Varenie

Držky

hltavec - fotkahltavec, 18. februára 2013

Chcem vyskúšať variť držky. Máte nejaké skúsenosti, na aký spôsob
sú držky najlepšie? Ako by som sa vyhol tej aróme pri varení aby deti
netrpeli?

@zareaguj


Diskusia k téme

daniela1
Držky treba dobre umyť. Ja aj dvakrát zlejem vodu v ktorej sa varili. Do poslednej pridám zeler a varím pokiaľ nie sú mäkké. Potom pripravujem ako polievku gulášovú alebo kyslú s mliekom a zemiakmi.
vini55
Nemáš automatickú pračku ? Dáš 3x na predpranie a 2x na pláchanie a nezabudni na dobrú aviváž a je to !
an3da
Daj umyté ešte do posekanej cibuli - ona svojou aromou prerazí onú aromu...
gordonko
ja som držky kúpil oprané a pokrájané ,ale aj tak som ich ešte pokrájal na jemňejšie ..neviem ako kto , ale nemam rád velké kusy
moja 1 držková bola super no druhá už nebola taká super
rybarkuchar
Ak chceš tradične, po starom, tak držky najprv na 24 hodín namoč do posolenej vody, do nej pokrájaj na kolieska citrón a veľkú cibuľu. Po 24hod. dobre prepláchni a ovoňaj. Ak sa Ti to nezdá - zopakuj. Po dvoch dňoch budú určite vypraté a máš ich pripravené na spracovanie. Jednoduchší spôsob je kúpiť polotovar - vyprané a predvarené.
tati2008
Vodu v ktorej sa varili 2-x zlejem a potom pridám soľ,nové korenie ,čierne korenie a aspoň 3ks bobkového listu.Ale už kupujem predvarené a sú výborné a obed je raz-dva.
marcy
neporadím,nemám skúsenosti :-(ja mám náhradu za držky mrazené masliaky :-)))
jerica
niekedy je dobre dať, palec dolu :-(
škoda , že to nie je v ponuke , klikať na palce smerom dolu:-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Dobre Vam radí rybarkuchar, drzky treba namocit do octu a cibule na 24 hodin, tiez sa vybieleju a odstráni sa pach, no drzky svoj typicky zapach budu mat vždy, preto sú to držky. Aj ked asi nebudete suhlasiť, ale držky na smotane su veľmi dobrou chuťou.:-))
dodo46
@afataga
Ty neuznávaš prácu šéfkuchárov gazdovskej reštaurácie ???
A tá vydarená fotka tej veľkej držky - to je paráda. Má nádhernú
staroružovú farbu. Asi ju varili v malinovom sirupe. Mňam.
hltavec
@jerica @afataga aky mate problem? ste este nejedli drzky? ked nie tak vas pozvem na drzkove hody, byka sme uz porazili, teraz to cistime vo vani
jerica
Keď sme stavali dom , varila som držky v kotli na dvore , viac x vymývala vodou zo studne , keď boli uvarené , len sa tak po nich zaprášilo , tie moje čo som navarila mi chutili najviac , zbožňujem držky v rôznych obmenách . Len si pochutnaj na hodoch po tej zabíjačke býka .
evanaaa
No, môj muž by vás asi za kritiku držiek nepochválil, on ich musí mať aspoň raz za 4-6 týždňov a zhodou okolností ich idem zajtra variť, polievku. Záleží aj na tom, aké držky, od koho kupujete, ja kupujem v Kauflande buď tie talianske, alebo v priesvitných vaničkach. A varím aspoň v troch vodách, robím ako gulášovú polieku, červená paprika, cibuľa, cesnak, bobk.list nedávam, nerobím ju nakyselo, a dochucujem, niekedy dám jeden Extra silný hovädzí bujón, dá tomu dobrú hovädziu chuť ( už vidím, ako sa na mňa chystáte, ale viem, ze nie som jediná, čo kupuje bujóny). No a nakoniec dám vňaťky- petržlenovú, majoránku a aj pažítku. A dá sa jesť.
Mala som kolegyňu, ktorá tiež držky do úst nevzala, polievku volala - FRFLANCOVÁ- a raz v robote ktosi priniesol a keď videla, ako ju jeme, povedala: dajte mi , ale len trochu, nech teda ochutnám....a od tých dôb ju jedávala, a to už mala vek.
radost
kedysi som tiež držky vyvárala vo viacerých vodách pri otvorenom okne...mám šťastie- u nás v mistnej reštaurácii varia super držkovú každý štvrtok-za prijateľnú cenu-tak ked príde chuť-vezmeme pohár=a je navarené ... a okná zatvorené...:-)))
