Kváskový chlieb pšenično - ražný s celozrnnou múkou fotorecept
Foto: staja
Založila som kvások a skúšala piecť chlebíky. Prečítala som si množstvo receptov a kombinovala ich rôznymi spôsobmi. Najviac ma inšpirovali Irenaw a Sovka62, ale Zobraziť celý popisZaložila som kvások a skúšala piecť chlebíky. Prečítala som si množstvo receptov a kombinovala ich rôznymi spôsobmi. Najviac ma inšpirovali Irenaw a Sovka62, ale nevynechala som ani pána Cuketku a ďalších. Priznám sa, výsledky boli všelijaké, ale keďže ja sa len tak nevzdávam, predsa sa len zadarilo. Piekla som ho už viackrát a výsledok ponúkam na vyskúšanie.
Suroviny
230-250 ml |
|
250 g |
|
50 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
2 ČL - odmerka |
|
1 ČL - odmerka |
|
1 ČL - odmerka |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1 ČL necelá |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
350-400 ml |
|
Postup
-
1
Preosiala som múky, pridala kvások - môj má 3 mesiace, ostatné prísady a 350ml vody a dala možnosť pracovať svojej osvedčenej technike. Ďalšiu vodu som pridávala len veľmi opatrne, ustálilo sa mi to na cca 380ml, ale každá múka pýta svoje - treba si to ustrážiť. Cesto bolo stredne tuhé, nie veľmi mäkké a trochu lepivé. V nádobe, kde sa miesilo, som ho ešte trochu premiesila varechou, zabalila do veľkého igelitového vrecka - nové do odpadkového koša - založila ho pod nádobu a nechala v kuchyni kysnúť. Cesto pred kysnutím:
-
2
Odpočívalo asi 4 hodiny, občas som naň "nakukla" a keď sa mi zdalo, že objem je minimálne 2x väščí, tak som ho oslobodila spod vrecka a v tej istej nádobe bez vyberania som ho rukou dobre zo všetkých strán ponaťahovala z boku smerom do stredu. Vykysnuté cesto:
-
3
Skúšala som všetky možné spôsoby pečenia: na pekáči s vrchnákom, bez vrchnáku, v rímskom hrnci, v domácej pekárni... V tom rímskom hrnci s glazúrou sa jednému môjmu chlebíku tak zapáčilo, že som myslela, že ho budem musieť odtiaľ nejako vysekať a kúpiť si nový, lebo vôbec nechcel ísť von. Tak som urobila pokus s jenskou misou, do ktorej som pre istotu dala aj papier na pečenie a urobila som dobre. Teda také ponaťahované cesto som premiestnila do misy z jenského skla a uhladila ho mokrou rukou. Narezala som ho žiletkou, zatvorila vrchnákom a nechala ešte podkysnúť cca 30-60 minút.
-
4
V súčasnosti sú veľmi teplé dni, takže tie časy kysnutia sú orientačné. Po 30-40 minútach som pekáč vložila do studenej rúry, zapla som ju na na 200°C a piekla zakryté asi 45 minút - od zapnutia. Potom som znížila teplotu na 170°C a s vrchnákom piekla ešte asi 15 minút. Cez okienko už bolo vidieť, že chlebík navrchu už začína mať zlatistú kôrku, tak som odokryla vrchnák z jenskej misy a na 170°C som ho ešte asi 15-20 minút dopekala. Piekla som na nižšom rošte a do rúry som pre istotu dala aj hrnček s vodou. Po upečení som ho hneď vybrala z misy - papier sa nelepil - a preložila som ho na mriežku. A potom som sa už tešila zakaždým, keď som prišla do kuchyne, aký máme krásny a zdravý chlebík.
