Ahojte,
chcela by som Vás poprosiť.
Ako mám urobiť takú poriadnú mrveničku na koláčik? Stará mama ju robievala takú fajnovú, až také tvrdé kúsky boli na tom koláčiku. Ja sa snažím, nie je zlá ale tá babičkovská bola proste originál.
Ak máte niekto dobrý recept na mrveničku, prispejte. Už sa začal čas mrveničkových ovocných koláčov.
varecha.pravda.sk/recepty/rebarborovy-crumble/28047-recep...
na 2 PL polohrubej muky dam 4 PL krystaloveho cukru a 1/3 masla (250 gramoveho). maslo z mraznicky(!) polozim na pracovnu dosku, vedla uz mam nachystanu zmes muky a cukru, jednou rukou odkrajujem maslo a druhou rukou vidlickou ho hned zapracovavam. vidlickou preto, aby sa maslo zbytocne neoteplovalo a ked je z mraznicky, pri odkrajovani sa ti tak akuratne listkuje. hotovu drobenku az do nasypania na kolac uskladnim v chladnicke. myslim, ze cele tajomstvo je v co najrychlejsom spracovani a co najstudensom masle.
odporucam byt pri vyrobe sama v kuchyni, lebo moje decka, ked boli male, sa chodili zabavat, ze mama sa hra na robota. no a nezabi ich. :-))
Ale mas pravdu aj ja s laskou spominam na babicky a ich kuchynu.
Aj ja dávam všetky 3 ingrediencie rovnakým dielom, ale po 30 g sa mi zdá málo. Treba aspoň po 50 gramov.
Nemám však dobrú skúsenosť s pridávaním škorice do posypky, hrudky potom nedržia pekne pohromade!
Mám poznačené, že radšej škoricou jemne posypať koláč, než ju dávať do mrveničky!!!
Úplná pravda