inak je to maškrta-aj zapekané...aj fašírky...aj vysmážané...=vyskúšané...:-)
afataga
ja som ich mala rada ked som bola mala, ale ked som sa dozvedela co to vlastne je, nezjedla by som ich ani keby si mi na krk stupil, napina ma len ked ich vidim, nemozem za to, komu chuti nech si da a nech si pri tom da palce kam len chce, ved to nie su moje palce
@dodo46 ten ruzovy sliz tomu nepomohol :-) vyzera to ako silikon
gordonko
boli doby kedy som ani ja nevzal držky do pusy... Ked sme išli so Rokycan stavili smwe sa na stanici ,tam mali držkovú za 2 kčs mama si nanej pochutnávala , ale mňa znej napínalo .... nejedol som ju dlhé roky
... asi pred 4 rokmi som išiel s kolegom cez Nové Mestonad Váhom a on tam zastavil lebo mavajú vynikajúcú držkovú tak som išiel sním a skúsil som ju aj ja ....... zachutila mi , ale dodnes mam podmienku držky musia byť tenké vtedy ju zjem s chuťou.
arasidka
Gordonko, držková polievka, či guláš od môjho Al Rašida, je niečo delikates. Ja som lepšiu držkovú ešte nejedla nikde. Vlastne, pardon, bolo to asi 5-6 rokov dozadu, boli sme na ceste autom a zastavili sme sa v Ilave v jednom nenápadnom podniku, o ktorom sme vedeli, že vraj tam robia dobrú držkovú. No nezastav sa ! A fakt, i môj Al Rašid, ktorý by si mohol dať patentovať tú svoju držkovicu, musel uznať, že už sú na svete dvaja, čo to vedia variť - teda kuchár reštiky a on :) Máme jedného známeho, a ten si otvoril niečo ako bufet, či ako to nazvať - a má vcelku dobrú kuchyňu, chutnú cigánsku tiež a najviac tam chodia robotníci k obedu. Vieme, že je tento náš kamarát dobrý kuchár, odborník na pečenie prasiat, či poľovnícke špeciality, ale to viete - biznis je biznis ! Jedného krásneho dňa, keď sa už jeho podničok dobre rozbehol a medzi ľuďmi mal už svoju dobrú povesť, Al Rašid sa znova vybral k nemu, že veru, ide zase na jeho držkovú.
A jéje! Už to nebolo ono - premúčené, prepaprikované,prekorenené...
A že sa dobre poznajú, tak mu povedal:" Jano, tak toto nie, prečo u nás na Slovensku platí furt to isté porekadlo - keď sa niekomu dobré darí v biznise, ide na ľad tancovať ? VeĎ teba, kamaráde mój, tiež neobišiel ten syndróm takzvano -podnikateľský - kvalita je na poslednom mieste".
A jednoducho mu povedal, že tá držková bola síce dosť slaná, aj tam tie držky bolo vidieť, ale inak stojí s prepáčením na ho..o, lebo je to sama múka a i. a i....
Lúčil sa s ním so slovami: Jano, keď budeš mať dobrú držkovú, zavolaj, ja zase prídem.
A stalo sa - tuším to tomu Janovi z búdy pomohlo!!!
domacapani
@arasidka Moj ma tiez rad drzkovu, aj ju vari, aj je, ale............ co sa do nej vsetko dava? Aj zelenina, mrkva, petrzlen atd.? Ten tvoj Al Rasid neprezradi, alebo aspon ty, ako na to?
arasidka
domacapani, práve som si našla tvoj príspevok, nebola som doma. V krátkej dobe ti napíšem receptík na Al Rašidovu držkovicu, teraz mám plný dom maródov, idem do lekárni, bo mne je už lepšie, ja kašlem a soplím najmenej z celej rodiny :)))
arasidka
domacapani , po debate s Al Rašidom sme si pozreli všetky recepty , ktoré sú tu na Vareche uverejnené, čo sa týka držkovici, a na margo toho ti môj dzedko odkazuje, že presne tak, ako to je v tomto recepte, robí aj on, len nedáva vývr zo špikových kostí, ale hovädzí bujón na zlepšenie chuti :varecha.pravda.sk/recepty/drzkova-polievka/34424-recept.html.
arasidka
A ešte dodáva, že na rozdiel od tohoto receptu , zásmažku robí nakoniec, keď už vie, aký objem polievky z toho bude, lepšie to trafí - hlavne nie veľa múky.... a múku dobre prepražiť, aby voňala.
arasidka
