Vo štvrtok sme sa vybrali na Liptov. Bol to náš vianočný darček, päťdňový pobyt v penzióne Motýľ v Liptovskej Teplej. Túlali sme sa kde kade, kúpali v Lúčkach a Bešeňovej a domotali sme i do Ružomberka. Natrafili sme na trhovisko, predávali tam i priesady. Zo zvedavosti som nakúkala a videla prepravku so štítkom "vegeta". Hľadala som ligurček lekársky, lenže to čo bolo v prepravke vyzeralo celkom inak. Tak som sa predajcu spýtala. Odpovedal, že tam má vegetu a podal mi kvetináčik s pekne rozrastenou priesadou. Privoňala som. Takú intenzívnu vôňu vegety som ešte nezažila. Lenže rastlinka vyzerala skôr ako levanduľa, taká sivastá, a veľmi mierne plstnatá. Predajca botanický názov nepoznal.
Kúpila som dva kvetináčiky, dnes sme ich priniesli domov, zasadím si na chalupe. Lenže čo to vlastne budem sadiť? Ak viete, poraďte, prosím, vopred vám ďakujem.
@kimlo , áno, je to trvalka, ale nie je mrazuvzdorná (pochádza zo Stredomoria, tak čo by sme chceli?). Na zimu ho treba zrezať a zakryť slamou, prípadne premiestniť do interiéru. Spravím jedno i druhé, časť presadím do kvetináča, časť zakryjem na záhone, nerada by som oň prišla.
Len nechápem, ako je možné, že som o ňom ešte nepočula a asi na Vareche ho nikto nespomínal. Roky som sa zaoberala bylinkami, kupovala som knihy, odoberala odborný časopis, zbierala som, sušila a na toto som nikdy nenarazila.
Hneď som si hľadala o nej na internete viac informácií a dočítala som sa, že nie je jedlá (je horká), hoci často o tom nevedia ani samotní predajcovia. Tu pripájam článok, kde vysvetľujú, že toto kari - Helichrysum italicum NIE JE jedlé, na rozdiel od Murraya koenigii, ktoré jedlé je. Podľa fotiek myslím, že to druhé používa Miška (methi) vo svojich receptoch ako "kari lístky".
www.motherearthliving.com/gardening/the-real-curry-plant.aspx#axz...
Moje kari sa dnes už vytiahlo viac do výšky a má púčiky, teším sa na kvety.
Pripájam aj fotky originál popisky z kvetináča, možno budú užitočné.
využívala som to do polievok (hovädzia, slepačia), aj som si mrazila tú bylinku, ale odborný názov neviem - poznáte ho vy ?
.. ale nie je to "vegeta spomínaná vyššie " , tá mi pripomína rozmarín
Ale ak by sa aj jesť nedal, určite bude veľmi pekný v záhrade, ak si nepochutnám, poteším aspoň oko.
Inak aj levanduľa napríklad sa nie každá využíva v kuchyni. Videla som na mnohých označenie nejedlá, resp. piktogram.
www.zahrada-sk.com/p/sk/5821/...
Tato rastlina je najma dekoracna-nasusit kvety do zimneho buketu, ale mozes pouzit I pri vareni, napr. pridat vetvicku do polievky ked sa vari, do gulasu, dusenej zelenine, ryze. Pred servirovanim celu vetvicku vyhodit. Jedlo dostane zaujimavu chut.
Nechám ho trochu rozrásť a uvarím "cvičnú" polievku, tak do pol litra, to bude skúška jedlé-nejedlé.
Ale ak by sa aj jesť nedalo,je to pekná rastlinka, už sa teším na kvietky.
Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za komentáre a rady, ani si neviem predstaviť, kde inde ako na Vareche by sa mi toľko ľudí snažilo pomôcť.
vlani som tej rastlinke odolala, ze pockam, ci sa ti osvedci a toho roku som ju kupila skor, ako som sa ta stihla opytat, ako si s kari dopadla - je alebo nie je jedle a ak ano, do coho sa ti osvedcilo?
dakujem :-)