Domáci tvaroh v Canade (fotorecept)

Domáci tvaroh v Canade (fotorecept)
Foto: honestka
honestkaHonestka, recept pridal: 5. apríla 2010 0:01Ďalšie jeho recepty

Ked si chcem tu upiect mamine dobre slovenske tvarozniky ako ich originalne robila ona, tak si rada urobim aj domaci tvaroh, pretoze ten ktory tu dostanem kupit je hrudkovite tvrdy, kysly a treba ho pomliet. Chutove sa vsak k moju neda prirovnat aj tak, naviac ma to vyjde dost lacno.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Z mlieka si odoberiem asi tak 1/2/litra, necham troska zohriat iba tak letno a zamiesam do neho kyslu smotanu.

2

Toto vylejem do hrnca k ostatnemu mlieku a prilejem ocot a vsetko dobre premiesam. Odlozim na miesto a necham skysnut aspon take dva dni pri izbovej teplote.

3

Ked je mlieko hotove prenesieme na sporak a zacneme s robenim tvarohu. Mlieko v hrnci zohrievame pomaly, tak aby sa nezacalo varit a najviac dosiahlo teplotu 90 st.C. Cas sa tu neda urcit, pretoze to zalezi na teplote vasho sporaka, ale ked vidite, ze mlieko sa zacne separovat do hrudiek a zacina sa robit z neho aj 'zltkava' srvatka, sporak vypneme. Vsetko nechame na sporaku stat do skoro vyhladnutia a postupne vidime, ako sa hrudky tvarohu presunu na spodok hrnca a na vrchu zostane len srvatka.

4

Takto pripravenu hmotu precedime cez namocenu lanovu utierku a nikede zavesime, nechame uplne odtiect.

5

Ked uz nic z tvarohu nekvapka, tento prelozime na tanier, zakryjeme kuchynskou foliou a nechame do druheho dna 'dozriet' v chladnicke.
Z takto pripraveneho tyvarohu mozeme robit vselijake fajnove plnky do kolacov, ci sladke, alebo slane kremy, krore dalej ponukame podala nasich predstav. Takto pripraveny tvaroh je velmi LAHODNY! Z tohto mnozstva som odvazila 1 + 3/4 kg hotoveho tvarohu, takze kolacov bude dost!



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (4,4 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • brituska, 5. apríla 2010 o 14:58
    Tak ale sa ti podaril honestka, viem čo to je zhánat Slovenský tvaroh.Mám dceru v Londýne a tiež tam tvaroh nedostat.


  • janaalizibolenova, 5. apríla 2010 o 15:07
    honestka, super, rozhodne ukladam a vyskusam, konecne mozem robit aj tvarohove kolace, ktore som doteraz "obchadzala" nechcene


  • evusik, 5. apríla 2010 o 15:59
    aj u nás doma sa takto robil tvaroh a dobrý bol aj taký len posolený. Skúšala som aj ja ale z kupovaného to nebolo nič moc. Teraz u nás točia mlieko družstevníci, z toho by sa už dalo. Len ma zaujíma ako ho uchovávaš, keďže je to veľké množstvo a jesť týždeň tvarohové jedla by ma asi nebavilo :-)


  • michsamant, 5. apríla 2010 o 17:43
    Toto je super recept...kysla smotana je curd? Nikdy sa neviem rozhodnut, ci to mam brat ako kyslu smotanu alebo jogurt. Ja obcas robievam,len davam citron miesto octu. Myslis,ze je v tom nejaky zasadny rozdiel?


  • janaalizibolenova, 5. apríla 2010 o 17:56
    a mna este napadlo, mozem to urobit aj z plnotucneho mlieka?


  • honestka, 5. apríla 2010 o 18:07
    @Janka , nevsimla som si chybu v recepte, mala som dojem, ze som klikla na PLNOTUCNE mlieko. samozrejme, cim viacej tukove, tym lepsi tvaroh. Recept opravim a dakujem!


  • honestka, 5. apríla 2010 o 18:11
    @evusik : nejako som nemala problem s dhodobim skladovanim. Urobim najmenej 2 velike tvarohove kolace, potom aspon 50 ks moravskych kolacikov, potom tiez tvarohove gombolce plnene ovocim, alebo len tak so struhankou, na cerstvo pomazanku a je po tvarohu.
    Samozrejme niektore putuju aj do mraznicky na "horsie casy"...


  • honestka, 5. apríla 2010 o 18:16
    @Miska : je rozdiel ci pouzijes kyslu smotanu alebo yogurt.
    Samozrejme ked robis domaci yogurt tak ho pouzijes ako curd, ale do tvarohu nie. Ja radsej pouzivam ocot ako citron kvoli chuti. neskusala som to s citronom, lebo takto to mam roky osvedcene.

    Inac keby som nechala nase mlieko len tak bez tej smotany pri izbovej teplote, tak sa len zosmradne a je dobre iba na vyhodenie
    Skus najpr v malom mnozstve...


