Rôzne

Dobrá správa

sovka62 - fotkasovka62, 26. februára 2011

Dnes Pravda uverejnila článok, že Brusel zaradil Spišské párky, Liptovské salámu, Loveckú salámu a špekáčiky do zoznamu Zaručených tradičných špecialít. Znamená to, že výrobcovia musia dodržať pôvodnú receptúru, ktorá bola stanovená pri uvedení výrobkov do predaja (predpokladám, že bývalé ČSN).
Takže si konečne budeme môcť dopriať tieto výrobky v zložení a kvalite na aké sme boli zvyknutí. Samozrejme, za kvalitu si budeme musieť priplatiť, keďže pôvodné výrobky boli vyrábané hlavne z mäsa (niektorí mäsiari z toho budú iste v šoku, to asi ani netušia, že by sa párky dali vyrobiť aj mäsa). Ale veď kúpiť lacné párky, zistiť že sa nedajú jesť a vyhodiť ich tiež nie je lacný špás.
A keď sa pozrieme na ten zoznam výrobkov zistíme, že toto vlastne do domácnosti stačí a iné skoro nebudeme musieť kupovať, veď je tam mäkká saláma, tvrdá saláma a dva druhy mäkkých údenín. Ešte keby tak do toho zoznamu zaradili pražskú šunku, nechýbalo by mi už vôbec nič.

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
@sovka62 ,keby to bolo o cene,bolo by to jednoduché.Kúpiš spišské párky za 3,49 € od českého výrobcu a sú vynikajúce a od slovenského výrobcu za 6 € sa nedajú jesť.Už som naučila celú rodinu nakupovať údeniny a konzervy (aj rybacie) podľa výrobcu.A na začiatku je to pokus-omyl.Čo je chutné,napíšu si na lístok a od iného výrobcu ani nekupujú.Nie som až taká optimistka ako Ty,že výrobcovia budú dodržiavať receptúry :viď bryndza.
sovka62
Myslím, že s bryndzou je to zložité. Tá pravá, s probiotickými účinkami, sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Ale bryndzou sa nazýva i výrobok z pasterizovaného mlieka a keď sa k ovčiemu syru pridá kravská hrudka, ešte stále je to bryndza. Ale takto sa vyrábala vždy, čiže takéto sú aj pôvodné ČSN. Ale napr. pri Spišských párkoch je receptúra daná jednoznačne v hmotnostných množstvách a suroviny sú presne stanovené. Veľmi chcem veriť, že v prípade porušovania normy výrobcami budú nasledovať sankcie a to také, ktoré im takéto nápady vyženú z hlavy. Takže ešte stále som optimista, kým sa nepresvedčím, že neoprávnene.
jegor
to som rad aspon nieco na slovensku pozitivne ale som prekvapeni ze tam neni salam kalinka
sovka62
@jegor , tí v Bruseli sú asi preberační a ak chceme niečo zaradiť do zoznamu, musí to mať naozaj dlhú tradíciu. Kalinka je pomerne nový výrobok, tak možno preto. Ale čo mňa týka, mali by tam zaradiť úplne všetky mäsové výrobky a bolo by fajn.
vladkaku
V Metre predávajú aspoň 3 druhy Spišských párkov, aj cenovo odlišných. Tak ktoré sú tie najlepšie? Ja si nechávam lístok s ingredianciami, kúpim stredný rad a po čase porovnávam. Napr. voda Coop, keď ju naberali po čase z iného prameňa (nepamätám si názvy) mala viac NaCl, zbadali sme to až po tom, čo sme objavili starú fľašu a porovnali a po tej novej sme boli stále smädní. Dnes pijem vodu z vodovodu :)), akurát Lucka mi vyhovuje. Navlas podobná situácia so sirupom. Tak aj na takéto veci si treba dať pri kúpe pozor.
viera1
Voľakedy to boli párky z Mäsospiš-u,no odkedy to začlenili pod nejaký trust,presunuli výrobu niekde na stredné Slovensko a kúpila som ich raz a dosť.Kupujem Krásno - Val.Meziříči,u nás to predáva Sintra.
