Varenie

Domáce "mrazené polotovary"

chrobacik926 - fotkachrobacik926, 19. februára 2016

Mám časový problém. Prácu náročnú na čas a regeneráciu po nej, a doma večne hladného chlapa z kategórie "pásavka zemiaková" :D (zje skoro všetko, hlavne veľa a často). Potrebovala by som pár rád od skúsenejších na nejaké konkrétne jedlá vhodné na zmrazenie, resp. na zmrazenie vo fáze polotovaru. Nefandím kúpnym polotovarom alebo hotovkám. Chcela by som niečo na ten spôsob, ale vopred si pripraviť domáce do mraziaka no nemám s tým žiadne skúsenosti a tým pádom ani predstavu čo by sa dalo a zostalo to dobré. Proste len vybrať a zohriať, resp. vybrať a rýchlo dokončiť. Za každú radu budem veľmi vďačná :)

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
pokojne mozes zamrazit vyvary, ak si vie k tomu urobit zemiaky ci zobrat chleba, bezne mrazim mucne jedla - knedle, parene buchty, pirohy,tie mi pridu take najvdacnejsie
no a potom by som vyuzivala napr. maso v paci, to mas sice v chladnicke, ale moze tam byt pokojne aj tyzden a priebezne vyberas a robis
a potom take tie polievky, co su lepsie ked odstoja - kapustnica, gulas, strapkac.... urob take, nech v tom lyzica stoji, k tomu posuch ci chlieb a druhe pytat nebude a tiez ti to v chladnici vydrzi aj tyzden v pohode :-)
ajkadajka22
Mám s mrazením celkom dobré skúsenosti. Mrazím vývary ako základ pre daľšiu polievku,knedle,buchty na pare,tvarohové guľky si narobím a potom už len uvarím,tak isto ked mi zostane zemiakové pyré,urobím z neho zemiakové gule so slivkami,predpripravím si špenát apotom už len cestoviny a kuracie mäsko k tomu,manželovi robím rôzne guľáše,paprikáš z kurčaťa,napečiem buchty,dukátové buchtičky,ktoré robíme tiež ako na vianoce s makom,tvarohom alebo kyslou kapustou,polievky typu fazuľová,zeleninová,zemiaková atd. nezmrazujem,lebo po rozmrazení nechutia. Takisto robím plnenú papriku,ked mám mleté mäso tak si narobím malé frikadelky a potom už len cestovinya omáčku.Mám tiež v zásobe stále nejakú rybu,filé.Niekedy si urobím mäsový základ na cibuľke no a potom stačí len vybrať z mrazničky a spraviť treba segedín,pridať ryžu a máme rizoto,kapustnicu,koložvársku kapustu,proste fantázii sa medze nekladú.Prajem príjemné zmrazovanie.
chrobacik926
ďakujem pekne za pomoc, naložené mäso je v chladničke furt to sa už naučil urobiť si na panvici sám , len to chudák papká dokola niekedy a furt variť na tri dni mi príde kruté :D on zje všetko je veľmi vďačný stravník tak mu chcem aspoň nejakú obmenu občas nech to má pestrejšie, ale nech nemusím nasilu otročiť. O vývaroch viem, buchty na pare mrazíme tiež, ale univerzálny mäsový základ na cibuľke, kapustnicu, paprikáš, guláš, segedín som nevedela. Išlo mi práve o skúsenosť aké to bude po rozmrazení nech zbytočne nevyváram a potom nevyhadzujem lebo to po rozmrazení bude blato. Ďakujem ešte raz za podelenie sa so skúsenosťami a za rady.
chrobacik926
2010 : nevšimla som si že by ktokoľvek písal že je na varení niečo zložité, mal by ste sa naučiť čítať s porozumením lebo váš príspevok je presný opak toho čo sa tu píše, potom vznikajú v diskusiách nedorozumenia. nemám problém navariť bohužiaľ sa k uvareniu obeda nedostanem častejšie ako každý tretí deň, a keďže mám polovičiaka rada a on ma zase rád jedlo, hľadám spôsob ako to urobiť tak, aby nemusel tri dni jesť to isté alebo nebol odkázaný len na "minútky" ktoré sa medzičasom naučil robiť keďže je mäsový no uvariť vedel akurát párky a hemendex. Ke´d sa mi dá navarím, keď nie občas si spraví sám nachystané ale aby nejedol stále to isté bude v mraziaku vždy niečo "narýchlo". Nevidím dôvod prečo by si občas nemohol urobiť nejakú rýchlovku sám, nakúpim, prichystám a zohriať/ opiecť si dokáže aj sám. Nie je ani dementný ani malé dieťa, ja mám partnera schopného. K tej poslednej vete len toľko: nie je so mnou preto že potrebuje sex a navariť (nie som totiž ani otrok ani slúžka), ale preto že má vo mne partnera do života.
chrobacik926
@Mamimna (19.2.2016 19:22)

