Rôzne

Čo uvariť na Štedrý večer?

timara - fotkatimara, 17. decembra 2013

Minulý rok sme boli s mojim už manželom na Štedrý večer prvýkrát sami. Každý sme boli z domu zvyknutý na iné. A ja aj tento rok rozmýšľam, ako urobiť vianočné menu, aby bolo aj tradičné aj vyhovovalo obom. Nakoľko manžel neje kapustu - tým ani kapustnicu, neje ani šalát a ja zas nejedávam kapra. Tak mi ľudkovia poraďte ako z toho von :)) Ja si neviem predstaviť Vianoce bez šalátu (minulý rok som urobila aj zemiaky aj šalát), polievku zamelkovú s hubami (ale mne tam stále tá kapustinca chýba!) a mali sme lososa. Ja neviem, chcela by som niečo tradičné, vianočné, ale variť dve polievky, dve ryby aj dve prílohy pre dvoch ľudí sa mi zdá moc :)) Ďakujem za každú vzácnu radu :)

@zareaguj


Diskusia k téme

afataga
lahsiu otazku nemas? :-), u svokrovcov sa vari aj kapustnica aj fazulova polievka z tej mega fazule aj s kvakou a inou zeleninou, je taka sladkasta, mne nechuti, ale to je vec chuti, ja by som si veru aspon trochu kapustnice uvarila, s tym nie je vela roboty, ved sa vari vlastne sama a muzovi uvar cesnacku :-), losos je dobra volba, ale su aj ine ryby, napr. sumec je dobry, alebo urob snicle :-) ako ja
pipnat
Unás je to tak, že ja jedávam zdravšie varianty jedál, deti tiež, ale manžel chce klasiku:vysmážaný kapor, majonézový šalát, kapustnica s hríbmi...keďže by bolo zbytočné variť pre každého, mám jednoduchý spôsob: jedlo pre manžela mi pribalí moja milá maminka a ja urobím len filé na masle, zemiakový šalát s jogurtom namiesto majonézy a z kapustnice si dáme iba šťavu (deti kapustu neobľubujú)...takže buď to riešte takto, alebo si zostavte vlastné menu (ktoré sa potom bude možno dediť, veď každý z nás si z domu berie nejaké zvyky:)a kým nie sú deti, verím, že času máte celkom dosť a aj kľudu pri varení...určite sa s manželom nejako dohodnete:)a inak, my keď sme ešte nemali deti, tak sme sa striedali, jeden rok u mojich, druhý u svokrovcov.....
katicsek
niekde sa varí šošovicová (s údeným a klobáskou) polievka, u nás je to kapustová so sušenými hríbmi, alebo som už počula aj šošovicovú na kyslo....no a to druhé, losos aj môže byť, alebo treska, no a prílohy môžeš ak dvojaké, menšie množstvo šalátu pre seba a pre manžela zemiaky :) my sme mali tiež vlani s manželom 1. Vianoce, oni nejaké extra tradície nemali-nemajú, tak som varila podľa vlastného....kapustová polievka, šalát majonézový aj s cibuľkou a octom (ten majonézový zvykneme meniť, buď len s cibuľou a vajíčkom, alebo aj s mrkvou a jabĺčkom), no a vyprážané ryby...a bude to treska tento rok....no a samozrejme nemôže chýbať ani "mákosguba" :) to sú nie čerstvé rohlíky nakrájané na kolieska, zaliate vlažným mliekom, medom a posypaný makom :)
katicsek
no vysvetľujem :) šalát majonézový a šalát zemiaky-cibuľa-ocot...takto :)
timara
@afataga no láka ma to s tou kapustnicou, len aj tak budem musieť variť ešte jednu polievku, čo je škoda, že nemáme nejakú spoločnú tradičnú vianočnú, ale asi ako píšeš varí sa to samo . . . Šniceľ by som si dala, ale na Vianoce nejedávame mäso :) @pipinat to by bolo dobré, keby manžel vyjedol aspoň tú vodu, to by bol problém s polievkou vyriešený :)) môžem to skúsiť navrhnúť. Mali sme toho lososa opečeného, ale proste nebolo to "to" vianočné, vysmažaná ryba je len vysmážaná ryba (inak vysmážané moc nemusím). @katicsek no ja varím podľa môjho otca hrachovú kašu (jeme po oplátke) a u manžela jedávali aj tie bobáľky či ako sa to volá opečené s makom a maslom, ale ja som to nikdy ani nejedala ani nepripravovala, šalát tiež robím s jabĺčkom a nemá chybu.
irenaw
