Varenie

Glutaman sodný

daanoo - fotkadaanoo, 23. augusta 2014

Dá sa glutaman kúpiť aj na Slovenku?? Glutasoľ u nás v meste nevidím.

@zareaguj


Diskusia k téme

lianka
Ak je to rýchlosoľ, tak tú mávajú v Coop Jednota.
mojack
Dochucovadlá
Máme ma mysli hlavne glutaman sodný. Zvýrazňovač chuti sa používa v mnohých ázijských fast foodoch, ale aj v konzervách, hotových polievkach, spracovanom mäse a dokonca v pive či zmrzline. Štúdia španielskych výskumníkov naznačuje, že chemikália vyvoláva až 40-percentný nárast chuti do jedla. A podľa výskumu zverejneného v časopise Obesity, ľudia, ktorí konzumujú najviac glutamanu (označovaný aj ako MSG), majú takmer trikrát väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézni. Glutaman a mnohé ďalšie dochucovadlá, podobne ako alkohol, znižujú účinky leptínu - hormónu sýtosti.
2010
Kazda cinska - azijska predajna ho ma, ale zalezi kdo MSG vyraba pytaj si :
Accent
Ajinomoto
Tasting Powder
Vetsin
@mojack , neviem co spanieli studovali ale pozri sa na azijcov ci su taky tucny? Aj ja pouzivam z jednoducheho dovodu mam vrodenu srdcovu vadu a glutaman sodny obsahuje sol, a staci velmi malo a clovek nemusi solit, co myslim srdciarom netreba vysvetlovat:-)
daanoo
@2010 škoda že u nás nieje takáto predajňa :) a inak aj vegeta obsahuje glutaman tak nemusím kupovať čistý MSG :)
daanoo
@megdesign no lebo som videl komentáre od vás tu na vareche :) lebo ja som bol dávnejšie odporcom MSG.
megdesign
No co ja viem... Praveze podla daktorych prave len vegeta, taviace soli, BAMBINO a ine "speciality" su suroviny, z ktorych dokazem daco uvarit. :D
katika13
ahojte, zaujímavá debata..teraz sa celkovo o tom glutamane dosť hovorí. Ja som čítala na nete, že nahrádza v jedle 20-40% soli. podľa mňa je to "strašenie" glutamanom fakt prehnané. My doma používame Podravku úplne odjakživa, nikto nie je obézny a nikto nemá žiadné problémy. veď trošku na dochutenie je podľa mňa úplne OK. Naviac teraz urobili také inovatívne nové príchute, megdesign, skúste tú príchuť "Azia" na mäsko, je to také korenisté, môjmu manželovi to veľmi chutí .
1x kimlo
daanoo
Aj soľ je chemikália ako to hovoria na glutaman, predsa soľ je chlorid sodný. Glutaman sa skoro všade nachádza.