Rôzne

Desatoro Vareškára.

evusik - fotkaevusik, 14. marca 2011

Nie všetci ste asi sledovali diskusiu od @2010 Mená receptov. Mňa táto diskusia priviedla k tejto myšlienke :-)
Je nás tu momentálne registrovaných 10 177 variacich, jediacich a prizerajúcich sa ľudí. Pri takom veľkom množstve ľudí musia platiť určité pravidlá, ktoré všetci dodržiavajú.ˇ
Samozrejme, že to čo dodržiavajú starší členovia nemusia dodržiavať novší, pretože jednoducho o nich nevedia. A potom sa tu s pravidelnosťou opakujú stále tie isté problémy (plagiátorstvo, názvy receptov...)
Čo keby sme si vytvorili "Desatoro vareškára" taký etický kódex Vareškára.
Keby každý napísal čo sa mu páči, čo nepáči, spolu by sme zostavili desať zrozumiteľných a jasných pravidiel, redakcia by ich umiestnila na stránku kde by si ich každý mohol prečítať a už by sa nemohol nikto vyhovárať, že nevedel.
Čo myslíte malo by to zmysel?
napr. Vkladaj len recety ktoré si sám uvaril.
Nikdy nekopíruj cudzí recept.
Rešpektuj názor druhých.


@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
A ja si myslím, že by sme to mali nechať tak, ako to je, v poslednej dobe sa tu začínam cítiť ako v parlamente , jeden deň nevieme, čo prinesie druhý.
Keby každý napísal, čo sa mu páči a čo nepáči, tak sa nedohodneme nikdy.
Napríklad - vkladaj recepty, ktoré si len ty uvaril - jasné, malo by to tak byť, ale ako mi dokážete, keby že sa k tomu nepriznám, že dragúnsky guláš varí enem mój dzedko? Je to príklad úsmevný, ja viem, ale v podstate ukazuje na podstatu veci - ak chce niekto uverejniť recept, uverejní len taký, ktorý sa mu páči, a je jedno, či to jedol u kamaráta, či u svokry... Vážení a milí - nezačínajme s prísnymi predpismi, desatoro prikázaniami a podobne, lebo mnohí konvertujú na "inú vieru"!!!!! :))))
evusik
@egreska máš pravdu toto som si ozaj nevšimla, asi preto že je to celkom dole, malinkými písmenkami, to je ako so zmluvami, tie malé písmenká dole nikto nečíta, čo samozrejme nikoho neospravedlňuje.... ja som mala viac na mysli jednoduché a stručné vety-pravidlá... žiaden právnický žargón a keby to bolo ešte vtipné mohlo by to byť celkom fajn.
evusik
@arasidka asi som to zle formulovala, ja som tiež vložila zopár receptov ktoré varil môj muž a ja som fotila... ja som mala na mysli že by sa mali vkladať recepty ktoré máme odskúšané a nie opisovať recepty z kuchárskej knihy bez osobnej skúsenosti a je jedno či som to uvarila alebo jedla u kamarátky... asi som sa zle vyjadrila :-)
tomas
@egreska pravidlá/podmienky používania sú jedna vec, ale @evusik asi skôr myslí morálny kódex, nejaký "spôsob správneho spolunažívania". To s čím ľudia pri registrácií súhlasili (pravidlá/podmienky používania) to je oficiálny vzťah používateľ-prevádzkovateľ webu, že prevádzkovateľ má web, ktorý používateľ používa zadarmo za takých a takých podmienok...

Desatoro Vareškára, čo myslí @evusik je možno skôr niečo ako vzájomné pravidlá spolunažívania medzi používateľmi, ktoré by asi nemal diktovať prevádzkovateľ, ale mali by sa na tom zhodnúť používatelia stránky.
arasidka
a ešte jedno : Radakcii Varecha.sk - pozor na šírenie správ , chvíľami, keď si otvorím FB, mám pocit, že sa z Vás stáva Herbalife!!!!Ja viem, funguje tam Páči sa mi, ale je tam dosť aj Nepáči sa mi. T.j., čo viem osobne od živých prispievateľov, mnohým sa to nepáči a pociťujú to ako vtierku na FB, ale to je ich osobný názor, ja im ho neberiem.Krížiky sú tam na to, aby si príspevok skryli. A inak, zdá sa mi to ako konkurenčný boj, lebo sa pri otvorení FB začínajú križovať dve "kuchyne". Kurňa už "mi to tak prichodí" ako reklamný boj v telkáči, radšej prepnem, ako pozerám.