na naše prvé spoločné Vianoce sme chceli mať všetko z obidvoch rodičovských domácností. hotová pohroma toľko varenia a jedenia pre dvoch ;-). na ďalší rok sme spísali a podelili. mužova rybacia polievka je na Vianoce a moja kapustnica na Silvestra. ja mám šťuku alebo zubáča na prírodno a po ňom ide na panvicu kapor v trojobale. šalát má jeden základ, do polovice majonéza a do druhej nálev. celkom schodné riešenie. držím ti palce ;-)
letisia
Ja na Vianoce varím kapustnicu s hubami, sušeným slivkami a sladkou smotanou. Jedna dcéra nemá rada kapustu, tak urobím viac šťavy a jej odoberiem šťavu s hubami a slivkami, zahustím a má svoju polievku. Šalát môj otecko nemohol s majonézou, tak sme pre neho odobrali zo základu, keď už boli zemiaky zarobené s cibuľou a nálevom (my dávame z kyslých uhoriek). On mal svoj slovenský zemiakový šalát a my majonézový, pridané aj jablko, mrkva, hrášok. U nás musí byť vyprážaný kapor, vyprážame aj kaprie mlieko a ikry, to máme veľmi radi. Losos mi k Vianociam nepasuje, ale no každý má iné chute a tradície. Keď nemáš rada kapra, tak si kúp kvalitného pangasa, alebo filety z inej ryby a vypraž spolu s manželovým kaprom.
katicsek
letisia....neviem ako iní, ale ja na toho kvalitného pangasa neviem natrafiť a už ani neskúšam...popísalo o počítalo sa už o tom všeličo, no a mne to nechutí...a neviem prísť ani na prípravu tých mrazených filet, ale podobne to je aj s treskou, tie mrazené filety neviem pripraviť, furt sa mi rozpadávajú....takže ako krajné riešenie, lebo však raz do roku sa to dá, kupujeme filety už v troj obale...zatiaľ nič lepšie ma nenapadlo :/
alena45
tiež nerobievam kapustnicu na Vianoce, ale rybaciu. Kedysi, keď nás bolo viac, som robila aj šošovicovú, aj hubovú, ale zostalo vždy veľa jedla, tak som s tým prestala. Kapustnicu robievam až na Silvestra.
Mame robievam kuracie prsia, lebo ryby neje, deťom som kedysi robila rybie filé a ja som mala vždy kapra. Nie je to taký problém obaliť v trojobale čokoľvek, hoci aj varený zeler a vyprážať na dvoch panviciach. So šalátom, ako Ti radia. Nie je to taká práca navyše.
radox1
co tak kupit namiesto mrazenych odpadov cerstveho slovenskeho pstruha,popripade lososa?uz su dostat v kazdom vacsom markete.
timara
Ďakujem vám všetkým, no ako tak čítam vaše rady, asi vypražím aj kúsok kapra aj filé (tak to bolo vždy aj u nás doma, kde jedol kapra len oco). Alebo sa pokúsiť naučiť na kapra:))) jedla som ho len raz v živote, ale dobrý dojem to vo mne nezanechalo :) A je pravda, že aj keď sa snažím vyberať čo najlepšiu tresku (študujem na obale krajinu pôvodu a kupujem len výlov v oceáne, a musí byť cez obal vidieť pekné kusy filiet, žiadne kocky ani kolečka pozlepované z odpadu), tiež mám skúsenosti, že aj keď robím len tak na masle, tak sa mi rozpadá ako písala @katicsek. To by chcelo nejaký kus čerstvej ryby zohnať :) ale kde? @radox1 pstruhy máme tiež radi, ale len tak s bylinkami na masle. To mi zas nepasuje k majonézovému šalátu.
radox1
ja som ho jedol aj vyprazany,ale bol vyfiletovany-bez kosti,a velmi mi chutil.cerstva treska sa da kupit v metre.
katicsek
to že ja živú rybu zabiť a očistiť neviem....a nechcem to ani skúšať, lebo ani ryby nie sú lacná záležitosť a potom to nechcem hádzať do koša...
timara
@radox1 tak ďakujem za tip, vyfiletovaného a vyprážaného pstruha som ešte nejedla ani ma to nenapadlo, možno stojí za pokus :) ale kartičku do Metra nemám :(
megdesign
U nas sa vari rybacia polievka - nie Halaszle! Ale toto(troska pozmeneny recept mam):  www.nebickovpapulke.sk/recept/vianocna-rybacia-polievka...

Druhe samozrejmost - kapor a majonezovy salat.

