Rôzne

Farby na sklo

klaura - fotkaklaura, 9. februára 2012

Ja viem, táto téma sa do varenia veľmi nehodí ... ale neviem, koho iného by som sa opýtala ... vždy ochotné kamošky sú len tu na Vareche ...
Chcela by som maľovať na sklo, robila som si prieskum na internete ohľadom farieb ... potrebujem farby vypaľovacie, transparentné (priesvitné), lesklé ... je ich toľko druhov ... že si neviem vybrať ... Má niektorá z vás s týmto skúsenosti ? Poradíte mi ? Ďakujem za každý názor ... :)

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
Ochota by bola,ale neviem maľovať ani na medovníky,nie ešte na sklo a tak bez rady máš môj obdiv :-)
klaura
@frezia68 :)))) ja medovníky tiež neviem ... so sklom som už skúšala ... to mi ide ... :))))
irenaw
@klaura podľa toho, kam chceš obrázky použiť. my sme s dcérou maľovali na číre poháre a biele šálky. na začiatok potrebuješ kontúrovaciu farbu, farebné farby (je celkom na tebe či chceš trblietkové, lesklé alebo matné alebo také, čo po zaschnutí spriesvitnejú). na začiatok stačia matné, tie so špeciálnymi efektami sú drahšie. a dobrá je aj číra, tou vyplníš členité okraje a obrázok bude trvanlivejší. ak chceš pozrieť v kamennom obchode, tak tam majú aj hoby knižočky, stačí si ju popozerať, netreba ju kupovať ak odtiaľ nechceš nejaké námety. sú tam pri obrázkoch uvedené konkrétne čísla farieb pre lepšiu predstavu. riad s takými obrázkami netreba dávať do umývačky. ale ak ho budeš umývať opatrne horúcou vodou, postupne sa ti farba akoby zapečie a bude takmer nezničiteľná. máme šálky 10-12 rokov a sú ako nové. ak by si chcela obrázky napríklad na okno, nakreslíš na fóliu (používali sme euroobaly) a po zaschnutí zlupneš a prenesieš na sklo. od stredu vyhladíš handričkou a hotovo. ak budeš nanášať dosť farby a obrázok nebude tenký, tak ho môžeš opakovane zlúpnuť, odložiť na ten euroobal a znovu použiť. ak potrebuješ ešte niečo vedieť, napíš, možno budem vedieť.
irenaw
a ešte som chcela, farby na keramiku sú podobné a tiež je najlepšie pozrieť v knihe, aký efekt zanechávajú. napríklad krakelovacie robia akoby starý popraskaný vzhľad. týmito sme farbili priamo na hrnček a vypálili sme to v rúre, tiež to drží ako z obchodu :O).
evanaaa
Dievčatá, tak toto ma nadchlo, možno aj mňa by to bavilo, ak by som to videla alebo mala takú príručku, kde by boli návody, technologický postup, farby a tak ako to ty @irenaw radíš. Alebo aj farbenie na hodváb by sa mi páčilo, ale to by som na toto všetko musela mať po ruke nejakú hobby predajňu ( kedysi bola podobná v BA). A začať úplne od začiatku a neviem, či by som na to nebola už stará. Ale učiť sa dá asi v každom veku, ak je záujem a snaha.
klaura
@irenaw ďakujem za obšírnu odpoveď ... ja chcem maľovať na sklo a porcelán ... farbičky si chcem objednať z internetu ... v Prievidzi, ani v okolí nie je takýto obchodík ... chcela by som ešte vedieť, na aké farby sa zamerať ... ako som písala, chcem vypalovacie, aby vydržali umývanie ... si ma prekvapia tým, že farbičky zatvrdnú aj v horúcej vode ... mne v jednom veľkom papiernictve predali že farby na sklo ... ale to sú klasické akrylové krycie farby ... aj som si jeden hrnček vymaľovala, ale sa mi to zdá matné, drsné ... skrátka nemá to ten lesk ... dalo by sa to prelakovať ?
@evanaa ja som sa nadchla tiež len surfovaním na nete ... daj si do vyhľadávača maľovanie hodvábu a ukáže ti rôzne stránky od postupov, po farby, po rôzne veľkosti základného hodvábu ... dnes sa už dá kúpiť všetko ... tak isto aj s maľovaním na sklo, drevo, servitkovou technukou ...
rikina
ahojte. ja sa venujem maľovaniu na sklo aj zdobeniu medovníkov a keby som vedela vkladať obrázky, tak sa aj pochválim, ale neviem...;o)
