Rôzne

Domáci tvaroh- čo sa stalo?

misslilgangsta - bez fotkymisslilgangsta, 22. mája 2012

Dobrý deň,

V hrnci mi kysne mlieko na prípravu domáceho tvarohu. Domáci
tvaroh som už robila 2x v malom množstve. Včera som však kúpila
od mliekara 6 litrov mlieka, prevarila, nechala vychladnut, pridala
niečo na spôsob kyslej smotany(som v zahraničí), tak ako som to
robila predtým. Dnes som však mlieko ovoňala a vonia inak ako by
malo. Nesmrdí ako kyslé mlieko, ale podobne ako droždie.
Čo sa mohlo stať? To mlieko pravdepodobne vylejem, ale nechcem
urobit znova tú istú chybu. Mohlo to byť zlé mlieko? Alebo žeby som
hrniec zakryla príliš skoro, keď mlieko ešte nebolo vychladené?

Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

marylan
Ja keď robím domáci tvaroh nikdy nepreváram mlieko, ale z kysnutého mlieka urobím tvaroh bez pridania prídavku.
michsamant
Mohla sa ti donho dostat nejaka spinka, mlieku staci malo a rychlo skysne. Nepridavaj ziadnu smotanu, nechaj skysnut, sadne ako keby na jogurt tak to rozmiesaj a daj pomaly ohrievat. Ohrievaj a obcas premiesaj az kym sa ti nezrazi tvaroh. Potom ho sced.
medulienka122
hrniec zásadne neprikrývam, ani mlieko nepreváram. Raz dávnejšie sa mi stalo, že prikryté mlieko malo "krásnu " ružovú plieseň a pritom bolo domáce, kvalitné / za 2 dni/
babidka
@misslilgangsta - naco prevarat mlieko? pasterizacia v takom pripade neplni nijaky ucel - mlieko ma skysnut , zohrievanim /takze sa viac-menej mlieko aj tak pasterizuje :-)/ sa urobi tvaroh a hotovo . Ked sa teple mlieko zakryje - bez ohladu na to ci je prevarene alebo nie - tak dostanu prilezitost niektore druhy bakterii alebo plesnia mlieko naozaj dostane taku pachut . Mam s cerstvym mliekom dost skusenosti lebo uz asi 15 rokov berieme niekolkokrat do tyzdna mlieko od farmara a robim z neho naozaj vselico/tvaroh, hrudku , fetu , paneer, bryndzu, ricottu .../ a obcas sa mi stane , ze nevhodnym zaobchadzanim mlieko nie je take ake ma byt . Ale vzdy sa s nim da nieco urobit . Najcastejsie sa mlieko znecisti a nasledne pokazi od nadoby v ktorej bolo - mozno nebola cista nadoba u farmara , mozno v tvojej nadobe boli nejake spory plesni ci par bakterii a pomaly chladnuce mlieko je idealne na ich rast . Neber to tragicky - a pockaj , kym mlieko skysne .Potom ho ochutnaj a uvidis . Ak byvas v krajine , kde je teplejsie podnebie tak sa taka vec stane este rychlejsie ako v strednej Europe...
niniatko
mlieko, ktoré nie je tepelne ošetrené musí byť zahriate na 73°C a pri tejto teplote ponechané minimálne tri minúty a potom ho nechať vychladnúť, chyba mohla skutočne nastať znečistenými nádobami, keďže píšete, že ste mlieko prevarili (čím sa zničili všetky nežiadúce MO) a taktiež ste pridali smotanovú kultúru, čím sa mikroflóra v mlieku upravila
pachola
pri domácej výrobe tvarohu sa nikdy mlieko neprevára, stráca tým schopnosť skýšenia...
bozulka
Súhlasím s @babidkou , presne tak som robila aj ja dlhé roky a bez problémov.
Chuť mlieka závisí aj od kŕmenia kravičiek,kde sa pasú alebo čo dostávajú do válova.
ancicka
Mlieko na tvaroh sa neprevára!Ono sa pasterizuje pri ohrievaní .Možmo je to aj tým ,lebo prevarené dlhšie sa zráža,kým skysne.
Ja ked chcem,aby mi mlieko skôr skyslo,tak ked pozberám smotanu,pridám do mlieka kôrku chleba.Ešte sa mi to nestalo ,aby malo zlú chuť,a to som už spústu litrov naohrievala.
Skús to urobiť takto: varecha.pravda.sk/recepty/domaci-tvaroh-a-maslo-fotorecep...
petka33
jA tiez neprevaram, necham skysnut a potom ohrejem a mam super tvaroh
misslilgangsta
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za rady. Ten tvaroh som nakoniec urobila, ale pozbierala som vrchnú vrstvu ktorá sa mi zdala divná. Takže mám nizkotučný tvaroh. Chutí dobre.
Bez prevárania, ako mi radíte, si to však neviem predstaviť. Na čistotu a dodržané hygienicke podmenky na farme by som sa tu určite nespoliehala. A o pasterizácii som našla na internete rôzne informácie- aj k teplote aj dľžke ohrievania.