  • michsamant, 5. apríla 2010 o 18:47
    Skusim asi, lebo mam uz dlhsie chut na tvarohove rezance. skusim nechat "sadnut" mlieko samotne, uvidim co sa stane. Tu som zatial nenatrafila na nikoho,kedysi som robila z byvolieho domaceho mlieka a to teda bolo huste, tolko tvarohu bolo vzdy. Kupovane je sama voda. Kupim ten ocot a vyskusam.


  • janaalizibolenova, 5. apríla 2010 o 19:48
    @honestka dakujem, bo kupujeme len plnotucne, ktore vyjde lacnejsie ako nizko, alebo polotucne, skusim asi radsej urobit len z polovicnej davky, alebo mozno aj stvrtinovej , bo sa obavam, ze manzel mi tvaroh jest nebude :-(


  • honestka, 5. apríla 2010 o 19:51
    samozrejme, staci z menej aspon zistis, aku zrazanlivost ma mlieko u vas a kolko tvarohu ti vyjde.
    Ja robim toto mnozstvo, lebo mi vystaci na vsetko co mam naplanovane urobit.


  • janaalizibolenova, 5. apríla 2010 o 20:13
    ja sa bojim na zaciatok urobit vela...nie preto, ze by som spochybnila recept,ale bojim sa , aby som cosi nepokazila a neslo 6 litrov mlieka len tak do zachoda a nechcem robit tolko kolacikov tvarohovych, lebo manzel si zvykne dat tak 4 kusky a ostatok plechu je na mne :-D


  • samanka, 5. apríla 2010 o 21:58
    tak tento recept ma zaujal...vyskúšam..ja si robievam tvaroh, ale len z čistého kravského mlieka, ktoré nechám skysnúť (v zime to trvá dlhšie, v lete 3-4 dni), smotanu pozbieram, mlieko nahrejem. Ja mám rada tvaroh, keď je mäkký (ja tomu hovorím "žuvačkový"), ale dá sa urobiť aj hrudkovitý-dĺžkou zahrievania. A tvaroh po vychladnutí dávam do mrazničky, vydrží tam veľmi dlho a podľa potreby si vyberiem, koľko potrebujem.


  • honestka, 5. apríla 2010 o 23:49
    @samanka : asi 15 rokov sme kupovali mlieko priamo z farmy a nebol problem ho nechat skysnut prirodzene.
    Z obchodu kupene mlieko tu (bez smotany) iba zosmradne, ale nikdy neskysne.
    aj ja robim tvaroh makky a krasne sa mi rozdlavi iba tak vidlickou. Zatial som mraznicku nepotrebovala, ale viem, ze mas pravdu-tam sa mu nic chutove nestane.
    Dakujem za comment.


  • marca, 6. apríla 2010 o 09:26
    ja to robim podobne len nedávam ocot, dobre necham odkvapkať (ešte aj zaťažim abby dobre odtiekla srvatka, potom je ako hrudka , dá sa krájať), tvaroh je výborný, a ak ostane tak zabalený do mikrotenového vrecka odložim do mrazničky a potom ak potrebujem necham pri izbovej teplote rozmraziť. Je ako čerstvy.


  • cistinka, 6. apríla 2010 o 09:47
    Patrí ti môj obdiv....taký domáci tvaroh musí byť oveľa chutnejší :-)


  • marca, 6. apríla 2010 o 09:57
    aj je, ja v obchode ani nekupujem lebo je to samá voda, riedky a v kysnutých buchtách sa strati, alebo je ako guma


  • sovka62, 6. apríla 2010 o 11:28
    Už roky som domáci tvaroh nerobila, práve preto, že vysoko zahriate mlieko sa nedá skvasiť tak, aby bolo jedlé. Keď skysne je už len vyhodenie. Takže sa receptu veľmi teším a to aj preto, že by som si strašne rada vypila pohár kyslého mlieka, ale naozaj domáceho kyslého, nie tie kupované acidká a zákvasy, ktoré môj žalúdok odmieta tráviť. Ďakujem.


  • marca, 6. apríla 2010 o 11:36
    na zakvasenie sa môže použiť iba mlieko s kratkou trvanlivosťou, nie trvanlivé mlieko. Na zakvasenie je treba použiť kyslomliečný výrobok so živými kultúrami (probiotický výrobok napr. jogutr, acidofilné mlieko, smotana kyslá, kefír a vždy to potom má poríchuť toho výrobku výrobku)


  • kucharronald, 6. apríla 2010 o 13:15
    Dám sem adresu, kde vidieť, ako robili naši starý predkovia tvaroh...

    » varecha.pravda.sk/diskusie/moji-predkovia-co-jedli-co-var...


  • janadelfi, 6. apríla 2010 o 16:29
    Moja babička tiež robila domáci tvaroch len z plnotučného mlieka, ale asi som bola veľmi malá, lebo si neviem spomenúť ako..... dávala ho do koláčov a buchiet, ktoré deduško rozvážal na bicykli celej rozvetvenej rodine.....