@vladkaku ,myslím,že tieto firemné výrobky,ako spomínaš tú vodu,sú vždy iného pôvodu.S kým sa im podarí vyjednať dobrú cenu,tak tam dajú svoje nálepky.Aspoň ja mám takú skúsenosť.
evanaaa
Zaujímalo by ma, či sa to ale uznalo podľa tej dávnej receptúry aká bola pri vzniku daného výrobku, alebo podľa tej novšej, ako sa teraz robia, to by totiž už výhra nebola. Ale aj tak si myslím, že mnohé výrobky, ktoré majú dávnejší vznik, by sa mali vyrábať podľa pôvodných receptúr, nechápem, čo im v tom bráni? a či to aj ich rodiny jedia ( tých, čo to vyrábajú). len príklad - pečňová paštéka v alobale-tehla. A kúpim náhodou, tak každá je inej chuti ( podľa výrobcu ?) ale ani jedna nie je pôvodná. Dokonca, bola dlhšia doba, keď sa už nepredávala a potom, keď sa znovu na pultoch objavila, bola som najprv potešená a potom poriadne sklamaná, tam vôbec necítiť pečienku, ako to bývalo. Alebo taká čajovka - mala som ju rada, chvíľu ju bolo dostať v Lídli, ale nebolo to ono. Tak kde je pes zakopaný ?
honestka
Sovka, ozaj dobra sprava, to sa tesim, ze konecne ochutnam tie spravne!
dnes si asi nikto z masiarov nedava pozor na to jednoduche, aby maso pred samotnou vyrobou bolo poriadne pripravene- teda vysolene alebo urobeny spravny "prat" a az potom sa robili vyrobky, pretoze to zaberie 2-3 dni....
My sme si obcas tu robievali aj svoje parky, ktore sme plnili do baranich criev, teraz vsak dostaneme ozaj masove a dobre u nasho masiara. ICH vyroba nie je tazka, mam par osvedcenych receptov od starych masiarov, ale je pohodlnejsie kupit v obchode.
Divim sa vsetkym, ktori sem prisli na navstevy a chvalili tie McDonaldove "hot dogs" v tych parkoch je sama muka a stare pecivo, prichute a maso zrejme zozral ten Dunco sam...
honestka
@Evanaa : ta chut sa lisi asi preto, ze na pecenovu pastetu je potrebne trebarz na 5 kg masa pouzit iba 2-3 hrste psenicnej muky - mozno, ze zistili, ze cisla si prehodia, vajce vynechaju a doleju vsetko mliekom a prifarbia. ved ked to ludia kupuju a nestazuju sa, preco by menili recepturu? Tu ked sa nieco nechybe predajom hladaju v com to vazi, pretoze ti nestastni kapitaliti chcu zarabat $ na vsetkom, neboj-tiez oklamu pokial im to prejde...
sovka62
Článok v Pravde má názov "Brusel vracia párkom pôvodnú chuť." A citujem: "Spotrebiteľ, ktorý si kúpi špecialitky s týmto označením, má istotu, že mäsiari dodržali tradičné zloženie s spôsob výroby."
"Teraz bude všetko inak, výrobcovia budú musieť dodržať originálne receptúry."
Toto sú tie vety, ktoré mi dávajú nádej, že sa veci obrátia k lepšiemu. Veď počkáme a uvidíme.
sjuz
Tak to je fajn, pretože my si s manželom dávame veľký pozor, keď si kupujeme údeniny - pozeráme na zloženie - podiel mäsa, atď, a "lacáky" z múky a pod. nejeme. Aj keď údeniny nejeme často, no vždy si radšej priplatíme za kvalitu - veď investujeme do svojho zdravia - naše telo predsa funguje z toho, čo do neho dodáme.
gastronom
Spisske parky (kupil som ich v Kosiciach / 5X balenie 1/2 kilo) bol som v Kosiciach , dovolenka , kupil som Spisske parky ked som sa vracal spat do U.S.A. , predsa to bola specilita , bol som velmi rad ze som ich cez colnu kontrolu v Detroite preniesol / maso a
masove vyrobky sa nesmu dovazat do Ameriky (ako turista) ked som ich uvaril , manzelka a dcera / takiez ja sme ich ochutnali , velke prekvapenie , chutove sa nedali jest , poviem vam pravdu , ani psickoj sme ich nedali , lebo sme sa bali ze ochoria , jednoducho hnus
babi
Milá @sovka , čítala som túto správu a tiež som sa potešila, len potom som si uvedomila,že tam nie je uvedené ktorý mäsokombinát ich môže vyrábať, veď normy sú prísne, ato nielen v zložení, ale aj v dodržaní hygienických predpisov. V prípade balených si to môžeš prečítať, myslím to označenie "Zaručene tradičná špecialita" ale ako to bude pri pultovom predaji. Tam mi všeobecne chýba, výrobca, zloženie a pod. Čo sa týka bryndze, tak mám dojem že schválená bola len pasterilizovaná, lebo originálna bryndza obsahuje toľko živých mokroorganizmov, že to by nám neprešlo
jozefj
Zatial je to na papieri. Našim živnostníkom je to na smiech.