komentár bez smajlíka, bez náznaku smiechu, od veci, rovno rýpať a navyše ani jedna duchaplná veta či rada k téme ... nevidím na tom nič vtipné...
haji
@Chrobacik926 dej si do vyhledávače /i tady na Vareche/ zavárané maso /omlouvám se že nemám přehlasované a/ - je tam pár receptů, zkušeností, také tzv. týždňovkové maso. Myslím, že i tento způsob by mohl být úspěšný. S mražením to zkus pozvolna - třeba prívarky, kapustu, guláš a další - vytvoř vzorek - něco se osvědčí více, jiné méně. K prívarku či kapustě si může otevřít sklenici s masem. Zadej si na google základy mražení, je dobré a bezpečné vědět něco víc. Držím pěsti!! Jsi bezva žena!! Mávám
babidka
@chrobacik926 , mrazit sa da takmer vsetko ...aspon ja mam take skusenosti :-)Chapem tvoje starosti aj ochotu pripravit drahemu pestrejsie jedlo .Ked sme prerabali dom a ja som este pracovala , tak som musela kalkulovat s kazdou minutou a aj s kazdou korunou a to ma naucilo byt velmi efektivna a kreativna kucharka .Uvedomila som si , ze aspon polovica beznych receptov ma rovnaky zaklad : cibula , olej , zakladne koreniny a lisia sa vlastne iba dalsimi surovinami ktore sa daju pridat aj do hotoveho zakladu . Experimentovala som takmer s kazdym druhom masa aj s roznymi "pridavkami" . Zaobstarala som si sikovne krabicky do mraznicky ktore sa dali naukladat na seba a oznacila som si ich poriadne vyraznymi stitkami aby som hned po otvoreni mraznicky mala dobry prehlad .
Napr. som udusila 2-3 kg "zakladne maso " na cibulke so zakladnymi koreninami /sol,paprika ,cier.korenie / , rozdelila do krabiciek po 1-3 porcie podla potreby a potom iba pridavala suroviny podla sezony alebo podla chuti . Tak sa dalo urobit napr.kurca - paprikas , s hubami , na smotane , s roznou zeleninou , na sposob svieckovej , do ryze /bulguru ci krup/na "slovenske rizoto" .Tak isto z bravcoveho - segedin , gulas na x-sposobov , s fazulou , s kapustou a fazulou ,so susenymi ci cerstvymi hribami , so zeleninou , pecenou tekvicou . Ked mam dobre maso vhodne na zavitky tak urobim niekolko druhov naraz - spanielske vtacky , plnenene mletym masom ,plnenene prazenicou v ktorej je zelenina ,plnenene spenatom a syrom atd. tak isto sa to da realizovat aj s hovadzim , s kralikom ,jahnacinou ci divinou .
Mrazila som aj prilohy v mikrotenovych sackoch - zvacsa som kupila 2-3 knedle naraz , nakrajala na platky a naporcovala po jednotlivych porciach -zvacsa po 4 platky do sacku . Mrazila som aj cestoviny , udusenu ryzu , krupicove knedlicky , zemiakove knedlicky . Aj ked sa neodporuca mrazit jedlo so smotanou - ja som mrazila a veruze tomu nic nechybalo .Niekedy som bola taka pracovne vytazena , ze som v sobotu varila cely den a mali sme jedlo na mesiac :-) Nie je to vzdy take chutne ako ked uvaris celkom cerstve - ale niekedy je sitauacia taka , ze je to lepsie ako nic :-)
Hlavne aby to tvoj drahy dokazal ocenit ....
babidka
Ach , este som zabudla - mrazila som aj pecene bravcove maso ,pecene kurca , kralika aj kacice . Naporcovala som do krabiciek aj so stavou a potom sa uz iba prihriala k masu knedla a kapusta z flase , uvarili zemiaky , ryza atd . Neboj sa experimentovat !
zolik
mrazila som aj fasirky, klasicku bolognaku omacku na spagety, ryzu uz s hraskom, alebo hribami a pod., cire vyvary, zeleninove polievky aj kremove (ale bez smotany), bublaniny, kysnute kolace a buchty, babovky. mäso ako pisu varechacky vyssie.
co sa mne neosvedcilo, boli jedla so smotanou (segedin, stroganof, perkelt). po rozmrazeni tieto jedla neboli chutne. tak som ich zamrazovala ako polotovar a smotanu, alebo slahacku pridala az v konecnej uprave.
chrobacik926
@Babidka (22.2.2016 17:56)