  • janadelfi, 6. apríla 2010 o 16:31
    @honestka , chcela som vlastne napísať, že skúsim iste. U nás v meste nemáme mliečny automat, ale myslím, že to mliečko by bolo najlepšie...


  • honestka, 6. apríla 2010 o 18:22
    Ano, prvy krat skuste len tak v malom trebarz z 2 litrov, aby ste videli ako sa zakvasi.

    @Sovka , Ked budes skusat to kysle mlieko, chcem ti povedat, aby si uz v zrazenom nenechala tu vodu vsetku, odlej z nej, aby mlieko nebolo velmi vodave.
    Ja ked odoberam na kysle mlieko k haluskam, tak vezmem len z vrchu krasne sadnute hrudky a potom vareskou zo spodu prilejem aj tej vody a je fantasticky kremove, lebo co kupime v obchode je taka "brcka" nijakej chute.(manzel pije rad take hrudkove, ja roztrepane).
    Kysle mlieko robievam tiez dost casto sama (k halusky, harula).

    @Rony : dakujem za linku, zaujimavy clanok, mas velmi dobry zaklad a mozes cerpat skusenosti od babky, tak si to zapisuj.
    Ja som sa tiez vela naucila z rozpravania babiek, dozili sa vysokeho veku az do 100 rokov.

    Dakujem za pekne comments a Nech sa vam vsetkym zdari, pozdravujem vas!


  • evusik, 16. apríla 2010 o 12:12
    @honestka , včera som okrem tvojich žemličiek robila aj tento domáci tvaroh a podaril sa. U nás dostať dobré kravské plnotučné mlieko takže aj ten tvaroh je mňamkový


  • honestka, 16. apríla 2010 o 23:11
    Evusik, fajn, to mlieko by som hned kupila takto mas moznost robit dobroty!
    A paci sa mi tvoja fotka! taku pani turkynu robime tu 2x do roka hoci cim dalej tym mensiu,,,,

    ... my sme tu roky chodili na farmu a mala som tak aj domace maslo aj vsetko, lebo sme kupovali 10 litrov mlieka... bohuzial uz davno to nefunguje a musime kupovat z obchodu.


  • janger, 10. júla 2010 o 16:13
    Spravila som tvaroh podla tvojho receptu, z 2 litrov pasterizovaneho mlieka, tak na skusku. Bol dobry. Dakujem za recept.


  • michsamant, 12. júla 2010 o 05:08
    miesto octu mozem dat aj citron,ze? ide o tu kyslost....ci treba dodrzat ten ocot?


  • honestka, 12. júla 2010 o 18:51
    @miska : nedavam citron co by mohol zmenit bude mozno troska chut tvarohu - ale dost pochybujem, ano, ide o kyslost a preto pouzivam len obycajny 7% ocot. daj mi vediet ako sa podaril...


  • michsamant, 13. júla 2010 o 19:05
    Mam 5% ocot, robim z 2 litrov, tak som zvedava rano ako bude vyzerat :) aj ten jogurt robim podla rad, dala som ho do piecky, aby mal rovnaku teplotu...no, drz mi palce :)


  • honestka, 13. júla 2010 o 19:56
    @Miska : vsetky schopnosti ktore mam, tak davam do kopy a posielam eterom, aby si vyrobila vyborny produkt. 5% je fajn tiez.papapa


  • michsamant, 14. júla 2010 o 05:15
    Mila @honestka , poslala si dobre schopnosti! Tvaroh sa podaril, je makkucky a uplne skvely! Velke DAKUJEM za tento recept :) Mne stacilo nechat mlieko ulezat cez noc (v kuchyni mam teplo), rano uz bolo vsetko zrazene a pripravene na ohrievanie. Prikladam obrazok mojho vytvoru. Robila som z 2 litrov na prvykrat.







  • michsamant, 14. júla 2010 o 05:16
    No a podaril sa mi aj jogurt! :))


  • michsamant, 14. júla 2010 o 18:55
    Este sa ta chcem spytat, kolko dni vydrzi dobry v chladnicke?


  • honestka, 15. júla 2010 o 02:33
    @Miska :Takze moja energia k tebe dosla a USPECH!
    Dakujem aj za pochvalu. som velmi rada, ze sa ti recept podaril , tvoj tvaroh vyzera perfect!!- a naviac ma tesi, ze sa ti paci aj chutove. Pravdu povediac, neviem ako dlho moze vydrzat v chlade.
    Ja ked ho urobim z celeho galona, tak mam velky tvaroh a rozdelim si jedla a kolace tak, aby som ho do tyzdna minula. Tento Tvaroh sa Da aj zamrazit a dalej pouzit ako cerstvy, len sa potom troska viacej mrvi ,ale chutove sa nezmeni. Ak by si ho nechala dlhsie v chladnicke, urcite sa mu nic nestane, ale chut sa moze zmenit tym, ze dlhsim statim nadobudne zrejme kyslejsiu chut.


