Rôzne

Dzem z melonovych supiek

jozka2 - bez fotkyjozka2, 30. augusta 2015

Neviem ci sa mam podelit so skusenostou varenia dzemu z bielej casti melonovej duziny.
Kupujem tmavozelene melony,ktore maju krasnu a vodnatu bielu cast.Bolo mi luto ich vyhodit,lebo su nenormalne stavnate.Poprezerela som recepty na topkach,pinerest,atd.nejako mi to nesedelo.Tam sa vari duzina v 5 l octojej vody,co je prvykrok ,ktory ma odradil,vsetky cenne latky sa najprv vyvaria,vyleju s octovou vodou a potom sa prida Cukor a 0,5l vody.
Tak som robila starym klasickym sposobom, pokrajane supky som zasypala cukrom. do slow cookera a rano som zapla.Varilo sa cely den a ja som si za ten cas sla pohrat tennis, po ochutnani to malo nevyraznu chut.Kedze na zahradke mam plno maty,tak som pridala hodne maty a na okyslenie 1 pohar nalozene cranberry a na druhy den pred dokoncenim som pridala troche skorice,ale len malo aby neprebilo vynikajucu chut a vonu maty.Vsetko som rozmixovala a horuce plnila do poharov.Uzasna chut na palacinky,vianocku atd.varit v slow cookeri je jedna radost,nic neprihara voda sa krasne odparuje.Este som chcela podotknut.Ta melonova duzina ma chut taku ako sme davno zavarali tekvicu s ananasom,ta sa nerozvari preto som ju rozmixovala.
Kedze tych supiek este mam plno tak som kupila ananas s tym,ze ho pokrajam a uvarim dalsi dzem s ananasom,som zvedava ako to chutovo dopadne.

@zareaguj


Diskusia k téme

mracik9
jozka2,najväčší expert na tento džem je izabella929,skúšala som ho a môžem potvrdiť,je výborný :))
jozka2
mracik9,ja nepisem,ze nie je dobry,musi byt vynikajuci/Pozrela som izkin,je to ten isty ako na topkach,varenie 2 hod. v octovej vode/zahusteny a dochuteny cukrovy sirup do ktoreho sa pridaju uvarene melonove kocky.Nic tam nie je zle,aby nebol vynikajucej chuti.Napisala som to preto,ze sa da aj tak,ze sa zasypu klasickym sposobom,varia a dochutia.Ja som dochutila matou a rozmixovala.Ta vona maty je vynikajuca.Idem odskusat este s pridanim ananasu a tiez ho rozmixujem,lebo melon.kusky sa nerozvaria tak ako dyna.
alena45
tiež som robila džem z melonových kôrok, nedávala do octu,
pokrájala nadrobno, zasypala cukrom, dala odstáť na deň, pustilo to veľmi veľa šťavy, trochu som jej zliala do fľašky, urobila si sirup, no a potom som varila tie korky vo vlastnej šťave, pridala citrónovú šťavu a hotovo. Bol výborný. Keď Ťa tak baví robiť niečo z melóna, tak Ti ešte pridávam recept na sušené kôrky.

 www.povarenok.ru/recipes/show/31291/....
Tie som nerobila, zaváranie ma už tak nedrží, keď mám plné kúty pohárov, ale aspoň sa pozerám.
jozka2
alena45,vrela vdaka za typ.Stoji to za vyskusanie,to su vlastne kandizovane korky,zaiste skusim.
Ja vela nezavaram I ked ma to bavi,ale nema kto jest a ja sa nechcem napchavat sladkym.Zdem som urobila z nezistnej lasky k tym krasnym korkam plnym dzusu.
Vyuzivam ich aj tak,ze vecer olupane pokrajam do 2 l vody,ktoru si rano beriem so sebou na tennis.Kedze neranajkujem a cista voda mi nerobila dobre na zaludok,tak tuto vodu mozem pit bez obmadzenia a ma vybornu chut.
nadia56
@jozka2 , tvoj dzem ma urcite vybornu chut, mata je bezkonkurencna prisada a varenie dzemov v slow cookeri je velka parada, vyuzivam ho aj ja na robenie dzemov, ziadne postavanie pri platni, miesanie, obavy aby neprihorelo, horko od sporaka...poznam ale vela odporcov tohto sposobu varenia, to je vsak tema na inu debatu, pekny letny den zelam ☺
jozka2
Aj ja vam vsetkym zelam nadherne horuce letne dni.Vdaka Izka,tvoj ma nadhernu farbu skoro ako med,ochuteny citronom musi byt vyborny.Ako vidim,ty si tie kusky nerozmixovala a na palacinkach ci vianocke musia uzasne chutit.Mne to pripomina ananas,Ja som mixovala koli mate,lebo ostavali zelene listocky.
Korky je do aleluje,teraz je melonove obdobie tak za den skoro nic nejem iba pijem vela vody a zjem do vecera pol melonu,takze mozem este skusit.
Nadia56,zrejme tych odporcov je tam vela pre inu konzistenciu dzemu.Ten sa neurobi taky ako po castiach vareny na rajnici,no ale ak clovek chce tak ho moze potom dovarit na rajnici aby mal taku hustu konzistenciu aku kto potrebuje,Ja nemusim mat husty,lebo prave taky odpareny /hustejsi ako detska vyziva/mi na palacinky ci chleba,alebo aj kolac vyhovuje,dobre sa roztiera,ale to bezstarostne varenie je na nezaplatenie.
Potrela som jabla styri 5 L flase na domaci ocot,zvysili mi jablcka tak som dokupila slivky/ tzv. Bystricke/takze ich budem varit zase v tom slow cookeri,nech sa varia aj 3 dni mne to varenie neprekaza.Vdaka.