Zdravím Vás :)
Hľadám ten "správny recept" na medovníky a už som ho asi aj našla... Len ma prekvapilo, že cesto nechávajú vyzrieť "mesiac i dlhšie" - len tak zabalené vo fólii v chladničke... Idú tam surové vajcia, ktoré nemajú takú dlhú dobu trvanlivosti, nie je s tým problém???
Nechcem riskovať, že na Vianoce skončíme na infekčnom :D
ja mam osvedceny recept, z ktoreho ked sa mi podari velmi velmi dobre schovat, su fajnove medovnicky aj o pol roka ( po upeceni, nie za surova ), ale tam sa to vari a na kilo muky ide pol kila medu
Toto zreje od 1 aj do 12 mesiacov bez prblemov v chlade aj v pripade ak obsahuje raznu muku ako v minulosti, hoci dnes sa vacsinou pouziva iba hladka muka. Vajicka do neho sa pridavaju LEN v den, ked sa pecu.
Mozno z takychto starodavnych receptov sa dnes vytvoril nazor, ze je potrebne aby "zrelo" kazde pernikove cesto?
ORIGINÁLNE MEDOVNÍČKY:
1050 g hl. múky T650
450 g prášk. cukru
360 g medu
6 celých stredne veľkých vajec
2 ČL sódy bikarbóny
4 PL medovníkového korenia (4 diely ml. škorice, 2 diely ml. klinčeka a 1 diel anízu)
1 ČL citrónovej kôry
Cesto treba nechať vyzrieť niekedy aj mesiac a dlhšie.