Naštvala som vás? To ma mrzí, ale musela som to napísať.
egreska
ja to chápem,možno pár skalných by sa tým riadilo ale nových ludí pribúda denno-denne ,málokto má čas študovat nejake "nariadenia" ..podla mna je tu na to redakcia aby nás usmernovala a určovala pravidlá tejto stranky..tak ako to robila doteraz,ked sa našiel niekto, kto začal robit problemy ,tak ho jednoducho zrušila aby tu "nekazil vzduch " ..a mne to stačí...
babidka
ja suhlasm s @evusik . Je pravda , ze na Vareche to uz je . Mne sa to vsetko zda jasne a zrozumitelne , ale vela ludi si ani neda tu namahu aby to precitalo .Mozno sa im to zda dlhe a nedolezite . Taketo heslovite "Desatoro"/ci jedenstoro :-) / by bolo mozno vhodnejsie ...No a redakcia by mohla toto skratene desatoro vsunut tak , aby kazdy novy clen , ktory sa zaregistruje - musel toto desatoro precitat;-))) Pripadne ked sa vklada novy recept , toto by trebalo "od-X-ovat". Mozno nemam pravdu , mozno by to veci skomplikovalo ...;-(( Ale mne sa to zda ako dobra forma informacie :co a ako.
sladkacokolada
Paci sa mi navrh od evusik,desatoro,nepaci sa mi opisovanie receptov z kuch. knih. a babitka tiez dobry napad.
marianne69
...no neviem,z tych 10 177 ludi je 90% dospelych a vedia co robit...ak niekto robi plagiatorstvo,alebo siri vulgarizmy,nerespektuje nazor ineho...dobre vedia, co robia a ze sa to nema,ale spravia to aj napriek tomu,bud je to v povahe,alebo to nepovazuju za nic strasne...mozno sa opakujem,prosim o prepacenie,ale na to je REDAKCIA podla mna,..napisat sa to moze,ale neviem ci to bude az tak ucinne,ale za vyskusanie to mozno stoji...
evusik
á viete čo, zabudnite na to.... asi to nebol najlepší nápad.... myslela som si že si pokecáme, možno sa aj zasmejeme nad uletenými nápadmi.... vonku svieti slniečko a ja tu sedím pri PC a je mi smutno :-)
vcelka
Prečo Ti je smutno? Však život nie je len o Vareške... :-))
kata50
Vieš čo @evusik ? Máš celkom dobrý nápad. Tých desatoro by možno ani nebolo 10. Stačilo by ich aj menej. No ja som tiež smutná - a to hlavne z toho, že je situácia taká aká je, a že je vôbec potrebné takéto pravidlá vylepiť na domovskú stránku Varechy, tak, aby to nikto neprehliadol ! Pekný deň všetkým želám.
2010
ja tiez suhlasim s egreskou , asi je to na redakcii , uz je tu prihlasenych slusne mnozstvo ludi, a kazdy je iny.
tatianafm
ja som nová "varecháčka" a táto stránka sa mi neskutočne páči, zatial som žiadny recept nepridala, ale našla som tu mnoho skvelých nápadov a vychytávok. Naozaj ma prekvapilo že denne pribúda stále mnoho nových užívateľov. Niekomu sa možno zdá že je to smutné že je treba sa nejakými pravidlami riadiť a ani som si nepomyslela pri registrácii, že by sa na takejto milej stránke muselo niečo takéto riešiť. Ale ľudia sú rôzni a pri takom velkom počte je možno na mieste nad nejakým súborom pravidiel zamyslieť, ale správny "varecháč" by mal aj bez nejakého kódexu vedieť čo sa patrí a čo nie. Preto by som to nechala na zvážení redakcie, aby ľudí, ktorí tu zjavne nie sú preto aby varili, aby im dala na javo že nie sú vítaní. Vareniu zdar :)
evusik
@vcelka ja som nemyslela že mi je smutno z Varechy :-) ale smutno je mi z práce ( nedarí sa mi) a som sama doma, tatina mám v Prahe u dcéry tak som myslela, že sa trochu preberiem na Vareche a nič moc... no ale to je len a len môj problém, tak a idem zase makať :-))))))
arasidka
nebuď smutná, to je nanič, aj ja som smutná, preto to viem... dnes má moja mama 85 rokov,práve som sa od nej vrátila. Umyla som jej vlásky, natočila, nech je Perinbabka zajtra pekná na Mestskom výbore, kde si ju sám pán primátor zavolal spolu s ostatnými jubilantmi.A cestou domov mi bolo smutno, bez akéhokoľvek bližšieho vysvetlenia - jednoducho Život !!!
