Rodina a deti

Desiata

sylvinka - fotkasylvinka, 6. septembra 2011

Začal sa školský rok a s ním aj každodenný problém,čo na desiatu.Aby to nebol len chlebík,či rožtek so šunkou a syrom,aby to aj chutilo,zasýtilo.Milý varecháči,napíšte mi prosím,čo dávate na desiatu svojim školáčikom vy.Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

megginr
Aaach, moja trauma :D ked som chodila na zakladnu, skoro vzdy som mala rozok s maslom, sunkou a syrom alebo rozok s pastekou. Slo mi to hore krkom :D na strednej som si nosila ovocny salat, pecivo so syrom... A teraz na vyske co bufet ponukne (nastastie maju co ponuknut).
Co tak celozrnne pecivo so sojovou natierkou a zeleninou? k tomu nejaky jogurt, ovocie. V kazdom pripade urobit dietatu diesatu, lebo ta ponuka skolskych bufetov, fuha... Ked som praxujem na zakladnej skole, mam problem v bufete kupit normalnu, neochutenu mineralku :(
evusik
toto bola moja nočná mora aj za čias keď ešte naše deti chodili do školy a to je veru pekne dávno :-)
keď sa ale po revolúcii začal rozširovať sortiment v obchodoch, tak dcére som balila do plastovej krabičky rôzne jogurty a termixi, ovocie, napolitánku... ale aj bundášov zabalených v alobale (chlieb vo vajci) to bol jeden čas hit, potom bola móda párok v rožku, ale aj vianočka s maslom a džemom...
samozrejme keď boli väčší najradšej boli keď dostali nejakú tú korunku aby si kúpili niečo v školskom bufete :-)
hanach
Môj syn /teraz má už 16/ od malička miloval jogurty - robievala som doma a pridávala som rôzne druhy ovocia. Niekedy mal rád aj na raňajky zeleninkový šalát alebo obľúbené "kelosy".
bibia1
tak toto je aj moja veľká dilema - mám prváčku, a tá mi oznámila, že na desiatu bude papať len chlebík s masielkom a džemíkom, tak tu sa moje vymýšľanie asi aj končí. Ešte viem, že mi spapá chlebík - opečený v hriankovači a na ňom Bambino. Ona vôbec nie je salámová, to zase syn by iné nechcel, keby zostane na svete len saláma, tak on by sa veru neurazil.
Viem, že siahnem po brumíkovi, Croisantoch, skôr k sladkému. Ale tiež mám z toho obavu. Aspoň to ovocie jej chutí. Takže ku chlebíku jabĺčko, banán, mandarinku.
Ale píšte, rada sa nechám inšpirovať aj ja.
Ja som ako dieťa milovala, keď mi mama spravila na desiatu chlebík a medzi chlebíky dala praženicu - to bola hostina, konečne niečo iné ako šunka a pašteka. :)
Už keď som chodila na strednú, tak z vreckového sa išlo do bufetu na nejaký ten šalát a 2 rožky.
akeber
Môj syn má najradšej na desiatu mufinny...je sladkomilný..ale nepohrdne ani šunkovím chlebíkom , teraz sa začína rozjedať.....je v štádiu puberty...tak aj ja večer premýšľam čo ráno na desiatu......každý deň si ešte berie do školy jablko a teraz aj hrozno , podľa sezony....ovocie nesmie chýbať.V škole bufet nemajú. Ja sa pamatám keď som chodila na zš ......na veľkú prestávku nám z obecnej krčmi (kde sa aj varilo) nosili predávať osúchy......mama nám občas dala 2,50 .... desiata bola super až na tie mastné zošity :))))
babi
To už bolo veľmi dávno, keď moje deti chodili do školy a veru ponuka v obchodoch bola slabá a tak som vyrábala domáce pomazánky. Robila som vajíčkovú, syrovú / syry som obmieňala/ tvarohovú ,zeleninovú, rybaciu, bryndzovú, šunkovú, ale aj zo zbytkov pečeného kuraťa, alebo iného mäsa - da sa skombinovať všetko. Dodnes vyrábam pomazánky a máme to veľmi radi , sú zdravé a viem čo tam dám
sovka62
Aj u nás to fungovalo tak ako u @babi. Rôzne nátierky, moje baby mali dokonca radi aj drožďovú a keď sa na jar objavila prvá zeleninka (lebo vtedy nebola po celý rok, tak bola vzácna) dostávali maslový chlebík s plátkami reďkovky, mladého kalerábiku, neskôr s paprikou, rajčinou (ale tú som im dávala celú, nerozkrájanú, veď mali zuby). Mali radi aj maslový chlebík s nastrúhaným tvrdým syrom (krájaný syr im tak nechutil). Mäkké syry (ktoré už ani syrom nie sú), šunky, salámy a paštéty dostávali naozaj výnimočne, keď som už bola v koncoch s nápadmi.
sovka62
A zabudla som napísať najobľúbenejšiu desiatu - omeleta (čistá, so šunkou alebo syrom) poskladaná medzi dvomi chlebíkmi. Zabaliť do alobalu. To zjedli vždy.
julica
muffiny, salámy, to nie je veľmi výživná strava pre dieťa. Mne mamina plnila chlebíky rôznymi nátierkami, doteraz zbožňujem rybaciu, k tomu nezabudla priložiť redkvičku, papriku, rajčinu, no vždy osobitne, nie do chleba, lebo by zmokol, bŕŕ :) teraz, keď sú dostupné rôzne boxy, to nemôže byť problém. Čo sa mi najviac páčilo, bolo, keď mi k desiatej napísala aj nejaký krátky odkaz alebo srdiečko :)
pumaamravec
mne mama balila Ovko s par piskotkami a bananom alebo jogurtom, vyborna desiata:) potom som doniesla prazdny poharik z Ovka domov a navarila vecer puding a naliala ho mne a sestre do poharikom a bolo postarane o dalsiu desiatu:) Alebo tradicnu celozrnnu zemlicku s tvrdym syrom a kvalitnou sunkou, alebo na trochu olivoveho oleja orestovany pruzky kuracich prs so salatom a rajcinovou omackou, vsetky deti mi to zavideli a pritom to bolo zdrave:) Mimochodom tavene syry vobec nie su vhodne pre deti lebo odplavuju vapnik z tela :-/ A este som bola rada ked mi mama pribalila k desiate acidko, a uz je tolko prichuti ze ani neviem ktore mam najradsej:) Alebo cottage cheese, ako malej sa mi pacili tie hrudky:D Ale raz za cas som si pribalila aj nejaky babkin kolacik do krabicky a sestra zas nedala dopustit na tuniaka v konzerve, ktoreho si naberala celozrnnym rozkom, alebo aj tresku si bravala do skoly, sice od nej potom cela trieda smrdela po rybe :D
vimar
no desiatu už riešime zase aj my...
tiež je to väčšinou celozrnné pečivo s niečím, ale už si asi urobím zoznam do kalendára vopred spolu s dcérou, nech potom nevymýšľa, že nezje,...pri nej je totiž s jedlom dosť problém...

