Varenie

Drobenka, mrvenička na koláč

brmbolka - bez fotkybrmbolka, 7. júna 2012

Ahojte,
chcela by som Vás poprosiť.
Ako mám urobiť takú poriadnú mrveničku na koláčik? Stará mama ju robievala takú fajnovú, až také tvrdé kúsky boli na tom koláčiku. Ja sa snažím, nie je zlá ale tá babičkovská bola proste originál.
Ak máte niekto dobrý recept na mrveničku, prispejte. Už sa začal čas mrveničkových ovocných koláčov.

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
u nas sa robi takto:
na 2 PL polohrubej muky dam 4 PL krystaloveho cukru a 1/3 masla (250 gramoveho). maslo z mraznicky(!) polozim na pracovnu dosku, vedla uz mam nachystanu zmes muky a cukru, jednou rukou odkrajujem maslo a druhou rukou vidlickou ho hned zapracovavam. vidlickou preto, aby sa maslo zbytocne neoteplovalo a ked je z mraznicky, pri odkrajovani sa ti tak akuratne listkuje. hotovu drobenku az do nasypania na kolac uskladnim v chladnicke. myslim, ze cele tajomstvo je v co najrychlejsom spracovani a co najstudensom masle.
odporucam byt pri vyrobe sama v kuchyni, lebo moje decka, ked boli male, sa chodili zabavat, ze mama sa hra na robota. no a nezabi ich. :-))
marcy
robím od oka 4-5 PL hrubej múky,5-6 PL kryštál cukru a 100g masla....zvyknem pridať trošku škorice :-)
stefanm
... nikdy , nikdy sa ti nepodarí urobiť niečo tak ako to robila tvoja babička (nechcem tu rozvádzať kvalitu surovín!!) . vydrž kým budeš ty babička a až potom sa dočkáš .
1x minii
onika
@stefanm to bolo pekne, az mi slzy vyhrkli.
Ale mas pravdu aj ja s laskou spominam na babicky a ich kuchynu.
irenaw
aj mňa tak učili ako napísala @rea1 , že maslo musí zostať studené. dám kocky masla a ostatné suroviny do robota a premiešam na pár krátkych pulzov a je to. takto ho nezohrejem rukami. pomer: 1 diel múka, 1 maslo, 1 cukor, tiež niekedy škoricu, alebo vločky
kuchticka
Ja ju robim tak jednoducho a rychle, ze sa mi to velmi ohriat nestaci i ked to robim prstami. Do misky v ktorej som miesala cesto dam rovnaku davku muky, cukru a masla (3dkg vatsinou) plus skoricu a mlety kardamon. Prstami rychlo rozmrvim a posypem kolac.
rea1
@irenaw , irenaw, a to si mi nevedela povedat uz davno, ze to mam bachnut do mixera? a ja ako pako, rukami. ved ked to tak robila babka aj mama, tak aj ja tak. no moje nervy! :-)) cez vikend idem robit jahodovy / visnovy (pol plecha / pol plecha, ziadne pomiesanie ovocia) a sup tam drobenku z mixera. som zvedava.
malusa
Daj suroviny do misky a urobeno to je raz dva, mixer musis dlhsie umyvat :-)))
irenaw
@rea1 aj ja som ju dlho robila rukami. keď som začala skúšať ovocné páje tam sa stále opakuje: do robota....studené maslo........až to bude vyzerať ako mrvenička...až ma po čase konečne osvietilo. keby som vedela, posuniem ti skôr ;-D používam plastový nôž určený na zemiakové pyré alebo nátierky, maslo studené na kocky tak 1x1 cm, párkrát stlačím a je to, držím palce.
javrb201
@Kuchticka (8.6.2012 05:42)

Aj ja dávam všetky 3 ingrediencie rovnakým dielom, ale po 30 g sa mi zdá málo. Treba aspoň po 50 gramov.
Nemám však dobrú skúsenosť s pridávaním škorice do posypky, hrudky potom nedržia pekne pohromade!
Mám poznačené, že radšej škoricou jemne posypať koláč, než ju dávať do mrveničky!!!