Varenie

Domáci tvaroh

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 2. júna 2011

Ide sezóna ovocných koláčov a tie s tvarohom máme najradšej, vie mi niekto poradiť ako odhriať domáci tvaroh na plynovom šporáku tak aby nebol mäkký ale ani veľmi suchý. Poradili mi, že do vychladeného 3 l mlieka vliať 1 l horúceho prevareného, ale ešte som to neskúšala.

@zareaguj


Diskusia k téme

akeber
čerstvé mlieko nechať odstáť v chlade, pozberať smotanu, potom nechať mlieko dobre skyslieť. kyslé mlieko pomaly zohrievať a miešať až kým sa to riadne nesekne a voda na vrchu nezožltne. precediť cez plátno, gázu a pod. , a nechať odkvapkať, ale pozor aby nezostal tvaroh veľmi suchý.
mery8658
Mňa moja mamka naučila tvaroh robievať v mäsovom pekáči a v plynovej rúre je to veľmi jednoduché a tvaroh zaručene výborný. Do mäsového pekáča si dáme asi 1 liter vody, dáme si ju zovrieť a do toho naberačkou jemne poprekladáme kyslé mlieko /môžeme aj preliať ale potom je tvaroh taký rozmrvený/ a pekáč vložime do vyhriatej rúry prudko zahrejeme a potom už len pomaly ohrievame tak že do dvierok si vložíme niečo kovové aby dvierka neboli úplne zavreté teplotu udržujeme takú aby mlieko nevrelo len sa ohrievalo čím dlhšie tým lepšie 1-3 hod. keď mate dobrý zdroj domáceho mlieka tak v polovici ohrievania môžeme ešte sladkým mliekom povrchu popolievať tým získame viac tvarohu a je taký lahodnejší. Keď chceme tvaroch suchý tak ho dáme do plachtičky /ja používam kus zaclony/ ešte horúci a necháme odkvapkať pokiaľ vychladne ale ak chceme tvaroch šťavnatý tak ho dáme do plachtičky napoly prechladnutý.Počas ohrievania netreba miešať len sa presvedčiť či už je dobre ohriaty. Srvátku z tvarohu nevylievame ale trocha osladíme a pijeme teplu a teraz cez leto aj vychladenú- výborný nápoj.
hubata
V širšej nádobe sme nechali plnotučné mlieko skysnúť aby úplne stálo. Potom sa pomaličky zohrievalo (nesmelo vrieť!), sem-tam jemne premiešalo a tvaroh sa sám vyzrážal. V hustom site sa nechal tvaroh odkapkať a keď sa mi zdal suchý, tak som ho premiešala s troškou smotany alebo mlieka pred použitím.
evanaaa
Hubata, takto som aj ja robievala tvaroh, je to jednoduché, rýchle. Mnohokrát sa stalo, že sme mali tvaroh nechtiac - mliekom bolo len mierne skysnuté, mama nevedela o tom, chcela ho zohriať a ono sa jej zrazilo na tvaroh - tak bol tvaroh, lepšie, ako mlieko vyliať. Dala ho do gázy alebo plátienka nechala odtiecť.
hubata
presne @evanaaa - čo sa budeme babrať s nejakým skysnutým mliekom šup-šup a je to! Kyslé mlieko som mala rada so zemiakmi s cibuľou, môj otec si k tomu ukrojil ešte aj chleba. A tomu sme potom hovorili že si dáva otca s materou ......
evkalibka
ďakujem za príspevky, len dnes som sa dostala k počítaču, budem skúšať