  • michsamant, 15. júla 2010 o 07:27
    Tyzden ho nebudem skladovat :) zajtra sa chystam na nejaky kolacik.


  • bambulka51, 19. júla 2010 o 09:51
    @honestka ,aj ja ho tak robievam,ale ja som sa srvátkou liečila,dosť často som trpievala,,ešte po pôrodoch,,zápalom močových ciest.


  • michsamant, 20. júla 2010 o 12:25
    idem dnes znova robit tento tvaroh, lebo som si uz davno ulozila recept na Pribinacik, co je na Vareche a stale som ho nevyskusala.....tak dufam, ze to bude mnamka a decka budu capkat papulkami ;)


  • pirozka, 9. septembra 2010 o 05:12
    mila honestka, ja tiez byvam v zahranici a tvaroh si tiez rada robim sama. tu je jedno video ako sa robi tvaroh. trva to len zopar minut a pouziva sa na to len plnotucne mlieko, kysle mlieko a citron. stava alebo ocot. video je v anglictine, tak mi mozte dat vediet ak budete potrebovat prelozit :)
    » foodwishes.blogspot.com/2008/06/you-dont-have-to-be-cheese-whiz...


  • honestka, 9. septembra 2010 o 16:57
    @Pirozka : dakujem za video a ponuku prekladu, tuto "rychlometodu" pouzivam obcas, ked nahdou si zmyslime robit nieco s tvarohom a niet ho, ale priznam sa, ze radsej robim tou starou metodou kvoli tomu, ze tvaroh ma ovela intenzivnejsiu chut a tiez strukturu. Naopak ak budes potrebovat ty nejake rady ako si pomoct v kuchyni, ozvi sa, byvame tu uz 3 desatrocia a tak som sa vselicomu musela prisposobit. pozdravujem ta.


  • pirozka, 9. septembra 2010 o 21:36
    no asi tu vasu metodu budem musiet vyskusat :).
    a dakujem velmi pekne za navrh o pomoc pri kucharskych dilemach.. no nie je to tu vzdy lahke, ale nastastie nedaleko odo mna je jeden obchodik kde predavaju cesko-slovenske potraviny. tam chodim hlavne na nase muky. len mam jeden problem, neviem co pouzit do pecenia namiesto stuzeneho tuku. u nas je to myslim Cera alebo Hera. obycajny margarin nie je vzdy vhodny. mate nejaky navrh? dakujem, prajem pekny den!


  • honestka, 10. septembra 2010 o 03:32
    @pirozka : 1/ dakujem skus, rozhodne budes vidiet rozdiel v kvalite tvarohu, mam to vyskusane, robim to uz tu desatrocia. == 2/ skus si kupit CRISCO - je to hydrogenated soybean oil v tuhom skupenstve. Taktiez v europskych Deli obcas najdem vyrobky z palmoveho oleja tiez ako tuk, alebo potom mozes doma urobit mast (ako ju robim tu, mam tiez recept na vareche). Crisco je vsak ovela jemnejsie uz preto, ze je rastlinneho povodu. Iste zalezi na co chces pouzit tento tuk, ale pecenie criscom neskazis. == Ak ti mozem poradit a ostavas v Amerike dlhsie, nauc sa vsetko robit IBA z hladkej muky, nielenze usetris peniaze, ale aj kolace, chlieb a zakusky ti budu chutit a grisove muky nebudes miss anymore, ak -tak niekedy sa da vypomoct comp. "Purity: Wheetlets". dalsia rada by bola: nikdy nezamen maslo v kremoch ! ziadnym ! margarinom.
    == dufam, ze ti toto pomoze, ak mas skype, daj mi adresu (moja je uvedena v profile) a kedykolvek sa mozeme skontaktovat. pozdravujem a zelam dobru pohodu!


  • pirozka, 10. septembra 2010 o 21:59
    ano, to Crisco som videla ale kedze nebolo v chladnicke tak sa mi to akosi nevidelo.. ale skusim to, dakujem vam.
    ohladom tych much mate pravdu, asi vsetko sa da ked sa chce.. treba len vyskusat.
    a to maslo by som za margarin veru nemenila ani ja, ja som ho len parkrat pouzila namiesto stuzeneho tuku, ale samozrejme to co malo stuhnut nestuhlo.. myslim ze sme raz robili grilaz a ta sa nam liala jedna radost, az sme ju museli zamrazit :)
    dakujem este raz za rady a rada sa s vami porozpravam aj cez skype (martina.fe.he)


  • honestka, 11. septembra 2010 o 04:22
    za malo Martinka a prosim ta, nabuduce mi tykaj, dakujem a nech sa ti dari nielen v kuchyni, aby si si zvykla co najrychlejsie.