S tými rybami to musela byť fakt sranda, ja dať mojej rybu, tak sa ani nedotkne, a ak by aj, tak nielen že zošity ale celá taška a lavica by boli od nej a oleja...
hubata
Za mojich školských čias sa podávala aj desiata v školskej jedálni mlieko, kakavko, biela káva, čaj s mliekom + chlieb s nejakou pomazánkou (bryndzovou, rybacou, tvarohovou na sladko aj slano, obložený chleba) - teda tak ako sme boli zvyknutí aj z domu. Myslím že takto by to deťom dokázala pripraviť hocijaká dôchodkyňa k veľkej prestávke a mamičkám by odpadlo kopec starostí. Skúste to navrhnúť na rodičovskom, možno by deťom spolu aj desiata lepšie chutila.
Najhoršie je ak mamičky dajú už starším deťom peniaze aby si v potravinách niečo kúpili a veru kupujú: kofolu a kekse, alebo aj cigy. Myslím že väčšina žiakov doma ani neraňajkuje, tak si predstavte že poniektorí sú hladní v podstate až kým nejdú na obed okolo 13.00 hod.
garanco
Ja sa pamätám na svoje desiaty. Mne mama robila rôzne nátierky- od výmyslu sveta - a chutili nielen mne, ale aj spolužiakom, vtedy ešte fungovalo- "daj odkusiť". Potom mamičky pýtali recepty na tie nátierky. Ja som ako mama nebola až taká vzorná, ale nátierky robievam dodnes.
sylvinka
Tak isto fičíme na nátierkach,len som potrebovala akési nakopnutie.Peniažky nedávam,lebo viem,že by to skončilo tak,ako píše @hubata ,s kofolou a čipsami, a to nechcem. @megginr ,tá sójová nátierka je super nápad. Ty budeš pani učiteľka?@sovka ,ďakujem za tip na omeletu,to by ma samu nenapadlo.

mariaklara
@sylvinka , skús dať deťom maslový rožok a medzi to nakrájaj krúžky banánu miesto salámy alebo syra. Moje deti toto zbožňovali, aspoň raz do týždňa ( v piatok ), mali toto na desiatu.
smajliqa
len nedavat kazdy den jogurt :D moja mama mi h vzdy zabalila, a niekedy aj dva, a ten jeden druh, co som dostaala kazdy den do dnes nenavidim :D:D:D a to uz je teda nejaky ten rok :D
tornero
ja svojim deťom dávam chlieb s maslom a džemom, alebo vajíčkom uvareným na tvrdo, salámou (mäkkou, lebo suchú nemajú radi), tvrdým syrom, tvarohovo-bryndzovou pomazánkou, v jari so zelenou cibuľkou (to je hit), zeleninou (najčastejšie je to paprika, alebo paradajka). Nech sa páči, inšpirujte sa a pridajte aj fantáziu, to majú decká radi, aspoň tie moje. Ale chcem sa spýtať: Zjedia vaše deti všetku desiatu, alebo donesú niečo aj domov? Moje majú každý deň na desiatu plné desiatniky a všetko pojedia, ba niekedy im je aj málo. No na ich postavách to nevidno, nie sú tučné a v škole im to spolužiaci nezjedia to som si istý.
sylvinka
Môj syn mal obdobie,kedy doniesol domov aj celú desiatu.Dostal sa však do veku (14),že zje všetko čo nezje jeho,no a na postave to vidieť vôbec nie je :-))
sylvinka
Chcela som ešte napísať,že má problém pribrať,ale to je už asi na inú diskusiu