marcy
pravé spišské párky chutia tak ako za socíku na papierových táckach :-) sú šťavnaté,tenké,paprikové ....v Metre kupujem vákuovo balené,pekne uložené jedným smerom ) majú nejakú pečať-logo ( obal som zahodila,zbytok skončil v mrazáku )značka kvality by mala konečne oddeliť od nahrážok,ktoré sú otrasné a nerobia dobré meno tým originálnym
julica
Pozrite sa tu  itesco.sk
. tesco ponuka parky favorit za 15 centov za 100 gramov. Kto chce jest take lacne cosi?? fuj
sovka62
Predpokladám, že Spišské páky bude môcť vyrábať každý výrobca, ale bude musieť dodržať pôvodnú receptúru. Takže pod týmto názvom sa na trh nedostane nič, čo by nebolo v poriadku. Že sa niektorí radšej výroby vzdajú a budú ďalej vyrábať podobný hnus, ako uviedla @julica , je zrejmé a budú to robiť dovtedy, kým sa nájdu ktorí im to kúpia. Niekto radšej zje tri kúsky hnusu, ako jeden kvalitný kúsok a chápem, že sú aj ľudia, ktorí si kvalitu naozaj nemôžu dovoliť. To je fakt, ktorý ma poburuje, ale to by už bolo na inú diskusiu.
jozefj
Veľa ľudí nemá na to aby si kúpili párky 1,5eura za 100gramov?!: Julica trocha pokory by Vám neuškodila. Pre veľa ľudí je to tvoje fuj realita.
sovka62
@jozefj , to je práve to čo ma poburuje, že mnoho ľudí, dokonca ľudí, ktorí pracujú, si nemôže dovoliť kúpiť kvalitnú stravu a to už nehovorím o tom o sociálne odkázaných (nie každý si za to môže sám). Ale kým si napr. minister bude mýliť minimálnu mzdu a životné minimum, ako som pred chvíľou zistila na ST 1, nič sa nezlepší.
vcelka
Spišské párky... nuž to je len metafora. Aj tí, čo robia s potravinárskou legislatívou veda, že tieto názvy k ničomu nezaväzujú. Preto je toľko odlišných Spišských párkov a mám pocit, že už dokonca rovných 100 % z nich nestojí za nič. @sovka ; nádej zomiera posledná... :-) Ja tomu absolútne neverím,, že by Spišské párky mohli vstať z popola. Podobne ako Nitran, ktorý dnes môže vyrábať hocikto, alebo Loveckú salámu, čo sme kedysi poznali ako lahôdku supernonplusultra.
sovka62
@vcelka , ale veď práve o tom to má byť, že loveckú salámu dube môcť aj naďalej vyrábať každý, ale musí dodržať pôvodnú receptúru. A veru by som si kúsok dala, to bývala moja obľúbená a dala sa nakrájať na tenučko, ako originál maďarská. Tak si počkám.
vcelka
Nuž nerada Ti beriem ilúzie, ale k Loveckej saláme sa nedostane, ani keby sa to Spišských párkov týkalo. Každý si bude - ako doteraz - môcť vyrábať Loveckú salámu a pod. presne tak, ako si to sám predstavuje. Niežeby sa mi to páčilo...
viera1
Podľa mňa všetci výrobcovia musia dodržať receptúru,ak to chcú predávať pod týmto názvom.Len uvažujem,keď tam napíšu "Párky zo Spiša ",tak nemusia a my,spotrebitelia budeme jesť kostnú múčku.Asi tak...
julica
@jozefj , nie jeden a pol eura za kilo. neviem ako ty, ale ja si dam potom radsej suchy zemiak. a o pokore mne hovorit nemusis, vdaka
julica
@jozefj , treba si pozrieť leták. 15 centov za 100 g, 1,5 eura za kilo. Ja to jesť nebudem, to neznamená, že mi chýba pokora. Za tú cenu v tom môže byť len múka, koža, farba a ešte nejaké svinstvo
jozefj
Ja som napísal že nemá každý toľko aby dal 1,5 eura za 100gramov párkov.....
jozefj
Julica nik Vám nekáže také parky jesť. Pre veľa ľudí to není FUJ ale bežná realita.
vcelka
Aj kedysi tu bola väčšina obyvateľstva chudobná, a predsa sajrajty typu dnešných párkov nejedli. Nemôžu dnešní nie dobre situovaní Slováci variť radšej jedlá "starých materí" ? Musia si dopriavať párky a podobnú háveď? Čo takto polievky na kyslo, zeleninové prívarky, jedlá z hydinových vnútorností a pod ?
vcelka
Podľa mňa argument, že nemáme na kvalitu - neobstojí. To už potom fazuľová alebo šošovicová polievka sú hádam zdravšie než párky-nepárky. Ľudia nie sú na ne dostatočne chudobní, ale leniví.
sovka62
Vieš, @vcelka , keď už ani tie jedlá starých materí nie sú lacné. Základom boli predsa boli zemiaky, múka, kapusta, zelenina, strukoviny, krúpy a pozri sa, čo dnes stoja. Ale súhlasím s tebou, tiež som za teplú stravu, napr. párky len veľmi výnimočne, lebo ich má rád manžel a na salámy tiež často nemám chuť, ja som polievkovo -zemiakový typ a na chlebík mám najradšej domáce nátierky. Ale ani tie nie sú lacné (cena bryndze, tvarohu, masla, vajec.......)