  • pirozka, 12. septembra 2010 o 03:31
    dakujem pekne!! pekny vikend prajem


  • kvak, 9. októbra 2010 o 00:10
    Robím i ja domáci tvaroh, vyskúšam so smotanou a s octom


  • clovekanonym, 1. júna 2011 o 00:35
    Dakujem za recept, ale co robite so srvatkou?


  • cupcake, 30. júna 2011 o 20:35
    Vidim, ze som natrafila na tu spravnu debatu. Recept na tvaroh som pytala od mojej mamy, ktora ho robievala doma, aj som ho skusala, nejako mi nevysiel . Nemala som plnotucne mlieko. Teraz ho vsak uz vidavam aj v obchodoch, tak skusim. Viem, ze v Kanade bolo, ale tuna v USA som ho veru dlhe roky nenasla. Vyskusam, moravske kolace budu urcite lepsie . Vdaka za recept.


  • cupcake, 30. júna 2011 o 20:35
    Vidim, ze som natrafila na tu spravnu debatu. Recept na tvaroh som pytala od mojej mamy, ktora ho robievala doma, aj som ho skusala, nejako mi nevysiel . Nemala som plnotucne mlieko. Teraz ho vsak uz vidavam aj v obchodoch, tak skusim. Viem, ze v Kanade bolo, ale tuna v USA som ho veru dlhe roky nenasla. Vyskusam, moravske kolace budu urcite lepsie . Vdaka za recept.


  • cupcake, 30. júna 2011 o 20:36
    Vidim, ze som natrafila na tu spravnu debatu. Recept na tvaroh som pytala od mojej mamy, ktora ho robievala doma, aj som ho skusala, nejako mi nevysiel . Nemala som plnotucne mlieko. Teraz ho vsak uz vidavam aj v obchodoch, tak skusim. Viem, ze v Kanade bolo, ale tuna v USA som ho veru dlhe roky nenasla. Vyskusam, moravske kolace budu urcite lepsie . Vdaka za recept.


  • cupcake, 30. júna 2011 o 20:36
    Vidim, ze som natrafila na tu spravnu debatu. Recept na tvaroh som pytala od mojej mamy, ktora ho robievala doma, aj som ho skusala, nejako mi nevysiel . Nemala som plnotucne mlieko. Teraz ho vsak uz vidavam aj v obchodoch, tak skusim. Viem, ze v Kanade bolo, ale tuna v USA som ho veru dlhe roky nenasla. Vyskusam, moravske kolace budu urcite lepsie . Vdaka za recept.


  • cupcake, 30. júna 2011 o 20:36
    Vidim, ze som natrafila na tu spravnu debatu. Recept na tvaroh som pytala od mojej mamy, ktora ho robievala doma, aj som ho skusala, nejako mi nevysiel . Nemala som plnotucne mlieko. Teraz ho vsak uz vidavam aj v obchodoch, tak skusim. Viem, ze v Kanade bolo, ale tuna v USA som ho veru dlhe roky nenasla. Vyskusam, moravske kolace budu urcite lepsie . Vdaka za recept.


  • cupcake, 30. júna 2011 o 20:36
    Vidim, ze som natrafila na tu spravnu debatu. Recept na tvaroh som pytala od mojej mamy, ktora ho robievala doma, aj som ho skusala, nejako mi nevysiel . Nemala som plnotucne mlieko. Teraz ho vsak uz vidavam aj v obchodoch, tak skusim. Viem, ze v Kanade bolo, ale tuna v USA som ho veru dlhe roky nenasla. Vyskusam, moravske kolace budu urcite lepsie . Vdaka za recept.


  • cupcake, 30. júna 2011 o 20:36
    Vidim, ze som natrafila na tu spravnu debatu. Recept na tvaroh som pytala od mojej mamy, ktora ho robievala doma, aj som ho skusala, nejako mi nevysiel . Nemala som plnotucne mlieko. Teraz ho vsak uz vidavam aj v obchodoch, tak skusim. Viem, ze v Kanade bolo, ale tuna v USA som ho veru dlhe roky nenasla. Vyskusam, moravske kolace budu urcite lepsie . Vdaka za recept.


  • cupcake, 30. júna 2011 o 20:36
    Vidim, ze som natrafila na tu spravnu debatu. Recept na tvaroh som pytala od mojej mamy, ktora ho robievala doma, aj som ho skusala, nejako mi nevysiel . Nemala som plnotucne mlieko. Teraz ho vsak uz vidavam aj v obchodoch, tak skusim. Viem, ze v Kanade bolo, ale tuna v USA som ho veru dlhe roky nenasla. Vyskusam, moravske kolace budu urcite lepsie . Vdaka za recept.


  • cupcake, 30. júna 2011 o 20:36
    Vidim, ze som natrafila na tu spravnu debatu. Recept na tvaroh som pytala od mojej mamy, ktora ho robievala doma, aj som ho skusala, nejako mi nevysiel . Nemala som plnotucne mlieko. Teraz ho vsak uz vidavam aj v obchodoch, tak skusim. Viem, ze v Kanade bolo, ale tuna v USA som ho veru dlhe roky nenasla. Vyskusam, moravske kolace budu urcite lepsie . Vdaka za recept.


