Varenie

Doba zretia medovníkového cesta

zuzulienka03 - fotkazuzulienka03, 6. novembra 2013

Zdravím Vás :)

Hľadám ten "správny recept" na medovníky a už som ho asi aj našla... Len ma prekvapilo, že cesto nechávajú vyzrieť "mesiac i dlhšie" - len tak zabalené vo fólii v chladničke... Idú tam surové vajcia, ktoré nemajú takú dlhú dobu trvanlivosti, nie je s tým problém???

Nechcem riskovať, že na Vianoce skončíme na infekčnom :D

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Tak neviem, ja asi pečiem celkom iné medovníky ako ostatní na Vareche. Cesto nezreje, môže sa s ním robiť hneď (ale nemusí, zvyknem miesiť deň vopred, kvôli úspore času, lebo zvykneme piecť zo štyroch dávok). Nejde do nich tuk, preto nie sú mäkké, naopak, sú tenké a chrumkavé, práve také máme radi, aj keď priznávam, že v plechovici tak do Štefana zmäknú).
rulik
my sme robili z cesta, z ktorého sa hneď robilo a ani nemuseli časom zmäknúť, boli mäkké a hneď sa dali jesť, vlani boli recepty, zadaj do vyhľadávača, takéto zložité a riskantné by som nerobil, aj domáce vajcia môžu narobiť galibu, nieto ešte kupované
smejkad
mozno to nieje az take riziko, ked si vezmes, ako dlho zreju napriklad niektore syry ci sunky, ale ruku do ohna by som za to nedala
ja mam osvedceny recept, z ktoreho ked sa mi podari velmi velmi dobre schovat, su fajnove medovnicky aj o pol roka ( po upeceni, nie za surova ), ale tam sa to vari a na kilo muky ide pol kila medu
honestka
Pernikove cesto, ktore potrebuje zriet je iba jedno a to je prave PARDUBICKE, ktore vsak NEobsahuje vajicka.
Toto zreje od 1 aj do 12 mesiacov bez prblemov v chlade aj v pripade ak obsahuje raznu muku ako v minulosti, hoci dnes sa vacsinou pouziva iba hladka muka. Vajicka do neho sa pridavaju LEN v den, ked sa pecu.
Mozno z takychto starodavnych receptov sa dnes vytvoril nazor, ze je potrebne aby "zrelo" kazde pernikove cesto?
klobaska
@sovka62 ,nemohla by si pridat recept?Ani ja nemam rada makke pernicky.Len raz sa mi podarili take fajne tvrde co este aj na Velku noc boli chrumkave.
lianka
Ja zamiesim večer a nechám dozrieť do druhého dňa, to preto, aby to korenie cesto prevoňalo a chute sa spojili, úplne to stačí a sú výborné.
irenaw
tiež mám svoje, ktoré nechávam odležať jednu noc alebo aj nenechávam, veľmi nám chutia a pečiem ich roky. neviem, čím to bolo, ale tie minuloročné z art-mamy, ktoré sa nechávajú odležať, boli pre mňa chuťovo dokonalé. ešte vyskúšať rovnakú receptúru bez odležania :-)
zuzulienka03
podnetom na túto otázku bol recept:

ORIGINÁLNE MEDOVNÍČKY:
1050 g hl. múky T650
450 g prášk. cukru
360 g medu
6 celých stredne veľkých vajec
2 ČL sódy bikarbóny
4 PL medovníkového korenia (4 diely ml. škorice, 2 diely ml. klinčeka a 1 diel anízu)
1 ČL citrónovej kôry

Cesto treba nechať vyzrieť niekedy aj mesiac a dlhšie.
hannah22
@zuzulienka , tento recept používam viac ako 20 rokov myslím ze bol z Slovenky a nechávam ho zriet tak 3 dni,niekedy viac len preto, aby sa korenie rozležalo a spojili chute , je skvelé , sú dobré aj o polroka (ked zabudnem krabicu v špajzi a manžel ich neobjaví) ,zatial nám z nich nič nebolo... :))
používateľ nemá avatar
bee
bee
Milé žienky, poradíte mi? Dnes som zamiesila cesto na medovníky, presne taký istý recept ako tu píše zuzulienka03. Nemienim ho ale nechať stáť ani mesiac, ani veľa dní. Jednoducho zajtra, alebo v nedeľu budem piecť. Ale sa mi vidí, že je cesto príliš lepkavé. Môžem cesto pred pečením ešte premiesiť s múkou? Alebo po odstátí bude menej lepkavé? Bojím sa, aby sa mi medovníčky nerozliali... Tento recept som ešte nerobila. Ďakujem za každú dobrú radu ;)