Rôzne

čo s egrešmi

slnecnica1 - bez fotkyslnecnica1, 30. júna 2011

začínajú dozrievať egreše, poraďte prosím nejaké recepty ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
Keď mali v škole štvrtáci skúšky z varenia, jedna tam pripravovala polievku z egrešov. Chutnal som, a chutila výborne! :) Hneď pokukám nejaké recepty...
sovka62
No, to by zaujímalo aj mňa, kompót nikomu nechutí, džem je samé zrnko, v koláči tiež nič moc, načo vlastne sme ich sadili (keď ešte hnusoby pri oberaní aj pichajú?)?
hubarka35
mnám egreše-ako dite som sa ich najedla-babka mala plno krikov a cucali sme len vnutro a šupku hádzali sliepkam do dvora....aj sirup sa dá robit z nich,zavarit na kyslo k mäsku......
3sandra3
hihi,,, tak pošli môjmu švagrovi, on má veľmi rád egreše,,, tiež si ich pestuje a potom ich konzumuje,,, no , keď ho vidím, ako to je, tak mi z toho tŕpnu zuby...bŕŕ.... ale možno na koláči je to fajn, neviem , ešte som nejedla taký koláčik
marcy
pre mňa je to veľmi hodnotné ovocie :-) dajú sa dokonca bez úpravy zamraziť,no na to ich nemám dosť.Obsahujú obrovské množstvo pektínu,džem síce nerobím,ale zato ich rozvarené poctivo pasírujem cez gázu ( kupujem na sezónu celý šuľ v zdravot.potrebách ) na plnené buchty ideál,lebo nevyteká lekvár,zvyčajne čisté nerobievam mixujem čo v záhrade dozrieva.Dokonca s ryžou kompót milujem k niektorým hlav. jedlám ( málo robím kompóty ) ,najlepšie sú dobre dozreté ..vtedy sú sladké ako med,šupka zase dobrá vláknina :-D
klaura
Voľakedy sme pestovali egreše ... boli veľké a zrelé boli červené a sladké ... mňam ... ale keďže ich pravidelne napádala múčnatka, zlikvidovali sme ich ... robievala som z nich džem (alebo lekvár? nikdy neviem rozdiel) bol výborný :
Odstopkovať egreše ( z oboch koncov), uvariť ich na kašu, prepasírovať a na 1 liter šťavy pridať 0,8 kg cukru a uvariť po troške džem. Niekedy som k egrešom pridala aj čierne ríbezle ...
sladkacokolada
ja mám jeden krík egrešov a tiež to nemá kto jesť, uvarila som ich na kašu , prepasírovala , dala cukor a keď bol hustý, prevarila som v nom čerešne , aj maliny a do pár pohárov som nasekala na drobno rozmarín, má príjemnú chuť a pekne vonia.
abdul
Nič. Jeden " dobrý " sused egreše na maminej záhrade obral. Bodaj by mu črevá zahrčkalo.
jody
mňaaaam, ja som starej mame vždy všetky pojedla, nemala ani čo zavariť...
...takže ak nevieš, čo s nimi, všetky mi pošli ... :-)))))))
verka1
ja som ich ako mladá zavárala, ale tiež to nikomu nechutilo, tak sme ich zlikvidovali.
havino
ked boli deti malé som ich zavárala, dávala im pri vysokej teplote, pred rokmi som z nich robila už len džem,ale s broskynami, ked boli na trhu take tie naše,sladučke a nie tak drahé,ako teraz,pár fliaš som aj pasírovala, na koláče, ostatný bol s jadierkami,ved je to vláknina
sairaam
Urob obyčajný kompót, nechaj stáť 3-4 roky a potom môžeš
používať namiesto hrozienok. Mám vyskúšané. Prišla som na to náhodou, keď sme kompót nepojedli ani za 4 roky.-:)))
slnecnica1
ďakujem vám za toľko rád, ani som nepočítala, že to toľkých osloví.
Aj ten koláčik nie je zlý. Ešte raz vďaka a ak niekoho ešte niečo
napadne tak nech to tu napíše





marcy
tieto chlpane je dobré jesť čerstvé,sú plné vitamínov,blahodárne účinky nielen na črevá,ale aj vlasy,pleť,črevá......len pozor,nezrelé sú toxické ( právom krivia úsmev ) ...dúfam,že nepopukajú z tých dažďov :o(
julica
Mňam, ja mam najradsej kompot, nas dedko, ked bol este pri sile, ich presladzoval a susil ako hrozienka
elantra
mame kricek egresov, sestra si ich zavarila, ja som piekla "obrateny kolac" - tu na vareche je viac verzii, v skratke: vsypat cukor do formy, na to egrese a poliat oblubenym piskotovym cestom. vynikajuca kombinacia sladkej piskoty a mierne kyslych egresov, fakt super.