Varenie

Domáci bujón

leskomanka - fotkaleskomanka, 2. februára 2013

Ahojte. Rozmýšľala som, že by som si urobila domáci bujón
(kupovaný nepoužívam, ale mám nejaké recepty, do ktorých idú
bujóny a chcela by som si ho urobiť). Nechcem vývar, lebo ten sa
mi pokazil za pár týždňov zavarený v pohári. Chcela by som niečo,
čo keď stuhne, má takú podobnú suchú štruktúru ako bujón. Máte
niekto nejaký taký recept? Ani na vareche ani na googli nič nie je :(

@zareaguj


Diskusia k téme

sracz
Milá @leskomanka - spriaznená duša! S vývarom, či polievkou, zavarenými v sklenených pohároch, mám podobné skúsenosti aj ja! Stalo sa mi to so superfajnou držkovicou (a pretože iba mne, tak to sformujem do zážitku a pridám na Varecha.sk) v 24 x 700 ml pohároch. Odvtedy s dôverou využívam technológiu zmrazovania!!! Vývar v plastovej mise s tesniacim vekom mi v mrazáku vydrží aj pár mesiacov! Vždy mám malú rezervu, pre prípad núdze! Vriaci, v hrnčeku, je zároveň vynikajúci liek i preventíva pred nachladením zvlášť v zimných mesiacoch! -:)))))))
aretta
Kedže u nás sa nedeľný vývar nikdy nezje, vždy skončí pár kelímkov v mrazáku. Varievam to v kukte a nie veľa vody. Občas ked vychladne má ozaj konzistenciu ako huspenina. Potom len do polievky, omáčky ale aj k zemiakom na paprikáš dám jeden kelímok. O zaváraní vývaru do pohára som ešte nepočula. Ale takú držkovú, dala by som si povedať....
rulik
@leskomanka na takú suchú štruktúru je potrebné vývar veľmi zredukovať=odpariť vodu, trvá to hodiny a nie je to adekvátne námahe a prostriedkom(myslené v malom)
evanaaa
Ja by som si zas radšej spravila domácu vegetu, bol tu raz aj recept na ňu, stačí v rúre dobre vysušiť zeleninu a potom zomlieť - rozmixovať na prášok, ten sa zmieša v určitom pomere so soľou....možno v lete spravím. A ten bujón, na to myslím treba ozaj špeciálnu technológiu, ako spomína aj @rulik - treba dehydrovať, úplne do sucha a to sa v domácich podmienkach nedá, no, neviem, možno niekto dá recept, či radu.
leskomanka
@sracz @aretta No vidíte, zmrazovať mi to nenapadlo :D Ďakujem. A ten vývar zaváram tak, že horúce, hneď ako vypnem sporák, nalejem do pohárov, zavriem a to sa samo zavarí :) zaváram tak aj polievky alebo mäso na šťave.. hocičo, čo je aspoň trochu tekuté sa dá tak zavariť. Ja chodím do školy na týždeň do Bratislavy a to je taká "presnidávka" :), len otvorím a zjem.
@rulik áno čítala som jeden recept a robila by som to naozaj dlho :)
@evanaaa Vegeta je naozaj dobrý nápad :) Ďakujem
A ešte sa chcem pochváliť, že som spravila iba čisto vývar a tým som to podliala. Bol super :P a mala som tam len mrkvu, cibuľu a cesnak :)
leskomanka
@trencanka No ja vôbec nepoužívam bujóny. Chcela som len vyskúšať :) Nemám rada také kelímky, sáčky, kocky s množstvom emulgátorova glutamanov a neviem ešte čoho. Keď už chcem niečo také spraviť (ako napr. ten recept, čo som chcela dnes vyskúšať), tak buď bujón vôbec nepoužijem, alebo to zalejem vývarom.
sovka62
@leskomanka , keby si ten bujón sterilizovala po 24 hodinách aspoň jednu hodinu, bol by vydržal, nepokazil by sa. Takým postupom ako si popísala sa ti môže pokaziť aj zavárané mäso, doteraz si asi mala šťastie.
leskomanka
@sovka62 no zatiaľ sa mi pokazila akurát hrachová polievka. Vydrží to aj pár mesiacov. Raz sme zabudli segedínsky a asi po 4 mesiacoch sme ho otvorili a vôbec s ním nič nebolo. A bola tam kyslá kapusta! Samozrejme to mám v chladničke. Ale robím to tak už 3 roky a vyhodila som minimum z toho.
babidka
Ja si bujon robim sama z hovadzich kosti a zeleniny .Kosti dam do pekaca , upeciem , potom dam varit do 15 l hrnca a varim a varim . Asi tak 20 hodin :-) Zredukujem to na priblizne 2,5 l tekutiny/precedenej/ ktora ked vychladne , tak stuhne do takej gumovitej hmoty . Tu nakrajam na kocky , pobalim do folie a zmrazim . Ja viem , je to narocne na cas - ale robim to aj preto , ze z polovice bycka je kosti tolko , ze by som ich nemohla zmrazit v mrazaku . Ak uvarim 3 take hrnce vyvaru , tak mam bujonu dost na cely rok .
Ale este jedna rada - ak mas viacej vyvaru a nechces/nemozes/ ho zasterilizovat , staci ho kazdy den zohriat a vydrzi velmi dlho . ja to tak robievam s polievkami ktore varim pre nas a tiez s polievkami pre nasich psov :-)
- neutrpi ani kvalita ani chut . Mozno sa zasmejes , ale toto som nasla na jednej "psej" stranke .
leskomanka
@babidka No celkom dosť :D Ale isto niekedy vyskúšam.. Tiež sa občas doma zjaví pár kíl mäsa navyše :)... To s tým vývarom som nikdy nepočula, ale je to zaujímavé. Ľudia sa viac starajú o svoje psy než sami o seba :)
rajnica
Aj cukor sa dá doma z repy navariť. Dokonca za vojny starká z kostí mydlo varila.
radox1
kedze priprava omacky espagnole(spanielska hneda omacka) a nasledne jej zredukovanim- demiglace je casovo a technologicky narocna,pridavam recept na rychlu hnedu omacku:na tuku oprazime do hneda na kocky nakrajanu korenovu zeleninu,cibulu,cierne a nove korenie,bob.list,tymian a sampiony.potom do zmesi zarestujeme raj.pretlak a muku,prilejeme cervene vino,povarime aby aby sa vyparil alkohol a dolejeme vyvarom(najlepsie su zapecene kosti pridane do vyvaru).varime asi hodinu a scedime(iba scedime-nepasirujeme).dalej redukujeme na zelanu konzistenciu a nakoniec zaslahame studene maslo a uz nevarime.takto vznikne omacka sirupovej konzistencie ktorou podlievame maso na tanieri alebo nadstavujeme dalsie jedla.dobre si je to zamrazit v nadobe na lad na kocky a ulozit do mrazaku.