Dnes Pravda uverejnila článok, že Brusel zaradil Spišské párky, Liptovské salámu, Loveckú salámu a špekáčiky do zoznamu Zaručených tradičných špecialít. Znamená to, že výrobcovia musia dodržať pôvodnú receptúru, ktorá bola stanovená pri uvedení výrobkov do predaja (predpokladám, že bývalé ČSN).
Takže si konečne budeme môcť dopriať tieto výrobky v zložení a kvalite na aké sme boli zvyknutí. Samozrejme, za kvalitu si budeme musieť priplatiť, keďže pôvodné výrobky boli vyrábané hlavne z mäsa (niektorí mäsiari z toho budú iste v šoku, to asi ani netušia, že by sa párky dali vyrobiť aj mäsa). Ale veď kúpiť lacné párky, zistiť že sa nedajú jesť a vyhodiť ich tiež nie je lacný špás.
A keď sa pozrieme na ten zoznam výrobkov zistíme, že toto vlastne do domácnosti stačí a iné skoro nebudeme musieť kupovať, veď je tam mäkká saláma, tvrdá saláma a dva druhy mäkkých údenín. Ešte keby tak do toho zoznamu zaradili pražskú šunku, nechýbalo by mi už vôbec nič.
@vladkaku ,myslím,že tieto firemné výrobky,ako spomínaš tú vodu,sú vždy iného pôvodu.S kým sa im podarí vyjednať dobrú cenu,tak tam dajú svoje nálepky.Aspoň ja mám takú skúsenosť.
dnes si asi nikto z masiarov nedava pozor na to jednoduche, aby maso pred samotnou vyrobou bolo poriadne pripravene- teda vysolene alebo urobeny spravny "prat" a az potom sa robili vyrobky, pretoze to zaberie 2-3 dni....
My sme si obcas tu robievali aj svoje parky, ktore sme plnili do baranich criev, teraz vsak dostaneme ozaj masove a dobre u nasho masiara. ICH vyroba nie je tazka, mam par osvedcenych receptov od starych masiarov, ale je pohodlnejsie kupit v obchode.
Divim sa vsetkym, ktori sem prisli na navstevy a chvalili tie McDonaldove "hot dogs" v tych parkoch je sama muka a stare pecivo, prichute a maso zrejme zozral ten Dunco sam...
"Teraz bude všetko inak, výrobcovia budú musieť dodržať originálne receptúry."
Toto sú tie vety, ktoré mi dávajú nádej, že sa veci obrátia k lepšiemu. Veď počkáme a uvidíme.
masove vyrobky sa nesmu dovazat do Ameriky (ako turista) ked som ich uvaril , manzelka a dcera / takiez ja sme ich ochutnali , velke prekvapenie , chutove sa nedali jest , poviem vam pravdu , ani psickoj sme ich nedali , lebo sme sa bali ze ochoria , jednoducho hnus
. tesco ponuka parky favorit za 15 centov za 100 gramov. Kto chce jest take lacne cosi?? fuj
Ale ešte stále zemiaky, kapusta, strukoviny ale hoci aj vypražená slaninka ako posýpka na jedlo nie sú tak drahé, aby sme si ich nemohli dopriať. Za 1,50 eura si mám dať kilo párkov-nepárkov či špekáčok, keď si za zhruba tú istú cenu môžem pripraviť dusenú kapustu so slaninkou a parenú (žemľovú) knedľu... alebo zemiakový prívarok na kyslo s vajíčkami... Cenovo je to o tom istom, ale to druhé jedlo - nevravím, že je to vrchol racionálnej výživy - no ale určite zdravšie aspoň pokiaľ ide o jednotlivé suroviny a ich technologickú úpravu... Čo také úžasné (aké najedenie alebo zážitok) získame zjedením 4 nožičiek sajrajtových párkov? Tak to už radšej pol kila masa alebo dve kuracie stehná... však to vyjde narovnako. Je to o lenivosti a pohodlnosti. Párky stačí hodiť do vody. Mimochodom, ten sajrajt vždy praskne a ochutená šťava vytečie do vody. Tak to už len potom je kompletný hnus. Jasné, nech si Tvoj manžel dopraje párky, ale nech sú to naozaj párky (bože, však ja tie "pravé" tiež strašne milujem). Len sa mi nezdá, aby sme lacné sajrajty obhajovali všeobecnou chudobou, lebo tá s tým nemá nič spoločné.