Rôzne

Hladám recept

izabella929 - fotkaizabella929, 15. októbra 2012

Keď som bola maličká, hojdala ma mamička.-))takto veselo začnem
hľadať u vás milé Varecháčky recept, ktorý mi pripomína krásne
chvíle s mamičkou v cukrárni..jediný koláčik...ako som ho vtedy
volala ja, bol celý poliaty čokoládou a plnka bola orechová s
rumom..dodnes si tú chuť pamätám, len neviem, ako sa to
robí...spodok bola piškóta, na tom bola orechová plnka, v ktorej
bolo výrazne cítiť rum a celé to bolo až po spodok poliate čokoládou,
takže sa nedalo cesto vidieť, iba pri jedení..bola som už na mnohých
rodinných oslavách aj na svadbách, ale tento ,,môj koláčik,, veru
nikde nemali..prehľadala som všetky stránky, kde sa niečo pečie, ale
mám dojem že toto moje čudo vyšlo z módy...)ak by ste ho mali
niekde v starých kuchárskych knihách, alebo len tak na cetlíku
napísaný, prosím pošlite mi ho buď sem, alebo na moju meilovú
adresu...už sa teším, ako ho upečiem..aj slzy mi od radosti budú
cupkať..vopred veľmi pekne ďakujem za recept..

