Low-carb pečenie

suranaSurana 4. apríla 2017 o 11:35

Už je to viac než dva roky, čo mi zistili cukrovku - konkrétne, latentný autoimunitný diabetes dospelých. Zjednodušene povedané, môj autoimunitný systém sa rozhodol zlikvidovať bunky vyrábajúce inzulín. Mala som vtedy pocit, že sa mi zrútil celý svet. 150 gramov sacharidov denne, to je zlý vtip, nie? To mám teraz do konca života obhrýzať šalát a reďkovku? Už nikdy žiadny koláč? Nič? No tak na to sa pozrieme! Žijeme predsa v 21. storočí, všetci sú posadnutí zdravou stravou, všetci vedia, že biela múka a cukor sú smŕŕŕŕť, tak hádam nebude problém nájsť vhodnú alternatívu. Začala som najprv slovenskými stránkami pre diabetikov. No bola som sklamaná. Väčšina "dia" receptov, česť výnimkám, používala klasickú múku, akurát cukor nahradili umelým sladidlom. To som nechcela, tak som hľadala ďalej, chvalabohu po anglicky viem slušne, vo svete určite niečo nájdem... Spočiatku to bolo riadne mätúce, lebo ako "low-carb" býva označené všeličo, aj recepty plné medu a banánov. Okrem toho sú zahraničné recepty plné surovín, ktoré sa u nás nevyskytujú, napr. low-carb múka, Carbquick či tak nejako. Teda, ak veľmi chcete, dá sa zohnať - 1,5 kg balenie si môžete objednať cez nemecký amazon, za iba 72 eur, ako pre vás. Ale nakoniec som našla veci, ktoré sa dajú použiť a začala som znovu piecť. Bola to nesmierne frustrujúca skúsenosť. Aby som sa naučila piecť low-carb musela som najprv zabudnúť piecť klasicky. Lebo nepšeničné múky sa vôbec nesprávajú ako múky pšeničné. Kto by to bol čakal, že. Takisto sladidlá. Trvalo tri skazené dávky mufinov, kým som pochopila, že ich musím piecť na 180 stupňov, inak sa sladidlo neroztopí a bude vŕzgať pod zubami. Dnes, po dvoch rokoch, už upečiem kadečo. Muffiny, bábovky, cheescake, keksíky... Na Vianoce ma navštívila kamarátka a bola prekvapená, vraj by nikdy nepovedala, že tie koláče sú dia. A že som "riadna koza", že som jej tie recepty nedala, vraj aj ona by chcela také. Dlho som váhala, ale keďže o chvíľu je Veľká noc, rozhodla som sa, že to skúsim dať na Varechu. Možno moje skúsenosti niekomu pomôžu. Tieto recepty sú predovšetkým pre diabetikov a ľudí, ktorí z akéhokoľvek dôvodu chcú skúsiť low-carb diétu. Používam predovšetkým mandľovú múku (ale aj iné), steviu a erythritol. Ak netušíte, čo to erythritol je a ako sa vyrába, prosím, najprv si to vygooglite. Zdržte sa komentárov, že je jedovatý pre psov, že je to umelina, alebo že vyvoláva hnačky. Prvé dve nie sú pravda vôbec, tretie sa vraj u niektorých ľudí môže vyskytnúť pri NADMERNEJ konzumácii. Napríklad, ak by ste sami a na posedenie zjedli celú dávku muffinov, mohlo by vás vraj bolieť brucho, nadúvať, alebo prehnať. Ja som nikdy nemala s erythritolom žiadnu negatívnu skúsenosť . Ani som nikdy nemala problém s glykémiami - ak to niekoho zaujíma, môj HbA1C je 5,8%. Diabetikom však aj tak odporúčam merať si glykémie (ja si ich poctivo meriam 6x denne) a odsledovať si, čo je pre nich vhodné a čo nie. Mnohé z mojich receptov, ale nie všetky, sú vhodné aj pre celiatikov. Tie, ktoré sú, samozrejme označím. Kolegyne sa ma často pýtajú, či sú aj paleo. Odpoveď je jednoduchá - netuším. Niektoré asi áno, lebo som sa inšpirovala receptami z paleo stránok, no vždy som si ich musela upraviť, keďže boli sladené medom alebo banánmi. Ak dodržiavate paleo a niektorý recept bude okej, dajte mi vedieť a ja to pridám do popisu receptov. Ešte jedna vec: neviem aranžovať a dekorovať, ani fotiť jedlo. >.> Takže fotky občas budú a občas nebudú. Pokúsim sa, nesľubujem. Ak sa rozhodnete koláčiky vyskúšať a odfotíte ich a budete sa chcieť o fotky podeliť, budem len rada.
Komentáre k článku:


    Pridaj komentár k článku:
    Táto funkcia je len pre prihlásených!

    Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


    alebo môžeš použiť:

    Prihlásenie cez Facebook

    Registrácia

    Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
    Podmienky používania a ochrana osobných údajov


    TOPlist