Zdravá výživa

Diabetes Mellitus 1. typu

piglin - fotkapiglin, 7. februára 2011

...nuž a je to tu...Manželovi diagnostikovali pred 2 týžnami DM 1. typu. Má 37 rokov, pričom tento typ diabetu vzniká väčšinou u detí alebo osôb do 30 rokov. Už týždeň "bojujeme" spoločne doma, podarilo sa nám dostať hodnoty pod kontrolu, aj keď ranná glykémia je ešte mierne zvýšená. Doživotne si bude pichať inzulín 5x denne. A milé varecháčky, rada by som od Vás prijala dobré rdy čo sa týka diabetickej stravy.... Urobila som zásadnú zmenu v jedálničku (aj keď ani doteraz sme sa nestravovali nezdravo). Varím na pare, bez soli, doteraz sme boli skoro na bezmäsitej strave, teraz musím zaradiť mäso častejšie... Držte nám päste...Len vám pošepkám, že som veľmi zúfalá a bojím sa...Ale doma som hrdinka:)))

@zareaguj


Diskusia k téme

foska
Skus si zohnat knihu Cinska studia (T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell). Mozno pomoze. Ide o liecbu surovou stravou a je tam spominana (nie len) cukrovka. Nema vyznam sa tu o tom viac rozpisovat, drz si prosim v hlave tuto moznost a pripadne nieco o vitarianstve (ludia co jedia len tepelne neupravene pokrmy) vygugli. Drzim palce Tebe i manzelovi.
hannah22
hlavu hore a neboj sa, pri troche disciplíny je nádej na dlhý dlhý život a tiež verím že sa raz nájde liek... :))
evas13
@piglin nezúfaj moja a treba sa s tým popasovať, ver mi dá sa s tým žiť, len treba dodržiavať správnu životosprávu. Poradím ti kupuj si dvojmesačník "DIABETIK", predplatné je na celý rok 7,50 eur, tel.02/32150150, adr. Ecopress Magazines, časopis Diabetik, Kutlíková 17, 851 02 Bratislava, sú tam dobré rady aj recepty. Manžel nech si pýta u diabetičky brožúrky o diabete, tiež nám to bolo veľmi nápomocné
liba09
Dôležité je,aký typ inzulínu si picha, či humánny alebo analog rychloučinkujuci a tiež sa treba naučiť sacharidové jenotky,Nerobiť žiadne extrémy ako malo sacharidov,veľa mäsa alebo úplne vegetariánstvo ,treba zosuladiť s pichaním inzulínu stravu i pohyb časovo.Dnes sa diabetici častokrát dožívajú bez komplikácií ,viac rokov ako nediabetici.Treba to poňať nie ako dietu,ale ako celoživotnú životosprávu.
sovka62
Milá Piglin, verím, že ťa to vystrašilo. Najviac bude záležať od manžela, od jeho disciplíny, lebo darmo mu budeš chystať vhodnú stravu, ak bude hrešiť ničím, čo jesť nemá. Tak vám obom držím palce a prajem veľa sily a trpezlivosti.
evanaaa
Piglin, žiadne diéty, vcegetariánstvo a ako ti radí Foska - surová strava, lebo to pre diabetika nie je. A ak si pichá inzulín, musí aj jesť, aj keď s obmedzením sacharidov. Veď lekár(ka) ho navedia, a iste dostane aj školenie o stravovaní. Nedávno, asi dva týždne tu bola diskusia, skús si nájsť, kde ďalšia varecháčka - Bazulienka _ si pýta rady podobne ako aj ty, lebo aj jej synovi zistili diabetes ale II. typu. Má tuším 39, alebo 42 rokov, už neviem. Ale aj ja sa divím, že v jeho veku má cukrovku I.typu. Pozri si tú diskusiu. A časopis Diabetik ti veľa pomôže, poradí. A je aj plno brožúrok, nejaké knihy a receptáre sa dajú v kníhkupectvách zohnať. Raz ročne sa koná Dia Deň, býval v Bratislave, v novembri, je dobré tam ísť, v Diabetiku je viac informácií. Ja som cukrovku dostala v lete min. rok, ale manžel ju mal už dlhšie, takže som si veľa preštudovala a najmä spomínaný časopis mi pomohol. Mám aj váhu ( z Lídla ), ktorá okrem váženia ukazuje aj SJ, alebo CHJ, čiže sacharidové alebo inde aj chlebové jednotky. Ja mám na deň vypočítané množstvo asi 13 SJ. ale zatiaľ ich nejak nerátam, som na diéte, manžel si pichá inzulín raz denne, ale cukor mu stúpa, v piatok ideme na kontrolu, uvidím, ako ďalej.
piglin
Dakujem za dobre rady, idem kuknut vahu:)
gubics
Zožente si topinambury, keď máte záhradu, tak si ju môžete pestovať. Pri ich konzumovaní budete potrebovať menej pichať inzulín.
Ešte vám môžem doporučiť ľudového liečiteľa p.Viliama Csontosa ml. zo Želiezoviec, zaručene Vám pomôže.
piglin
dakujem...topinambury zatial kupujem, cerstve aj susene...skontaktujem sa s liecitelom
merylas
Piglin,neboj se,manžela podrž a zvládnete to!!! Můj syn onemocněl diabetem v 10 létech.Napíšu Ti jindy, teď spěchám do práce. Držte se oba,zvládnete to, neboj!
jan1950
ahoj Piglin...:-)...neviem ci to budes citat,lebo posledny prispevok je 1,5 roka stary.Ja som tiez cukrovkar a preto by zaujimalo ako "bojujete" s cukrom,ako sa vam dari...o slovenskych liecebnych metodach nemam vysoku mienku.....da sa povedat vo vacsine pripadov stoji za prd....ked mas chut a cas napis na adresu Dejan50@azet.sk
hanach
Ďakujem všetkým aj ja za úžasné rady. Mne tiež diagnostikovali 1. stupeň začala som s dietou na tento stupeň vyguglila som ale toto sú úžasné rady, držme sa všetci postihnutí a ďakujem všetkým za radu.Krásne sviatky . Dietne.....