@zareaguj


Diskusia k téme

alzbetka2
nemôže to byť" Opitý Izidor" ? Aj u nás sa pekával na každé sviatky, ale ja ho nemusím...
izabella929
zákusok, ktorý hľadám, nemal rovný povrch, plnka nebola medzi dvoma plátmi,ale vrch bol hrbolatý a od vrchu až na spodok bol poliaty polevou..orechy boli mleté na hrubo,len neviem,ako boli spojené,čím...
margaretka28
Nebolo to toto? Orechová kocka -cesto: 4 vajcia odvážiť,koľko vážia, toľko pridať práš. cukru a polohrubej múky, na špic noža PDP a bielky vymiešaš zvlášť na sneh, upiesť a natrieť plnku:zovrieť 1 dl mlieka a pridať 25 dkg orechov a 10 dkg cukru, prevrieť a pridať pol dl rumu natrieť na koláč, pokrájať na kocky a namočiť do čokolády.
margaretka28
Ešte som zabudla, ak by si to náhodou skúšala a zle sa to natieralo, rumu môžeš dať aj viac,je to dobré, ale bez masla.
izabella929
@margaretka28..pod ľa toho receptu by to mohlo snáď byť,,,neboli to kocky, boli to podlhovasté rezy, bola som mladá kočka 14r. neviem to posúdiť, ako sa to pieklo..ale si to predstavujem iba teraz, asi ako sa to mohlo robiť...asi tak ako píšeš..iba keď upečiem, budem vedieť..viem ako to vyzeralo a preto som prehľadala krížom-krážom celé stránky o pečení aj slovenské, české aj maďarské...
izabella929
neviem si spomenúť, ako sa ten zákusok volal...maminka mi kúpila vždy tento a k nemu krémešku...a pomarančovú malinovku..tak sa volali vtedY nápoje..už sa nemám koho opýtať..
marijanka712
Izabelka mne sa zdá že ten vrch bol akoby punč, ale z drobenej piškoty , orechy želatinové ccukríkky na ceste lekvár na to ten punč pokrájať na kocky a poliať čokoládov a na vrchu bolo zapichnute také malé čudo zo želaTINY NA TO MYSLíš??????
sovka62
Myslím si, že by to mohol byť koláčik,, ktorý piekol cukrár u nás doma kedysi na moju svadbu. Plnka bola skoro taká vysoká ako ten piškótový korpus a urobil ju tak, že okrajky z piškotových plátov navhlčil rumom a zmiešal s orechmi a troškou kakaa. Tých orechov tam bolo veľa, asi viac ako polovica tej hmoty. Zarovnal to len dlaňou, dal stuhnúť do chladničky, pokrájal na kocky a každú kocku polial čokoládou (mimochodom, polieval z malej naberačky a celú tú kocku polial úplne rovnomerne jedným ťahom, dodnes nechápem ako).
tonicka53
ak je to ten zákusok, na ktorý myslím ja , tak u nás sme ho volali truhličky :-)
izabella929
@sovka62 , veď práve uvažujem, že ako sa to dalo vôbec namočiť do čokoládY, keď to nemalo vrch, ale vrch zákuska tvorila orechová hmota..ano, bude to asi ono, ale akoby som to mohla vyriešiť, nemám potuchu, lebo celý bol namočený do čoko polevy...ano , máš pravdu, tých orechov tam bolo mnoho, čo ich ale držalo spolu, že sa nerozpadli, žeby bielka?ako sa dá taký vysoký zákusok, ktorého vrch tvorí plnka, namočiť do polevy?sovka a nevieš mi zohnať recept?
izabella929
@marijanka712 , niečo sa mi teraz mieša, neviem, ten kúsok o čom píšeš si pamätám na nejakom zákusku, ale neviem si vybaviť na ktorom...ďakujem ti pekne za pomoc.-)
danielas
Ja si vybavujem ten tvoj koláčik a mám jeden pred očami celý poliaty čokoládou aj po stranách,ale vrch nebol hladký...dnu bol na piškóte vláčny, niečo ako do punčova s prevahou orechov, tá plnka bola vyššia ako piškóta...
fialka49
Pamätám sa, že naša teta chodievala piecť na svadby a bol to posledný zákusok, ktorým vždy zakončievala pečenie. Nesmelo nič vyjsť nazmar a všetky okrajky piškótových plátov zomlela na mäsovom mlynčeku (konzistencia plnky tak bola jemná) a namiešala s pochutinami ako píše sovka62. Tvrdievala, že tento koláč zo zvyškov nesmie uraziť žiadneho hosťa, teda sa nesmie pančovať, preto tam pridávala rum, nie rumovú esenciu.
Bielka určite nedávala do plnky, iba ju dobre dlho ručne spracovávala, hovorievala - a teraz sa na koniec pečenia pohrajkám s touto plnkou. Viem, že dávala aj maslo do tejto plnky a hustotu plnky mala "v oku". Pred krájaním nechávala stuhnúť.
Plnku navrstvila na upečený kakaový piškótový plát, pokrájala na kocky a "šmrncovne" jedným ťahom poliala každú kocku čokoládou z naberačky (koniec-koncov cukrári bežne takto polievajú. Ako dievčaťu sa mi vtedy zdalo, že mrhá toľkou čokoládou. Teraz viem, že to malo svoje opodstatnenie).
Plnku náročky neuhladila, rada ju nechávala hrboľatú, ako hovorievala, ako upracované ruky, čo urobilo kocku schovanú pod čokoládovou polevou zaujímavou.
Vždy sa prvé minuli práve tieto kocky - kvôli chuti? vzhľadu? rumu?, ktovie?
Škoda, recept nemám odpísaný, robím ho iba zo spomienok na moju dobrú tetu, ktorá už nie je medzi nami.
micho
@fialka49 pohrabať sa v dedičstve a prejsť staré kuchárske knihy, tetine zošity kam si zapisovala recepty a určite ten recept nájdeš :-)
fialka49
Už som skúšala, ale, bohužiaľ, smetiari všetko vzali. Paradoxne jej dcéra nezdedila lásku k vareniu a pečeniu, tak jej to boli veci nanič. Veľká škoda.
izabella929
@fialka49 , ano ten povrch nebol rovný, bol hrboľatý...iste si viem predstaviť, že ho celý nenamáčali v čoko, ale ho polievali a hneď to aj tuhlo...no bol to zákusok veľmi chutný..ak dostanem recept, hneď to vyskúšam...veľmi túžim ešte raz ho ochutnať...
izabella929
@danielas , ano presne tak vyzeral, plnka bola vyššia ako základ, a preto to malo chuť veľmi orechovú, lebo jej bolo viac...už iba recept zohnať...dík moja, už sa približujeme za vašej pomoci k reálu.-) dík...
sovka62
Izabella, tie orechy boli pospájané tou navlhčenou, rozmočenou piškótou, tými okrajkami, čo ostali z iných rezov. Recept nemám, vydávala som sa pre 44 rokmi a obávam sa, že Miško Illéš z Jaroviec, ktorý nám na tú svadbu piekol, už asi ani nie je medzi nami
Ale postup zhruba poznáš, tak skúšaj, možno to na prvý raz netrafíš, ale jedlé to určite bude.
afataga
presne viem aky zakusok mas na mysli, aj ja som ho mala rada, podla mna to nebol Izidor, najviac sa mi pozdava, ako radi @sovka62 , tiez si myslim ze ta orechova masa drzi pokope tymi namocenymi omrvinkami, nieco ako ked sa robia na vianoce vselijake nepecene gulky, mozno by som dala, ak by to predsa len nechcelo drzat pokope, trochu roztopeneho masla a po stuhnuti musi drzat aj keby furiky padali :-) tesim sa, ze ho skusit upiect a drzim palce
seanka
Tiež si spomínam na túto plnku ako @sovka a @fialka49 z pečenia zákuskov na svadby. Pridávali sme do nej lekvár. A ten držal plnku, samozrejme aj s ostatnými ingredianciami zomletými z okrajkov, pokope. Prípadne ak bolo treba riediť, pridávali sme ovocný sirup.
mojack
fialka49- nebolo to ako čajove rezy?
 www.mimibazar.sk/recept.php?id=45785...