vcelka
Ale ani vodné a stočné nie je lacné a na polievku ich tiež treba :-))
Ale ešte stále zemiaky, kapusta, strukoviny ale hoci aj vypražená slaninka ako posýpka na jedlo nie sú tak drahé, aby sme si ich nemohli dopriať. Za 1,50 eura si mám dať kilo párkov-nepárkov či špekáčok, keď si za zhruba tú istú cenu môžem pripraviť dusenú kapustu so slaninkou a parenú (žemľovú) knedľu... alebo zemiakový prívarok na kyslo s vajíčkami... Cenovo je to o tom istom, ale to druhé jedlo - nevravím, že je to vrchol racionálnej výživy - no ale určite zdravšie aspoň pokiaľ ide o jednotlivé suroviny a ich technologickú úpravu... Čo také úžasné (aké najedenie alebo zážitok) získame zjedením 4 nožičiek sajrajtových párkov? Tak to už radšej pol kila masa alebo dve kuracie stehná... však to vyjde narovnako. Je to o lenivosti a pohodlnosti. Párky stačí hodiť do vody. Mimochodom, ten sajrajt vždy praskne a ochutená šťava vytečie do vody. Tak to už len potom je kompletný hnus. Jasné, nech si Tvoj manžel dopraje párky, ale nech sú to naozaj párky (bože, však ja tie "pravé" tiež strašne milujem). Len sa mi nezdá, aby sme lacné sajrajty obhajovali všeobecnou chudobou, lebo tá s tým nemá nič spoločné.
sovka62
@vcelka , máš pravdu. Domáce je domáce a čerstvé je čerstvé. Tiež nekúpim žiadne lacné údeniny, radšej nič. Nekupujem ani keksy, napolitánky, nechcem aby sme jedli transnasýtené mastné kyseliny z lacných margarínov a čo doma upečiem, nie je len lacnejšie, ale hlavne lepšie. Aj preto mám rada Varechu, tu sa nájdu recepty tuším na všetko na svete, tak aký problém variť a piecť?
vcelka
@sovka62 ; napolitánky mi nevadia. To je len bodka za stravovaním. Ale z tých párkov sa má človek najesť, to je rozdiel. Nemienim tráviť celé dni pri sporáku, takže keksy v pohode, kto to má rád. Navyše sa netvária ako Sacherova torta. Ale keď si porovnám cenovo porciu rizota alebo jedno celé kuracie stehno alebo hrachovú kašu s vajíčkom, alebo hoci aj fašírku z doma namletého mäsa... tak to nevyjde drahšie než tie hnusné párky vyrobené z šúp a morkých chalúh...
jozefj
Taký človek čo ma dôchodok 250eur je nutený jesť aj tie hnusne párky. Bohužial v našej spoločnosti je takých ľudí veľa.Naši demokrati sa vedia postarať o dôchodcov.Sýty hladnému neuveri.
vcelka
Prečo by mal byť nútený jesť práve párky, prekristoverany? To už radšej bundáškenyér s kyslou uhorkou...
jozefj
Toľko arogancie, až chodí mráz po chrbte.
vcelka
Tiež som si vravela, že tak arogantne obhajovat párkovú lenivosť... Povedz rovno, že Ti chutia a basta! Však proti gustu...
jozefj
Keď rozdávali slušnosť BOLA STE posledná v rade.Už sa k VAŠÍM príspevkom nebudem vyjadrovať.Prajem príjemný deň.Ak som VÁS niečim urazil ospravedlňujem sa VÁM.
vcelka
Pozrela som si tú Vašu slušnosť, keď ste bez udania dôvodu a najmä bez absolútnej príčiny urazili kucharronald-a. Chceli ste byť zámerne neslušný, takže to asi rozoznáte. Ja tu vravím o tom, že NIKTO nemusí z povinnosti jesť lacné ne-párky, lebo sa nimi ani len nezasýti. Ale to už je pre Vás vysoká matematika... rovnajúca sa neslušnosti... :-))
sovka62
Veľmi vás prosím, prestaňte sa napádať. Veď život je dosť ťažký aj bez toho, aby sme si ho navzájom znepríjemňovali a hlavne, každý má právo na vlastný názor a má právo ho aj vyjadriť. A takýto tón na mojej milovanej Vareche ma bolí dvojnásobne. Toto som naozaj nechcela, keď som zakladala diskusiu.
jozefj
vcelka ešte raz sa VÁM veľmi veľmi ospravedlňujem.Klobúk dole pred VAŠOU inteligenciou.