  • sazuna, 7. januára 2012 o 11:05
    Vau, fantasticky recept, definitivne budem skusat. Som na Novom Zelande a v urcitych obchodoch sa da kupit tvaroh, ale pripada mi velmi jemny a nema tu pravu chut. Takze hor sa na tvaroh. A ozaj, co robis s tou srvatkou??
    dakujem


  • hubata, 7. januára 2012 o 12:31
    Veľmi pekná stránka, vidno že šikovné české a slovenské ženy si dokážu pomôcť vždy za každých okolností nielen keď nemajú hladkú múku alebo tvaroh. Nech sa vám darí !


  • sestricka126, 23. februára 2012 o 09:14
    konecne som nasla recept na vyrobu domaceho tvarohu :) zijem v Norsku a tu tvaroh nemaju vsade :) konecne si urobim tvarohove kolaciky alebo tvarohovu tortu :) ukladam do KK :) akurat som si pripravila na tvaroh podla tvojho receptu :) ale kedze mam v kupelni podlahove kurenie tak to vyuzijem kedze v kuchyni mam 19C tak by mi to ani tak skoro neskyslo ako pises....a podlahove kurenie vyuzivam na kysnute kolaciky :D dakuejm za tento recept ze si ho uverejnila pomohla si tym kopec zienkam ktore ziju nielen v zahranici ale uprednostnuju domace vyrobky pred kupovanymi :)


  • marianne69, 4. mája 2012 o 16:57
    doteraz som robila tvaroh vzdy tak,ze som len nechala skysnut mlieko a potom pomalicky ohrievala,bol vzdy dobry.Dnes som skusila z 2l mlieka podla teba @honestka a pridala som smotanu a ocot,musim napisat je vynikajuci,dakujem:-)


  • jozka2, 25. mája 2012 o 23:14
    honestka vdaka za ten tvaroh.recept skusala som mnoho inych ale stale to nebolo ono,robila som aj z kefiru ten si robim sama je uzastny nemusim davat maslo ked robim pomazanku/ma to troska inu chut moja dcera hovori ,ze to smrdi za kravou,ha,ha,ha/kupujem mlieko organicke nemalo,alebo menej malo chemikalii a viac probio kultur kto vie ved sa pasterizuje no robi mi to dobre aspon si mysliet ze je lepsie,ja som skusala s citronovou stavou ale ten tvoj urcite je dobry a aj servatka sa da pravdepod.pouzit


  • jozka2, 25. mája 2012 o 23:21
    este chcem dodat,ze ja nahrievam ruru na tych 90 stupnov a tam drzim ,ked sa tvaroh zraza potom vypnem a necham do vecera alebo vecer do rana kym nevychladne.Tak robila moja mamka nechala na sporaku od rana az kym neprsla domov sporak chladol a syr dzrieval och to bol tvaroh


  • marienka44, 9. februára 2013 o 18:14
    @Honestka , milá, takzenezbieras smotanu na maslo, ako robia druhe varecharky. Ten ocot nahradza syridlo vlastne. Vyskusam podla Teba, pozdava sa mi to. Dakujem a pozdravujem do Kanady.


  • danadam, 13. februára 2013 o 14:49
    jeeej uzasny receptik, tiez nerobim tvarohove kolaci lebo sa tu v Belgicku neda kupit tvaroh. Idem hned skusit, vsetky suroviny mam :o) dakujem


  • honestka, 22. februára 2013 o 20:31
    vsetkym vam dakujem a som rada, ze recept je napomocny a pracuje v kazdej krajine. asi preto, ze je jednoduchy a robeny metodou nasich babiciek.
    @marienka : nie nezberam smotanu, mlieko ktore kupujem nie je take ako bolo pred rokmi z farmy a preto tu trosku smotany radsej v mlieku nechavam.

    Co sa tyka srvatky, ta sa da vyuzit velmi siroko v kuchyni. Da sa pit ako osviezujuci napoj /doporucuju ju aj pri chudnuti/ ked je studena; da sa pridat do vsetkych kysnutych ciest /nezalezi ci su to kolace alebo chleby/, robila som z nej aj palacinky ktore sa potom obohacuju ovocim a slahackou a mozem povedat, ze pecenim su lahsie ako tie s mliekom; ja ju aj mrazim.
    do google si daj : "srvatka" a vyjde ti iste vela odpovedi; bola tu aj debata: » varecha.pravda.sk/diskusie/co-zo-zostavajucou-srvatkou/12...


    Prepacte, ze odpovedam tak neskoro.


  • margaretka28, 22. februára 2013 o 20:45
    Ja som práve dnes tiež robila z domáceho mlieka, ale ja nepridávam ani smotanu ani ocot a podarí sa, tvoj spôsob je pre mňa novinka, niekedy na porovnanie vyskúšam.


