , konecne rozhodnutie padlo vdaka tebe :-)/ a som celkom spokojna - na tu trosku "suchsiu" chut som si rychlo zvykla a kedze je to vraj zdravsie , tak ma uz aj prestalo klat vlastne svedomie :-) a doprajem si hranolky aj razkrat /ako vravi Jezibabka/ kazdy treti den :-)))))))). moj drahy dostane zemiakovu kasu alebo ryzu a ja si s blazenostou v srdci dam hranolecky:-)
furdica
Hranolky už vobec nemusim robim americke zemiaky v šupke predvarene pokrajane na menšie mesiačiky peciem na peciacej folii s malo tuku do vody pri vareni pridavam ligurček cely a kmin na plech pri pečeni pridavam rozmarín niekedy cesnak na kolieska pokrajany su užasne k nim hociaky drezing aj pri grilovačke k hotovemu grilu hostia skor pojedia zemiaky ako grilovane špeciality
vcelka
Názory na diéty a zdravé potraviny sa rôznia. Ale všetci sa zhodujú v jednom - prepaľovaný tuk je to najhoršie, čo môže byť. A tak keď už hranolky, nuž také predsmažené, ktoré sa dajú dať do trúby na pekáč bez jedinej kvapky oleja. Pravda, chutia len čerstvé - ale však ani fritované hranolky nechutia "odstáte". A dobre si treba pozrieť zloženie - nech sú tam iba zemiaky a olej, žiadne prídavné látky, náhražky zemiakov a pod. Ortodoxní hranoláci si dajú radšej do fritézy čerstvé, doma nahranolkované... nuž ale ja som ortodoxná tlačenkárka a keď už zhreším, tak to už radšej mäsovým smerom... :-))
babidka
no a tie "zdravsie predsmazene " sa ako predsmazia ? vo vode ?...:-)))))) myslela som , ze na oleji :-)))
kuchticka
@furdica a vsetci co radi dobre jedlo.
Upecene zemiacky v rure (nakrajane na stvrtky), posolene, posypane rozmaryncekom, libeckom, alebo iba petrzlenkovou vnatou a kminom, pokvapkane olivovym olejom - pre ,mna su zdravsie a chutne.!!!
viera1
Babidka,uvarím hranolky cca 10min. a vychladnuté ich dám opražiť do oleja.
alexdidi
hranolky síce často nerobím, zato zemiaky na rôzne iné spôsoby veľmi často.Ak je to ľahká večera s kyslým mliekom, cesnakovým tvarohom a kyslou kapustou tak ako@furdika.Ke ď je to príloha napr. k mäsu, vtedy ich porežem na štvrťky/ v šupke alebo bez/, povarím 2-3 min. a potom pečiem postriekané ochuteným olivovým olejom.
vera1132
mňam hranolky, raz za čas si človek dopraje, ked nie vonku v reštaurácii, tak aspon mrazené si spraviť doma, my oblubujeme McCain .
luciandos
o tom čo je v dnešnej dobe zdravé alebo nezdravé, by sa naozaj dalo dlho diskutovať, ale veď žijeme iba raz, a zhrešiť sa niekedy musí :) ja hreším vždy mrazenými hranolkami sprinter, lebo sú dlhé a sú hotové za veľmi krátky čas. robievam si ich v rúre, a už nepridávam olej.
jijina
Určitě bych doporučila McCain hranolky do trouby, které obsahují pouze 5 % tuku a jsou velmi chutné.