Low-carb pečenie

surana - bez fotkysurana, 4. apríla 2017
Už je to viac než dva roky, čo mi zistili cukrovku - konkrétne, latentný autoimunitný diabetes dospelých. Zjednodušene povedané, môj autoimunitný systém sa rozhodol zlikvidovať bunky vyrábajúce inzulín. Mala som vtedy pocit, že sa mi zrútil celý svet. 150 gramov sacharidov denne, to je zlý vtip, nie? To mám teraz do konca života obhrýzať šalát a reďkovku? Už nikdy žiadny koláč? Nič?

No tak na to sa pozrieme! Žijeme predsa v 21. storočí, všetci sú posadnutí zdravou stravou, všetci vedia, že biela múka a cukor sú smŕŕŕŕť, tak hádam nebude problém nájsť vhodnú alternatívu.

Začala som najprv slovenskými stránkami pre diabetikov. No bola som sklamaná. Väčšina "dia" receptov, česť výnimkám, používala klasickú múku, akurát cukor nahradili umelým sladidlom. To som nechcela, tak som hľadala ďalej, chvalabohu po anglicky viem slušne, vo svete určite niečo nájdem... Spočiatku to bolo riadne mätúce, lebo ako "low-carb" býva označené všeličo, aj recepty plné medu a banánov. Okrem toho sú zahraničné recepty plné surovín, ktoré sa u nás nevyskytujú, napr. low-carb múka, Carbquick či tak nejako. Teda, ak veľmi chcete, dá sa zohnať - 1,5 kg balenie si môžete objednať cez nemecký amazon, za iba 72 eur, ako pre vás. Ale nakoniec som našla veci, ktoré sa dajú použiť a začala som znovu piecť.

Bola to nesmierne frustrujúca skúsenosť. Aby som sa naučila piecť low-carb musela som najprv zabudnúť piecť klasicky. Lebo nepšeničné múky sa vôbec nesprávajú ako múky pšeničné. Kto by to bol čakal, že. Takisto sladidlá. Trvalo tri skazené dávky mufinov, kým som pochopila, že ich musím piecť na 180 stupňov, inak sa sladidlo neroztopí a bude vŕzgať pod zubami. Dnes, po dvoch rokoch, už upečiem kadečo. Muffiny, bábovky, cheescake, keksíky...

Na Vianoce ma navštívila kamarátka a bola prekvapená, vraj by nikdy nepovedala, že tie koláče sú dia. A že som "riadna koza", že som jej tie recepty nedala, vraj aj ona by chcela také. Dlho som váhala, ale keďže o chvíľu je Veľká noc, rozhodla som sa, že to skúsim dať na Varechu. Možno moje skúsenosti niekomu pomôžu.

Tieto recepty sú predovšetkým pre diabetikov a ľudí, ktorí z akéhokoľvek dôvodu chcú skúsiť low-carb diétu. Používam predovšetkým mandľovú múku (ale aj iné), steviu a erythritol. Ak netušíte, čo to erythritol je a ako sa vyrába, prosím, najprv si to vygooglite. Zdržte sa komentárov, že je jedovatý pre psov, že je to umelina, alebo že vyvoláva hnačky. Prvé dve nie sú pravda vôbec, tretie sa vraj u niektorých ľudí môže vyskytnúť pri NADMERNEJ konzumácii. Napríklad, ak by ste sami a na posedenie zjedli celú dávku muffinov, mohlo by vás vraj bolieť brucho, nadúvať, alebo prehnať. Ja som nikdy nemala s erythritolom žiadnu negatívnu skúsenosť .

Ani som nikdy nemala problém s glykémiami - ak to niekoho zaujíma, môj HbA1C je 5,8%. Diabetikom však aj tak odporúčam merať si glykémie (ja si ich poctivo meriam 6x denne) a odsledovať si, čo je pre nich vhodné a čo nie.

Mnohé z mojich receptov, ale nie všetky, sú vhodné aj pre celiatikov. Tie, ktoré sú, samozrejme označím. Kolegyne sa ma často pýtajú, či sú aj paleo. Odpoveď je jednoduchá - netuším. Niektoré asi áno, lebo som sa inšpirovala receptami z paleo stránok, no vždy som si ich musela upraviť, keďže boli sladené medom alebo banánmi. Ak dodržiavate paleo a niektorý recept bude okej, dajte mi vedieť a ja to pridám do popisu receptov.