-
5
Piekla som 45´na 200°C od zapnutia rúry zakrytý vrchnákom; 15´na 170°C zakrytý vrchnákom; 15-20´na 170 odokrytý. Začala som ráno, takže chlieb bol hotový poobede. Dalo by sa to určite nachystať aj večer, nechať pomaly kysnúť v chladničke, ráno nechať dôjsť na izbovú teplotu, ale to nemám odskúšané. Na večeru sme mali zapečený baklažán s cukinou a mozarellou, takže sme si pochutili s čerstvým chlebíkom.
skutočne si sa s ním vyhrala a vydaril sa ti perfektný chlieb - blahoželám!
je nadýchaný, s veľkými okami a krásnou chrumkavou kôrkou, taký naozaj lákavý na zahryznutie :P obdivujem a oceňujem, že je kváskový.
ešte som na kvások nenabrala odvahu, ale chystám sa.
jerica, ten nápad s citrónovou šťavou sa mi páči, to určite vyskúšam.
@ywett , aj tebe veľká vďaka, aj za odkaz na ríbezľový džem, ktorý som robila 1.x- veľmi šikovný a chutný recept od @Cica2 , ktorý som nejako prehliadla.
Ďakujem, že si si ma pridala, ja teraz na varechu chodím len veľmi sporadický.
Videla som tvoj nick a upútalo ma , že si z Nového Mesta, Ja som odtiaľ rodáčka. V mojom nicku mám mailovú adr. ak budeš chcieť, ozvi sa mi.
@tetuska , tieto stránky aj mnohé iné o pečení chleba som poprezerala, poznám pána Cuketku, Maškrtnicu, delikatesy Viktora Klimu - všade sa dá niečo nové dozvedieť, rada to čítam a aj skúšam.
Vyberiem navečer z chladničky a po cca 1 hod. dokŕmim 1.-krát tak, ako píšeš voda, potom múka a dobre vymiešam - má na kysnutie 12 hod.; ráno - 2.x a na obed - 3.krát - bolo teplo takže tie 2 krmenia boli po 6 hod., a keď po 3. krmení bol už kvások klesnutý, mala som už navážené múky a večer som zamiesila. Dám to do Boschu a hákom na kysnuté cesto vymiesim, stačí chvíľu . Ale piekla som už aj tak, že som krmila kvások len 1x – dala som naraz toľko múky, aby mi stačilo na pečenie aj na odloženie.
Múky – čisto ražný chlieb som neskúšala, ako základ mám vždy T650 (300-500 g) a v rôznom pomere dávam celozrnnú špaldovú (100-150g) a ražno-pšeničnú alebo pšenično-ražnú a doplním polohrubou.
Suchá zložka mi vychádza max. na 700g +kvások+voda a ostatné– nemám väščiu jenskú misu.
Skús natiahnuť čas kysnutia a spraviť hustejšie cesto, možno sa nerozleje - ja ho mám skôr husté ako riedke, na ruky sa ani po vykysnutí takmer nelepí a chlieb je dobrý.
Daj vedieť, ako sa vydaril.
chlieb je úplne fantastický o čom svedčia rozžiarené očká môjho muža, ktorý vyhlásil: "tak toto je chleba aký som jedával ako dieťa" čo k tomu dodať? @staja ďakujem za recept, zajtra pečiem zas :)
@Staja vyskúšala som už zopár kváskových chlebíkov, tento mám tiež odložený v KK a dnes ho konečne aj vyskúšam. Zamiesené je, už len čakať. Vrátim sa s referenciou.
@katka78 , dúfam že sa ti chlebík vydarí a budeš mať radosť z výborného výsledku.
Kváskového chleba sa netreba báť, je to ako s droždím, len mu treba dať viac času. Ale výsledok stojí zato.
Čo sa týka tvaru, mne jednoznačne pomohlo pečenie v jenskej mise, lebo tá nepustí bochník, aby sa rozlial, čo kváskové chleby robia, aj keď sú z hustejšieho cesta. Takých placatých chlebov mám už zopár za sebou :)
A ešte raz vďaka za pochvalu.
Krásný chlebík jsi upekla!! Hned bych si dala, bohatě by stačilo jen s máslem a posolit. Jsi šikulka!!