Na silvestra zas je kapustnica, sardelove ocka na "ockach" nesmu chybat (mam kupene od augusta - pre istotu - uz sa mi stalo, ze som nemohol zohnat...), a kapor na masle (koli tomu kupujem celeho dalsieho)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
A my ideme najprvsie našim,potom ku svokrovcom a na druhy deň všetci u nás ::-)
mariamka
@timara kaprovi sa da prist na chut,, a zivych urcite dostat v tomto case pred obch. retazcami..a dokonca niekde ti ho aj usmrtia a vypitvaju /s cim ja nemam problem, moji geroji sa toho boja/ a ak ti vadi pach, tak ho naloz do slaneho mlieka s cesnakom aj na celu noc, potom len obalit a vyprazit, ale je x receptov, mozes ho piect aj v rure so zeleninou, bylinkami, resp. tak aj tak, ja sa kapra neviem dojest, chuti mi teply aj studeny, s polievkou ti neporadim, ja mam stastie, ze nam chute sadli, mame kazdorocne kapustnicu, treba najst kompromis, alebo varit jeden rok to a druhy ono, drzim place, hlavne nech je pohoda :)
janara
naše menu: oplatky s medom,orechami,jablkom,cesnakom, potom šošovicová na kyselo, majonézový šalát + vysmážaný kapor :)
hubata
Aj bežne som varila tak že som sa snažila všetkým vyhovieť: svokra nejedla mastné, slané - varené len na vode. My normálne a malým deťom sa tiež treba prispôsobiť: rozvarila som si vo veľkom hrnci a dovárala v menších hrncoch. Polievka s hubami sa dá variť a ty si uvaríš kapustu zvlášť a primiešaš huby z polievky. Zemiaky uvarené v šupe na šalát ošúpeš, odoberieš a opečieš manželovi. Deti tiež neľúbili kapustnicu keď boli malé, dávili sa s kapustou - no tak mali šošovicovú polievku. Varí sa to samo, netreba pri tom stáť, akurát je to náročné na pozornosť aby sa 2 x neosolilo alebo sa musí urobiť viac záprážky (zátrepky) aby bolo do dvoch polievok. Čo sa dalo varila som spolu a len potom odobrala, dochutila, akurát som mala hrnce aj na balkóne .... v každom troška. No ale čo v zime sa aj tak balkón na iné nepoužíva, tak nech si každý na Vianoce pochutí.
nadia56
ked ste len dvaja, tak uvar pre kazdeho to co ma rad, v mensom mnozstve, ja tiez varim na stedry vecer dve rozne polievky, podla mna az tak vela na druhu jedla nezalezi, hlavne aby bolo chutne, pripravovane s laskou a vecer bol plny pohody, pokoja a stastia:-)
1x finczi
sovka62
Tiež sme na Štedrý večer len dvaja. Mávame tradičnú kapustnicu so zemiakmi a hubami, šalát s rybou (pstruh alebo losos). Tá kapustnica mi nechutí, rybu nejem a tým pádom nemám s čím jesť šalát. Menu je podľa zvykov manželovej rodiny a ja tiež nechcem vyvárať na dva razy. Tak si k šalátu uvarím vajce a je po štedrej večeri.
timara
@megdesign no so mnou je to ťažké, ja zase nejem rybaciu polievku ani rybaciu pomazánku, ani pizzu s tuniakom to sú tri kombinácie, kde mi ryba fakt nechutí, neviem prečo, inak ich mám strašne rada :)) ale ako mi tu všetci opisujete toho kapra, tak naozaj možno skúsim opražiť aj kúsok kapra, vyskúšam a možno mi to zachutí (no pri najhoršom nie:) @hubata to je pravda, že sa dá poodoberať zo zemiakov a prílohu mám vyriešenú :) @iba aj my ideme druhý deň už po návštevách, tak som nechcela mať doma navarené toľko druhov, lebo to nebudeme mať čas podojedať @mariamka , @nadia56 veru hlavne veľa pohody, pokoja a šťastia @sovka62 nemôžeš si aspoň vysmažiť syr alebo niečo? mne by bolo smutno len s tým vajíčkom :)
hennicka
@timara ahoj, my mame taku nasu vianocnu polievku. moj muz nezje varenu kapustu tak robim zemiakovu polievku so susenymi hubami a potom ked sa uvari tak si len do taniera pridame "surovu kapustnicu", stavu a kus kapusty. ty budes mat kapustnicu a mazel hubovu :-)
jeka
Daj do hrnca kapustovej šťavy(juchu),obvarené huby ,klobásku alebo nejaké chudé mäsko,nechaj to pomaly variť a potom urob červenú zápražku a trochu zahusti hladkou múkou,toť pre tvojho manžela a pre teba opraž kyslú kapustu a zalej to šťavou ,trocha nech prevrie ,zapražka atd... a maš vyriešené ani bosa ani obutá.,skús urobiť tie vychodňarské bobalky,bud s tvarohom ,alebo s makom,uvidíš ako si pochutí(ja tiež nemusím rybu), šťastné a veselé.
levandula
ja vas tentokrat chcem upozornit na rybu pocas vianocnej vecere, davajte si velky pozor, lebo kapor a pstruh maju velmi vela kosticiek v tvare Y , tie sa v najnevhodnejsom case mozu zapixhnut do hrdla, ani o tom neviete a po par minutach vam v hrdle zacne nieco vadit a je velky problem, bud ist na pohotovost alebo sa snayit kost vybrat vlastnymi silamy, zazila som to so synom na vlastnej kozi a je to velmi neprijemne, kym sa nam to nestalo , tak som to velmi podcenovala,kosticka bola zapichnuta tak hlboko v hrdle, ze sa to normalne nedalo vybrat, ale nakoniec vsetko dobre dopadlo