Rôzne

Drzkova polievka 2

elabiela - bez fotkyelabiela, 25. februára 2014

Reagujem na vase odpovede.Drzkova bola uvarena dobre,mam recept od kucharky ktora ju vari 50rokov,kym bola horuca sme ju jedli moj zjedol 3taniere.Potom sme ju celu dobu miesali,aby sa tam nespravila ta vrstva,ja som bola hore este aj o tretej v noci,premiesala som ju,rano vstanem,ze ju dam do chladnicky,a uz kysla,pritom mam v kuchyni zimu,lebo nekurim.Rano o tretej bola este vlazna tak som ju nechcela davat do chladnicky.

(Pôvodná diskusia tu:  varecha.pravda.sk/diskusie/drzkova-polievka/5779-forum.ht...
- poznámka redakcie)

@zareaguj


Diskusia k téme

megdesign
Ehm... a kde su tie nase odpovede? :) AK je jedlo vlazne, moze ist do chladnicky. Nesmie ist len vrele.... Zahustovala si mukou?
evanaaa
Teraz som písala komentár a nejak zle som odklepla, lebo zmizol. @megdesin , naše komentáre sú v inej diskusii na túto istú tému, pozri sa ...., neviem, prečo to @elabiela dala znovu a nie do tej predošlej diskusii. Ináč, nechápem, prečo si musela miešať tú polievku, mohla si ju prípadne dať na balkón ( ak máš). A polievka sa nemá miešať vôbec, vychladnúť má spontánne. Kedy si ju varila, nie na obed? Ja ju mám v kuchyni a až večer ju ukladám do chladu už vychladnutú.
používateľ nemá avatar
alg
alg
Polievka zvykne skysnúť aj keď sa preleje do iného ( napr.menšieho) hrnca,alebo si ho mala v hrnci so sendvičovým dnom a ten drží dlho teplo a môže sa to stať. Stačí hrniec postaviť do inej nádoby so studenou vodou a tak obsah rýchlejšie schladiť.
evanaaa
@alg , ani to nie je pravda, ja keď robím nejaký vývar napríklad, tak ho po uvarení vždy prelievam do menšieho hrnca, lebo zeleninu a mäso dávam zvlášť, a nechávam aj do večera na sporáku, kým mi vychladne.
brambora
tak ani by som sa nedivila ked ste mali polievku 10 hodin vonku??? predpokladam ze ste ju mali na veceru ked ste ju jedli a o tretej rano ste ju miesali? to ste kedy jedli? o polnoci? ved to staci ked sa 2 hodky chladi a potom sup do chladnicky. zrejme vam to preto skyslo.
pantoci
A majoranka ti prejde varom? Polievky mám v kuchyni aj 8 hod.a neskysnú.A ktej masti,dávam vela či súto guláše,perkelty a pod.masti mám vhrnci aj 1cm. a už vôbec nemiešam.
sovka62
Asi pred dvomi rokmi mi skysol guláš, fazuľová polievka, zemiaková polievka... Nikdy predtým sa mi to nestávalo a chvíľu mi trvalo, kým som prišla na to, že príčinou je čerstvý majorán, ktorý som si pestovala a pridávala do polievok na konci varenia. Prestala som, majorán som usušila, odvtedy neskyslo nič (ani dovtedy).
megdesign
@sovka davam uz dva roky cerstvy majoran aj do gulasu a aj inde a nist nekysne :P
@pantoci majoran sa da na konci varenia, ked gulas/polievka nevrie, aby ostala vona. Detto aj cesnak. Ked to povaris, to si tam mozes dat rovno datelinu - majoran varom straca vonu a chut...
gubics
Keď je jedlo, ktoré chceš ochladiť nejaké háklivé (chúlostivé) a nemáš balkón , ja ho zvyknem vyložiť na vonkajšiu okennú parapetu tak, že cez úška hrnca a pokrievky prevlečiem špagát, ten uviažem o radiátorovú rúru, ( ale keď tam nemáš na blízku radiátor, tak hoci o nôžku stola môžeš priviazať, okno zatvoríš a jedlo sa ti krásne chladí. Keď je vonku poriadna zima, môže to tam aj nechať a nemusíš dávať do chladničky (ušetríš si miesto). Aby para z jedla neostala v hrnci, tak tam podlož varechu (medzi hrniec a pokrievku), a uisťujem ´Ta, že jedlo sa Ti nepokazí.
jarbra
@gubics super napadik, si ma rozosmiala :-)))) a rozplakal od smiech ...prepac, nie v zlom, ale Ty si taka, ako ja ... tiez ma napadne kde, co ... nieco robim a neviem si pomost a moja hlava za par minut mi nasepne ,, napad, myslieku ,, ktoru hned zrealizujem a je to dobre :- ) ....byvas v bytovke? a na ktorom poschody? ... lebo ako napad je dobry, ale ja by sa bala, ze to spadne niekomu na hlavu ... mas nieco na okne ? ked ano tak to je v pohode ... ja s tym nemam problem, mam velikansku terasu, kde mozem kdeco polozit, ale my mame problem s vetrom :-) ... tu mi nepomozu ani snurky, atd. pretoze vietor mi zoberie aj obsah s hrncom :-) ... Prajem pekny den a vymyslaj napadiky, aby si mohla to dalej posunut. Pa.
jarbra
.. a Drzkovu polievku velmi ,, miluje ,, :-)
nalpa
Tak to zlata moja bude drzkami. Ak je zima v kuchyni a polievka ako sa chladila tak aj kysla tak drzky neboli dobre...lepsie povedane neboli dobre ocistene, oprane, umyte, obvarene...
Sovka, kludne to mohlo byt cerstvym majoranom, pretoze cerstve zelene to moze urobit ak ho davame kratko pred dovarenim.
pantoci
len raz som dal majoránku po varení a čuduj sa,čo sa nestalo guláš skysol ako ta držková.No neviem ale polievky aj guláše vôňu,toť vše.
gabriele
viaceri tu pisete, ze vam skysla drzkova od majoranu...ale to nemoze byt pravda...ved kedysi sa bylinky a koreniny pridavali do jedal aj preto, aby sa jedlo nepokazilo...nasi predkovia sice nemali laboratoria, ale dlhorocnymi skusenostami prichadzali k takymto poznatkom, ktore sa teraz v plnej miere potvrdzuju...majoran, grecke oregano, rozmarin, salvia aj ine bylinky maju vynikajuce konzervacne ucinky...uz v malych mnozstvach ucinkuju bakteriostaticky...v o nieco vacsich mnozstvach aj baktericidne...su ucinne na mnohe gramnegativne aj grampozitivne bakterie...kvasinky...plesne...biochemici spanielski, korejski, ruski, tajwanski atd.hladaju sposob ako namiesto syntetickych konzervantov vyuzit prave tieto rastliny ako prirodzeny konzervacny prostriedok a predlzit tak trvanlivost potravin
megdesign
@gabriele to tu ani nepis:))
Preco to "vsetkym" kysne, nam nie... neviem. podla ostatnych prave z majoranu... ja davam majoran, nekysne... zaujimave...

Zeby zle/zle premyte drzky?????......