frezia68
No vidíte a práve v tom to je.Keď je mi smutno(mne teraz nie je ),alebo mám problém,či chcem sa poradiť,alebo aj posťažovať,kliknem si na Varechu.A to fungovalo,lebo už sme tu prebrali kopu vecí,mnohím poradili a to aj mimo varenia..Aj ja som dostala rôzne rady a kľudne som sem hodila diskusiu a prečítala rôzne názory.Ešte som nikoho nevymazala,len ak ma o to požiadal,že napr. 2x vybehla diskusia.Mne nevadí,ak so mnou niekto nesúhlasí,ak sa mu recept nepáči.A ak sa mi diskusia nepáči,jednoducho ignorujem,veď vrtáka by to prestalo baviť,ak nemá odozvu a ak by sme nereagovali.Pochvaľovali sme si rodinnú atmosféru,je tu množstvo ochotných,slušných,milých aj múdrych ľudí a fungovali sme bez predpisov.Plagiátorstvo,inovované recepty podávané ako originály a pod.,jasné že to sem nepatrí a je dobré upozorniť.Ale ak niekto maže príspevky len preto,že bol upozornený,alebo mal iný názor? Veď stačí jeho recepty ignorovať a sám odíde.Boli tu aj urážky,aj redakcia musela zakročiť,ale v tom množstve ľudí je normálne,nie sme anjellíci,ale ľudia a to býva aj v rodinách.Aj autori diskusií vymažú svoju diskusiu len preto,že možná sa uberá nesprávnym smerom(chcela som sa k niektorej vrátiť,bola zaujímavá a už tam nebola) a dôvod neviem.Ale autor iste mal dôvod.Mne nevadia oponenti,pokiaľ neurážajú,ale argumentujú,veď tým sú debaty zaujímavejšie.Ak mal niekto problém napr.so zdravím,tu dostal veľa dobrých rád....a tých príkladov je veľa,lebo každý rád poradí a v tom množstve ľudí sú aj odborníci-sestričky,lekárky(okrem tej plagiátorky,ale už ju nevidím) a z rôznych odborov,ľudia milí,srdeční,tak si to nekazme,nech sem ďalej chodíme aj za úsmevom.Lebo viete,že sme sa tu dosť spolu nasmiali,nie?
frezia68
@evusik : a k Tvojmu návrhu som sa ani nedostala :-))) prepáč,takže máš celkom dobrý návrh a pridám sa k pätoro,či desatoro...kto má vtipný návrh?
tomas
@arasidka My zverejníme týždenne 2-5 príspevky do oficiálnej fanstránky "Varecha.sk" na Facebooku - čiže sem -  www.facebook.com/varechask...
. Niektoré týždene nezverejníme ani jeden príspevok. To ako vám Facebook zoraďuje príspevky na hlavnej stránke závisí čisto od Facebooku (on sa snaží cez nejaké psychologické veci odhadnúť, čo vás bude zaujímať, ale to je vecou Facebooku).
sovka62
@frezia , napísala si to aj za mňa.
@evusik , nie je to zlý nápad, mali by sme sa dohodnúť na takýchto vlastných pravidlách, vyčistil by sa vzduch.
arasidka
Tomáš, v pohode... ja som si to všimla iba v poslednej dobe. Inak, ani mne nedalo, a hoci som tam iba chvíľočku, pozvala som správičkami viacero ľudí, ktorých osobne poznám, aby prišli medzi nás do varenia a som rada, že niektorí moje pozvanie prijali, pretože viem, že sú to ľudia, ktorí radi nielen maškrtia dobré veci, ale ich sami varia. Dokonca jedna z nich je fanúšik na zber hríbov, výborne ich pozná, zavára a varí z nich vynikajúce špecialitky, ale sama o sebe ich do úst nedá. Z hríbov má najradšej len ich vôňu. Práve som ju chcela vyzvať, či tu nenapíše nejaký receptík, iste tak časom ueobí, ale teraz len číta, pretože jo jo jo - je marec a už dávno to nie je mesiac iba kníh - a preto - h e h e h i - už vám zostávajú len dva týždne - nezabudnite podať daňové priznanie .
Ja, dôchodkyňa, som si zhlboka vzdychla:"zaplaťpánboch, že už ani totok nemosíííím.... :))))))
milan2
@evusik pochopil som o čo Ti ide a nie som proti.
