Varenie

Dotaz

rosana - bez fotkyrosana, 5. februára 2013

zdravim ,rada peciem torty ale korpus sa mi nedari ,ked nalejem cesto do formy je to vysoke ,ked sa pecie je este vissie ale jak to vyberiem z rury tak mi padne ,viete mi niekto poradit kde je chyba ,alebo mi niekto napise recept na dobry vysoky korpus? dakujem vopred.

@zareaguj


Diskusia k téme

gordonko
...prečo vysoký ????? daj si dva rovnaké na seba

ja pečiem torty , používam klasické formy cca 7 - 8 cm vysoké boky zo sponou na otvorení ,ale nedávam doplna lebo cesto ešte nabehne ..... spíš vo forme dávam cesto ku krajom - v strede prehlbinka a pri pečení sa to zrovná.
čo sa týka ,že cesto Ti padne asi nemáš dopečené ...skúšaš pichnúť špajdlou ?????? ak nie skús pichni špajdlu a ked je od cesta ešte neni upečeno.Mimo iné s korpusom sa nebúchá.
Taký velký korpus chce svoj čas.... napr. moj orechový pečiem 80 - 85 minut aby sa dobre upiekol alebo máš moc mokré cesto ... to je vpodstate to isté
.. vieš čo napíš sem recept na ,,Tvoj,, korpus
petulkape
Mňa napadlo - nepečiete ho pri vysokej teplote? Ja korpusy na torty pečiem pri 150°C, ale poznám žienky, ktoré pečú dokonca ešte na nižších teplotách, najmä, pokiaľ sa korpus na celú tortu pečie na 1x.
babidka
Myslim si , ze chyba bude v peceni .Korpus "spadne" ak je nedopeceny .Teda vyzera na prvy pohlad v poriadku , ale predsa len nie je dost pevny vo vnutri a casom klesne dole . Vzdy treba odskusat sparatkom alebo spajlou ci je cestu uz suche , prepecene . @gordonko ma pravdu , vacsi korpus alebo hustejsi /napr.s orechami / potrebuje viacej casu ako jednoducha piskota .
hubata
@gordonko to vysvetlil naozaj dokonale, na vysokej odbornej úrovni - vidno že naozaj pečieš aj torty. Si šikuľka.
gordonko
@rosana teraz ma napadlo ... chceš vysokú tortu klikni si na tu moju Brnenskú a výšku si urobíš akú chceš ...aj 40 cm
evanaaa
A zásada je aj - prvých 20 minút neotvárať rúru. A ozaj, ak je cesta veľa, radšej piecť na nižších teplotách, aby sa stačilo prepiecť, naopak, pri nízkych korpusoch, napríklad na plechu radšej rýchlejšie,aby sa zas nevysušilo. Ale to sú finty, ktoré sa časom dajú vychytať, lebo každá rúra môže ináč piecť.
saska12
ja mam trosku iny problem. mne korpus nepadne, ale vzdy je doslova ako sopka. cim to je? viem, ze prasku do peciva nedavam vela.