drahý je typ čo by jedol tri dni to isté, nevadí mu urobiť si z pripraveného maska v chladničke sám "minútky" vždy keď nemá navarené, keď sa dotiahnem polomŕtva po 24-hodinovej smene v práci spraví mi raňajky (nevadí že vždy len to jedno čo vie) urobí čajík aj do zásoby, uloží ma spať keď nevládzem fungovať... neide o to že je nespokojný, že by frflal,... a práve preto hľadám riešenie ako mu to spestriť , urobiť maximum...

Veľmi pekneVám všetkým ďakujem za rady a skúsenosti :* , naozaj si to cením, hľadala som aj na nete samozrejme ale chcela som niečo overené lebo jedna vec je čo píšu a prax druhá. Neviem z toho vyfiltrovať informácie lebo nemám v tomto žiadne skúsenosti. Preto sú tie vaše pre mňa na nezaplatenie.
1x finczi
kltko
nielen pre akčného hladoša, ale aj pre bežné kuchynské použitie - huby sa mrazia veľmi nepodarene, ale pokiaľ sa krátko podusia s malým množstvom tuku a soli, dá sa tento základ použiť veľmi univerzálne. Dosmažiť s vajíčkom, ku pečenému mäsu, hubový prívarok/omáčka (napríklad k cestovinám), hubová polievka. Podobne aj mrazenie sezónnej zeleniny, hlavne mix paradajky + paprika (prípadne + cibuľa) - základ pre lečo (samotné, s klobásou, s vajcom), pod dusené / pečené mäso, omáčok, polievok (zeleninová, gulášová..). Dobrá inšpirácia je prejsť si mraziarenské pulty vo veľkom obchoďáku a spraviť si domáci polotovar - plnená paprika / mäsové guľky v červenej omáčke, sladké aj slané knedle (ovocné, s bryndzou, s údeným, s mletým mäsom)...
klukodvody
Chrobacik926. Celý život jsem vařil velké množství jídla pro hosty a teď neumím uvařit pro dva a proto jsme to přestali řešit a zamrazujeme prakticky cokoliv co navařím a nesníme včetně omáček a šťáv. Dělám samozřejmě i polotovary, ale tam je důležité vlastně u všeho i těch hotových jídel co v té krabičce vlastně je.
Zaručuji, že za pár dní nevíš co jsi tam dala. Většinou stačí večer vyndat a druhý den ohřát. To samé děláme s knedlíky, rýží i těstovinami. U těch těstovin raději opatrněji, není to potom žádná hitparáda. Díky Tvému dotazu hodně rychle přidám i jeden polotovar, který máme vždy v zásobě, ale ještě nenadešel čas surovin. Tak se neboj a navař víc a jde to i kombinovat omáčky k masům a podobně. Hlavně že Tvůj partner je nenáročný a chutná mu a máte se rádi. Tak snad jsi tady získala od všech dobré rady ať se Ti daří.
Jen přikládám obrázek jak připravuji plněné papriky na zamrazení. To je ale polotovar.


veronika353
Múj manžel má rád i sladká jídla,tak zamrazím parené buchty,ovocné knedlíky z tvarohového těsta.Chodí do služeb i v sobotu a neděli a protože tam nemá stravu,tak mu chystám doma.Zamrazím polévky,maso a knedlíky a jídlo je hned připraveno:-)