Rôzne

Domáci chlieb

bubaya - fotkabubaya, 31. júla 2013

Pečieme už niekoľko rokov doma chlieb. Aj v týchto horúčavách. Moja mama ho po upečení vždy prikryje utierkou a tak ho nechá vychladnúť. Mňa to hrozne hnevá, lebo potom sa mi zdá, že chlieb vonia nejakým tým práškom, alebo avivážou. Je nejaký konkrétny, fyzikálne dokázateľný a preukázateľný dôvod, prečo treba upečený chlieb prikrývať? Ak áno, tak vyhodím Ariel a kúpim nejaký bez smradu. Ak nie, budem bojovať. Ďakujem za odpovede.

@zareaguj


Diskusia k téme

hanee
ja ho tiez prikryvam a avivazov nevonia ,o)) a to mam cuch jak polovnicky pes
afrodit
Ja ho neprikryvam ale potieram ho vodou,robi sa to vraj aby mal dobru lesklu kôrku a netvrdol.Ariel nevyhadzuj ale pred tym ako pôjdeš chlieb prikrývať tak tu utierku namoc do octovej vody a potom preplachni v studenej.
irenaw
balím chlieb až vychladnutý, do hrubej nebielenej utierky, takto vydrží, kým sa nezje, vysychá pomaly, je kváskový. táto utierka je určená len na chlieb, vyváram ju v octovej vode so sódou.
bubaya
Ďakujem vám, milé Varecháčky, za rady. Potieram vodou aj ja, pred aj po upečení. Nebudem nič vyhadzovať, utierky vyperiem v octe a položím navrch, aby sa používali tie nevoňavé.
micanela
ja ho po vybrati z pekarnicky necham na mriezke vychladnut, potom zabalim do utierky a do sacku. ale utierku treba menit kazdy den-dva lebo mierne vlhne. skusala som aj bez sacku ale potom zase chlebik rychlo tvrdol.
samanka
@bubaya chlieb aj ja prikryjem bavlneným obrúskom, mám na to určené dva, ktoré vymieňam podľa potreby. Ale periem zvlášť a nepoužívam aviváž. Raz sa mi stalo, že som sa pozabudla a chlieb voňal po aviváži...:-)))). Pri chladnutí by sa mal clieb prikryť, dokonca som kdesi čítala, že vlhkou utirkou. Ale neosvedčilo sa mi to. Stalo sa, že na kôrke sa objavila pleseň. Tak prikryjem len suchou a nechám na mriežke vychladnúť.Potom ho vložím do mikroténového vrecka (asi to nie je veľmi správne) a pod chlieb dám papierový obrúsok. Zatiaľ sa nestalo, že by splesnel. Mám ho tam aj 5 dní.
frezia68
Na chlieb mám zvlášť 2 biele obrúsky,ktorými prikrývam a periem zvlášť bez aviváže.A po vychladnutí balím do obrúska a vložím do mikroténového vrecúška,ktoré je otvorené.Ak zacítim trocha vlhkosť na obrúsku-vymením a hneď vyperiem,dám na slnko vysušiť.Chlieb vydrží,kým nezjeme,lebo nepečiem veľké chleby :-)
violenka
Ahojte,
myslím, že prať utierky v aviváži je absolútny nezmysel. Navyše, ak utierky vypláchate v aviváži, stráca sa čiastočne aj ich savosť. Utierky periem samostatne v práčke na 90°C, max. pridám ešte jedno záverečné pláchanie.
janny300
Tak ja tu avivaz ani do bieleho pradla nedavam , horsie sa zehli ale je bielsie, avivaz akurat do postelneho pradla a cierneho pradla ktore je vacsinou od mot oleja.
minimiska
Teraz v lete pri týchto horúčavách dávam vychladnutý chlieb do mikroténového sáčka a do chladničky. Vydrží dlho a je výborný. Toto ma naučila moja mama.
Skúšala som to aj s navlhčenou útierkou, aj laňovou, aj bavlnenou, ale tento spôsob je najlepší. Mám to overené. Dievčatá skúste to!
bubaya
Ďakujem dievčatá za rady Tak tu mám písomný dôkaz, že chlieb po aviváži nevonia len mne. Už som vyprala utierky na 90 bez aviváže a zaradila na vrch komínika.