Varenie

Domáci chlieb z vlastného kvasku

lola - bez fotkylola, 31. marca 2016

Dobrý deň, Varechaci, chcela by som Vás poprosiť o radu (-:
Po dvojročnej prestávke som znovu začala piecť chlieb (podľa tetriss), aj keď trochu upravený na moje podmienky, rúru atď. Chlebík je vynikajúci, ale čítala som, že pri použití domáceho kvasku(a nie syntetických kvasníc) chuť chleba je neporovnateľne lepšia. Včera som si po 1x zarobila domáci kvások, o ktorý sa teraz budem musieť starať a pestovať si ho počas 6 dní, (-:no uvidíme, ako to dopadne (-:..Ale nie je mi jasne, aký je ďalší postup pri použití domáce kvasku. Jeho potencia je taká istá ako u syntetických kvasníc, to znamená, že keď z kvasníc som do cesta pridávala len štipku, aj z kvasku bude stačiť štipka? Alebo kvások ma menšiu silu a je ho treba pridať viac? A ak áno, aké množstvo? Zatiaľ, čo som našla informaciu na španielskych strankach, zdá sa mi dosť zložitá kalkulácia koľko kvasku pouzit na toľko a toľko gramov múky a vody, okrem toho ja používam uz spomínaný hrncekovy recept od tetriss, tam netreba nič vážiť, je to rýchle a s vynikajúcim výsledkom. (-:
Vopred ďakujem.
A ak by niekto mal vyskusany recept na kvások, nechám sa poučiť, ten včera zarobeny je môj prvý pokus s neistým výsledkom (-:

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
skúsila si zadať do vyhľadávača? existuje na nete mapka kde sa na SK dá zohnať kvások, už si nepamätám či tam nie sú aj rady ako ho používať
smejkad
aj ja by som ti kvasok dala, ak si poblizku:-)
dobre recepty na kvaskovy chlebik ma havino, kimlo a mnohi dalsi, zadaj do vyhladavaca kvaskovy chlieb a mas to, urcite som videla aj bez vazenia recepty :-)
katka78
Ahoj Lola! Nie, pri kvásku neplatí 1:1 ku kvasniciam, kvásku sa dáva do cesta viac ako klasických kvasníc. Tiež si treba zvyknúť na dlhšiu dobu kysnutia cesta, neplatí ako pri klasickom droždí, že stačí cca 1h. Samozrejme chlebík sa ti zato odvďačí neporovnateľne lepšou chuťou a kvalitatívnymi vlastnosťami ako chlieb z droždia, tobôž chlieb sódový. Z vlastnej skúsenosti ti môžem odporučiť tieto recepty, ktoré mám všetky vyskúšané:
 varecha.pravda.sk/recepty/kvaskovy-chlieb/38882-recept.ht...

 varecha.pravda.sk/recepty/kvaskovy-chlieb-zora/48130-rece...

 varecha.pravda.sk/recepty/kvaskovy-chlieb-psenicno-razny-...

 varecha.pravda.sk/recepty/kvaskovy-zemiakovy-chlieb-fotor...

PS: keď budeš kvások uchovávať v chladničke, nedrž ho veľké množstvo, môže sa pokaziť. Prajem ti veľa zdaru pri pečení! :-)
lola
@Rulik (31.3.2016 11:40)

Ďakujem, rulik, ale som mimo Sk,)-:
lola
@Smejkad (31.3.2016 12:06)

Vďaka, smejkad, pozriem, niekedy v noci, keď deti zaspia,(-:
ten chlieb od tetriss je tak dobrý a nenáročný, ze by som len potrebovala vedieť zhruba pomer kvasku a muky, aby som aj naďalej mohla piecť podľa jej receptu. Ale možno sa inspirujem, ešte raz ďakujem.
lola
@Katka78 (31.3.2016 13:54)

Ďakujem, Katka, pozriem si ich, je ich dosť, tak uvidíme, či si ich dokážem prispôsobiť receptu, ktorý teraz používam. Pekný deň prajem. (-:
bubaya
Určite bude dostať kúpiť aj u vás hotový kvások - v lepších potravínách, v bio obchode, v DM drogérii....
lola
@Bubaya (31.3.2016 23:18)

Hm, no neviem neviem. Zatiaľ som sa s tým nestretla, veľmi pochybujem, v týchto veciach je na SK viac možností :-) Každopádne ďakujem za radu. Pekný deň :-)

lola
@Nadas (1.4.2016 06:56)

Zdravím, no presne toto som chcela, kvaskovy chlieb mi nedáva spávať :-), do druhej v noci som hľadala na nete :-), niečo podobné som našla, len nech sa mi ten kvások podarí a ideme nato. Lebo zatiaľ nejaví známky života :-(
Pekný deň prajem ;-)
haji
Chléb z kvásku už jsem pekla. Kvásek jsem si dělala od a do zet. Chleba jsem upekla prakticky z celého množství kvásku, bo co s případným zbytkem?! Už jsem nezopakovala /celkem časově rozvleklé/. Neva, vše se vyvíjí, uvidím příště.
Kvásek :  www.mamincinyrecepty.cz/ruzne/chlebovy-kvasek...

Chléb z žitného kvásku :  www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/chleb-z-zitneho-kvasku...

Na výše uvedených stránkách je více receptů na kváskový chléb, s menším podílem přidaného kvásku. Nakoukněte.
Nevím jak na Slovensku, ale v Česku a na Moravě existuje "kvásková mapa", je to jedna z cest, jak přijít ke kvásku bez problému co s přebytkem.
haji
@Haji (1.4.2016 12:19)
Hurá, objevila jsem jednu slovenskou kváskovou mapu:
 www.kvasok.sk

kukněte do vyhledávače, třeba vám pujde ze Slovenska ve slovenštině vyhledat více odkazů.
doktorina
@Haji (1.4.2016 12:19)

prebytocny kvasok nevyhadzujte......ten si nechate vo flasticke a prikrmujete ho a najblizsie ked budete piect z toho si rozkvasite.......a tak to ide do okola.....ked si napriklad zabudenete odobrat kvasok na dlsie pecenie mate flasticku od kvasku do tej staci dat razni muku vodu a dobre to vymiesat a mate kvasok.
haji
@Doktorina (6.4.2016 19:37)
Moc děkuji za radu, tomu rozumím. Má to jen jednu chybu, že chléb peču velmi nepravidelně a méně často. Ale i s tím se dá pracovat. Přeji krásné jarní dny!