Rôzne

Drobné mušky v kvetoch

eva53 - fotkaeva53, 15. februára 2013

Milé varecháčky a varecháči, preniesla som si bylinky z chodby do
kuchyne a keď som začala zalievať, objavili sa mi drobné mušky. Tie
som mala už aj po iné roky, neviem ich vykynožiť, už som aj menila
všetku zeminu, ale stále sa nejaká udrží a zamorí mi všetko
kvetenstvo v byte a na balkóne. Aj keď je táto debata zdanlivo s
varením nesúvisiaca, ale verte mi že áno, mušky by rady ochutnali z
našich pokrmov. Vie mi niekto poradiť, ako sa ich zbaviť bez
chcemických zásahov? Skúšala som na rady dobrých duší polievať
tabakom ( ako členka nefajčiarskej rodiny som investovala a
podporila tabakový priemysel) , aj som zapichovala zápalky do
kvetináčov hlavičkou dole . Mrchám sa u nás dobre darí
naďalej.Ďakujem za všetky rady a skúsenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
sú to také tie svetlosivé priesvitné malinké mrchy? ak áno, mne pomohla zdanlivo hlúpa rada odneviemkoho, a to bohato postriekať všetko jarovou vodou. teda vodou s pridaním Jari. ja som to švacla 50 : 50, veď nech sa predvedú, aké sú životaschopné. postriekala som z každej strany až z nich kvapkalo a aj vrchnú vrstvu pôdy. a ešte som čítala, že rastliny vybrať z črepníkov, ponoriť celé minimálne na hoďku do studenej vody a vyčistiť alebo najlepšie vymeniť črepníky aj s hlinou. ale to som nerobila. veľa úspechov. :-)
irenaw
v prehľade je komentárov viac, jeden aj o použití cesnaku, ja tu vidím len 3 ???
kimlo
Ak sú to smútivky, tak pomáhajú žlté lepové doštičky a obmedziť zálievku, kladú totiž vajíčka do vlhkého substrátu. larvy sa živia korienkami ale dospelej rastline to neublíži. Ak sú to molice, tie sú biele, tak tam jedine chémia, aj to opakovať vic druhov postrekov, na každé štádium účinkuje iné...
eva53
ďakujem všetkým, tak neskúšala som ani cesnak,ani jar, to budú tie smutné (smútivky) , objavujú sa za vlhka a už sú aj biele larvičky viditeľné voľným okom, keď prehrabem zeminu..........črepníky s hlinou som menila, nepomohlo.................asi začnem tou jarou najprv
mracik9
kimlo má pravdu,ja som ich chytala na tie,žlté a strašne lepivé trojuholníčky,časom sa vytratili
rulik
mne sa zdá, že dokonca aj štípu a ked ju rozpučíš tak to smrdí ako zemina
marcy
ako píše @hltavec ,ale treba predcízne osprchovať korienky,nech sa neprenesú tie potvory aj do druhej zeminy.....
eva53
@glka , tá stránka nefunguje........zatiaľ ten jarový postrek celkom pomohol, som zvedavá čo bude neskôr...............do upečenej zeminy sme voľakedy sadili kaktusy zo semien, kvety by sa nemali, lebo sa zlikviduje aj zdravá mikroflóra,ktorú rastliny potrebujú......´dakujem všetkým za tipy
eva53
@irenaw , už je tam aj cesnak..................a výhonky samozrejme skonzumujeme :-)
medovnicek
mne kolegyňa poradila žlté lepkavé papieriky, ktoré sa dajú kúpiť v potrebách pre záhradkárov- nastriháš ich na pásky, dáš do zeme a o chvíľku sú celé obsypané týmito potvorami, potom treba len papieriky vymieňať a hlavne kvetiny je dobré polievať len do misiek, aby nebola príliš vlhká zemina, lebo v nej sa im veľmi darí
matata1
mne na tento problém 100% pomohol cesnak. Tie žlté lepky poli celé olepené od mušiek a mušky nemizli a nemizli. Keď jedna lepkavá potvora zaparkovala na mačkinom zadku, tak som vyskúšala ten cesnak a fungovalo to!
monixa
zdravim. no ja som na smutivky skusila uz vsetko mozne a tuto jar sa chystam presadit vsetky kvetiny ktore mi prezili, osprchujem korene a tak dalej asi kupim aj tie zltte pasiky. chcela by som sa spýtať nemáte nejaký tip na fakt kvalitnú zeminu? takú aj na bylinky?
elixir
No tak táto téma sa mi hodí. Mám biele mušky v bylinkách teraz, v mäte, petržlene a najnovšie aj v šalvii, vysychajú mi z nich rastlinky, čítala som, že sa má použiť "Insect soap", nejaké mydlo na hmyz... také nemám, ale možno to skúsim s klasickým mydlom či tou už tu spomínanou jarou, držte mi palce.
nadia56
cesnak, ja ho pouzivam aj proti voskam na oleandroch, zasadim strucik do kvetinaca ku kvetinke a je pokoj, vosky si to rozmysia, cesnak im nevonia:-)
eldina
tiež mám tie mušky, tak idem investovať do cesnaku..:)
mám niekoľko kvetov, ktoré musím častejšie polievať, nakoľko nesmú mať preschnutú zeminu, takže je to ťažké
chémiu zatiaľ nechcem a papieriky asi nie sú riešenie, kedže sú len lapače

(mám "milion " kvetov v byte, takže nejaké pečenie zeme a presádzanie sa momentálne nedá vykonať)
katka78
Mne cesnak naozaj pomohol, mala som zamorené všetky kvety v byte, mrchy do jednej zmizli. Treba si hlavne aj potom dávať pozor na zálievku a nepreháňať to s ňou.
V robote sme mali taký istý problém, v kancelárii bol jeden veľký kvet a v ňom asi 3milióny mušiek. Bolo ich tam tak veľa, že pri pohľade zblízka sa zdalo, že sa tá zemina hýbe. Vtedy som o cesnaku nevedela, ale zabral tabak a drastické presušenie zeminy takmer na hranici prežitia kvetu. Mrchy zmizli a kvet sa pozviechal. (bol to silný, veľký kvet, cca 2m). Často sa tie mušky objavujú, keď je príliš vlhká, až premočená zemina a keď už raz prídu, zapáči sa im, privedú rodinu do dvestopäťdesiatehošiesteho kolena a ubytujú ju v okolitých kvetináčoch. "Napájanie" zospodu z misky pod kvetináčom je bezpečnejšie ako zalievanie priamo na hlinu.
slavka2012
Ja som proti nim pouzila niekolko kvapiek esencialneho oleja z oregana, ktory som rozpustila v cca pol litri vody, naliala do rozprasovacej flase a viackrat do tyzdna poprasila. Vona je dost silna a naozaj musky odplasila. Tento prostriedok sa mi osvedcil aj proti plesni a drobnym parazitom na listoch rastlin.
tiginko
@slavka2012 super nápad s tým oreganovým olejom. Doma ho máme stále, na ľudí :-), vidím, že nájde v prípade potreby aj iné uplatnenie
yanetta
Niekto tam spomenul že mušky štípu. Ja som totiž tiež zrejme od týchto mušiek v kvetináčoch doštípaná. Je ešte niekto, lebo už som v strachu že mám niekde blchu.