  • gabkab, 7. marca 2013 o 16:32
    joj Honestka! Tak som rada, ze som nasla tvoje recepty! Len nedavno som sa prestahovala do Kanady (z UK, kde som povacsine dokazala zohnat SK vyrobky) a zacala mi nasa slovenska kuchyna a jej ingrediencie chybat viac, nez zvycajne a kedze nie som az taka skusena kucharka, som rada, ze som na tvojej stranke nasla sposob, ako ich substitue alebo vyrobit sama :)


  • honestka, 12. marca 2013 o 19:33
    @ @ margaretka a gabkab, dakujem som rada, ze recept sluzi k spokojnosti.


  • ojv, 19. augusta 2013 o 20:44
    Velmi dobry recept. Tvaroh mi krasne vysiel - pouzila som 3.25% mlieko a "light sour cream". Chcela by som tento recept vyskusat tiez s kozlacim mliekom. Ma niekto uz skusenosti s takymto mliekom?


  • honestka, 10. decembra 2013 o 17:10
    @ojv : dakujem ja som tu robila iba z kravskeho mlieka
    / tymto sposobom aj z kefiroveho mlieka je tiez velmi dobry tvaroh/
    Asi by som ti dporucila urobit iba z 1 litra na vyskusanie.
    Myslim si vsak, ze ine mlieka radsej s pouzitim syridla by si ziskala velmi kvalitny a dobry vyrobok.


  • jarbra, 8. januára 2014 o 18:56
    @honestka ,velmi pekne dakujem za receptik ,ja mam tiez tu v NL problem s tvarochom,chyba mi nas SL,manzel ma velmi rad rezance s tvarohom a palce si oblizuje ,ked mame brynzove halusky so slaninkou :-) este raz , BEDANKT !! za skvely receptik,.... konecne som nasla ,urcite vyskusam .Pekny vecer prajem . ♥


  • beatacsontosova, 9. januára 2014 o 11:02
    ahojte, chcem to cez víkend vyskúšať, no nejako som sa zarazila pri bielom octe...je to niečo iné ako klasický ocot?


  • honestka, 9. januára 2014 o 20:37
    dakujem obidvom, nech sa podari aj vam ako sa podaril vela ludom, ktori zijeme v zahranici.
    pracuje to asi preto, ze tieto zakladne veci v nom a starobyla originalna technika jednoduchosti nemaju preco sklamat/

    BIELY OCOT som nazvala preto, ze ludia pouzivaju aj take, ktore si robia z ovocia. Mam vsak dojem, ze ocot je ocot, u nas ho vsak mame len 5% oproti domovu aj preto som zacala pridavat smotanu.
    Jas osobne vzdy robim tento zdlhavy proces pretoze z nasho mlieka je tento tvaroh kvalitnejsi ako ho urobit narychlo len s nahriatim mlieka; zrejme mliecne kvasinky urobia za tie dni svoju pracu co doda tvarohu tu dobru chut.
    dajte vediet ako sa podaril. dk.


  • miroslava1501, 26. januára 2014 o 11:44
    chcela by som sa spytat, kedze tiez zijem v zahranici a neskutocne mi tu chyba tvaroh, kedze tu maju len cottage cheese. chcem na zaciatok skusit len z 1-2L mlieka. aj do tohto mnozstva mam dat celu smotanu alebo len nejaku cast z nej? mame tu 10% alebo 18%. ktora bude lepsia?



  • beatacsontosova, 5. februára 2014 o 08:27
    už sa mi to robí, včera som večer o desiatej vyliezla z postele, lebo som si uvedomila, že cez víkend ideme na návštevu a chcela som robiť tvarohovú štrúdľu, no na tvaroh som akosi zabudla - tak šupho do kuchyne a zarobila som raz - dva, som zvedavá na výsledok :-)


  • beatacsontosova, 8. februára 2014 o 22:37
    konečne hotový tvaroh, je vynikajúci, určite som nerobila naposledy :-)


  • honestka, 22. apríla 2014 o 19:02
    @beatacsontosova , dakujem, ano nesklame asi preto, ze metoda je jednoducha a pomoze prirodzenemu kysnutiu tak, aby mlieko nemalo sancu v dnesnej dobe len zosmrdiet lebo takto nema sancu a chut tvarohu je velmi prirodzena.


  • honestka, 22. apríla 2014 o 19:31
    @miroslava1501 , do 2 l mlieka ti staci polovicka kelimka, tukovost sa prejavi len v kvalite /cim viac % tym tuhsi tvaroh/ ale kedze sa jedna o male mnozstvo vlastne kyseliny, tak to velmi neovplyvni.
    Pouzi aj ocot, neviem kde zijes, my tu mame iba 5 a 7% a je jedno ktory.
    Dolezite (!) je proces neurychlovat a nechat ho ten den-dva, /zalezi aj od teploty v kuchyni/ lebo je tu urcite rozdiel v kvalite medzi tymto a takym, do ktoreho 40% tepleho mlieka prilejes ocot alebo citron a zrazi sa ti okamzite a precedis.
    daj vediet ak vyskus. dakujem.