Ja nepečiem 2 piskoty ale len jednu nahradim orezkami z piškótových plátov.Takto využivam tento recept ak mam vačšie pečenie. Plnku nedavam ale iba olejem čokoladou. Medzi orezky z piskoty pridam orechy, hrozienka alebo aj kusky sušeneho ovocia.
Zalejem tieto orezky tiež týmto nálevom a premiešam....
izabella929
@sovka62.. Ďakujem pekne za ochotu mi pomôcť, dúfam, že to bude ono...s mojou fantáziou a vašimi spomienkami na tento zákusok sa mi to musí podariť...
afataga
nemas za co a hlavne ho sem potom pridaj, lebo to by sme ti neodpustili :-)
izabella929
@afataga ,ak sa mi vydarí,určite ho sem dám, lebo to bola poriadna dobrotka...)pohrám sa s ním, aby bol aj krásny a aj fajnový.-))
fialka49
mojack, veru tento recept je iný, nie ako uvádza www.minibazar.sk/recept.php?id=45785.
Maslo išlo do pomletých okrajkov na spevnenie a zlahodnenie takmer punčovej plnky, nie na prípravu maslovej plnky. Plnka ale nebola moc mokrá.
Verím, že spoločnými silami dokážeme pripraviť zo spomienok báječnú lahôdku.
izabella929
@fialka49 , to som pochopila , že to maslo ide do odkrojkov...už si zostavujem tieto rezy, aj som si to naskreslila a pripravejem tú plnku, čo všetko do nej dám...pamätám si, že ten spodok bol kakaový..teda tá piškóta, na ktorú ide tá orechova plnka..vlastne to, čo tvorí telo toho zákusku aj jeho výšku...ostetné je už malina.-)) díky moc za pomoc.-)))
izabella929
@broni , moja milá, ja som tento koláčik videla už dávno,lenže sa mi zdá bez receptu, že so na jeho vrchu je pena, ktorá je poliata čoko...recept som veru ani ja nikde nenašla...ten môj zákusok bol podobný, len bol užší a vyšší a hrboľatý...neboli jasné kontúry, čo sa pod čoko skrýva...ja už niečo vymyslím a potm to sem dám.-) inak dík za pomoc, si veľmi zlatá.-))
izabella929
@tibora ,ďakujem za foto, ale fotky som našla aj ja, len som nemala k nim recept..upiekla som ho podľa uváženia, ale vydaril sa mi..)
larja
@izabella929 (14.7.2023 09:03)

Môžem sa opýtať na recept? Neviem, či si ho tu už niekde pridala, ak áno, poprosím nejaký odkaz naň. Ďakujem.