Lenže si myslím, že "My" (ja, Ty,...) tieto pravidlá dodržiavame a aj budeme dodržiavať, aj keď sú nepísané a tí, lenže "Niektorí" ich nebudú dodržiavať, ani keď budú napísané.
jody
Napadlo ma jedno z pravidiel/prikázaní - Nevymažeš oponenta svojho :-))))))))))))
marianna76
tiež súhlasím s takými pravidlami, je dobré, keď každý bude dodávať recepty, ktoré vyskúšal, aspoň sa môžme aj poradiť...
frezia68
2./ Neukradneš nikomu recept a fotky s úmyslom vydávať ich za svoje,ak nemáš súhlas autora.
kuchticka
Ja som si nikdy nemyslela, ze nejake pravidla budeme potrebovat, alebo, ze uz na Vareche su. Jednoducho som mylela, ze kazdy dospely clovek vie co je slusnost, uprimnost a podla toho jedna. Kedze vidim, ze su niektori ludia nepoctivi, tak tie pravidla asi budu namieste, ako navrhuje @evusik. len aby sme to s tymi pravidlami neprehnali.
palokuchki
@frezia68 , uplne s tebou suhlasim, prispevok co si napisala 16:46. Myslim si, ze neake pravidla by tu mali byt, ale vlastne uz aj su. To vsetko zalezi od clenov Varechy. Niektori ich poctivo dodrzuju, lebo tak robia vsade v beznom zivote. Niektori su zvyknuti podvadzat, kde sa pohnu a myslim si , ze ti budu neferovi a budu podvadzat aj tu.
janger
Take desatoro by malo byt zakodovane v kazdom z nas. A ked nie je, tak sa trosku bojim, ze ani desatoro na Vareche niektorym clenom nepomoze...Mame tu uz urcite pravidla, a nie kazdy sa ich pridrza.

Ja si myslim, ze recept, ktory niekto uverejni, by mal mat sam vyskusany. A napisat ten svoj vlastny postup a skusenost pri jeho realizovani. Ci uz je robeny podla kucharskej knihy, casopisu, alebo podla internetu... (lebo keby to museli byt len uplne vlastne vymyslene recepty, tak by ich tu bolo strasne malo. Ved takmer vsetko, co tu je, uz niekde bolo zverejnene). Ale len tak nieco odkopirovat, ci text, ci fotky, tak to je drzost.
arasidka
Rozhutujte, navrhujte, ja sa prispôsobím, doteraz som si za každým slovom, čo som napísala - stála - akurát keď došlo k malému technickému omylu, vyriešila Redakcia - a to sa mi ráta. AJ tak viem, že všetky tieto vylepšovania, zmeny, zdvihnutý prst - to je všetko pekné, ale... Čo vám tu chýba? Veď tu máme všetko - ponúkame recepty, keď chceme , máme tu dobrý pokec - niektoré tieto inovácie sú len príťažou. Ako píše Jozeff - vytvárame si mantinely - ja som za to, aby sa nič nemenilo - ak Redakcia uzná za vhodné - tak nejakého toho provokatéra, alebo nežiadúceho človeka, čo rozvracia pokoj - upozorní, alebo sa s ním pekne rozlúči.
Já vám vravím - nevymýšľajte toľkoooo! Bo jeden vymyslel - fúrik a musel ho tlačiť!
azucena
Janger, v plnom rozsahu s tebou súhlasím.Etiku by mal mať každý v sebe.
evanaaa
Ja vidím ( čítam) v každom tom jednom príspevku všetko to, čo by som si myslela aj sama alebo povedala, v každom je niečo alebo trošičku užitočného, nápaditého, s každým súhlasím, páčia sa mi pripomienky , názory vciacerých z vás( napr. Arašidka, Frézia, Janger, Kuchticka, Milan, ale aj návrh Evusik ), ale vcelku si myslím, že tie pravidlá by mal mať každý v sebe a vedieť čo môže a čo nie. Veľa nových sa zaregistruje, ohlási a potom sa zas objaví až o pár mesiacov, aby prípadne niečo skritizoval, okomentoval a tí vernejší už vedia alebo by mali vedieť ako sa správať. Takže chcem byť neutrál a nechať na ostatných, s čím budú súhlasiť.
vcelka
@evusik ; myslela som, ze Ti je smutno z Varechy. A čiastočne som mala pravdu... máš skrátka všeobecný splíííín...
bozulka
Priatelia,viete kedy bude Raj na Zemi? Keď budeme mať morálny kodex každý jeden človek v sebe !!!! Je mi len ľúto,že ja sa toho nedožijem...
@frezia , vystihla si presne ako to cítim aj ja.
milan2
@bozulka "Raj na zemi?..." A čo keby sme pozabíjali všetkých amorálnych? Možno by sme ostali len my dvaja, ako Adam a Eva.
A samozrejme aj veľa varecháčov - to by boli anjeli.
bozulka
@milan2 , vieš ako by si sa napracoval a čo naša morálka...Viem,že špásuješ,je to ale škoda ako by sa nám krásne žilo bez závisti,nenávisti a iného zla......Snívam sen z ktorého sa ale prebudím,žiaľ!!!