Ešte jedna vec: neviem aranžovať a dekorovať, ani fotiť jedlo. >.> Takže fotky občas budú a občas nebudú. Pokúsim sa, nesľubujem. Ak sa rozhodnete koláčiky vyskúšať a odfotíte ich a budete sa chcieť o fotky podeliť, budem len rada.
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
Nie som diabetik (že by som pridala "zatiaľ"? lebo jeden nikdy nevie), ale potešila si ma. A určite potešíš aj mnohých, ktorí sú na takúto diétu odkázaní.
Hľadala som recepty pod tvojím nickom, zatiaľ nič, dúfam, že sa onedlho objavia.
1x aplle
katka78
Ja som začala variť aj "lowcarb" asi pred rokom, kvôli zdravotným problémom môjho blízkeho. Nešlo ani tak o pečenie, veď koláče nejeme denne, ale hlavne o vhodnú úpravu bežných jedál, pečiva atď. Zozačiatku to bolo zložité, ale niečo som si vymyslela, niečo odkukala na nete a prispôsobila podľa našej potreby. Tvoje kolegyne sa nie darmo pýtajú na paleo, lebo mnohé z paleo receptov sú zároveň prirodzene nízkosacharidové, resp. bezlepkové. Dnes už je našťastie viac info aj viac dostupných surovín, keď má človek špecifické stravovacie potreby, problémom môže byť ale cena. Budem rada ak pridáš nejaké svoje overené recepty, možno sa nám tiež zídu. Hoci už mám vlastných nízkosacharidových pomerne dosť, rada skúšam stále nové - či už klasické, alebo špecifické recepty. Nech sa ti darí :-)
surana
@Sovka62 (4.4.2017 13:06)

Dnes som sa pokúsila pridať recept na koláčiky, ale keď ho už chcem skontrolovať, zobrazí sa mi hláška, že bol vymazaný. A to som urobila aj fotku. >.>
surana
@Katka78 (4.4.2017 14:56)

Áno, spočiatku to bol problém - najmä čo namiesto zemiakov a ryže, bez toho som si najmä obed ani nevedela predstaviť. Alebo polievku bez cestovín či halušiek... Ale je to len otázka zvyku. Dnes už si to ani neuvedomujem a ani mi to nechýba. Určite nejaké recepty pridám - keď sa naučím ako. :D
frezia68
@Surana : Poraď sa s adminkou o pridaní receptov,niekedy sa ani mne nedarilo,ale ochotne pomôžu.A nepochybujem,že Tvoje recepty nájdu priaznivcov a potešíš.Lebo dnes stúpajú alergie,cukrovky.....mnohým iste poradíš.
redakcia
@Surana (5.4.2017 20:22)

Tak sa nám spoločnými silami podarilo zverejniť Váš prvý recept :) Tešíme sa.
gordonko
v january mi diagnostikovali cukrovku ( trochu som omedzil chleba a bielú múku ..... inak si z toho ťažkú hlavu nerobím ) ,ale mam niekoľko priateliek cukrovkárky vyššieho levelu ,alebo celiatičky. Rád sa pozriem odporučím aj ,,prerobím na fotorecept" Tvoje recepty ( pokiaľ nebudú moc finančne náročné ) ...... a čo sa týka ,, jedovatých" surovin , z toho si ťažkú hlavu nerob , najjedovatejší budú poniektoré komentáre , ktoré sa nauč ignorovať.
Prajem Ti veľa úspechou.
evanaaa
Včera som sem písala aj ja komentár a keď už bol dosť dlhý, pred ukončením, jednoducho mi zmizol ( tak isto aj v nasledujúcom článku), akoby nejaký škriatok striehol, kedy budem končiť a predbehne ma.......
Takže, ako vidím, @Surana , ty si LADA, čítala som o tomto druhu diabetu v časopise, ja som diabetička 2.typu od r. 2010, ale zaujímavé, že stále len na diéte, čo ma na jednej strane aj teší, len mám obavy aby sa mi to bez liekov nezhoršilo. Mňa hnevá, že diabetické výrobky u nás asi nemajú miesto, je ich málo oproti iným diétam, či diagnózam, už aj bezlaktóz. a celiatických je viac v regáloch ako kedysi, len pre diabetikov akoby boli tabu......dokonca aj tam, kde ich mávali, aj keď len málo, ale aspoň niečo, z regálu zmizli. Vraj EÚ zakázala upozorňovať, alebo čo, na to, že potraviny sú bez cukru.....to je logika! A recepty, ako píšeš, sa veľmi od tých "normálnych" ani veľmi nelíšia, len je miesto cukru písané sladidlo, ale niekedy ani to, aké by malo tam ísť, veď každé je iné, má aj inú sladivosť, niektoré sa nedá použioť do kysnutého cesta, ap. Podľa mňa je najlepšie XYLITOL, SUKRIN a pod., na prírodnej báze. Na Stéviu si ale neviem zvyknúť, na jej chuť. Takže, milá @Surana , aj ja sa teším na recepty od teba.
evanaaa
Zabudla som napísať, že výraz Low-carb som ani ja nepoznala, a ani som zatiaľ také výrobky nevidela. Pri nás je predajňa s výrobkami pre celiatikov, ale nájdu sa aj iné, diabetické apod., skúsim sa podívať, čo nového majú....



 



TOPlist