no ak sa pýtaš na farby vhodné na maľovanie na sklo tak ti vrelo odporúčam značku Marabu glas art. sú v nich krásne odtiene, vrátane kontúrovacích fariem, sú krásne lesklé a veľmi dobre sa s nimi pracuje. dajú sa použiť aj bez vypaľovania aj ako vypaľovacie, takže to je na nich super, že sú univerzálne. ja napríklad keď som maľovala nejaké úžitkové predmety ako napr. šálky, tak som vypaľovala, ak som robila obraz, nebolo to treba. lebo aj keď sa nevypália, dajú sa utrieť vlhkou handričkou a nič sa im nestane...ak by si mala ešte nejaké otázky, rada poradím...maľovanie na sklo je pre mňa úžasný relax...
klaura
@rikina práve toto som potrebovala ... poradiť dobré farby, ktoré by spĺňali moje požiadavky ... ja som váhala medzi tými čo si ty poradila a medzi farbami GlassArt ... ďakujem ti za dobré rady a prajem krásny deň ... ♥
marikafil
@evanaa - skús sa pozrieť do kníhkupectva Panta Rhei v bratislavskom Poluse - vzadu v predajni je oddelenie DaVinci s najrôznejšími potrebami pre najrôznejšie hobby - nechaj si pár hodín, aby si stihla všetko preštudovať a prípadne sa aj poradiť s predavačkami (a možno aj s nakupujúcimi...)
irenaw
@evanaaa smelo sa do toho pusti, je to výborný duševný relax. ja kreslím rada aj na textil, napríklad bytové dekorácie si tak dotváram a potom sa z nich teším ako zo žiadnej kúpenej. nikdy nie sme príliš starí na nové veci, aspoň si mozog udržujeme v kondičke :). v každom Panta Rhei je DaVinci kútik, ja mám skúsenosť, že sú tam milé dievčatá, ak vedia, poradia. a v knihách v hoby oddelení nájdeš tiež literatúru. sprav si pekné študijné popoludnie a určite si niečo vyberieš. držím ti palce. :)
rikina
@klaura nemáš za čo, rada som poradila. s farbami je radosť pracovať. a ak ti môžem ešte poradiť, tak si vyber aj číru - dajú sa s ňou zjemnňovať jednotlivé odtiene a aj bielu - len tam dávaj trošku pozor, lebo tá pri vypaľovaní chytí mierny nažltlý odtieň....a aj tebe pekný deň...;o)
evanaaa
@klaura , @marikafil , @irenaw , aj vrikina, ďakujem za uverejnené rady aj za tie, adresované mne, skúsim sa podívať aj u nás, do BA sa vždy tak ľahko nedostanem, možno niekedy, keď už bude krajšie a uvidí, čoho sa chytiť, nech robím aj ja niečo užitočné. Ešte raz, vďaka.
evanaaa
P.S., Zabudla som napísať, aká škoda, že si celú túto diskusiu nemôžem uložiť, takto sa k nej ťažšie vrátim po čase.
klaura
@evanaaa pravým myšítkom klikni tuto na bok na stránku, a nájdi si "vytvotiť záložku pre túto stránku" odklikni a potvrď. Malo by sa to uložiť v tvojich záložkách ... ak treba, ešte vysvetlím ... :)
evas13
@klaura @evanaaa mne to funguje "uložiť ako", otvoria sa mi moje dokumenty a tam si to uložím do priečinka, ktoré som si na to vytvorila. Každý program funguje ináč a človek sa stým musí trošku pohrať a byť trpezlivý. Prepáč Laury trošku som odbočila.
klaura
@evas ale keď si to uložíš do dokumentov, už ti stránka zostane "mŕtva" a v záložkách ju vyhľadávač zobrazí aktívnu ...
klaura
alebo sa mýlim ... ? neviem, nie som odborník ... :)))
isabel1
Som rada,že je tu téma o maľovaní.Aj ja som na začiatku kúpila v papiernictve farby na sklo,tie sú matne.Neskôr som objavila obchod,kde sú pomôcky na maľovanie a tam som kúpila všetko čo potrebujem.Na sklo sa mi osvedčili pébéo Vitrail,sú číre a veľmi dobré sa s nimi maľuje.Aj pre mňa je to skvelý relax,želám veľa úspechov.
isabel1
Zlé som sa vyjadrila,tie farby sú priehľadné a predávajúci veľmi ústretový,rád poradí.Je radosť tam nakupovať.
almi81
@rikina ahoj,chcela som sa spytat, ci sa este venujes malovaniu na sklo, vidim, ze je to diskusia skoro spred roka, tvoj prispevok ma zaujal a potrebovala by som radu
almi81
@klaura Rada by som vyzdobila zrkadlo na vstavanej skrini, ktoru mame v detskej izbe... no a rozmyslala som ako to spravit, aby sa mi to aj dobre robilo, aj aby obrazky deti nezoskriabali, aby bolo zrkadlo umyvatelne a v pripade nudze aby boli obrazky zmazatelne... toto je moj problem... takze potrebovala by som radu skusenejsich :-) Dakujem
marta5
Pozdravujem Vás,mám farby na sklo pebeo Vitrail,nepouživala som ich už dlhšie,tak mi zhustli,chcela by som sa spýtať,či niekto nemá skúsenosť,čim sa dajú riediť. Vopred ďakujem.