íha, kukám jak kukám, veď už je tu celý súbor "Važtianok", ale nevadí, ešte jedna správa pre DOMACAPANI - Al Rašid práve zahájil varenie držkovici, po včerajšom úpornom čítaní všetkých ponúk na túto polahodu /obedno-večerno-ranajkovú /sa vyjadril, že všetky recepty, v ktorých sa spája držka s fazuľou, alebo s hríbami, alebo neviem s čím - jemu nič nehovoria - držkovica je držkovica a punk-tunk.Jasné, že zásmažku pripraví na koniec, pretože si nevie predstaviť, aby bola na začiatku varenia, aby sa "tá múka toľko varila v hrnci". Staré gazdiné vedia, že od toho závisí aj objem polievky. A ešče na margo ochucovadiel - nepoužíva bobkový list .Sa teším na dnešný obed . Príprava kuchyne je už za mnou: "henten hrnek mi nedávaj do drezu, aj tento kastrólek mi umy, nech to tu mám šecko volné..."
"Vytáhny ten igelitový obrus, nech to tu nezagebrím...
a ket sa ci sce, opucuj mi cibulu...."
Takže, všetky jeho príkazy sú vyplnené, som v svojej izbe, žehliaca doska je naštartovaná, tak idem zlikvidovať " co týden dal".
vlasatka
ja vám poradím nie síce pravú držkovú, ale jedol ju u nás kamarát a nezistil, že tam nie je ani jedna držka. robil ju manžel a namiesto držiek tam dal sojové rezance. tie, keď sa dlho varia, majú štruktúru držiek a keď sa to dobre ochutí cesnakom je super. keď sme sa priznali, z čoho držková je, tak ten známy povedal, že u nás už nič jesť nebude, pretože my aj zákusky, syr a iné máme sojové (inak je pravda, že sojové mäso používame napr. do fašírok, robila som zo sóje tofu ai.)
tak vyskúšajte, možno bude chutiť.napadlo ma to teraz, lebo tiež sme mali v stredu držkovú a manžel tam pridať vrecko sojových rezancov.
domacapani
@arasidka , veeeeeelmi pekne dakujem za dolezite info. Aj tebe a samozrejme aj tomu tvojmu pokladu v kuchyni Al Rasid-ovi.
arasidka
domacapani, nemáš za čo. Ja viem, aký je môj dzedko háklivý na svoje recepty, je veľmi hrdý, že vie urobiť držkovicu, fazuľovicu, kapustnicu a inú ICU fajnovej chuti a kdekoľvek ideme, dokonca i v Chorvátsku - rozvoniavala pravá slovenská fazuľovica s domácimi rezancami. A tak - poznám si už toho svojho emíra - nie?, musela som zvrtnúť reč tak dipolomaticky, až sa mi to podarilo a nebudeš mi veriť, zotrval pri Vareche asi hodinu. Ten môj človek si prezeral všetky držkovice, ktoré sú na Vareche dostupné a hodnotil ich. Zarazila som sa pri hodnotení Jara Žideka a jeho držkovici - to je blbosť, Zídek - Nežídek - to nie je držkovica, nejaká vymyslenina! Keď má byť držkovica dobrá a prudko jedlá, tak sa musíš držať všetkých základných zásad a nemiešať do toho žiadne suroviny, ktoré tam nepatria. No a po hodine mi povedal - tak táto prvá, čo je na Vareche, tak to je skoro ako moja, len tú zásmažku dávam nakoniec.
Uvaril jej hádam 7-8 litrov, ešte dnes som naplnila asi litrové "vedierko" držkovicou, ktorú som zachránila pred zjedením a odniesla mojej mamine. Fakt tá včerajšia držkuľa bola taká dobrá, že sa to nedá ani namaľovať.
domacapani
@Arasidka : vcera som presla "skoro" vsetky drzkovice tu na vareche a mali sme s mojim drahym debatu. Myslim, ze si dal povedat, ale bez tvojho komentara som to mala ovela tazsie. -:) Ved vies ako to je s ludmi co vedia vsetko najlepsie. Este raz dakujem. (7-8 litrov?) -:)
angast
@vlasatka
veľmi pekne ti ďakujem za nápad " držková so sójovými rezancami".
Dnes som ju uvaril a je perfektná. Ani nik nezbadá,keď ju dochutíš cesnakom , čili a majoránkou , že to nie sú pravé držky. Super nápad. Dal som 2 sáčky a je perfektne hustá, nie ako v bufetoch. A keď si vezmeš cenu - 2e za 5 sáčkov - nemá chybu.
tetuska
dám do tlakového hrnca vodu, držky, koreňovú zeleninu, celé korenie, bobkový list-variť asi 1 hod. domäkka, zliať z tekutiny, potom nechať vychladnúť a pokrájať na rezance, masť alebo olej, cibuľka, držky-popražiť a nakoniec pridať mletú červenú papriku-vynikajúce, už len ochutnať...