  • kecemis, 26. júla 2014 o 18:58
    Hanka velmi pekne dakujem. Tvoj tvaroh je skutocne #1. Je vynikajuci, jemny no proste super. Este raz srdecna vdaka.


  • ywett, 26. júla 2014 o 19:36
    tak tento recept si uložím, určite sa mi zíde @Hanka , srdečne pozdravujem, chýbaš tu!


  • ewica, 6. augusta 2014 o 20:42
    chcela by som sa opýtať, prečo je potrebné pri výrobe tvarohu pridávať do mlieka kyslú smotanu a ocot. Ďakujem za vysvetlenie


  • daguska, 6. augusta 2014 o 22:24
    Tiez mám problém,nie len s tvarohom,ale s kyslomliecnymi výrobkami vseobecne.Vyrábam si tvaroh podobne a pouzívam mlieko v tetrapakovom balení,nie vzdy sa dá zohnat obycajné.Tvaroh je ozaj velmi chutný.Ale nás,domáci,slovenský,nad ten som zatial lepsí nejedla.


  • honestka, 28. septembra 2014 o 03:47
    @ kecemis : Mirko, dakujem a som rada, ze si recept vyskusal.
    Tesi ma, ze tento stary system vyroby pracuje aj v inych krajinach, kde su s kupenskym mliekom maju problemy.
    Nech sa ti dari, ako som si stihla vsimnut pridavas velmi kvalitne recepty, ktore su aj u nas casto v repertoari. Ta nasa nahla “zimna nadielka” mi znicila plany s mojou “urodou” takze lozime po farmers markets doplnit, co sa da bio. Pozdravujem.
    ==
    @ ywett: dakujem Ivka budem rada ak si pochutite. Musela som si zvyknut na tento pre mna “iny” system, ale v urcitom styku som aj ked nie vzdy tu viditelne v diskusnych prispevkoch. Pozdravujem ta.
    ===
    @ ewica: Dakujem za ?
    po skumani roznych technik sa mi tento sposob tu v pridavku smotany osvedcil zrejme kvoli tomu, ze prida prirodzene kvasinky ineho typu ako len z octu ci citronu aj preto, ze jeho priprava nie je momentalna ako pri “Paneer” ale tym, ze niekolko dni prirodzene kysne kedze inac by sa mlieko iba zosmrdelo.
    Jej Mnozstvo totiz velmi kvalitu “tukosti” neovplivni a pridavok yogurtu tu dal skor chut kefiru ako tvarohu pre nas s perfect s chutou.
    Toto je hlavne citit vtedy, ak robim z neho plnky do kolacov, nakypov ci palaciniek.
    Dufam, ze som ti to zdovodnila, pretoze tunajsie mlieko pokial nie je priamo z farmy a nepasterizovane je uplne ine ako sme boli zvyknuti na nase mlieka kupene bezne v obchodoch v rokoch, ked sme zili v domovine a preto je potrebne pridat tieto “Kyslostne zlozky”.
    A tak isto je rozdiel, ak by si ho urobila s pridavkom “Rennet” ktory sa pouziva pri vyrobe syrov, ktore mozes upravovat dalej. Toto je len jednoduchy TVAROH.
    ==
    @ daguska: tvoj koment mi dava perfect zmysel. Aj my po tych dlhych rokoch zivota tu stale hladame tie chute, ktore nevieme zatial dostatocne nahradit, preto si dame tolko roboty a zatial sa mi netazi najst zlozky co najblizsie k tomu aby to chutilo...
    Ale tym, ze sme si obohatili jedalnicek objavenim mnoho inych mix jedal, dnes sa nemozeme stazovat na pestrost. Hlavne ked necestujeme spat do domoviny a posielat sem potraviny je dnes nemozne. /ani navstevy uz neriskuju nasich prisnych colnikov/.
    Nastastie nase originalne jedla /aj tie starobabickovske z tunajsich ponuknutych receptov/ su uz v oblube aj nasej rozclenenej rodiny-co ma tesi- hlavne u vnucikov.
    Dakujem ti a pozdravujem ta v tvojom slnecnom domove oproti nasmu momentalne pochmurnemu.


  • martin108, 1. októbra 2014 o 10:09
    A čo je to prosím vás slovo "Canade" ? To je Kanada? Mluvíte o našich receptech ale neumíte ani po slovensky.


  • honestka, 1. októbra 2014 o 18:39
    @martin108 : to chces vazne okomentovat?
    Nie som snad jedina co ..."neumíte ani po slovensky" ale tebe to zdovodnovat ozaj nebudem.
    lol a predsa ti zazelam aj pekny vecer :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist